Transplantul de organe

Transplantul de organe

Au trecut mai bine de o sută de ani de la primele experimente în transplantul de organe. În studiile de început, experimentele de transplant au fost efectuate doar pe animale. Prima procedură de transplant de organe la om a fost efectuată în urmă cu aproximativ cincizeci de ani. Datorită marilor realizări în medicină și asistență medicală, transplantul de organe a ajuns în sfârșit la un nivel la care salvează viața umană.

În calitate de centru de referință pentru multe tratamente complexe, ACIBADEM Healthcare Group a avut parte de multe premiere în Turcia, inclusiv premiere în transplantul de organe și țesuturi. Printre premierele ACIBADEM se numără: primul transplant de rinichi efectuat la bebelușul cu cea mai mică greutate, prima nefrectomie cu donator viu a unui donator în vârstă de 84 de ani, prima nefrrectomie cu donator cu un singur port, prima nefrectomie cu donator efectuată prin vagin cu metoda NOTES, primul transplant de rinichi de la un donator de 85 de ani cu moarte cerebrală și primul transplant al unei bucăți de ficat de la donatorul mamă la copilul ei de 8 ani sunt doar câteva exemple de astfel de realizări.

Progrese promițătoare au loc în transplantul de organe în fiecare zi. Destinatarii și donatorii, precum și oamenii de știință și medicii, fac eforturi continue pentru o viață mai sănătoasă și mai lungă.

Disfuncționalitatea unui organ / țesut poate duce la o deteriorare lentă sau uneori rapidă a întregului corp. Deși există numeroase opțiuni de tratament pentru pacienții cu insuficiență de organ, transplantul este acceptat ca fiind cea mai bună alternativă în ceea ce privește beneficiile terapeutice, calitatea vieții și eficiența costurilor.

Transplantul de organe/țesut este transferul unui organ/țesut dintr-un corp sau dintr-o zonă de donare în corpul pacientului. Motivul transplantului de organ/țesut este înlocuirea unui organ/țesut deteriorat sau absent. Insuficiența renală, insuficiența hepatică, bolile pulmonare sau cardiace, diabetul de tip I și unele tipuri de cancer, cum ar fi leucemia, sunt afecțiuni care ar putea fi tratate prin transplant de organ/țesut. Transplantul de organ/țesut poate avea loc fie în interiorul aceleiași persoane, ceea ce se numește autogrefă, fie de la un alt corp, ceea ce se numește alogrefă.

Există două tipuri de transplant de organe/țesuturi în ceea ce privește tipurile de donatori: de la donatori vii și de la donatori decedați (pacienții din unitățile de terapie intensivă în moarte cerebrală). Dat fiind că oamenii se nasc cu doi rinichi, iar un rinichi este suficient pentru a ne continua viața, iar ficatul este un organ regenerativ, rinichii și ficatul pot fi transplantați de la un donator viu.

Centrele de transplant de organe ACIBADEM sunt renumite datorită echipelor de specialiști cu experiență, tehnologiei de ultimă generație și transplanturilor hepatice de succes.

Singurul organ care se poate regenera

Ficatul este considerat cel mai complicat și activ organ din punct de vedere metabolic din corpul nostru. Cu toate acestea, ficatul poate continua să funcționeze chiar și atunci când 70% din țesutul său trebuie îndepărtat. Atunci când un donator de ficat donează mai mult de jumătate din ficatul său pentru transplant, partea rămasă își poate relua funcția fără pierderi sau complicații grave. Datorăm această capacitate abilității de regenerare a ficatului, deoarece ficatul este singurul organ care se poate regenera după înlăturarea a mai mult de jumătate din țesutul său.

Când este nevoie de un transplant de ficat?

Chiar și atunci când sunt prezente inflamații legate de consumul de alcool sau boli ale ficatului gras, infecții cu hepatită, congestii de lungă durată sau pietre ale căilor biliare, anumite boli metabolice, tumori sau deficiențe enzimatice congenitale, pacienții pot duce în continuare o viață normală pentru o lungă perioadă de timp deoarece progresul bolii este lent. Dar, odată ce insuficiența hepatică se manifestă, aceasta poate duce la mâncărime, edem în plămâni și ascită în abdomen, hepatită severă, sângerare și anemie.

În bolile hepatice avansate pot fi observate modificări ale personalității și comportamentului. Pierderea în greutate, cantitatea redusă de urină și oboseala pot evolua către comă.

Aceste simptome subliniază faptul că ficatul pacientului nu poate satisface nevoile organismului. În această afecțiune, numită „insuficiență hepatică”, transplantul de ficat este singura opțiune pentru pacient.

Rezultate foarte bune în standardul de aur „Transplant hepatic ortotopic”

În centrele de transplant de organe ACIBADEM, transplantul de ficat se realizează atât de la donatori vii, cât și decedați. Metoda aplicată în timpul acestor operații este transplantul hepatic ortotopic, o metodă considerată „standardul de aur” în întreaga lume. Prin această tehnică modernă, vena mare localizată în spatele ficatului este conservată folosind agrafe chirurgicale înainte de efectuarea transplantului. Pentru succesul acestei operații, este necesară o echipă chirurgicală și un echipament cu o capacitate tehnică ridicată. Ca orice transplant, transplanturile de ficat trebuie să fie, de asemenea, efectuate în spitale și săli de operație dotate cu cea mai înaltă tehnologie. Atunci când transplantul este făcut de la un donator viu, jumătate din ficat este transplantată către cel care primește organul. Astfel, procesul chirurgical este foarte solicitant din punct de vedere tehnic. În urma transplantului, în timp ce donatorii pot fi externați în 6-7 zile, destinatarii trebuie să stea în spital 15-20 de zile. Ficatul transplantat apoi se regenerează și crește rapid până la o dimensiune suficient de mare pentru a satisface nevoile destinatarului.

Calitate internațională în infrastructură

Centrele de transplant de organe ACIBADEM oferă servicii cu o infrastructură tehnică ce corespunde standardelor internaționale. Destinatarii și donatorii de organe sunt tratați în săli de operație și unități de terapie intensivă în condiții complet sterile cu flux laminar și echipamente tehnologice de ultimă generație. Procedurile de laborator sunt efectuate la ACIBADEM Labmed, un laborator de standarde internaționale care este, de asemenea, membru al ACIBADEM Healthcare Group.

Echipă cu experiență

Centrele de transplant de organe dețin toată tehnologia necesară pentru transplantul de ficat. Directorul acestui centru de transplant hepatic este prof. dr. Remzi Emiroğlu care a deschis calea către o nouă metodă în transplanturile de rinichi și ficat în Turcia. Din 1998, prof. Emiroğlu a efectuat aproximativ 700 de transplanturi de ficat și rinichi.

Prof. Emiroğlu și echipa sa au experiență atât în transplanturile hepatice ortotopice auxiliare (adică fără îndepărtarea întregului ficat), cât și în transplanturi hepatice ortotopice standard. Echipa are, de asemenea, experiență în toate tipurile operații de punere a șuntului și proceduri Sugiura la pacienții cu sângerare din cauza cirozei hepatice. Prof. Emiroğlu, care a efectuat primele transplanturi la pacienți adulți și pediatri de la donatori vii și decedați, are aproximativ 100 de articole științifice privind transplantul de organe, dintre care 85 au fost publicate în străinătate.

ACIBADEM Healthcare Group a deschis primul său centru de transplant de organe în octombrie 2010. Astăzi deține 3 centre situate la Spitalul Internațional din Istanbul, apoi la Spitalul ACIBADEM Bursa și la Spitalul Universitar ACIBADEM. Centrele de transplant de organe găzduiesc echipe instruite la instituții de renume mondial, cu experiență de peste 2000 de transplanturi de rinichi, 250 de ficat și 60 de pancreas pe parcursul carierei lor. Centrele sunt susținute de cel mai bun laborator clinic și cea mai bună unitate de terapie intensivă din țară și efectuează transplant de rinichi și ficat.

AVANTAJELE ACIBADEM ÎN TRANSPLANTUL RENAL

Tehnologie de ultimă generație și servicii de cea mai înaltă calitate

Sălile de operație și unitățile de terapie intensivă ale centrelor de transplant de organe sunt dotate cu cea mai nouă infrastructură tehnologică. Tehnica integral laparoscopică scade necesitatea de terapie intensivă pentru donator. Cu toate acestea, pentru cei care primesc ficat și pentru unii dintre cei care primesc rinichi, unitățile de terapie intensivă dotate complet sunt de o importanță critică.

Programul de protecție a donatorilor (monitorizarea și îngrijirea donatorului după transplant) este unul dintre serviciile unice oferite de Centrul de Transplant de pe lângă Spitalul Internațional.

Centrele de transplant de organe aplică pe deplin cele mai înalte standarde morale și etice în donarea și transplantul de organe. Acestea aderă la principiile Declarației de la Istanbul privind traficul de organe și turismul de transplant de către Societatea de Transplant și Societatea Internațională de Nefrologie, precum și la Declarația de consens a Forumului Amsterdam adoptată de Societatea de Transplant cu privire la îngrijirea donatorilor vii de rinichi. Centrul îndeplinește, de asemenea, standardele sistemului de coordonare a transplantului de organe și țesuturi din Turcia.

Infrastructură bazată pe standarde internaționale

Teatrele de operații, laboratoarele și unitățile de terapie intensivă sunt cele mai importante zone în transplantul de organe. Tehnologia avansată și standardele de calitate recunoscute la nivel internațional puse la dispoziție permit pacienților cu transplant de organe și donatorilor să primească cele mai bune servicii și îngrijiri medicale în laboratoarele, unitățile de terapie intensivă și sălile de operații ale ACIBADEM.

Specialiștii cu experiență internațională efectuează operații folosind metode de înaltă tehnologie. Un astfel de exemplu este îndepărtarea rinichiului printr-o simplă incizie de 5 cm în zona inghinală, efectuată în totalitate prin chirurgie laparoscopică. Metodele medicale avansate practicate permit donatorilor să fie externați în 24 de ore de la operație și să poată începe să lucreze în termen de o săptămână. Destinatarul poate fi externat din spital în aproximativ o săptămână.

Premiere la ACIBADEM:

– Prima nefrectomie cu donator single port (prin buric) din Turcia în 2011

– Prima nefrrectomie cu donator viu prin metoda NOTES (prin vagin) în Turcia în 2011.

– Prima nefrectomie cu donator viu single port + NOTES (prin vagin) din Turcia în 2013

Tehnici integral laparoscopice

Tehnicile integral laparoscopice utilizate pentru operație permit o durată minimă de internare a donatorilor. Aceste tehnici sunt utilizate doar în centrele cu personal specializat și cu o experiență vastă și oferă multe avantaje față de intervențiile chirurgicale deschise: de exemplu, în timp ce intervențiile chirurgicale deschise implică incizii de 15-20 cm, laparoscopia permite incizii cu o lungime de numai 5 cm. Operația este posibilă cu ajutorul unei camere introdusă în abdomen și care permite un control vizual ridicat. O zonă de operație mai mică implică mai puține dureri postoperatorii și răni chirurgicale care prezintă un risc mai mic. Absența cicatricilor chirurgicale mari reduce problemele cosmetice și scade riscul de hernie, amorțeală, infecții la locul operației și embolii pulmonare. Prin tehnica laparoscopică, donatorii se pot mișca și încep bea lichide în seara de după operație, încep să mănânce hrană solidă și sunt externați a doua zi și pot începe munca săptămâna următoare. Beneficiarul este externat în aproximativ o săptămână.


Știri și articole pe aceeași temă

Transplantul de ficat: tipuri, recomandări generale, echipa ACIBADEM
Transplantul de ficat: tipuri, recomandări generale, echipa ACIBADEM

Transplantul de ficat reprezintă o intervenție laborioasă, cu șanse mari de reușită în clinicile ACIBADEM. De altfel, Turcia este în topul țărilor în ceea ce privește reușitele în transplant de ficat, echipa ACIBADEM având la activ peste 200 de cazuri. Vă oferim câteva informații esențiale despre transplant și despre componența echipei ACIBADEM. Tipurile de transplant […] Mai multe detalii

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare