Neurologie Și Neurochirurgie

Neurologie Și Neurochirurgie

Secțiile de neurologie și neurochirurgie din cadrul Spitalelor ACIBADEM din Turcia oferă opțiuni avansate de tratament pentru afecțiuni cerebrale, ale măduvei spinării și ale sistemului nervos.

Ce este neurologia?

Neurologia este o ramură medicală care se ocupă cu diverse afecțiuni ale sistemului nervos. Acestea pot afecta sistemul nervos central (creierul și măduva spinării) sau sistemul nervos periferic (nervii care se extind către toate părțile corpului). Se consideră că 1 din 6 persoane suferă de tulburări neurologice. Un medic specializat în boli neurologice se numește neurolog. Specialiștii în neurologie sunt pregătiți să diagnosticheze și să trateze afecțiuni precum migrenă, accident vascular cerebral, epilepsie, leziuni nervoase, hidrocefalie, scleroză multiplă, boala Parkinson, boala Alzheimer, tumori cerebrale, tumori ale măduvei spinării și multe altele. Diagnosticul și tratamentul tulburărilor neurologice necesită adesea expertiza mai multor medici specialiști. Centrele de neurologie precum cele de la ACIBADEM pot oferi o abordare multidisciplinară, cu specialiști în neurologie, radiologie, radiologie intervențională, oncologie, ortopedie, fizioterapie și neurochirurgie, toate într-un singur loc.

Ce este neurochirurgia?

Chirurgia neurologică sau, pe scurt, neurochirurgia, implică tratamentul prin intervenție chirurgicală al afecțiunilor neurologice. În timp ce specialiștii în neurologie pot folosi medicamente și proceduri neoperatorii, neurochirurgii pot oferi atât soluții chirurgicale, cât și nechirurgicale. În clinicile avansate de neurologie, neurochirurgii sunt adesea ajutați de dispozitive de înaltă tehnologie pentru vizualizare intraoperatorie și neuroimagistică pentru a îmbunătăți ratele de succes și siguranța pacienților.

Simptome ale afecțiunilor neurologice

Există peste 600 de afecțiuni neurologice care pot prezenta diverse semne și simptome. Vorbirea, mișcările, respirația sau abilitățile mentale pot fi afectate în funcție de afecțiunea respectivă și de părțile corpului pe care le implică. Cu toate acestea, cele mai frecvente simptome ale bolilor sistemului nervos includ:

 • Dureri de cap persistente sau grave
 • Convulsii sau tremur fără cauză
 • Tulburări de limbaj sau vorbire neclară
 • Tulburări de mișcare, mișcări lente sau stângace, ataxie
 • Rigiditate musculară, slăbiciune sau pierderea forței
 • Durere de spate ce radiază spre laba piciorului, degetele de la picioare sau către alte părți ale corpului
 • Pierderea vederii sau vedere dublă sau neclară
 • Amorțeală sau furnicături în orice parte a corpului
 • Greață sau stare de vomă fără cauză
 • Pierderea memoriei, confuzie mentală și  pierderea abilităților cognitive
 • Probleme de echilibru sau lipsa coordonării
 • Schimbări de comportament, dificultăți în îndeplinirea activităților zilnice

Aceste simptome pot indica și alte afecțiuni, dar dacă constatați că prezentați oricare din cele de mai sus, consultați un medic fără întârziere. Un consult neurologic și analize ulterioare pot ajuta la conturarea în timp util a unui diagnostic. 

Afecțiuni neurologice

Afecțiunile neurologice pot avea diverse cauze, cum ar fi leziuni ale creierului sau ale coloanei vertebrale, gene defectuoase (boala Huntington), infecții (meningită) sau modificări degenerative (boala Alzheimer). Unele dintre ele sunt comune (migrena), în timp ce altele sunt rare (sindromul Guillain-Barre). Iată câteva afecțiuni tratate frecvent la ACIBADEM:

Tumori cerebrale

Acestea pot debuta chiar în creier (tumoare cerebrală primară) sau pot migra de la un cancer localizat în altă parte a corpului (tumoare cerebrală secundară). Tumorile cerebrale primare sunt denumite, de obicei, după tipul de celule implicate: gliom, meningiom, neurom acustic, adenom hipofizar etc. Există peste 120 de tipuri de tumori cerebrale și nu toate sunt canceroase. Acestea sunt clasificate în 1-4 grade, în funcție de cât de mult diferă celulele tumorale de cele normale. Gradul 1 și 2 sunt necanceroase, în timp ce tumorile de gradul 3 și 4 sunt maligne.

 • Tumori cerebrale benigne. De obicei, acestea cresc încet și nu se răspândesc în alte zone. Cu toate acestea, și tumorile cerebrale benigne pot provoca simptome prin presarea țesuturilor din jur. Meningiomul este cel mai frecvent tip de tumoare cerebrală și este benignă în majoritatea cazurilor. Craniofaringiomul, schwannomul, hemangioblastomul și gliomul de grad scăzut sunt alte exemple de tumori necanceroase. Deși se întâmplă rar, unele tumori benigne se pot transforma în tumori maligne.
 • Tumori cerebrale maligne. Aceste tumori de obicei cresc rapid și se răspândesc. Astrocitoamele, oligodendroglioamele, glioblastoamele sunt tipuri comune de tumori maligne ale creierului. Glioblastomul multiform este un tip de tumoare cu creștere rapidă și agresivă care se infiltrează zonele din jur.
 • Tumori pituitare. Acestea debutează în glanda pituitară, care este responsabilă pentru eliberarea de hormoni în organism. Tumorile hipofizare sunt clasificate în adenoame hipofizare benigne și carcinoame hipofizare maligne.

Simptomele tumorilor cerebrale sunt similare la toate tipurile. Cel mai frecvent simptom este o durere de cap cauzată de creșterea presiunii intracraniene. La unii pacienți pot fi observate vărsături sau convulsii. În funcție de mărimea și localizarea tumorii, pot fi observate unele simptome localizate, cum ar fi hemipareza, slăbiciune doar pe o parte, tulburări de vedere, probleme de echilibru, modificări mentale și comportamentale. În cazul în care se suspectează cancerul cerebral, un examen neurologic și diverse metode imagistice ajută la diagnosticarea afecțiunii. RMN/IRM permite medicilor experimentați nu numai să vadă tumora, ci și să evalueze tipul acesteia și dacă este benignă sau malignă cu o precizie de 92-93%.

Epilepsia și crizele epileptice

Epilepsia este o tulburare neurologică caracterizată printr-o activitate anormală a creierului care cauzează crize neprovocate. Există diferite tipuri de crize epileptice care variază de la privirea în gol timp de câteva secunde până la spasme și mișcări sacadate ale întregului corp. Acestea pot fi clasificate ca fiind focalizate sau generalizate, în funcție de proveniență, din una sau mai multe zone ale creierului. Un diagnostic fiabil se bazează pe o anamneză detaliată a pacientului, a crizelor și tiparelor de apariție a acestora, urmată de diverse analize de diagnosticare. Acestea pot include EEG (electroencefalografie), RMN cranian (imagistică prin rezonanță magnetică), PET, SPECT și evaluare neuropsihologică.

Boala Parkinson

Boala Parkinson (BP) este o afecțiune degenerativă progresivă a sistemului nervos central. Este cauzată de pierderea celulelor nervoase din creier care produc neurotransmițătorul numit dopamină. Simptomele bolii Parkinson pot include tremurături, mișcări lente, mușchi rigizi, probleme cu echilibrul, coordonarea și postura. Pacienții pot prezenta, de asemenea, tulburări de somn și de vorbire, modificări ale scrisului de mână, dificultăți în alimentație, tulburări cognitive și mentale. Simptomele bolii Parkinson au efecte negative asupra calității vieții. Într-un stadiu avansat, pacienții pot avea nevoie de ajutor permanent în viața de zi cu zi.

Afecțiuni cerebrovasculare

Bolile cerebrovasculare includ o gamă largă de afecțiuni legate de vasele de sânge și de circulația sângelui în creier. Circulația sângelui poate fi împiedicată de îngustarea vaselor (stenoză) sau blocată de cheaguri de sânge. Atunci când alimentarea cu oxigen a creierului este întreruptă, aceasta poate provoca leziuni cerebrale și accidente vasculare cerebrale. Departamentul de Neurologie și Neurochirurgie ACIBADEM tratează toate tipurile de boli cerebrovasculare, inclusiv:

 • Anevrisme cerebrale. Anevrismul este o zonă subțiată a unui vas de sânge din creier. Ruptura acestuia poate duce la sângerări fatale (hemoragie). 
 • Malformații arterio-venoase (MAV). MAV reprezintă un grup de vase de sânge cu conexiuni anormale la nivel cerebral. Dacă nu sunt tratate, vasele se pot mări și se pot rupe.
 • Malformații cavernoase. O malformație cavernoasă cerebrală este o formațiune anormală de vase de sânge la nivelul creierului care poate prezenta sângerări.

Hernie de disc

Discurile coloanei vertebrale au funcția de absorbire a presiunii dintre vertebrele care formează coloana vertebrală. Compuse din cartilaj și țesut conjunctiv, discurile sănătoase dintre vertebre își pot pierde din flexibilitate, se pot uza și se pot rupe. Degenerarea poate fi cauzată de îmbătrânire, de un stil de viață sedentar, de ridicarea de greutăți mari sau de traume și accidente. Ulterior, discurile vertebrale pot ieși în afară sau se pot umfla, având ca rezultat hernia de disc sau discul protruzionat. Mai mult, hernia de disc poate irita sau comprima unele rădăcini nervoase, provocând dureri de spate sau dureri care pornesc de la gât și se extind până la brațe sau picioare. Persoana începe să simtă amorțeală, slăbiciune, pierderea senzației și afectarea abilităților motorii în părțile corpului legate de nervii afectați. Hernia poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale. Cel mai adesea, ea se dezvoltă la nivelul gâtului (hernie de disc cervicală) sau în partea inferioară a spatelui (hernie de disc lombară).

RMN-ul este cea mai frecvent utilizată metodă de diagnosticare a herniei de disc, alături de o tomografie computerizată pentru o mai bună calitate a imaginii. Diagnosticul definitiv cu privire la gradul de afectare a nervilor se face cu ajutorul electromiografiei (EMG).

Nevralgie trigeminală

Nevralgia de trigemen prezintă episoade de durere facială bruscă și severă. Pacienții o compară adesea cu un șoc electric. Aceasta apare din cauza comprimării nervului trigemen și poate fi resimțită în diferite zone ale feței. Durerea în cazul nevralgii de trigemen poate dura câteva secunde și poate crește ca durată în timp. De obicei, analgezicele nu ajută. Opțiunile de tratament pot include medicamente, intervenții chirurgicale și radio-chirurgie Gamma Knife.

Proceduri neurochirurgicale

Neurochirurgia coloanei vertebrale și a creierului necesită cel mai înalt nivel de precizie. Prin urmare, pacienții trebuie direcționați către centre medicale cu un istoric de succes dovedit, cu echipe medicale cu experiență și tehnologie de vârf pentru cel mai bun rezultat. La ACIBADEM, avem unii dintre cei mai buni neurochirurgi din Turcia, specializați în sub-discipline precum chirurgia coloanei vertebrale, neuro-oncologia, chirurgia neurovasculară și neurochirurgia funcțională. Aceștia sunt ajutați de cele mai noi tehnologii, inclusiv un dispozitiv RMN intraoperator pentru imagini în timp real în timpul operației, un sistem de neuro-navigație pentru prevenirea leziunilor nervoase și Gamma Knife ICON pentru radiochirurgie. Chirurgia bazei craniului este efectuată cu succes pentru tumori cerebrale precum meningioame, cordoame, schwannoame și malformațiile vasculare ale bazei craniului, cum ar fi anevrismele, malformațiile arterio-venoase și cavernoase.

Unele dintre cele mai frecvente tipuri de proceduri neurochirurgicale efectuate la ACIBADEM sunt enumerate mai jos:

Chirurgia tumorilor cerebrale

Intervenția chirurgicală este principala opțiune pentru tratamentul tumorilor cerebrale. Scopul este fie de a îndepărta complet tumoarea, fie, dacă aceasta este localizată într-o zonă sensibilă, de a elimina cât mai mult posibil fără a afecta funcțiile vitale. După caz, intervenția chirurgicală poate implica o craniotomie sau proceduri mai puțin invazive, cum ar fi neuroendoscopia. Deoarece rezecția totală a tumorii este crucială pentru supraviețuire, pacienții cu cancer cerebral trebuie să aleagă un chirurg priceput și un centru neurochirurgical cu experiență. În prezent, tehnologia avansată vine în sprijinul neurochirurgilor pentru a asigura rate de succes mai mari și pentru a îmbunătăți siguranța. Avem mii de povești de succes ale pacienților cu tumori cerebrale, iar pacienții vin la ACIBADEM de peste tot din lume.

Intervenție chirurgicală pentru epilepsie

Aproximativ 20-30% dintre pacienți au epilepsie rezistentă la medicamente sau refractară. Aceasta înseamnă că nu pot controla crizele cu ajutorul medicamentelor. Pentru unii dintre acești pacienți, intervenția chirurgicală poate fi o alternativă. Există diferite tipuri de intervenții chirurgicale pentru epilepsie efectuate la ACIBADEM:

 • Rezecție focală: excizia unei mici porțiuni din creier unde au loc convulsiile
 • Calosotomia: tăierea fibrelor nervoase dintre cele două emisfere ale creierului pentru împiedicarea răspândirii convulsiilor între acestea
 • Emisferectomia: deconectarea unei singure emisfere a creierului de cealaltă în cazul în care o parte a creierului este afectată
 • Stimularea nervului vag: atașarea unui electrod la nervul vag

În funcție de caz, scopul operației de epilepsie este de a elimina convulsiile, de a reduce frecvența acestora sau de a diminua severitatea crizelor.

Intervenție chirurgicală pentru boala Parkinson (Stimulare cerebrală profundă)

Stimularea cerebrală profundă (DBS) este o intervenție chirurgicală efectuată pentru a controla simptomele bolii Parkinson atunci când medicamentele nu sunt eficiente. Operația presupune implantarea de electrozi într-o anumită zonă a creierului pentru a regla activitatea electrică perturbată de boală. Zona este determinată cu precizie prin intermediul tomografiei cerebrale și a imaginilor RMN. Operația DBS este o opțiune viabilă pentru persoanele aflate într-un stadiu avansat al bolii Parkinson care sunt rezistente la terapia medicamentoasă sau care au prea multe efecte secundare. Pentru mulți dintre acești pacienți, intervenția chirurgicală oferă o șansă de îmbunătățire a calității vieții.

Chirurgia cerebral-vasculară

În prezent, bolile cerebrovasculare pot fi tratate cu succes de echipe medicale experimentate, cu ajutorul tehnologiei avansate. Accidentul vascular cerebral, anevrismele cerebrale, malformațiile arterio-venoase, malformațiile cavernoase și alte afecțiuni neurovasculare care necesită intervenție chirurgicală sunt gestionate în mod curent la ACIBADEM, inclusiv cazurile complexe. Tehnicile minim invazive, metodele endovasculare, microchirurgia și radiochirurgia pot fi utilizate, în funcție de caz, pentru rezultate optime.

Radiochirurgia Gamma Knife

Gamma Knife este un instrument neinvaziv pentru radiochirurgia stereotactică (SRS) fără incizii. Acesta utilizează mai multe fascicule de radiații concentrate cu precizie asupra celulelor bolnave. Dispozitivul Gamma Knife poate fi utilizat pentru tratamentul diferitelor probleme din creier, inclusiv:

 • Tumori cerebrale benigne sau maligne clar definite
 • Probleme funcționale, cum ar fi boala Parkinson și nevralgia de trigemen
 • Probleme cerebrale vasculare, cum sunt malformațiile arterio-venoase sau cavernoamele

Tratamentul herniei de disc (Discectomie)

Dacă un pacient este diagnosticat cu hernie de disc, medicul poate recomanda o scurtă perioadă de repaus, medicamente antiinflamatoare, analgezice, fizioterapie, sport și injecții epidurale cu steroizi. Dacă tratamentele tradiționale nu ajută sau dacă simptomele se agravează, pacientul poate beneficia de tratament chirurgical. Discectomia este un tip de intervenție chirurgicală efectuată pentru a ușura comprimarea nervilor prin îndepărtarea unei părți a discului herniat (discectomie parțială) sau a întregului disc. În timpul operației, chirurgii trebuie să fie foarte atenți să separe nervii și să expună țesutul discului evitând orice deteriorare. În prezent, o mai bună protecție a nervilor este posibilă datorită intervențiilor endoscopice sau microdiscectomia, care se realizează printr-o abordare microscopică. La ACIBADEM, preferăm discectomia minim invazivă, care asigură o recuperare mai rapidă și o revenire rapidă la viața socială a pacientului.

Intervenție chirurgicală pentru nevralgia trigeminală

Dacă medicamentele nu ajută la combaterea simptomelor nevralgiei de trigemen, pot fi luate în considerare diverse opțiuni chirurgicale. Se poate aplica decompresia microvasculară (MVD), rizotomia, compresia cu baloane pentru a reduce sau elimina durerea. De asemenea, este posibil și tratamentul Gamma Knife. 

De ce să alegeți Acıbadem?

Pacienții noștri beneficiază de:

 • Îngrijire neurologică extinsă din partea unei echipe multidisciplinare de experți;
 • Acces la opțiuni medicale, chirurgicale și minim invazive avansate;
 • Tratamentul bolilor și afecțiunilor;
 • Cea mai nouă tehnologie pentru un nivel ridicat de siguranță și eficiență;
 • Servicii de top pentru pacienții internaționali oferite de un brand de asistență medicală de renume mondial.

Povești ale pacienților pe aceeași temă

DAVID ANDREI VOINEA, NEUROLOGIE, ROMANIA
DAVID ANDREI VOINEA, NEUROLOGIE, ROMANIA

Sunt David Andrei Voinea, un băiețel de 2,6 ani din București, România. La vârsta de 1 an am fost diagnosticat cu paralizie cerebrală și tetraplegie spastică. Din nefericire pentru acest diagnostic nu există tratament medical în România, ci doar fizioterapie. Din această cauză sunt una dintre numeroasele persoane cu dizabilități fără nicio șansă pentru viitor. […] Mai multe detalii
EUGEN DUMITRU GIRLESCU, NEUROLOGIE, ROMÂNIA
EUGEN DUMITRU GIRLESCU, NEUROLOGIE, ROMÂNIA

Pe 15 noiembrie 2012, la sosirea noastră pe aeroport, șoferul Acıbadem Hospitals Group ne aștepta și ne-a condus la spital. Acolo ne-a întâmpinat doamna Elena care fost sprijin în timpul șederii noastre și ne-a ajutat cu programările și traducerile de care am avut nevoie. Sunt foarte mulțumit de condițiile de aici, toată lumea este profesionistă, […] Mai multe detalii

Știri și articole pe aceeași temă

Cum tratăm bolile cerebrale pediatrice la Acibadem
Cum tratăm bolile cerebrale pediatrice la Acibadem

Avem unul dintre cei mai renumiți experți în chirurgie pediatrică la nivel mondial, cea mai nouă și performantă tehnologie, cele mai curajoase și de succes tehnici de chirurgie și mii de cazuri dificile și refuzate de alți medici rezolvate cu brio de echipa noastră La fel ca și adulții, și copiii pot suferi de probleme […] Mai multe detalii
ACIBADEM Neurochirurgie Pediatrică: Un centru de referință pentru cazuri complexe
ACIBADEM Neurochirurgie Pediatrică: Un centru de referință pentru cazuri complexe

“Nu există nicio zonă de neatins în creier”, crede reputatul neurochirurg pediatru Prof. Dr. Memet Özek Neurochirurgia pediatrică este o operă de artă. Este nevoie de o echipă de magicieni și tehnologie de vârf. Centrul de Neurochirurgie Pediatrică ACIBADEM le are pe toate. De mai bine de 25 de ani, acesta servește drept centru de […] Mai multe detalii
Epilepsia la copii: cum o tratează la ACIBADEM Prof. Memet Ozek
Epilepsia la copii: cum o tratează la ACIBADEM Prof. Memet Ozek

Epilepsia la copii: cum o tratează la ACIBADEM echipa profesorului Memet Ozek, unul dintre cei mai buni neurochirurgi din lume Conform OMS, epilepsia este una dintre cele mai frecvente boli neurologice care afectează toate categoriile de vârstă. Se estimează că, la nivel global, peste 50 de milioane de persoane suferă la ora actuală de epilepsie. […] Mai multe detalii

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare