Vene varicoase – cauze, simptome și tratament

Vene varicoase – cauze, simptome și tratament

Vene varicoase – cauze, simptome și tratament

Venele varicoase sunt vase anormale, mărite și răsucite la nivelul picioarelor și labelor picioarelor. Dacă nu sunt tratate, acestea pot provoca disconfort, durere, ulcere și cheaguri.

Ce sunt venele varicoase?

Varicele sau varicoza apar atunci când vasele de sânge aflate chiar sub piele se umflă, se răsucesc, se dilată, devin din ce în ce mai vizibile și de culoare albăstruie sau violet închis. Afecțiunea afectează de obicei picioarele. Este întâlnită la 20% din populația adultă și devine mai frecventă odată cu vârsta. După 50 de ani, una din două persoane are vene varicoase. Femeile, persoanele supraponderale și cele care trebuie să stea nemișcate sau să stea mult timp la birou sunt mai predispuse să dezvolte varice.

Venele de tip pânză de păianjen sunt o formă mai ușoară de varice. Acestea sunt varice capilare, de obicei de culoare roșie și cu un diametru mai mic de 1 mm. Ele pot semăna cu o pânză de păianjen pe suprafața pielii.

Ce cauzează venele varicoase?

O venă varicoasă se dezvoltă atunci când mica valvă din interior nu mai funcționează corect. Sângele nu este pompat eficient către inimă; se acumulează în interiorul venei și deformează și mai mult valva. Presiunea crescută face ca peretele vasului să fie mai slab, vena se dilată și devine vizibilă. Apare varicoza.

Hormonul estrogen poate relaxa pereții venelor și poate declanșa formarea varicelor. Acesta este motivul pentru care afecțiunea este mai frecventă la femei. Utilizarea pilulelor contraceptive și sarcina pot contribui, de asemenea, la formarea vaselor mărite. Riscul este mai mare pentru cei care au un membru al familiei cu varice. Printre factorii de risc se numără sedentarismul, supraponderabilitatea, expunerea la căldură și climatul cald, constipația, purtarea de accesorii precum genunchiere, banderole pentru genunchi sau pantofi cu tocuri înalte.

Simptomele venelor varicoase

Venele umflate au un aspect distinctiv și, prin urmare, cel mai frecvent simptom este deteriorarea aspectului picioarelor. În afară de partea vizibilă, simptomele comune ale venelor varicoase sunt:

 • Senzație de greutate sau durere de picior care crește treptat în intensitate în timpul zilei
 • Umflarea picioarelor, mai întâi seara și apoi pe tot parcursul zilei
 • Crampe nocturne datorate hipertensiunii venoase cauzate de acumularea de sânge în picior
 • Mâncărime, căldură, senzație de arsură sau pulsații în picior
 • Vânătăi mici care apar spontan sau la ușoare lovituri pe picioare
 • Pete maronii violacee în jurul gleznei, decolorarea pielii
 • Rănile de pe picioare sau glezne care necesită timp pentru a se vindeca.
 • Sindromul picioarelor neliniștite însoțește uneori acest tablou simptomatologic

Simptomele venelor varicoase pot varia de la o persoană la alta. De obicei, acestea sunt mai intense în timpul perioadelor călduroase sau perioadelor cu o inactivitate îndelungată.

Stadiile venelor varicoase

Medicii folosesc scala universală CEAP pentru a evalua problema și a determina tratamentul pentru varice. Stadiile sunt clasificate după cum urmează:

 • C0 – Nu există semne vizibile și palpabile de boală venoasă
 • C1 – Au început să apară telangiectazii (vene tip pânză de păianjen) sau vene reticulare
 • C2 – Apar acum varice pe venele mari
 • C3 – Umflături la nivelul labelor picioarelor și gleznelor (edem)
 • C4a – Decolorarea labelor picioarelor
 • C4b – Modificări ale pielii și colaps parțial
 • C5 – Răni vindecate
 • C6 – Răni varicoase active care nu s-au vindecat

Într-un stadiu incipient, simptomele venelor varicoase pot fi controlate prin modificări ale stilului de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și ciorapi de compresie.

Când să începeți să vă faceți griji în legătură cu varicele?

Venele varicoase sunt o afecțiune des întâlnită și pentru mulți oameni nu cauzează alte probleme decât cele de ordin estetic. Cu toate acestea, dacă ați avut simptome negative, cum ar fi durere, umflături sau decolorarea pielii, contactați un medic pentru evaluare. Rețineți că, cu cât trăiți mai mult timp cu această problemă, cu atât crește riscul de complicații.

Sunt periculoase venele varicoase?

Varicoza este una dintre cele mai neglijate boli atât de medici, cât și de pacienți. De obicei, este ignorată până când ajunge în stadii severe. Venele varicoase sunt mult mai mult decât o problemă cosmetică. Dacă nu sunt tratate, valvele care prezintă scurgeri pot provoca cheaguri și inflamație (tromboflebită) în venă. Această afecțiune duce la ocluzii vasculare și insuficiență respiratorie, de la ocluzie în plămâni (embolie pulmonară) până la deces prin ruperea cheagului.

Tratamentul chirurgical al venelor varicoase

În zilele noastre, chirurgia deschisă este înlocuită de metode minim invazive pentru tratamentul varicelor. Unele dintre acestea sunt efectuate ca proceduri ambulatorii și nu necesită spitalizare. Datorită noilor tehnici disponibile la ACIBADEM, se obțin rezultate cosmetice mai bune, cu un confort maxim pentru pacient.

Pentru a determina tratamentul potrivit, un specialist în chirurgie vasculară va examina pacientul și va identifica punctele sursă care cauzează varicele. Ecografia Doppler color este cel mai bun instrument pentru a diagnostica varicele și pentru a vizualiza fluxul sanguin prin valve. Cartografierea vaselor ajută la evaluarea vaselor asupra cărora se va interveni. Pe baza acestor constatări, specialistul poate recomanda o intervenție chirurgicală sau alte proceduri. Acestea ar putea include:

 • Ablație endovenoasă cu laser (EVLA). Aceasta constă în închiderea venei care cauzează varicele cu un cateter subțire care emite energie laser din interior. Cele mai importante avantaje ale acestei metode sunt că durează doar 30 de minute și că pacientul poate merge imediat după procedură. Rata de succes este de până la 94-99%.
 • Ablație endovenoasă cu radiofrecvență (EVRF). Această tehnică este similară cu procedura cu laser, dar vasul este închis cu o energie diferită. Un cateter subțire de radiofrecvență este introdus în interiorul venei, iar punctul de scurgere este închis prin administrarea unei energii de 120°C. Nu se face nicio incizie chirurgicală externă în această zonă. Toate procedurile sunt efectuate subcutanat sub îndrumarea ultrasunetelor. 
 • Embolizare cu agenți adezivi (Bioglue). Tratamentul varicelor cu agenți adezivi (cianoacrilat) este una dintre cele mai noi metode actuale. Agentul adeziv (bioglue) este administrat cu mare grijă în vena care prezintă scurgeri sub ghidaj ecografic. Vasul este apăsat pentru a se lipi timp de 1-3 minute. Nu se fac tăieturi sau suturi, iar efectul se vede instantaneu.
 • Îndepărtarea venelor varicoase cu o mini-incizie (mini-flebectomie). Utilizată în combinație cu alte proceduri sau separat, această tehnică permite îndepărtarea ciorchinilor varicoși care se umflă spre exterior prin orificii foarte mici. Aceste puncții nu sunt suturate, ci doar acoperite cu benzi estetice. În aproximativ o săptămână, puncția este complet închisă.
 • Scleroterapia. Acest tratament are ca scop uscarea venelor varicoase prin administrarea de medicamente sclerozante prin intermediul unor ace foarte fine. Vena închisă este dizolvată de organism și eliminată în timp. Metoda necesită compresie pe locul afectat timp de cel puțin 2-3 zile pentru rezultate mai bune. Eficacitatea tratamentului de scleroterapie devine evidentă în 4-6 săptămâni. În funcție de caz, este posibil să fie nevoie de mai multe ședințe pentru a funcționa. Administrarea scleroterapiei la vase foarte mici se numește microscleroterapie. Aceasta necesită ace și lupe speciale, precum și un medic calificat pentru rezultate optime.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare