Cancerul de Prostată

Cancerul de Prostată

Cancerul de prostată Simptome și tratament

Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la bărbații din întreaga lume. Cu o îngrijire adecvată, prognosticul general pentru pacienții cu cancer de prostată este, în general, pozitiv, datorită metodelor avansate de diagnostic și a tehnicilor de tratament de succes. O gamă completă de opțiuni de diagnostic și tratament sunt disponibile la spitalele Acibadem din Turcia, oferite de o echipă multidisciplinară de experți cu recunoaștere internațională.

Boli de prostată întâlnite frecvent

Prostata, o glandă prezentă la fiecare bărbat de la naștere, este situată chiar sub vezica urinară. Funcțiile sale sunt asociate cu reproducerea și maturizarea spermei. În mod normal, este de mărimea unei nuci la bărbații tineri, dar începe să se mărească pe măsură ce bărbații îmbătrânesc. Deoarece tractul urinar trece prin prostată, mărirea acestui organ provoacă compresie și probleme cu urinarea.

Bolile prostatei pot fi fie maligne, fie benigne, iar afecțiunile benigne sunt mult mai frecvente. Cele mai frecvent întâlnite dintre acestea sunt BPH (hiperplazia benignă de prostată), prostatita (infecția prostatei) și cancerul de prostată. Toate acestea pot provoca afecțiuni urinare, cum ar fi urinarea frecventă în timpul nopții și a zilei, senzație de arsură în timpul urinării și incapacitatea de a goli complet vezica urinară. Deși rareori, ele pot provoca, de asemenea, probleme de ejaculare și sângerări. În timp ce BPH și cancerul de prostată apar de obicei la bărbații peste 40, de ani, prostatita apare adesea la bărbații mai tineri.

Ce este cancerul de prostată?

Cancerul de prostată începe cu creșterea anormală a celulelor din glanda prostatei. Celulele canceroase cresc și se divid într-un ritm rapid, formând o tumoare. În timp, celulele canceroase se pot răspândi în țesuturi și organe apropiate și îndepărtate (metastaze).

În timp ce hiperplazia benignă de prostată (BPH) provoacă dificultăți la urinare și alte probleme, cancerul de prostată este o boală mai insidioasă, deoarece se dezvoltă adesea în zona periferică a prostatei. Foarte des, este posibil să nu prezinte niciun simptom înainte de a ajunge la un stadiu avansat. Prin urmare, controalele medicale anuale sunt esențiale pentru diagnosticarea din timp și tratarea cu succes.

Ce cauzează cancerul de prostată?

Cauzele exacte ale cancerului de prostată nu sunt încă pe deplin cunoscute. Vârsta înaintată este considerată factorul de risc numărul unu, deoarece majoritatea cazurilor sunt depistate după 50 de ani. Moștenirea genetică și obezitatea sunt, de asemenea, asociate cu un risc mai mare. Potrivit unor studii, bărbații care consumă cantități mari de grăsimi, în special din carne roșie gătită la căldură mare, ar putea fi mai susceptibili de a dezvolta cancer de prostată în stadiu avansat. Se consideră că factorul de bază ar putea fi hormonii: grăsimile stimulează producția crescută de testosteron și alți hormoni, iar testosteronul accelerează creșterea celulelor canceroase.

Istoricul de familie este important, de asemenea. Riscul de a dezvolta cancer de prostată crește de 7 ori pentru persoanele care au membri ai familiei cu această afecțiune. În plus, dacă mama unui bărbat a avut cancer de sân, atunci acesta are un risc mai mare de cancer de prostată. Acest lucru apare la purtătorii de mutații BRCA, dar sunt implicați și alți factori de risc. Persoanele care au membri ai familiei de gradul unu diagnosticați cu cancer de prostată sau cancer de sân cu BRCA trebuie să înceapă examinări regulate și teste PSA la vârsta de 40, de ani, în timp ce cei fără antecedente familiale pot începe la 45 de ani.

Semne și simptome ale cancerului de prostată

Este posibil ca boala să nu manifeste niciun simptom într-un stadiu incipient sau, dacă apar, aceastea pot fi ușor confundate cu afecțiuni benigne. Simptomele cancerului de prostată pot include urinări frecvente, inclusiv noaptea; dificultate la urinare; flux divizat și senzație de golire incompletă a vezicii urinare; arsuri sau dureri în timpul urinării sau ejaculării; sânge sau spermă în urină; disfuncție erectilă. Trezitul noaptea pentru a urina, după vârsta de 40 de ani, se numără, de asemenea, printre simptome. Trebuie amintit faptul că cancerul de prostată poate să nu prezinte deloc semne timpurii. Acesta este motivul pentru care controalele anuale de rutină sunt esențiale.

Diagnosticarea cancerului de prostată

Atunci când un pacient consultă un medic cu simptome care ar putea fi cauzate de cancerul de prostată, procesul de diagnosticare include de obicei unele dintre următoarele proceduri:

 • Testul PSA (antigen specific prostatic) pentru a măsura nivelul substanței PSA produsă de prostată;
 • Teste de uroflowmetrie pentru măsurarea fluxului de urină;
 • Examinarea cu ultrasunete pentru a verifica dimensiunea și anatomia prostatei;
 • Tușeu rectal (DRE) efectuat manual pentru a examina textura, forma și dimensiunea glandei prostatei;
 • Biopsia prostatei pentru a analiza într-un laborator o probă de țesut prostatic dacă apare orice suspiciune de afecțiune malignă în timpul testelor anterioare.

La Acibadem, toate metodele și tehnicile consacrate și unele inovatoare sunt utilizate pentru un diagnostic precis. Sistemul Esomed pentru diagnosticarea timpurie a cancerului de prostată face posibilă examinarea pacienților fără ca aceștia să se dezbrace, eliminând în multe cazuri necesitatea tușeului rectal. Biopsia de fuziune RMN/ultrasuneteîmbunătățește semnificativ acuratețea și fiabilitatea atunci când sunt colectate probe de țesut de prostată, deoarece zonele suspecte sunt detectate cu precizie ridicată prin RMN multiparametric. În trecut, unii pacienți nu au putut fi diagnosticați la timp, deoarece acul de biopsie nu a reușit să acceseze zona exactă. În timpul procedurii de biopsie prin fuziune RMN/ultrasunete, imaginile tridimensionale de la scanarea rectală cu ultrasunete sunt combinate (fuzionate) cu cele de la scanarea RMN, asigurând eșantionarea de la locul potrivit cu precizie milimetrică.

Dacă rezultatele patologiei confirmă prezența cancerului de prostată, pot fi recomandate teste și examinări suplimentare pentru a determina dacă cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului. Acestea ar putea include o scanare RMN, CT, PET sau scanarea osoasă. Toate dispozitivele tehnologice de ultimă generație care pot fi necesare pentru diagnosticarea cancerului de prostată sunt disponibile la Acibadem fără timp de așteptare, asigurând un proces de diagnosticare rapid și corect.

Tipuri de cancer de prostată

Peste 95% din toate cazurile de cancer de prostată sunt de tipul numit adenocarcinom. Acesta provine din celulele glandei prostatei. Adenocarcinoamele sunt, de obicei, cancere cu creștere lentă și neagresive, deși au unele variații. Adenocarcinomul ductal este, în general, mai agresiv și se răspândește mai repede decât cazurile de adenocarcinom acinar. Există, de asemenea, câteva tipuri rare de cancer de prostată care provin din diferite celule ale glandei, cum ar fi carcinomul cu celule mici, carcinomul cu celule scuamoase, cancerul de tranziție sau cancerul urotelial, tumorile neuroendocrine, sarcomul țesuturilor moi. Tipul de cancer de prostată, alături stadiul și gradul acestuia, determină strategia de tratament.

Stadiile cancerului de prostată

Odată ce diagnosticul a fost confirmat, stadializarea este utilizată pentru a determina amploarea bolii, adică cât de departe a progresat. Stadializarea cancerului de prostată este crucială pentru planificarea tratamentului și pentru prognosticul pacientului. În general, în stadiul 1 și stadiul 2, răspândirea tumorii este limitată la prostată. Stadiul 3 este atunci când tumora a crescut în afara prostatei, de obicei până la veziculele seminale, ceea ce se numește cancer de prostată local avansat. Cancerul de prostată în stadiul 4 înseamnă că boala s-a răspândit la ganglionii limfatici înconjurători sau la organele îndepărtate. În unele cazuri, se poate metastaza și la nivelul osului.

La Acibadem, se folosește de obicei PET PSG Gallium-68 în determinarea stadiului cancerului de prostată. Acesta oferă o precizie superioară în identificarea metastazelor sau recurențelor comparativ cu imagistica convențională cu tomografie computerizată (CT) și scintigrafie. PSMA Galiu-68 radiofarmaceutic se leagă în special de membrana celulelor tumorale din prostată. Permite evaluarea tumorii, dar evaluează și dacă s-a răspândit la ganglioni limfatici sau la oase.

Tratamentul cancerului de prostată

Tratamentul pentru cancerul de prostată este planificat individual, în funcție de tipul, dimensiunea și agresivitatea tumorii, precum și de vârsta, preferințele și starea generală de sănătate a pacientului. Procesul de tratament poate include una sau mai multe dintre următoarele opțiuni:

 • Supravegherea activă. Pentru un grup mare de pacienți cu cancer de prostată, tratamentul nu va fi niciodată necesar. Aceștia sunt bărbați cu tumori de grad scăzut, care progresează lent sau cu „boală nesemnificativă din punct de vedere clinic”; înseamnă cancer care nu a provocat niciodată simptome și cel mai probabil nu va răni niciodată pacientul sau nu-i va amenința viața. Acestea sunt atent monitorizate și, dacă boala devine vreodată o amenințare reală, atunci este tratată în timp util. Aproape 2/3 dintre pacienții aflați în supraveghere activă nu vor necesita niciodată tratament activ și, prin urmare, vor evita efectele secundare ale tratamentului inutil.
 • Terapia cu NanoKnife. Aceasta este o metodă sigură pentru tratamentul focal al cancerului de prostată, aplicată ca alternativă la intervenția chirurgicală la pacienți selectați. Procedura NanoKnife utilizează impulsuri electrice scurte, cu energie scăzută, pentru a distruge celulele canceroase. Deoarece această metodă nu provoacă încălzire și schimbări de temperatură în țesuturi, poate fi luată în considerare pentru tumorile situate aproape de nervi și uretră.
 • Intervenție chirurgicală. Este cea mai eficientă opțiune de tratament pentru cancerul limitat la prostată; este, de asemenea, utilizată la pacienții cu cancer de prostată avansat, în combinație cu alte opțiuni de tratament.Operația de cancer de prostată implică de obicei îndepărtarea glandei prostatei, numită prostatectomie radicală. Poate fi efectuată fie ca o intervenție chirurgicală deschisă, fie ca laparoscopie. Prostatectomia radicală fără protecţia inervaţiei este frecvent efectuată la Acibadem pentru pacienții adecvați. În cazuri selectate, această metodă asigură un tratament eficient și oferă pacienților șanse mai mari de a-și păstra funcțiile urinare și sexuale după recuperare.
 • Chirurgie robotică de prostată. Chirurgia asistată de robot este următorul nivel al laparoscopiei. În acest caz, un dispozitiv robotic numit Da Vinci este manevrat de un chirurg așezat pe o consolă. Oferă vizualizare tridimensională clară a locului intervenției, care este mărit de 12 ori pe consolă. În plus, instrumentele robotice ale brațelor dispozitivului, care se pot roti la un unghi de 540 de grade, pot ajunge în zone care nu pot fi accesate manual. Beneficiile pentru pacienți sunt incizii mai mici, durere mai mică, pierderi minime de sânge și recuperare mai rapidă. Mai mult, precizia extrem de ridicată a sistemului robotic permite deseori îndepărtarea țesuturilor canceroase, păstrând în același timp structurile critice și nervii responsabili de continența urinară și funcțiile sexuale. În echipa Acibadem se află unii dintre cei mai experimentați chirurgi și și unele din cele mai experimentate echipe de îngrijire pentru chirurgia asistată de roboți din Turcia și din întreaga lume.
 • Tratamentul cu radiații. Se utilizează fie ca tratament curativ pentru cancerul de prostată localizat, fie ca tratament de micșorare (reducerea încărcăturii tumorale) sau terapie paliativă pentru pacienții cu cancer local avansat sau metastatic. Ambele radiații cu fascicul extern cu cele mai noi dispozitive de radioterapie și brahiterapie (semințe radioactive plasate local în interiorul corpului) sunt efectuate la Acibadem.
 • Terapii focale (HIFU, crioterapie). Acestea sunt tehnici neinvazive utilizate pentru a distruge celulele canceroase prin încălzire sau congelare. Ele pot fi aplicate pentru tratamentul tumorilor foarte mici localizate la nivelul prostatei, în timp ce țesuturile din jurul prostatei rămân intacte.
 • Tratamentul medicamentos. Spre deosebire de celelalte opțiuni de tratament care sunt aplicate local, medicamentele utilizate pentru tratarea cancerului de prostată avansat sunt destinate să ajungă la celulele canceroase din tot corpul. Acesta poartă numele de tratament sistematic. Există diferite opțiuni, inclusiv terapia hormonală care vizează scăderea producției de hormon masculin – testosteron, care stimulează creșterea celulelor canceroase de prostată; chimioterapie administrată pe cale orală sau prin injecție; imunoterapie sau terapie țintită care poate fi aplicată anumitor pacienți. Oncologii cu experiență medicală de la Acibadem pot alege cea mai bună opțiune de tratament pentru fiecare pacient, pe baza istoricului său medical și a vastei lor expertize.
 • Terapie Lutetium-177 PSMA. Aceasta este o opțiune inovatoare de tratament în domeniul medicinei nucleare.Este potrivită pentru pacienții cu cancer de prostată avansat, cunoscut și sub numele de cancer de prostată metastatic, după epuizarea tuturor celorlalte opțiuni. Antigenul de membrană specific prostatic (PSMA) este un marker specific găsit pe suprafața celulelor canceroase din prostată, inclusiv în metastazele din tot corpul. Izotopul radioactiv lutețiu-177 este administrat prin injecție în fluxul sanguin al pacientului. Este combinat cu o moleculă capabilă să localizeze și să se lege de receptorii PSMA de pe celulele canceroase, oriunde s-ar afla în corp. Prin urmare, celulele canceroase sunt vizate selectiv și distruse de radiații. Terapia Lu-177 PSMA contribuie la prelungirea vieții și la îmbunătățirea calității vieții chiar și la pacienții cu cancer de prostată metastatic rezistent la castrare, o afecțiune în care boala nu mai răspunde la terapia hormonală.

Pentru rezultatele de succes ale tratamentului cancerului de prostată, Acibadem aplică o abordare de echipă. Specialiști cu înaltă calificare în diferite discipline medicale, incluzând, dar fără a se limita la urologie, patologie de laborator, radiologie, medicină nucleară, chirurgie, oncologie medicală și radioterapie oncologică, își unesc eforturile pentru a obține cel mai bun rezultat pentru fiecare pacient. Îngrijirea integrată este esențială pentru tratamentul cancerului de prostată și satisfacția pacientului, deoarece toate opțiunile de tratament sunt luate în considerare, evaluate și furnizate într-un singur loc.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare