TERAPIE RECUPERATORIE ROBOTICĂ

TERAPIE RECUPERATORIE ROBOTICĂ

Recuperare robotică de clasă mondială la Acıbadem

Bolile sistemului muscular, osos și nervos apărute la naștere sau cauzate de traumatisme pot provoca dureri și disfuncții care limitează mișcările. Deși cele mai multe dintre ele se încearcă a fi tratate cu medicamente și exerciții fizice, tehnologia capătă importanță pentru că aduce o speranță pacienților care au devenit incapabili să își desfășoare activitățile zilnice. Pe lângă aplicațiile clasice de kinetoterapie și recuperare, sistemele de recuperare robotică oferite de tehnologia în curs de dezvoltare aduc în prezent beneficii persoanelor care au cea mai mare nevoie.

Procedurile clasice de kinetoterapie și recuperare aplică un set de programe de exerciții fizice care vor întări forța musculară și structura osoasă. În timp ce se încearcă restabilirea puterii mușchilor, se încearcă de fapt să se prevină regresia stimulării nervoase existente. Cu toate acestea, unii pacienți nu-și pot mișca mușchii din cauza unui traumatism sau a unei boli sau, chiar dacă o fac, nu-și pot folosi organele așa cum ar trebui. Pentru ca pacienții să se recupereze, este necesară activarea celulelor nervoase silențioase care nu și-au pierdut încă funcția. O oportunitate oferită de tehnologia actuală pentru pacienții care nu se pot mișca sunt sistemele de recuperare robotică.

Sistemele de recuperare robotică

Sistemele de recuperare robotică sunt dispozitive care ajută la diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului musculo-scheletal și nervos. Acestea ajută la reducerea tulburărilor care apar și la îmbunătățirea funcțiilor prin prevenirea sau tratarea complicațiilor.

Recuperarea robotică asigură o neuro-recuperare intensivă și cuprinzătoare a pacienților în procesul de terapie fizică. Aceasta influențează pozitiv reorganizarea sistemului nervos, ajutând pacientul să își recapete funcționalitatea la cel mai înalt nivel posibil.

Recuperarea robotică acoperă recuperarea și tratamentul unor numeroase boli ortopedice și neurologice. Unele dintre afecțiunile pe care le întâlnim cel mai adesea și pentru care oferim servicii în domeniul recuperării sunt după cum urmează:

Studii științifice recente sugerează că există celule de rezervă în creier și că acestea pot învăța noi funcționalități prin remodelare cu ajutorul unui bun program de recuperare. Este necesară începerea unui program cuprinzător de fizioterapie și recuperare imediat după boală/traumă pentru ca pacienții să revină la un stil de viață normal și sănătos, iar organul afectat să funcționeze cât mai bine. Includerea recuperării robotice în acest proces de fizioterapie este o abordare importantă care va crește eficiența tratamentului. Pentru că, în procesul de recuperare robotică, pacienților li se aplică un program de tratament care include cele mai noi metode de tratament și cele mai noi tehnologii. Datorită roboților de recuperare ajustabili și programabili, se concepe un tratament specific pacientului. De exemplu, ortezele ranforsate cu motoare controlate de calculator pentru a susține mișcarea articulațiilor în sistemul de recuperare robotizată îmbunătățesc amplitudinea de mișcare a articulațiilor prin reducerea rezistenței articulare. Faptul că mișcările corpului către ținta vizuală creată în mediul virtual sunt văzute de către pacient oferă un feedback mai sensibil acestuia, accelerând astfel învățarea mișcării de către creier. Implementarea unor noi interfețe grafice și a unor scenarii mai ecologice, precum și a unor sarcini mai solicitante din punct de vedere cognitiv, permit implicarea fizică și cognitivă activă a pacienților în timpul terapiei robotice, menținând la un nivel ridicat motivația și dorința acestora de a participa la tratament.

Recuperarea robotică la ACIBADEM

În cadrul recuperării robotice, oferim

  • Antrenament robotic pentru mers
  • Antrenament robotic mână-braț
  • Antrenament robotic echilibru-coordonare
  • Medicina muncii
  • Vorbire – terapie logopedică și de deglutiție
  • Analiza mersului
  • Evaluarea și tratamentul spasticității
  • Injecții ce previn contracțiile excesive

În cadrul centrului nostru de recuperare robotică, există Lokomat Pro cu orteze pediatrice ca robot pentru mers, Armeo Spring – robot mână-braț, C-Mill VR+ cu susținere a greutății corpului și costum de echilibru.

Antrenament asistat de robot pentru mers

La pacienții pediatrici și adulți ale căror picioare sunt complet paralizate sau grav afectate, antrenamentul fiziologic (normal) al mersului poate fi asigurat de sistemul de susținere a greutății corporale și de ortezele purtabile care pot fi ajustate în mod specific pentru pacient.

Robotul de mers combină tehnologia și realitatea virtuală pentru a le permite pacienților să meargă din nou și să-și recâștige funcția piciorului mult mai rapid și mai precis decât tipurile convenționale de fizioterapie.

Sistemul robotic ridică pacientul, iar apoi picioarele robotizate îl conduc cu ajutorul motorului. În timpul mersului, pacientul face atât cât poate, iar robotul completează ceea ce pacientul nu poate face. Măsurătorile precise cu ajutorul senzorilor de pe genunchi și ortezele de șold evaluează efortul pacientului și prezintă pe monitor reacția fiecărui corp în parte la o anumită mișcare.

În consecință, prin modificarea setărilor, partea pe care pacientul nu o poate face este dezvoltată cu un tratament foarte intens și repetitiv datorită robotului. În plus, se folosesc elemente de jocuri video pentru participarea activă și motivarea pacientului în cadrul tratamentului. Jocurile pe calculator în care se fac anumite mișcări ajută la o mai bună concentrare prin concentrarea atenției sau, cu alte cuvinte, se stimulează creierul. Prin reactivarea a creierului, se creează o bază pentru recuperarea celulelor cerebrale.

Robotul pentru braț

Ajută la restabilirea funcțiilor brațului, antebrațului și încheieturii mâinii afectate la pacienții care au suferit un accident vascular cerebral sau al căror braț nu mai funcționează pe deplin. Este un exoschelet (schelet extern purtabil) care susține brațul pacientului, reducându-i greutatea și amplificând mișcarea activă a brațului în spațiul 3D. Cu un sistem de suspensie reglabil pentru membrul superior, acesta permite pacientului să activeze funcțiile existente de forță, de amplitudine a mișcărilor și de coordonare pentru a relaxa brațul pacientului și pentru a finaliza exercițiile într-un mod distractiv cu ajutorul aplicațiilor de realitate virtuală.

Antrenament avansat de mers și echilibru

Este un antrenament pentru recuperarea mersului și a echilibrului folosind o bandă de alergare cu un sistem de susținere a greutății corporale și mecanisme de feedback audio-vizual, simulând provocările vieții de zi cu zi prin intermediul realității virtuale. Ajută pacienții neurologici și ortopedici să își recâștige mai repede mobilitatea în urma unui tratament intensiv repetat. Este utilizat pentru evaluarea și tratamentul echilibrului și mersului. Formarea unui model de mers simetric este susținută de mecanisme de feedback vizual, cum ar fi protuberanțele de pe suprafața benzii de alergare.

Cel mai bun moment pentru recuperarea robotică

Recuperarea robotică poate fi începută în orice stadiu al bolii. Cu toate acestea, s-a stabilit că rata de recuperare a crescut la pacienții care au început tratamentul în perioada incipientă, pacientul a fost mai independent în activitățile cotidiene, iar disfuncția post-maladie a rămas mai mică. Se recomandă începerea recuperării robotice în 2-3 săptămâni, mai ales după o hemoragie cerebrală. În cazul leziunilor măduvei spinării, tratamentul poate fi început după ce zona operată devine stabilă. În cazul sclerozei multiple, a bolii Parkinson și în bolile musculare, tratamentul trebuie început imediat ce funcțiile zilnice ale pacientului încep să se deterioreze.

Scopul principal al tratamentului este de a recupera capacitatea de mers la pacienții care nu pot merge sau de a îmbunătăți capacitatea de mers la pacienții care pot merge. Pentru ca tratamentul să poată fi aplicat, cel puțin o grupă importantă de mușchi din picioarele pacientului trebuie să producă o mișcare senzorială sau motorie, chiar dacă este una mică.

Datorită dispozitivului de mers asistat de robot cu orteză pediatrică, pacienții pediatrici cu funcție de mers deficitară din cauza paraliziei cerebrale, a traumatismelor cranio-cerebrale sau a altor tulburări neurologice se pot antrena cu ajutorul mersului robotizat. Dispozitivele special dezvoltate pentru copii asigură confortul și compatibilitatea optimă pentru acești pacienți, făcând posibilă obținerea acelorași beneficii funcționale ca și în cazul versiunii pentru adulți.

Centrul de recuperare robotică de la Spitalul Acıbadem Taksim include sisteme de susținere a greutății corporale special concepute, dispozitive robotice și aparate de realitate virtuală care ajută la dezvoltarea diferitelor funcții ale corpului. Dispozitivele din centru, care a fost creat cu ajutorul celei mai recente infrastructuri tehnologice, și personalul medical cu experiență de la Acıbadem Health Group încearcă să restabilească funcțiile pierdute prin utilizarea tehnologiilor de ultimă oră, asigurându-se că anumite mișcări și/sau sarcini funcționale sunt repetate din nou și din nou. Centrul de fizioterapie și recuperare de la Spitalul Acıbadem Taksim continuă să ofere servicii medicale de primă clasă pacienților săi nu doar din Turcia, ci din întreaga lume.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare