Cardiologie pediatrică și chirurgie cardiovasculară

Cardiologie pediatrică și chirurgie cardiovasculară

Împreună salvăm inimi!

La Centrul de Cardiologie pentru Copii ACIBADEM, ne angajăm să aducem îmbunătățiri în ce privește îngrijirea cardiacă pediatrică. De mai bine de 30 de ani, tratăm malformațiile congenitale și tulburările cardiace dobândite la copii prin excelență medicală și empatie. Centru medical de top în Turcia și în regiune, ACIBADEM oferă diagnostic și tratament de ultimă generație pentru întregul spectru de afecțiuni cardiace pediatrice, chiar și pentru cele mai grave sau complexe cazuri, cu cele mai bune rezultate posibile. Fiecare aspect al bolilor cardiace la copii este acoperit la ACIBADEM, inclusiv chirurgia cardiacă neonatală, procedurile complexe și re-operațiile. Îngrijirea excepțională a pacienților de aici se bazează pe cunoștințe, experiență și cea mai recentă tehnologie disponibilă la nivel mondial. Echipamentul medical avansat le permite specialiștilor noștri să diagnosticheze rapid și precis afecțiuni medicale complexe și să le trateze cu rate de succes de peste 95%. Copiii și familiile lor sunt trimiși aici din întreaga lume.

Este bine cunoscut faptul că serviciile complete oferite de echipe multidisciplinare în unități specializate bine echipate oferă cele mai bune rezultate pentru copiii cu afecțiuni cardiace. Echipele de îngrijire cardiacă pediatrică de la spitalele noastre ACIBADEM Bakirkoy și ACIBADEM Atakent sunt formate din medici cu experiență în cardiologie pediatrică, chirurgie cardiovasculară pediatrică, anestezie și terapie intensivă, imagistică și radiologie cardiacă, neonatologie și recuperare, asistență socială și psihologie. Echipele specializate sunt în contact permanent cu celelalte departamente din cadrul spitalelor noastre, asigurând accesul rapid la orice specialist de care ar putea fi nevoie, sub același acoperiș. Avem, de asemenea, asistente medicale special pregătite pentru sălile de operație, terapie intensivă și munca cu pacienții. Fiecare membru al echipelor noastre de cardiologie pediatrică și-a dedicat ani de eforturi pentru a înțelege mai bine nevoile fizice și emoționale specifice ale micilor noștri pacienți cardiaci, pentru a le oferi cea mai bună îngrijire și cea mai bună șansă la viață. Împreună salvăm inimi!

Afecțiuni cardiace pediatrice pe care le tratăm

Bolile cardiace la grupa de vârstă pediatrică sunt diferite față de cele ale adulților. Există două tipuri principale de afecțiuni cardiace la copii: înnăscute (boli cardiace congenitale) sau dobândite mai târziu în viață. Printre acestea se numără

 • Aritmie – Ritm cardiac neregulat
 • Cardiomiopatie
 • Boli cardiace congenitale:
 • Defect septal atrial
  • Defect septal ventricular
  • Defectul septal atrioventricular
  • Coarctația de aortă (CoA)
  • Sindromul hipoplaziei inimii stângi (SHIS)
  • Atrezie pulmonară
  • Stenoză pulmonară
  • Atrezia de tricuspidă
  • Tetralogia Fallot
  • Drenaj venos pulmonar aberant total
  • Transpoziția vaselor mari
  • Truncus arteriosus
  • Persistența de canal arterial (PDA)

De ce Acibadem centrele de îngrijire cardiacă pediatrică Acibadem?

Câteva scurte informații despre centrele și echipa noastră:

 • Experiența cumulată în echipă: 15 000 de pacienți în 30 de ani;
 • Mai mult de 600 de pacienți în fiecare an, inclusiv cele mai complexe boli cardiace congenitale;
 • Rata de succes mai mare de 95%;
 • ACIBADEM este un centru de referință pentru boli cardiace congenitale complexe și alte afecțiuni cardiace la copii;
 • Medici de talie mondială, tehnologie sofisticată și o abordare centrată pe pacient.

Pentru pacienții internaționali

La centrele de îngrijre cardiacă pediatrică ACIBADEM, știm că o călătorie în străinătate pentru tratamentul copilului dumneavoastră poate fi o experiență stresantă și copleșitoare. De aceea, am conceput Centrul de servicii pentru pacienți internaționali ca o soluție unică ce vine în sprijinul fiecărui pacient de la prima solicitare până la întoarcerea finală în țara natală. Programările medicale, călătoria și cazarea, transferurile aeroport-hotel-spital sunt organizate în funcție de nevoile și preferințele dumneavoastră. Serviciile de interpretariat sunt asigurate 24 de ore din 24 în limbile materne. Alegând ACIBADEM Turcia și serviciile noastre complete pentru pacienți, pacienții internaționali pot fi siguri că călătoria lor medicală va fi perfect organizată, avându-se în vedere confortul lor.

Simptomele problemelor cardiace la copii

În cazul bolilor cardiace congenitale, aproximativ 30% din toți copiii afectați necesită tratament în prima lună de viață. Prin urmare, diagnosticarea timpurie și tratamentul în timp util sunt esențiale. Este foarte important ca părinții să recunoască simptomele bolilor de inimă și să consulte un medic fără a pierde timp. Este bine de știut că riscul de a dezvolta boli cardiace congenitale este de 2 până la 3 ori mai mare în cazul bebelușilor cu o mamă sau un tată care are aceeași afecțiune. Semnele timpurii ale problemelor cardiace la copii variază în funcție de afecțiune, dar cele mai frecvente simptome sunt:

 • Culoare albăstruie (cianotică) a buzelor, interiorului gurii și sub unghiile bebelușilor,
 • Respirație rapidă sau dificultăți de respirație,
 • Apariția frecventă a bolilor respiratorii,
 • Lipsa de dorință în a fi alăptat sau oboseala rapidă în timpul alăptării,
 • Lipsa poftei de mâncare și dificultatea de a lua în greutate,
 • Oboseală care apare frecvent.

În unele cazuri, este posibil ca bolile cardiace congenitale mai puțin grave să nu prezinte niciun simptom distinctiv în primii ani de viață. La copiii mai mari, semnele și simptomele precum palpitațiile inimii, dificultăți de respirație, oboseala rapidă, dureri în piept, amețeli sau leșinuri în timpul exercițiilor fizice ar putea fi semnale de alarmă pentru probleme cardiace.

Diagnosticarea afecțiunilor cardiace pediatrice

Unele afecțiuni cardiace la copii pot fi tratate prin cateterism cardiac în locul intervenției chirurgicale tradiționale. Acesta este un tratament inovator, nechirurgical, care presupune introducerea unui tub subțire și flexibil, numit cateter, printr-un vas de sânge, până la inimă, sub îndrumarea razelor X. Acesta poate fi utilizat atât pentru diagnosticare, cât și pentru tratament. Atunci când procedura este aplicată pentru a remedia un defect cardiac, se numește cateterism intervențional. Aceasta permite medicilor experimentați să trateze anumite afecțiuni cardiace evitând intervenția chirurgicală, cu ajutorul unor catetere speciale. Odată ce cateterul a ajuns la defectul cardiac, prin el pot fi introduse instrumente minuscule pentru a repara defectul. De exemplu, există catetere cu balon care pot deschide valvele sau vasele îngustate și există, de asemenea, catetere care pot închide găurile dintre camerele inimii. Procedurile terapeutice intervenționale ar putea include:

 • Angioplastie cu balon și valvuloplastie: Se introduce un cateter cu un balon la vârf pentru a deschide o valvă sau un vas îngustat;
 • Înlocuirea trans-cateterică a valvei aortice (TAVR/TAVI): O nouă valvă artificială este inserată cu ajutorul unui cateter în locul unei operații pe cord deschis;
 • Închiderea trans-cateterică a DSA și DSV: Defectele septale pot fi reparate prin tehnici de cateterism;
 • Stenting endovascular: Poate fi folosit pentru a lărgi vasele înguste;
 • Electrofiziologie și ablație trans-cateterică a aritmiilor: Folosită pentru tratamentul problemelor de ritm cardiac prin cauterizarea (distrugerea prin încălzire) a unui mic țesut care cauzează problema cu ajutorul ablației prin radiofrecvență;
 • Proceduri hibride și ocluzia arterelor colaterale aorto-pulmonare multiple: Procedurile cardiace hibride sunt utilizate de obicei  pentru afecțiuni cardiace complexe. Acestea pot combina chirurgia și cateterismul cardiac.

Cateterismul cardiac se efectuează sub anestezie, dar nu necesită incizii chirurgicale și permite o recuperare rapidă și o ședere scurtă în spital. Nu există restricții de vârstă; poate fi folosit pentru copiii mici și chiar pentru bebeluși imediat după naștere. La Centrele de Cardiologie Pediatrică ACIBADEM, procedurile intervenționale avansate sunt efectuate de cardiologi pediatri cu mare experiență, cu rate ridicate de succes. Ori de câte ori este posibil, aceștia aleg abordări minim invazive pentru a reduce durerea, perioada de recuperare și șederea în spital.

Intervenții chirurgicale și chirurgie cardiacă minim invazivă

Chirurgia cardiacă la copii este foarte diferită de cea aplicată adulților. Este nevoie de chirurgi cardiaci pediatri experimentați și de o echipă de profesioniști special pregătiți pentru a lucra cu copiii. La Centrul de Cardiologie pentru Copii ACIBADEM, toate tipurile de operații cardiace pediatrice sunt efectuate cu succes, inclusiv proceduri complexe și re-operații. Există 3 tipuri principale de chirurgie cardiacă:

Operație pe cord deschis: Chirurgul deschide pieptul prin stern pentru a avea acces la inimă. Aceste tipuri de intervenții chirurgicale necesită, de obicei, un aparat cord-plămân pentru a prelua funcțiile inimii și ale plămânilor în timpul operației.

Chirurgie cardiacă închisă: În acest caz, cavitatea toracică trebuie să fie deschisă, dar inima nu este oprită. Prin urmare, intervenția chirurgicală poate fi efectuată fără un aparat de bypass cord-plămâni.

Chirurgia cardiacă minim invazivă: Aceasta este o abordare chirurgicală mai puțin invazivă. Chirurgul face doar mici incizii pentru a introduce instrumente speciale și o cameră video. Tehnicile minim invazive au multe avantaje față de metodele convenționale, inclusiv mai puțină durere, cicatrici mai mici și o perioadă de recuperare mai scurtă. La copiii cu o cutie toracică bine dezvoltată, anumite anomalii cardiace pot fi eliminate și prin chirurgie robotică.

Tratamentul bolilor cardiace congenitale rare și comune

Persistența de canal arterial (PDA)

Toți copiii se nasc cu PDA. Aceasta reprezintă un orificiu care permite trecerea între artera pulmonară și aortă. Ea există deoarece, înainte de naștere, sângele nu trebuie să treacă prin plămâni pentru a primi oxigen. În mod normal, acest orificiu se închide la câteva ore după naștere. PDA este atunci când această conexiune rămâne deschisă. Este cel mai des întâlnită la copiii născuți prematur.

TRATAMENT: Închiderea orificiului cu ajutorul unui dispozitiv special numit umbrelă sau bobină prin intermediul unui cateter. În plus, se poate efectua o intervenție chirurgicală închisă pentru a reface conexiunea, în funcție de vârsta pacientului și de amploarea persistenței de canal.

Defect septal atrial (DSA)

Un defect septal atrial este o gaură în peretele dintre cele două camere superioare ale inimii (atrii). Defectul septal atrial de mici dimensiuni se închide adesea în timpul copilăriei. Defectele mai mari pot cauza probleme grave, inclusiv insuficiență cardiacă pe partea dreaptă, anomalii ale ritmului cardiac, 

risc crescut de accident vascular cerebral și scurtarea duratei de viață.

TRATAMENT: La unii pacienți, defectul poate fi închis prin cateterizare. Cu toate acestea, afecțiunea necesită, de obicei, o intervenție chirurgicală pe cord deschis. La finalul tratamentului, circulația revine la normal, iar copilul poate ajunge un adult sănătos.

Defectul septal ventricular (DSV):

Un defect septal ventricular reprezintă un orificiu în peretele dintre cei doi ventricule ai inimii. În acest caz, sângele bogat în oxigen este pompat înapoi în plămâni în loc să fie trimis în organism. Ca urmare, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a furniza suficient oxigen. Fără tratament, complicațiile ar putea include hipertensiune pulmonară, insuficiență cardiacă din cauza măririi de volum, endocardită și alte probleme cardiace.

TRATAMENT: Unele defecte se pot închide de la sine. De aceea, medicul dumneavoastră poate observa evoluția copilului pentru o perioadă de timp. Dar, de obicei, pacientul are nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a repara defectul dintre ventricule.

Defectul septal atrioventricular (DSAV):

Această afecțiune cardiacă congenitală combină mai multe anomalii și care implică o deschidere mare în mijlocul inimii. Valvele care separă atât atriile, cât și ventriculele nu se dezvoltă complet. Ambele sunt sub forma unei singure valve mari. Sângele bogat în oxigen din partea stângă a inimii trece în partea dreaptă și este pompat din nou către plămâni din cauza deschiderilor.

TRATAMENT: Copiii care dezvoltă hipertensiune pulmonară sau au simptome grave trebuie să treacă printr-o intervenție chirurgicală în copilărie. După operație, fluxul sanguin revine la normal. În unele cazuri, pacienții pot avea nevoie de o a doua operație din cauza insuficienței valvelor (valva mitrală cu scurgeri). Ratele de succes depășesc 97%.

Stenoza aortică (SA):

Aceasta este o afecțiune a valvei cardiace care îngustează sau obstrucționează deschiderea valvei aortice. Din acest motiv, inima nu poate să pompeze sângele în organism. Stenoza  limitează fluxul de sânge în afara ventriculului stâng. Diagnosticul timpuriu este foarte important pentru prevenirea unor leziuni cardiace ireversibile.

TRATAMENT: Copiii cu stenoză aortică care au simptome ușoare sau nu au simptome trebuie monitorizați îndeaproape. În cazul simptomelor moderate sau severe, se pot aplica intervenții chirurgicale: valvuloplastia (mai puțin invazivă, balon plasat în arteră), valvotomia (pentru a „elibera” cuspele valvei fără a înlocui valva); înlocuirea valvei aortice (AVR).

Coarctația de aortă (CoA)

Coarctația de aortă înseamnă implică existența unei îngustări sau o constricții a unei părți a aortei. Poate fi oriunde și de orice grad. Ventriculul stâng trebuie să lucreze mai mult pentru a muta sângele prin partea îngustată a aortei. În cele din urmă, ventriculul stâng nu mai este capabil să facă față volumului suplimentar de muncă și nu reușește să pompeze sângele în mod eficient. În unele cazuri, aceasta ar putea duce la insuficiență renală sau la mărirea volumului inimii.

TRATAMENT: Partea îngustată a aortei este reparată prin angioplastie cu balon sau implantarea de stent prin cateterism cardiac.

Tetralogia Fallot (TF)

Această afecțiune implică 4 anomalii cardiace diferite: DSV (o deschidere între ventriculele inimii), stenoza pulmonară (îngustarea valvei pulmonare), aorta suprapusă (când valva aortică se conectează și cu ventriculul drept), hipertrofia ventriculară dreaptă (ventriculul drept este mai musculos decât în mod normal). Tetralogia Fallot este cel mai frecvent defect cardiac care cauzează cianoză la copiii mici. Bebelușii cu TF prezintă o piele albăstruie în timpul episoadelor de plâns sau de hrănire.

TRATAMENT: Poate fi aplicat în două faze, în funcție de starea copilului. Faza 1 include o reparație temporară folosind un șunt, un stent sau îndepărtarea mușchiului. Cea de-a doua fază este reparația completă. Aceasta poate fi efectuată după operația de șunt sau ca primă operație în unele cazuri. După operație, circulația revine la normal și cianoza este complet eliminată.

Stenoza pulmonară (SP)

Aceasta este o afecțiune foarte rară care poate fi diagnosticată în uter sau la scurt timp după naștere. Reprezintă o îngustare (stenoză) sau un blocaj al valvei pulmonare. Din acest motiv ventriculul drept trebuie să lucreze mai mult. În timp, mușchiul cardiac este afectat.

TRATAMENT: Valvoplastie cu balon aplicată cu un cateter. Rata de supraviețuire este de 99%. În cazurile severe, ar putea fi necesară o intervenție chirurgicală pe cord deschis.

Transpoziția vaselor mari (TGA)

TGA este una dintre cele mai frecvente boli cardiace cianotice la copii. În acest defect cardiac congenital, pozițiile arterei pulmonare și aortei sunt inversate și conectate la ventriculele greșite. Sângele dezoxigenat este pompat înapoi în organism. Bebelușii cu transpoziție a vaselor marilor se nasc prezentând o culoare albăstruie a pielii din cauza nivelului scăzut de oxigen din sânge.

TRATAMENT: Intervenția chirurgicală este necesară imediat după naștere sau în primele luni de viață. Se poate prescrie terapie medicamentoasă până când bebelușul este pregătit pentru operație. Există două tipuri principale de intervenții chirurgicale pentru TGA: comutarea arterială (arterele sunt comutate în pozițiile lor obișnuite) și comutarea atrială (inversarea atriilor). Cea de-a doua este mai rar efectuată deoarece, pe termen lung, poate provoca nereguli de ritm din cauza schimbării fiziologice.

Atrezia de tricuspidă (AT)

În această afecțiune cardiacă congenitală, valva tricuspidă nu este dezvoltată. Prin urmare, nu există un flux sanguin dinspre atriul drept spre ventriculul drept. Ca urmare, ventriculul drept rămâne mic și nu este complet dezvoltat. Sângele este amestecat și nu poate curge corect.

TRATAMENT: În funcție de starea copilului, pot fi necesare una sau mai multe intervenții chirurgicale pentru a restabili funcția inimii, inclusiv septostomia atrială (creează sau mărește deschiderea dintre camerele superioare ale inimii pentru a permite ca mai mult sânge să curgă din atriul drept în cel stâng); Shunting (creează un bypass de la un vas de sânge principal care iese din inimă la vasul de sânge care duce la plămâni); Plasarea unei benzi în artera pulmonară (pentru a reduce fluxul de sânge de la inimă la plămâni); Operația Glenn (când bebelușii cresc și primul shunt nu mai e suficient, între 3-6 luni); Procedura Fontan (efectuată când copilul are 2-3 ani).

Atrezia pulmonară (AP)

Aceasta este o formă extrem de rară de defect cardiac congenital. În mod normal, atunci când inima se contractează, ventriculul drept împinge sângele spre plămâni. La pacienții cu atrezie pulmonară, valva pulmonară nu s-a format corespunzător. Aceasta duce la tulburări în fluxul de sânge către plămâni. De obicei, valva tricuspidă este, de asemenea, subdezvoltată.

TRATAMENT: Planul de tratament depinde de gravitatea fiecărui caz în parte. Un șunt poate fi plasat între artera pulmonară și aortă folosind tehnici de cateterism. Adesea se recurge și la operația Fontan.

Truncus Arteriosus

În această afecțiune, un singur vas de sânge (truncus arteriosus) iese din inimă în locul celor două vase normale (artera pulmonară și aorta). În plus, apare și defectul septal ventricular (DSV). Ca urmare, sângele se amestecă.

TRATAMENT: Majoritatea sugarilor cu truncus arteriosus sunt operați în primele săptămâni de viață.

Drenaj venos pulmonar aberant total (DVPAT)

Aceasta este o anomalie rară a fluxului sanguin, în care toate venele pulmonare nu sunt conectate în mod corespunzător la atriul stâng. Astfel, sângele care se întoarce din plămâni se amestecă cu sângele albastru care se întoarce din organism. Bebelușul are o lipsă de oxigen și devine albastru.

TRATAMENT: Tratamentul chirurgical este obligatoriu. Bebelușii cu DVPAT au nevoie de intervenție chirurgicală în primele săptămâni de viață.

Sindromul hipoplaziei inimii stângi (SHIS)

În această afecțiune cardiacă, partea stângă a inimii este subdezvoltată, inclusiv aorta, valva aortică, ventriculul stâng, valva mitrală.

TRATAMENT: Tratamentul chirurgical este obligatoriu. Planul de tratament implică, de obicei, 3 etape de operații: Procedura Norwood (cât mai curând posibil după naștere), procedura Glenn (6 luni mai târziu) și procedura Fontan (18 luni – 3 ani).

Pregătirea pentru șederea copilului dumneavoastră

Dacă aveți un copil diagnosticat cu o malformație cardiacă congenitală sau cu o altă problemă cardiacă, nu trebuie să vă panicați. În zilele noastre, copiii cu afecțiuni cardiace au șanse foarte mari de a avea o viață fericită și productivă. Țineți cont de faptul că echipele medicale care gestionează un număr mare de cazuri și care au o experiență vastă obțin de obicei rezultate mai bune, mai ales în cazurile complexe.

Dacă copilul dumneavoastră are nevoie de o intervenție chirurgicală pe cord, este important ca acesta să fie cât mai sănătos posibil înainte de operație. Temperatura, tusea, răceala, gripa și alte probleme medicale trebuie să fie raportate medicului.

După intervenția chirurgicală, nu uitați că îngrijirea post-operatorie la domiciliu este cea mai importantă parte a recuperării. În cele mai multe cazuri, pacientul trebuie să urmeze o dietă și o utilizare strictă a medicamentelor. Părinții trebuie să urmeze cu atenție recomandările medicilor. Pacienții cu afecțiuni cardiace congenitale trebuie adesea să fie monitorizați pe tot parcursul vieții lor.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare