Chirurgia robotică

Chirurgia robotică

Chirurgia robotică folosește tehnologii avansate pentru operații minim invazive. ACIBADEM deține cel mai nou sistem pentru intervenții chirurgicale asistate robotic, da Vinci Xi.

Ce este chirurgia robotică?

În ultimii ani, tehnicile asistate de roboți au dus chirurgia minim invazivă la un alt nivel. „Minim invaziv” înseamnă tăieturi mai mici în comparație cu chirurgia deschisă tradițională. De obicei, operațiile laparoscopice, în care chirurgii folosesc instrumente minuscule și o cameră miniaturală introduse în corp prin incizii foarte mici se caracterizează în acest fel. Chirurgia robotică merge chiar mai departe: în acest caz, instrumentele mici sunt atașate la brațe robotice. Acest lucru permite o gamă mai largă de mișcări și o precizie mai mare în comparație cu o mână umană. Spre deosebire de ceea ce se crede, chirurgia robotică nu este, de fapt, efectuată de un robot autonom. Toate mișcările sunt controlate de un chirurg care stă la o consolă și monitorizează progresul pe un monitor de înaltă definiție. Prin urmare, abilitățile și expertiza chirurgului sunt cruciale pentru desfășurarea operației.

Avantajele chirurgiei robotice

Chirurgia asistată de un robot aduce beneficii semnificative atât pentru chirurg, cât și pentru pacient:

 • Precizia robotică care elimină tremuratul natural al mâinii umane
 • Vizualizare superioară a locului intervenției chirurgicale prin intermediul imaginilor tridimensionale cu o rezoluție foarte mare
 • Capacitatea de a opera în zone greu accesibile, mici și înguste
 • Incizii mai mici, mai puțină durere și o pierdere de sânge redusă, ceea ce duce la o recuperare mai rapidă

Cu toate acestea, acest tip de operație nu este cea mai bună alegere pentru fiecare pacient. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a stabili dacă chirurgia robotică este opțiunea potrivită pentru dumneavoastră.

Tipuri de chirurgie robotică

Sistemele robotice avansate permit chirurgilor special instruiți să efectueze diverse proceduri minim invazive în tot corpul. Subtipurile de chirurgie robotică includ:

 • Chirurgia cardiacă robotică
 • Chirurgie ginecologică robotică
 • Chirurgia robotică a rinichilor
 • Chirurgie robotică de colon
 • Chirurgia robotică a obezității
 • Chirurgie robotică de prostată
 • Chirurgia robotică a capului și a gâtului etc.

În plus, există diferite tipuri de tehnologii pentru chirurgia robotică. În prezent, sistemul chirurgical Da Vinci este cel mai frecvent utilizat în întreaga lume. ACIBADEM utilizează da Vinci Xi – cel mai recent și cel mai capabil sistem robotic disponibil în prezent.

Chirurgia robotică în cazul bolilor cardiace

Chirurgia cardiacă robotică exclude necesitatea unei intervenții chirurgicale deschise. În loc să deschidă cutia toracică, chirurgul accesează locul operației prin intermediul unor mici incizii. Metoda este mai confortabilă pentru pacient și reduce timpul de recuperare. Aproape toate procedurile din cadrul chirurgiei cardiovasculare pot fi efectuate prin chirurgie robotică minim invazivă. Printre acestea se numără repararea și înlocuirea valvei, inclusiv implantarea percutană a valvei aortice (TAVI), chirurgie robotică de bypass, tulburări de ritm, repararea orificiilor, probleme ale atriului stâng sau drept.

Chirurgia asistată de robot oferă o soluție pentru pacienții care au suferit mai multe operații pe cord. Efectuarea unei intervenții chirurgicale deschise la astfel de pacienți în prezența unei probleme de valvă cardiacă este foarte riscantă, deoarece poate afecta inima în timpul deschiderii sternului. La ACIBADEM, astfel de pacienți pot fi totuși operați cu ajutorul sistemului robotic da Vinci. Locul intervenției chirurgicale anterioare nu este atins, iar accesul în zonă se realizează printr-o mică incizie robotică de 3 până la 4 centimetri sub braț. Mai mult, o operație cardiacă robotică poate fi efectuată pe o inimă care bate. Aceasta înseamnă că oprirea inimii poate fi evitată și nu ar exista nicio perturbare a funcțiilor cardiace. Intervenția chirurgicală durează mai puțin decât una convențională și reduce la minimum riscul de infecții, hemoragii și transfuzii de sânge.

Chirurgia robotică în chirurgia generală

Chirurgia generală acoperă afecțiunile abdomenului și ale tractului digestiv, inclusiv ale stomacului, ficatului, pancreasului, vezicii biliare și intestinelor. Cele mai multe dintre acestea pot fi tratate prin tehnici minim invazive. Robotul da Vinci poate fi utilizat pentru o serie de afecțiuni cum ar fi herniile, obezitatea, cancerul colorectal sau bolile inflamatorii intestinale.

 • Chirurgia colorectală robotică. Chirurgia robotică Da Vinci este utilizată în tratamentul chirurgical al multor boli colorectale, inclusiv în cel al cancerului colorectal (cancer care începe în colon sau în rect), diverticulelor și bolilor inflamatorii intestinale. Mai ales în chirurgia rectală, se asigură că nervii adiacenți zonei chirurgicale sunt protejați.
 • Chirurgie bariatrică robotică. Chirurgia asistată de robot facilitează operația chirurgicală aplicată pacienților cu obezitate și scurtează timpul de recuperare. Dintre operațiile de obezitate efectuate cu da Vinci, bypass-ul gastric ocupă primul loc. Această metodă este, de asemenea, considerată standardul de aur în chirurgia obezității. Nu doar că permite reducția stomacală, ci și dezactivează o anumită parte a intestinelor și, prin urmare, reduce absorbția alimentelor ingerate.

Chirurgia robotică în ginecologie

Pentru unele femei, procedurile asistate de robot pot reprezenta o alternativă eficace la chirurgia ginecologică deschisă. Diverse afecțiuni care afectează sistemul reproducător pot necesita o operație, de exemplu endometrioza, durerile abdominale și pelviene, fibroamele uterine, sângerările anormale, prolapsul organelor pelvine sau cancerul ginecologic. Chirurgia robotică este utilizată în mod obișnuit pentru tratamentul cancerului endometrial, cervical și ovarian, histerectomia robotică (îndepărtarea uterului), miomectomia (îndepărtarea mioamelor), sacrocolpohisteropexia (corectarea prolapsului vaginal sau uterin) și chirurgia trompelor uterine. Procedurile avansate, cum ar fi chirurgia laparoscopică sau robotică, efectuate de echipele chirurgicale experimentate de la ACIBADEM, pot evita nervii din zona genitală, protejând viața sexuală și funcția urinară a pacientei.

Chirurgia robotică în urologie

Printre domeniile în care sistemele de chirurgie robotică sunt utilizate în mod obișnuit, urologia este pe primul loc. Această specialitate medicală tratează afecțiuni ale tractului urinar și ale sistemului reproducător la bărbați. Chirurgii preferă da Vinci pentru a elimina blocajul rinichilor prin pieloplastie, pentru a trata cancerul de rinichi prin nefrectomie parțială robotică (îndepărtarea unei părți a rinichiului) sau pentru a elimina cancerul de prostată prin prostatectomie radicală (îndepărtarea prostatei). În timp ce chirurgia convențională a prostatei implică o incizie abdominală lungă care se întinde de la buric până la osul pubian, prostatectomia robotică este o procedură minim invazivă unde tăieturile sunt minuscule. Aceasta îi permite chirurgului să păstreze structurile delicate din jurul prostatei. Pe lângă o ședere mai scurtă în spital și o recuperare mai rapidă, chirurgia robotică Da Vinci aduce rezultate mai bune în ceea ce privește controlul urinar și funcția erectilă în comparație cu operațiile tradiționale.

Chirurgia robotică la ACIBADEM

ACIBADEM colaborează cu unii dintre specialiștii de top din domeniul chirurgiei robotice din Turcia. Ce oferim:

 • Cel mai recent sistem de chirurgie robotică, da Vinci Xi;
 • Medici foarte bine pregătiți și foarte experimentați;
 • O mare varietate de aplicații ale procedurilor de chirurgie robotică;
 • Abordare multidisciplinară pentru rezultate mai bune;
 • Servicii de clasă A pentru pacienții internaționali oferite de o marcă de servicii medicale de renume mondial.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare