Tratament FIV (fertilizare in vitro)

Tratament FIV (fertilizare in vitro)

Ce este tratamentul FIV?

Fertilizarea in vitro este una din tehnicile de reproducere asistată care ajută cuplurile care se confruntă cu infertilitatea să obțină o sarcină și să aibă copii. Constând dintr-o serie de etape complexe, Tratamentul FIV are cea mai mare rată de succes în comparație cu alte intervenții de acest gen. Există, de asemenea, factori care pot crește sau scădea șansele de concepție cu FIV. Întreaga operațiune este de obicei finalizată pe paracursul unei luni, cu încă două săptămâni pentru așteptarea rezultatelor.

Cum funcționează tratamentele FIV?

Fiecare experiență cu tratamentul FIV este unică. Cu toate acestea, o primă întâlnire tipică la Acıbadem ar putea arăta cam așa: mai întâi, veți fi întâmpinați la recepție, apoi însoțiți la cabinetul medicului unde veți vorbi cu medicul timp de aproximativ o oră. Apoi, o asistentă vă va ajuta să puneți în practică recomandările medicului. Centrul internațional pentru pacienți Acıbadem vă va planifica fiecare pas în detaliu. Veți primi o mulțime de informații pe parcurs, veți fi mereu la curent cu tot ce este necesar. Nu ezitați să luați notițe și să puneți întrebări în timpul consultației. Vă invităm să ne sunați sau să ne trimiteți un e-mail dacă aveți întrebări sau nelămuriri în orice moment.

Simptome de infertilitate și candidați pentru tratamentul FIV

Se estimează că aproape 15% din toate cuplurile sunt afectate de infertilitate. Din fericire, avem astăzi multe instrumente pentru a ajuta concepția, iar acestea evoluează în timp pentru a ne ajuta să obținem rezultate mai bune. În cazul Tratamentului FIV, candidații cei mai potriviți sunt femeile care suferă de cicluri neregulate de ovulație, trompe uterine blocate, sindrom ovarian polichistic (SOP); și bărbații cu număr scăzut de spermatozoizi sau spermatozoizi de formă neregulată.

Medicii spun că principalul simptom al infertilității este că nu rămâneți însărcinată în timp ce întrețineți relații sexuale regulate timp de cel puțin 12 luni. În majoritatea cazurilor, nu există alte simptome vizibile. Este recomandată consultarea unui medic atunci când un cuplu încearcă în mod regulat să conceapă un copil timp de cel puțin un an, în cazul în care partenerul de sex feminin are vârsta sub 35 de ani; după 6 luni dacă femeia are 35 de ani sau mai mult și imediat după 40 de ani.

Conform datelor generale, aproape 40% din toate cauzele infertilității au legătură cu femeile, 40% au legătură cu bărbații, iar 20% reprezintă așa-numita „infertilitate inexplicabilă”. Ceea ce se află în spatele acestor cifre este de o importanță vitală, deoarece cauza principală definește tratamentul și determină rezultatele sale de succes. Un proces extins de testare și evaluare este aplicat la ACIBADEM pentru a identifica cu precizie problemele de reproducere și pentru a elabora soluții adecvate. Trompele uterine blocate, problema ovulației, endometrioza, vârsta maternă avansată, numărul scăzut de spermatozoizi sau motilitatea spermei și factorii imunologici pot cauza probleme de fertilitate și fiecare dintre acestea necesită o modalitate de tratament diferită.

De ce să alegeți Acıbadem pentru tratamentul FIV?

Din 1998, Centrele de Medicină Reproductivă și Infertilitate ACIBADEM ajută cuplurile să devină părinți. În fiecare an, peste 15.000 de familii din întreaga lume aleg ACIBADEM pentru a-și îndeplini cele mai prețioase visuri. Încrederea lor și experiența noastră acumulată reprezintă avantajul nostru cel mai mare. Dacă luați în considerare fertilizarea in vitro (FIV) în Turcia, ACIBADEM oferă o soluție unică.

Spre deosebire de clinicile convenționale de FIV, Centrele noastre de Medicină Reproductivă și Infertilitate pot oferi un serviciu complet cuplurilor care se confruntă cu probleme de fertilitate, cu abordarea holistică a specialiștilor de renume din toate domeniile medicale pe care le poate găzdui un spital modern, sub marca respectată la nivel global a ACIBADEM. Centrele noastre oferă cele mai noi tratamente medicale și chirurgicale, abordarea fiecărui caz fiind personalizată. Serviciile avansate de laborator contribuie la atingerea ratelor ridicate de succes cu care ne mândrim, peste media la nivel mondial.

Formula succesului în metoda de reproducere asistată FIV este alcătuită din trei piloni principali:

 • Un cuplu dispus să conceapă, cu trăsăturile sale fizice și emoționale;
 • Medici care conduc tratamentul reproductiv, cu setul lor specific de abilități, cunoștințe și experiență;
 • Laborator FIV de ultimă generație, în care miracolul vieții este susținut și hrănit în fiecare zi, ajutat de embriologi, biologi bine pregătiți și alt personal dedicat.

La Centrele de Medicină Reproductivă și Infertilitate ACIBADEM, investim continuu în cele mai noi tehnologii și echipamente disponibile la nivel mondial, pentru a spori și mai mult eficacitatea tratamentelor de fertilitate. Aproape că nu există noutate în domeniul medicinei reproductive care să nu fie implementată în laboratoarele noastre de embriologie și genetică. Avem mai mulți medici de cinci stele, fiecare dintre ei având aria sa specifică de expertiză, contribuții la cercetare și angajament față de excelență. Pacienții noștri au posibilitatea de a-și alege specialistul de încredere, în funcție de cazul specific și de preferințele personale.

Ce altceva?

 • Ratele de succes peste media mondială pentru toate grupele de vârstă;
 • Prețuri accesibile pentru servicii excepționale;
 • Servicii în limba maternă și un mediu prietenos, unde visurile se împlinesc.

Pe lângă toate tratamentele eficiente de fertilitate disponibile la nivel mondial, Centrele de Medicină Reproductivă și Infertilitate ACIBADEM aplică câteva metode de pionierat cu rezultate promițătoare. Pentru a numi doar câteva dintre ele:

 • Terapii cu celule stem și PRP (plasmă bogată în trombocite): Pe măsură ce vârsta de a deveni mamă avansează, potențialul de fertilitate al unei femei începe să scadă foarte rapid după vârsta de 35 de ani. Deși nu este posibil să dăm ceasul înapoi pentru mamă, terapiile cu celule stem și practicile PRP pot fi utilizate pentru a regenera și reactiva funcțiile corpului. Aplicarea PRP poate fi utilizată în tratamentul FIV în două scopuri: îmbunătățirea endometrului (suprafața interioară a uterului) și creșterea șanselor unei implantări reușite sau creșterea capacității ovariene la femeile cu rezervă ovariană scăzută sau chiar menopauză timpurie. La ACIBADEM, terapia PRP se aplică în conformitate cu protocoale special concepute, asigurând rezultate promițătoare care sunt deja raportate la nivel internațional ca cercetare științifică. Creșterea succesului în concepția spontană și o mai bună calitate a ovocitelor au fost observate la majoritatea pacienților.
 • Tratamentul infertilității imunologice: eșecurile recurente ale implantării sau avorturile spontane la cuplurile cu embrioni de bună calitate pot fi uneori legate de răspunsul imun al corpului femeii. Corpul uman acționează în mod natural împotriva antigenelor străine și, în cazuri rare, ar putea identifica în mod greșit embrionul ca fiind un dușman și îl poate respinge. La ACIBADEM, se efectuează studii privind suprimarea imunității, acestea soldându-se cu rezultate pozitive.

Tratamente de fertilitate: IUI vs. FIV

Inseminarea intrauterină (IUI) și fertilizarea in vitro (FIV) sunt cele două tratamente majore de fertilitate utilizate pentru a obține sarcina. IUI este mai aproape de concepția naturală: sperma de la partenerul masculin este procesată în laboratorul nostru și introdusă direct în uterul femeii în timpul ovulației. Acest tip de tehnologie de reproducere asistată (ART) asigură concentrații ridicate de spermă de bună calitate depuse aproape de ovul. Se presupune că aceasta crește șansele de sarcină la cuplurile care sunt mai tinere ca vârstă, cu factor masculin redus sau în unele cazuri de infertilitate inexplicabilă.

FIV, pe de altă parte, este procesul de fertilizare în afara corpului, în laboratorul de embriologie. În funcție de cauza principală a infertilității, pot fi utilizate câteva tehnici suplimentare alături de procedura de FIV. Acestea pot include, fără a se limita la:

 • Microinjecție (ICSI) – un spermatozoid este injectat direct în ovul, folosind un microscop special;
 • Piezo ICSI – o nouă metodă de inseminare a ovocitelor fragile;
 • Micro-cip – permite selectarea spermatozoizilor cu cel mai mare potențial de fertilizare;
 • PESA / MESA / TESE / Micro-TESE – recuperarea chirurgicală a spermei din testicule;
 • Injecție cu spermatide rotunde (ROSI) – activează celulele spermatozoizilor cu stimulare electrică, utilizate pentru pacienții cu azoospermie;
 • Metode de micromanipulare (eclozare asistată, vizionarea embrionilor prin fragmente);
 • Co-cultură endometrială – utilizată pentru a îmbunătăți calitatea și implantarea embrionilor;
 • Test de receptivitate endometrială (ERA) – oferă un diagnostic al stării de receptivitate endometrială în fereastra de implantare;
 • Diagnosticul genetic preimplantare (PGD) – permite verificarea cromozomilor (materialului genetic) al embrionilor pentru anomalii;
 • Crioconservarea (înghețarea) spermei, ovocitelor și embrionilor – permite depozitarea lor în condiții de siguranță pentru utilizare ulterioară;
 • Întinerire ovariană cu PRP – aplicată pentru creșterea capacității ovariene și a rezervei pentru a ajuta la tratamentul FIV etc.

Procesul de tratament FIV

O procedură FIV implică cinci etape principale. În primul rând, stimulăm rezerva ovariană. Femeile primesc o injecție care stimulează ovarele să producă mai multe ovule decât în timpul ciclului natural obișnuit. A doua etapă este monitorizarea progresului și maturarea ovocitelor. Se efectuează o ecografie cu ultrasunete pentru a verifica dezvoltarea ovulelor și se utilizează medicație pentru a le ajuta să se maturizeze. Odată ce foliculii ating o dimensiune matură de 17 sau 18 mm, se administrează o injecție cu HCG care duce la dezvoltarea finală și maturarea ovulelor. A treia etapă este colectarea ovulelor din ovare. Această procedură se face prin ghidare cu ultrasunete, în care medicul folosește un ac îngust pentru a extrage ovulele din ovar prin peretele vaginal. Procedura este nedureroasă, efectuată sub anestezie ușoară. Al patrulea pas al tratamentului FIV este fertilizarea ovulelor în laborator. Spermatozoizii pot fi amestecați cu ovule pentru a fecunda (ceea ce se numește inseminare convențională – procedura standard de FIV), sau o celulă de spermă selectată poate fi injectată direct în fiecare ovul matur (aceasta se numește injecție intracitoplasmatică a spermei sau ICSI). Ovulele fertilizate, numite acum embrioni, sunt lăsați să crească și să se dezvolte în mediul de cultură timp de 3 sau 5 zile. Când ajung la 5 zile, sunt numiți embrioni în stadiul de blastocist. Apoi, în general, 1 sau 2 embrioni care au manifestat cea mai bună calitate și dezvoltare sunt transferați cu atenție în uter. În acest scop se folosește un cateter mic, steril, flexibil pentru transferul embrionilor. Aceasta este cea mai importantă etapă a unei proceduri de FIV. Odată ce embrionii au fost transferați în uter, trebuie să așteptați 2 săptămâni înainte de a face un test de sarcină pentru a vedea dacă tratamentul a funcționat sau nu.

Un ciclu mediu de FIV durează de obicei 15-25 de zile:

 • Etapa 1. Ciclul începe: 1 zi;
 • Etapa 2. Stimularea ovariană sau foliculară: 8-12 zile;
 • Etapa 3. Extragerea ovulelor: 1 zi;
 • Etapa 4. Dezvoltarea embrionilor: 3-5 zile;
 • Etapa 5. Transferul embrionilor.

Rata de succes a tratamentului FIV

Rata de succes a tratamentului FIV depinde de mulți factori care influențează direct. Parametrii principali în ceea ce privește efectul pe care îl au asupra ratei generale de succes sunt vârsta partenerului de sex feminin din cuplu și cauzele infertilității. Cuplurile vor fi informate cu privire la șansele lor de concepție după examinarea inițială și adecvarea lor generală pentru tratamentul FIV. Deoarece vârsta este un factor determinant atât de important în procesul FIV, ratele de succes ale cuplurilor la ACIBADEM cresc semnificativ la vârstele cuprinse între 26 și 30 de ani și scad mai târziu. ACIBADEM oferă în continuare o șansă mai mare pentru cuplurile cu vârsta peste 40 de ani cu o rată de succes de 40% deoarece rata standard de succes la acea grupă de vârstă poate merge până la 20-25% în anumite cazuri.

Riscuri și siguranță în tratamentul FIV 

Deși tratamentul FIV este de obicei lipsit de riscuri și este o procedură foarte sigură, există cazuri particulare în care pot avea loc situații nedorite. Cea mai severă dintre acestea este reacția apărută în urma medicamentelor pentru fertilitate, numită sindrom de hiperstimulare ovariană. Alte riscuri ce ar putea fi enumerate sunt sarcină ectopică, defecte congenitale în cazuri rare și, în final, sarcini multiple (gemeni, tripleți, cvadrupleți etc.).

Costurile tratamentului FIV

Costul inițial al unui tratament FIV standard poate fi între 10.000 și 15.000, de dolari, cu costuri suplimentare pentru medicamentele complementare care pot crește prețul general cu până la 3000 de dolari. După ciclul inițial, cuplurile ar putea necesita alte cicluri de FIV pentru a obține o sarcină. În acest caz, fiecare ciclu suplimentar de FIV ar putea costa aproximativ 7.000 de dolari.

Tratament FIV în străinătate 

Pe măsură ce costurile tratamentului cu FIV cresc, tot mai multe cupluri iau în considerare opțiunile de FIV în afara țării. Deși aceste operațiuni pot fi realizate în cea mai mare siguranță în alte țări, o documentare detaliată cu privire la țara aleasă și planificarea călătoriei dvs. au o importanță majoră.

De ce să călătorești în Turcia pentru FIV

Turcia este una dintre țările unde turismul medical e în creștere. Cu frumusețea sa naturală, prețuri extrem de competitive în toate domeniile și experți medicali cu o instruire excepțională, Turcia este un candidat perfect pentru cuplurile care doresc să încerce tehnologiile de reproducere asistată, inclusiv tratamentul FIV.

Tratamentul FIV în Turcia

Există, de asemenea, câțiva factori care trebuie reținuți cu privire la legile din Turcia privind tehnologia de reproducere asistată. În primul rând, cuplul candidat la tratamentul FIV trebuie să fie căsătorit și nu va fi acceptat pentru operație în niciun caz dacă nu este. De asemenea, cuplurile de sex unic, precum și femeile singure nu pot fi tratate cu tratament FIV din cauza legilor țării, deoarece tratamentele de donare a spermei și embrionilor sunt, de asemenea, interzise.

Costul tratamentului FIV în Turcia

Prețurile tratamentului FIV scad semnificativ în comparație cu tratamentele din UE și SUA. Fără a adăuga costurile de viză și călătorie, care sunt de obicei foarte mici în comparație cu alte țări, tratamentul FIV se ridică, în medie, la aproximativ 2.500 de dolari în Turcia.

Î: După transferul embrionului, pot să merg, să fac mișcare, să călătoresc sau să mă întorc imediat la serviciu?

R: Activitățile moderate nu sunt interzise după transferul embrionului, dar totuși ar fi bine să vă odihniți și să vă menajați câteva zile. În săptămânile următoare, este mai bine să mergeți decât să alergați și ar trebui să evitați orice ridicare de greutăți sau sărituri. Călătoriile și munca sunt permise, atâta timp cât nu urcați pe Muntele Everest.

Î: Mai pot face ceva pentru a-mi crește șansele de succes la tratamentul FIV?

R: Sănătatea fizică și emoțională este crucială în timpul unei proceduri de FIV. Un stil de viață sănătos și confortabil va contribui cu siguranță la rezultate de succes. Fumatul este strict interzis. În plus, se recomandă o dietă alimentară echilibrată cu aport redus de carbohidrați. Consumul de alimente bogate în antioxidanți este util. Antioxidanții se găsesc în majoritatea alimentelor vegetale, dar unele dintre cele mai bogate surse sunt mure, afine, căpșuni, rodie, ceai verde, varză roșie, spanac, leguminoase (mazăre, fasole etc.), nuci, semințe și condimente.

Î: FIV va crește semnificativ șansele de a avea gemeni sau tripleți?

R: În general, oricând este transferat mai mult de un embrion, există șansa unei sarcini multiple. La Acibadem, preferăm transferul embrionar unic pentru a evita riscurile de complicații și pentru a asigura o sarcină sănătoasă. Ar putea fi utilizat transferul a doi embrioni, în funcție de mulți factori de prognostic, inclusiv vârsta pacientului, calitatea embrionilor etc. De asemenea, este posibil să aveți gemeni după FIV chiar și cu un embrion, deoarece un ovul se poate despărți pentru a forma doi zigoți. Veți discuta cu medicul dumneavoastră despre toate preferințele înainte de procedura FIV.

Î: Există efecte secundare asociate cu FIV?

R: Cu toții reacționăm diferit, reacțiile corpului dumneavoastră nu pot fi prevăzute. Oboseala, stresul emoțional și schimbările de dispoziție sunt printre cele mai frecvente efecte adverse în timpul unei proceduri de FIV. La un număr limitat de pacienți, poate fi observat sindromul de hiperstimulare ovariană (OHSS). De obicei, este însoțit simptome ușoare, cum ar fi pierderea poftei de mâncare, greață, diaree și senzație de balonare. Dacă aveţi oricare dintre aceste simptome, trebuie să îl anunţaţi imediat pe medicul dumneavoastră. OHSS trebuie tratat corect, deoarece, în cazuri rare, ar putea dezvolta complicații grave. Cu toate acestea, datorită opțiunilor moderne de tratament, riscul este acum mai mic de 1%.

Î: Câte zile ar trebui să stau în Turcia pentru tratamentul FIV?

R: Deși întreaga procedură de FIV durează până la patru săptămâni, va trebui să vă vedem la prima dumneavoastră întâlnire și, ulterior, va trebui să vizitați medicul în mod regulat, în medie între 1 săptămână și 16 zile înainte de transferul embrionului. Echipa noastră pentru pacienți internaționali vă va sprijini cu toate aranjamentele și logistica necesare pentru a vă asigura o ședere sigură și confortabilă.

Î: Partenerul meu trebuie să rămână cu mine în Turcia tot timpul?

R: Partenerul trebuie să fie prezent la prima consultație, când medicul dumneavoastră va programa testele și regimul pentru amândoi, în funcție de cazul dvs. specific, pentru a asigura o evaluare exhaustivă a fertilității. Prezența sa poate fi necesară ulterior, în funcție de testele și procedurile planificate. Dincolo de aceste circumstanțe, partenerul dvs. este întotdeauna binevenit, dar puteți să decideți cu privire la prezența sa în funcție de confortul, preferințele și disponibilitatea dvs.

Î: Care sunt șansele mele de a avea o sarcină de succes cu FIV?

R: Ratele de succes ale FIV depind de diverși factori, inclusiv istoricul medical, rezultatele testelor, vârsta partenerului de sex feminin și cauza infertilității. Ponderea tratamentelor FIV care duc la nașteri vii este de aproximativ 60% sub 35 de ani. Scade la 20-25% între 40-42. Puteți discuta în detaliu opțiunile cu medicul dumneavoastră.

Î: De ce a eșuat ciclul meu de FIV?

R: Din păcate, unele proceduri de FIV nu au rezultatul scontat. S-ar putea datora calității embrionilor, problemelor de implantare, problemelor de imunitate etc. Analiza motivului principal al eșecului vă va ajuta să gândiți pașii următori. Vă invităm să discutați cu medicii noștri de fertilitate despre încercările dvs. anterioare de FIV și ce poate fi îmbunătățit pentru a obține o sarcină.

Î: Dacă nu sunt însărcinată, când putem încerca din nou?

R: De obicei, recomandăm cel puțin două luni între două cicluri de tratament FIV. Vă rugăm să consultați medicul pentru recomandări specifice cu privire la cazul dumneavoastră.

Î: Ce se întâmplă dacă am un test de sarcină pozitiv după FIV?

R: După tratamentul de fertilitate, puteți efectua un test de nivel HCG la 2 săptămâni după transferul embrionului. Un al doilea urmează 48 de ore mai târziu. Bătăile inimii pot fi de obicei detectate la 6 săptămâni după gestație. Dacă ați ajuns până acolo, relaxați-vă și lăsați natura să-și urmeze cursul. Va trebui să vă informați medicul obstetrician că aceasta este o sarcină obținută prin FIV, deoarece veți fi monitorizată mai intens decât un pacient care a conceput în mod natural. Vă dorim o sarcină fericită și sănătoasă!


Povești ale pacienților pe aceeași temă

SANDRA ȘI TUDOR / FIV / ROMÂNIA
SANDRA ȘI TUDOR / FIV / ROMÂNIA

Acum șase ani am fost diagnosticată cu endometrioză severă și toate încercările mele de a avea copii au eșuat. În martie 2010 am venit la Acibadem pentru un tratament cu FIV. Medicul mi-a făcut un examen amănunțit și a recomandat mai multe intervenții medicale pentru a maximiza șansele de succes. Trei luni mai târziu am […] Mai multe detalii
NICULINA NEAGU / FIV / ROMÂNIA
NICULINA NEAGU / FIV / ROMÂNIA

Numele meu este Neagu Niculina, sunt din Buzău și am 42 de ani. Mulțumesc în mod special Dr. Tansu Küçük pentru înaltul profesionalism și mulțumesc școlii de medicină din Turcia, care este excepțională. După tratamentul FIV la Acıbadem Maslak sunt mama a doi bebeluși sănătoși Constantin-Dragos și Elena-Alexandra. Mai multe detalii
ALINA TRANDAFIRESCU, FIV, ROMÂNIA
ALINA TRANDAFIRESCU, FIV, ROMÂNIA

Tocmai am trecut prin transferul embrionilor, așa că sunt puțin emoționată… Mi-a plăcut foarte mult cum s-au întâmplat toate lucrurile aici la Spitalul Acibadem și voi reveni chiar dacă rămân însărcinată, chiar dacă nu. Toți oamenii din echipă au fost foarte drăguți și de ajutor și ne-au făcut experiența ușoară. Mulțumirile noastre speciale sunt adresate […] Mai multe detalii

Știri și articole pe aceeași temă

FIV: Povestea miracolului vieții în laborator
FIV: Povestea miracolului vieții în laborator

Fertilizarea in vitro (FIV) a revoluționat domeniul reproducerii asistate medical, oferind o șansă la o sarcină pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitate. De-a lungul timpului, procedurile și tehnicile FIV au cunoscut numeroase îmbunătățiri, crescând semnificativ rata de succes a tratamentului.  În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai recente evoluții în domeniul FIV […] Mai multe detalii
Despre succesul FIV în cazurile complexe de infertilitate
Despre succesul FIV în cazurile complexe de infertilitate

Pentru unele cupluri, apariția unui copil este ceva cât se poate de ușor și natural, în timp ce pentru altele obținerea unei sarcini se transformă într-o experiență copleșitoare. Vârsta maternă avansată, eșecuri repetate ale FIV, avorturi spontane recurente, infertilitatea severă a partenerilor masculini, diminuarea rezervei ovariene, problemele de imunitate pot prezenta provocări chiar și pentru reproducerea […] Mai multe detalii
Endometrioza, pe larg – explicată de Profesorul Taner Usta, expert ACIBADEM
Endometrioza, pe larg – explicată de Profesorul Taner Usta, expert ACIBADEM

Deși afectează aproape 200 de milioane de femei din întreaga lume, endometrioza este încă o afecțiune cu multe necunoscute. Aceasta se manifestă prin dezvoltarea endometrului – mucoasa uterului – în alte zone decât în uter, adică la nivelul ovarelor, trompelor, peretelui abdominal, în zonele pelvine profunde, vezică urinară sau intestine. Endometrioza poate migra spre abdomenul […] Mai multe detalii

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare