Tratamentul obezității și chirurgia bariatrică

Tratamentul obezității și chirurgia bariatrică

La Clinica de Obezitate Acibadem, obezitatea este tratată cu succes prin dietă și exerciții fizice personalizate, metode non-invazive și chirurgie bariatrică.

Ce este obezitatea?

Obezitatea poate fi definită ca o acumulare excesivă de țesuturi adipoase care afectează în mod negativ starea generală de sănătate. Conform datelor la nivel mondial, incidența obezității s-a triplat în ultimii 50 de ani. Nu este doar o problemă estetică, ci și una medicală, deoarece greutatea excesivă crește riscul de a dezvolta alte boli grave. Odată ce țesutul adipos s-a acumulat în organism, acesta excretă hormoni și substanțe chimice care cresc pofta de mâncare, ridică limitele senzației de sațietate și fac ca obezitatea să progreseze și mai mult. Prin urmare, după un anumit punct, problema ar putea fi dificil de rezolvat fără ajutor. Vestea bună este că obezitatea poate fi prevenită și poate fi tratată atunci când pacientul este motivat și caută o echipă medicală calificată.

Cauzele obezității

Pe scurt, supraponderabilitatea și obezitatea sunt cauzate de consumul excesiv de calorii. Pe scurt, cantitatea de calorii introdusă în corp este mai mare decât cantitatea de calorii consumate. Cantitatea excedentară de calorii este stocată sub formă de grăsime corporală. Cu alte cuvinte, orice persoană care mănâncă prea mult și se mișcă prea puțin riscă să dezvolte supraponderabilitate și obezitate. Cu toate acestea, unele cauze genetice, afecțiuni medicale, cum ar fi hipotiroidismul, și medicamente, cum ar fi medicamentele anti-convulsii, ar putea contribui, de asemenea, la creșterea în greutate.

Factori de risc pentru obezitate

Creșterea excesivă în greutate este de obicei influențată de mai mulți factori comportamentali, de mediu și genetici. Câțiva dintre aceștia sunt:

 • Stilul de viață sedentar. Atunci când activitatea fizică nu este suficientă, dezechilibrul energetic este inevitabil.
 • Dieta nesănătoasă. Consumul de prea multă mâncare sau de alimente bogate în zahăr, grăsimi și sare duce la kilograme în plus.
 • Genetica și predispoziția familială. Unele gene moștenite pot contribui la o senzație mai puternică de foame, la modul în care se consumă alimente și la stocarea grăsimilor.
 • Vârsta. Odată cu îmbătrânirea, modificările hormonale, ale metabolismului și ale nivelului de activitate contribuie la creșterea în greutate cu mai multă ușurință.
 • Stresul. Anxietatea îi face adesea pe oameni să mănânce mai mult sau să prefere fast food. În plus, stresul cronic generează hormoni de stres care determină organismul să rețină kilograme în plus.
 • Unele afecțiuni medicale. Boli precum sindromul Cushing, sindromul ovarelor polichistice, hipotiroidismul, artrita etc. pot contribui la creșterea în greutate prin încetinirea metabolismului, creșterea apetitului sau limitarea mobilității.

Cum se măsoară obezitatea?

Indicele de masă corporală (IMC) este un instrument simplu și frecvent utilizat pentru evaluarea obezității. Acesta ia în considerare greutatea și înălțimea pacientului. Pentru a vă calcula IMC, puteți împărți greutatea în kilograme la înălțimea în metri, apoi împărțiți din nou rezultatul la înălțime. Rezultatul final este confruntat cu o diagramă de clasificare a IMC, după cum urmează:

Clasificarea obezității conform indicelui de masă corporală

Interval valoricRezultat
IMC mai mic de 18,5 kg/m²Subponderal
IMC între 18,5 – 24,9 kg/m²Normal (greutate sănătoasă)
IMC între 25 – 29,9 kg/m²Supraponderal
IMC între 30 – 34,9 kg/m²Obezitate de grad 1
IMC între 35 – 39,9 kg/m²Obezitate de grad 2
IMC peste 40 kg/m²Obezitate de grad 3 (obezitate morbidă)

Complicații ale obezității

Supraponderabilitatea și obezitatea pot avea consecințe grave asupra sănătății. Pe lângă potențiale probleme digestive, pot duce la niveluri ridicate de colesterol și tensiune arterială, deschizând calea către boli de inimă și accidente vasculare cerebrale. Greutatea excesivă exercită o presiune suplimentară asupra articulațiilor, provocând tulburări musculo-scheletice, în special osteoartrită. Un IMC ridicat este un factor de risc pentru diverse boli netransmisibile, cum ar fi diabetul de tip 2, apnee și unele tipuri de cancer. În plus, este asociat cu scăderea calității vieții, depresie, anxietate și izolare socială.

Cum puteți preveni obezitatea?

Supraponderabilitatea și obezitatea sunt foarte ușor de prevenit prin alegeri sănătoase. O dietă sănătoasă, bogată în legume, fructe, cereale integrale, leguminoase și evitarea alimentelor procesate, de tip fast-food, poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase. Puteți urma o rutină de exerciții fizice moderate sau puteți face plimbări cu animalul dumneavoastră de companie. Pregătiți-vă mesele acasă și consumați mai multe alimente pe bază de plante. Evitați stresul cronic și dormiți cel puțin 7-8 ore în fiecare noapte. Dacă toate acestea nu vă ajută să vă mențineți o greutate sănătoasă, contactați un centru dedicat obezității, unde o echipă de profesioniști vă poate evalua cazul și vă poate pregăti un program personal de scădere în greutate pentru a vă atinge obiectivele.

Controlul obezității

Copiii și adulții ar trebui să fie evaluați din punct de vedere al IMC cel puțin o dată pe an. În cazul unor valori în creștere, medicul poate recomanda o dietă și exerciții fizice pentru a evita creșterea în greutate.

Diagnosticarea obezității

IMC este un bun punct de plecare în evaluarea greutății. Cu toate acestea, nu ia în considerare factori importanți precum vârsta, sexul, masa musculară sau distribuția grăsimii corporale. Pentru o bună diagnosticare și un tratament eficient al obezității, este important de știut unde se acumulează grăsimea în organism. Obezitatea poate fi, în general, separată în două categorii – în formă de măr și în formă de pară. În cazul obezității de tip măr, grăsimea se acumulează pe burtă, în timp ce în cazul obezității în formă de pară, grăsimea se acumulează în jurul șoldurilor. Grăsimea depozitată în jurul taliei, numită și grăsime abdominală, este mai probabil să crească riscul de a dezvolta probleme de sănătate periculoase, în special boli cardiace sau diabet. Bărbații cu o talie mai mare de 94 cm sunt considerați ca având un risc în creștere, în timp ce talia de peste 102 cm este considerată ca fiind de risc ridicat. La femei, o talie de peste 80 cm este asociată cu un risc în creștere, iar peste 88 cm înseamnă risc ridicat.

Diagnosticarea obezității ia în considerare istoricul de sănătate și starea de sănătate actuală a pacientului. O gamă largă de factori ajută la determinarea unui plan de tratament eficient. De aceea, recomandăm un consult de specialitate pentru rezultate mai bune.

Tratamentul obezității

Obezitatea este o boală dificilă și complexă care necesită un tratament exhaustiv din partea unei echipe medicale cu experiență. Procesul de tratament este stabilit în mod individual pentru fiecare pacient și poate implica:

 • Dietă personalizată și program de exerciții fizice. Atunci când propriile eforturi pentru controlul greutății sunt insuficiente, un specialist sau, în cel mai bun caz, o echipă de specialiști poate face multe pentru a vă ajuta să obțineți o pierdere constantă în greutate.
 • Medicamente. În cazul în care dieta și exercițiile fizice nu sunt suficiente, medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente pentru pierderea în greutate care scad pofta de mâncare sau cresc senzația de sațietate. Țineți cont de faptul că medicamentele pentru pierderea în greutate nu sunt inofensive și trebuie să fie prescrise de un specialist, având în vedere starea dumneavoastră generală.
 • Tratamente nechirurgicale pentru obezitate. Unele proceduri neinvazive, endoscopice, în ambulatoriu, ar putea fi eficiente la pacienții cu exces de greutate atunci când dieta și exercițiile fizice au eșuat.
 • Chirurgia bariatrică. Există diverse metode chirurgicale care au ca scop reducerea volumului stomacului sau scăderea absorbției alimentelor, sau ambele.

Proceduri nechirurgicale de pierdere în greutate

Acestea sunt tehnici rapide și reversibile de pierdere în greutate, efectuate fără incizii sau spitalizare. Sunt foarte eficiente la pacienții cu un IMC de 27-35 care nu sunt încă eligibili pentru o intervenție chirurgicală pentru obezitate, dar care nu își pot gestiona greutatea prin dietă și sport. La Clinica de Obezitate Acibadem, realizăm următoarele tehnici non-invazive:

 • Botox gastric. Aplicarea toxinei botulinice (botox) se realizează în 20-25 de minute. Aceasta acționează prin limitarea contracțiilor musculare. Astfel, mâncarea rămâne mai mult timp în stomac, pacientul se simte sătul și nu trebuie să mănânce atât de mult ca de obicei.
 • Balon gastric. Procedura se realizează în 20-30 de minute. Aceasta presupune plasarea unui balon expandabil umplut cu lichid salin în stomac. Dispozitivul limitează volumul stomacului, ceea ce duce la reducerea consumului de alimente. Balonul gastric care se poate înghiți nu necesită anestezie generală și spitalizare – pacientul poate pleca acasă în aceeași zi. Însă unele baloane gastrice sunt plasate și îndepărtate prin endoscopie sub anestezie.

Gastric botox and Gastric Balloon have nearly similar results. Six months after the procedure, the average weight loss is 7% – 15% of total body weight. It could be more or less, depending on the patient’s motivation to stick to the recommended lifestyle changes. These methods are not suitable for patients with BMI over 40 who need to lose more bodyweight. Bariatric surgery may offer a solution in these cases.

Botoxul gastric și balonul gastric au rezultate aproape similare. La șase luni după procedură, pierderea medie în greutate este de 7% – 15% din greutatea corporală totală. Ar putea fi mai mult sau mai puțin, în funcție de motivația pacientului de a respecta modificările recomandate ale stilului de viață. Aceste metode nu sunt potrivite pentru pacienții cu IMC de peste 40 care trebuie să piardă mai multă greutate corporală. Chirurgia bariatrică poate oferi o soluție în aceste cazuri.

Ce este chirurgia bariatrică?

Chirurgia bariatrică, denumită și chirurgie a obezității și chirurgie pentru pierderea în greutate, este un tratament pentru obezitatea morbidă. Atunci când este efectuată pentru a face față unei afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, se numește chirurgie metabolică. Operația aduce schimbări care produc rezultate în sistemul digestiv pentru a ajuta la pierderea în greutate. Chirurgia bariatrică folosește diferite tehnici pentru a reduce volumul stomacului sau pentru a limita absorbția substanțelor nutritive din intestine, sau o combinație a celor două.

Candidați pentru chirurgia bariatrică

Chirurgia bariatrică poate fi o opțiune pentru pacienții cu un IMC de peste 40, atunci când doar dieta și exercițiile fizice nu au funcționat. Aceasta poate fi aplicată pacienților cu IMC peste 35 care au una sau mai multe probleme de sănătate legate de greutate, cum ar fi hipertensiunea, diabetul de tip 2, apneea, boala ficatului gras non-alcoolic, osteoartrita etc. Chirurgia metabolică ar trebui, de asemenea, să fie luată în considerare ca o opțiune pentru tratarea diabetului de tip 2 la pacienții cu obezitate de grad 1 (IMC 30,0-34,9 kg/m2) și hiperglicemie insuficient controlată în ciuda tratamentului medical optim prin medicamente orale sau injectabile (inclusiv insulină). Există, de asemenea, unele contraindicații pentru chirurgia bariatrică, cum ar fi tulburările cardiace grave, dependența actuală de droguri sau alcool, tratamentul cancerului, tulburările psihice și sarcina. Candidații pentru intervenția chirurgicală bariatrică trebuie să fie conștienți de faptul că vor trebui să facă schimbări permanente ale stilului de viață pentru a obține și menține rezultate bune.

Tipuri de chirurgie bariatrică

Există diferite proceduri, iar cea care va fi aplicată se stabilește în funcție de starea pacientului și de rezultatele dorite. La Clinica de Obezitate Acibadem, opțiunile chirurgicale includ:

 • Gastrectomia cu mânecă. Această metodă este, de obicei, prima alegere și cea mai frecvent utilizată procedură pentru chirurgia bariatrică. Gastrectomia cu mânecă îi ajută pe pacienți să piardă în greutate în două moduri: în primul rând, volumul stomacului este redus și, în al doilea rând, acesta încetează să mai producă un hormon asociat cu foamea, numit grelină. Chirurgul îndepărtează aproximativ 80% din stomac, iar ceea ce rămâne are o formă lungă și îngustă. Din cauza formei sale, operația se numește „operație cu mânecă gastrică” sau „operație micșorare a stomacului”. La Centrul de Obezitate Acibadem, o efectuăm laparoscopic prin 4 sau 5 incizii mici. Operația durează, de obicei, 50-60 de minute. Pacientul poate bea lichide transparente la 4 ore după operație și trebuie să urmeze recomandări stricte de dietă în următoarele săptămâni. Șederea în spital este de 3 zile; sunt necesare examinări de control la 1 săptămână, 1 lună, 3 luni, 6 luni și 1 an după operație.
 • Mini bypass gastric. Această procedură este versiunea ușoară a bypass-ului gastric tradițional, dar mai complexă decât mâneca gastrică. Funcționează atât prin restrângerea stomacului, cât și prin faptul că provoacă malabsorbție, deoarece este redusă zona de absorbție din intestinul subțire.
 • Bypass gastric. Denumită și bypass gastric Roux-en-Y, această metodă presupune crearea unui sac mic în secțiunea superioară a stomacului și conectarea unei părți a intestinului subțire la acesta. Astfel, alimentele își schimbă fluxul, „ocolind” cea mai mare parte a stomacului și o parte a intestinului subțire. Această procedură ajută la reducerea atât a cantității de alimente consumate, cât și a absorbției de calorii. La Clinica de Obezitate Acibadem, operația de bypass gastric se realizează de obicei prin tehnici laparoscopice, prin incizii mici în abdomen.

Pacienții care trec printr-o intervenție chirurgicală bariatrică trebuie să respecte o dietă regulată și un program de exerciții fizice. Prin urmare, succesul pe termen lung al tratamentului obezității depinde în mare măsură de motivația pacientului de a face schimbări pe tot parcursul vieții.

Beneficiile chirurgiei bariatrice

Pacienții care trec printr-o intervenție chirurgicală pentru obezitate se pot aștepta să piardă aproximativ 60%-80% din greutatea corporală în exces în termen de doi ani de la operație. Aceste rezultate sunt permanente dacă pacientul urmează programul recomandat și obiceiurile de viață sănătoase. O medie de 80-90% din toți pacienții care au trecut printr-o unei intervenție chirurgicală bariatrică își ating obiectivele de scădere în greutate.

Pe lângă pierderea în greutate, chirurgia obezității oferă o îmbunătățire semnificativă a multor afecțiuni medicale:

 • Tensiunea arterială ridicată este reglată. 70% dintre pacienți nu mai iau medicamente pentru hipertensiune.
 • Colesterolul din sânge se îmbunătățește. Peste 80% dintre pacienți raportează niveluri normale la 2-3 luni după operație.
 • Riscul de apariție a bolilor cardiace este redus datorită scăderii volumului de muncă al inimii.
 • Diabetul este inversat. Aproximativ 70% -85% dintre pacienții cu diabet de tip 2 sunt capabili să mențină niveluri normale de zahăr din sânge fără medicamente.
 • Astmul și problemele respiratorii sunt ameliorate, unii pacienți recuperându-se complet.
 • Tulburările de somn legate de obezitate, cum ar fi apneea, sunt vindecate.
 • Durerile articulare și de spate cauzate de excesul de greutate sunt ameliorate.

Este sigură chirurgia bariatrică?

Chirurgia obezității poate fi o soluție salvatoare pentru persoanele cu obezitate severă. Cu toate acestea, este o intervenție chirurgicală majoră care implică anumite riscuri și efecte secundare, cum ar fi formarea de cheaguri de sânge, infecții și sângerări. Toate acestea sunt afecțiuni controlabile. În plus, avantajele pe termen lung ale chirurgiei bariatrice depășesc potențialele riscuri. La Clinica de Obezitate Acibadem, efectuăm o evaluare amănunțită, cu o echipă multidisciplinară de experți, pentru a ne asigura că fiecare pacient primește cea mai potrivită procedură medicală. Chirurgia bariatrică este, în general, sigură atunci când este efectuată într-un centru cu experiență, capabil să gestioneze eventualele complicații.

De ce să alegeți Clinica de Obezitate Acibadem?

În ultima vreme, pacienți din întreaga lume călătoresc în Turcia pentru a beneficia de o intervenție chirurgicală bariatrică. Aceștia sunt atrași de oportunitatea de a beneficia de un tratament pentru obezitate imediat, la un preț accesibil, cu rezultate de clasă mondială. Centrul de Obezitate Acibadem se remarcă în rândul unităților de asistență medicală datorită:

 • Echipei multidisciplinare experimentate. Tratamentul obezității este muncă de echipă. Procesul poate implica specialiști în gastroenterologie, endocrinologie, psihiatrie, dietă și nutriție, chirurgie, chirurgie plastică, asistente medicale și alte domenii medicale. La Centrul de Obezitate Acibadem, aceștia lucrează în strânsă colaborare pentru binele fiecărui pacient, pentru a obține rate de succes de peste 90%.
 • Echipamentelor de ultimă generație. Suntem cunoscuți pentru investițiile noastre continue în cele mai noi instrumente și dispozitive care ajută profesioniștii din domeniul medical. Datorită lor, chirurgii noștri pot să aplice chirurgia bariatrică folosind tehnici laparoscopice avansate și chirurgie robotică.
 • Serviciilor de primă clasă pentru pacienți. Centrul nostru pentru pacienți internaționali oferă servicii complete pe tot parcursul vizitei, de la programări medicale, detalii de călătorie și cazare până la interpretariat și vizite de monitorizare.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare