Transplant de Ficat

Transplant de Ficat

Transplantul de ficat este o opțiune ce poate salva viața în cazul insuficienței hepatice. Centrul de Transplant Hepatic Acibadem este un centru de referință pentru cazurile complexe din Turcia și din străinătate.

Operația de transplant hepatic

Transplantul de ficat este singurul remediu permanent pentru pacienții cu afecțiuni hepatice în stadiu terminal. Un ficat sănătos este responsabil pentru funcții critice, inclusiv metabolismul, detoxifierea, funcția imunitară, coagularea. O persoană nu poate trăi fără ficat, iar funcțiile acestuia nu pot fi înlocuite de o mașină. Prin urmare, pacienții cu insuficiență hepatică cronică și unele boli hepatice acute au nevoie de transplant de organ sănătos. În timpul operației de transplant hepatic, ficatul bolnav este îndepărtat din organism și înlocuit cu un organ sănătos de la un donator. Operația implică reconectarea vaselor de sânge și a canalului biliar pentru a permite noului organ să funcționeze corect. Metoda utilizată la Acibadem este transplantul de ficat ortotopic, considerată „standardul de aur” la nivel mondial.

Transplantul de ficat este una dintre cele mai complicate intervenții în chirurgie. Necesită expertiză de cel mai înalt nivel pe tot parcursul procesului. Evaluarea competentă a pacientului, intervenția chirurgicală, îngrijirea intensivă și monitorizarea după operație sunt la fel de importante pentru rezultate de succes.

Cât durează un transplant de ficat?

În întreaga lume, numărul de persoane care așteaptă un transplant de ficat depășește numărul de organe donate de la donatori decedați. Prin urmare, acești pacienți sunt incluși pe listele de așteptare la nivel național sau regional. Fiecare stat stabilește criterii stricte de selecție pentru potrivirea și alocarea organelor disponibile. Majoritatea țărilor permit doar cetățenilor lor să se înscrie pe listele de așteptare. Timpul de așteptare poate varia de la o țară la alta. Cu toate acestea, majoritatea pacienților așteaptă ani de zile, iar unii dintre ei s-ar putea să nu primească niciodată un ficat de la un donator decedat. În Turcia, doar cetățenii turci se pot înscrie pe listele de așteptare. Pacienții internaționali pot solicita transplanturi cu donator viu dacă au un donator dispus să doneze.

Donarea de ficat de la un donator viu

Ficatul este singurul organ care se poate regenera singur. Acesta poate continua să funcționeze chiar dacă 70% din țesutul său este îndepărtat. Acest lucru face ca transplantul de ficat cu donator viu să fie posibil. Aceasta poate fi o alternativă la listele lungi de așteptare pentru unii pacienți. După operație, cele două părți ale ficatului la donator și la recipient vor crește din nou și vor asigura o funcție hepatică normală pentru amândoi.

Principalul avantaj al transplantului de ficat cu donator viu este timpul scurt de așteptare. Recipienții nu trebuie să aștepte un donator decedat potrivit în timp ce starea lor de sănătate se deteriorează și mai mult. În plus, donatorul poate fi examinat în detaliu și pregătit pentru operație. Donarea pe viu oferă rezultate mai bune, deoarece donatorul și momentul intervenției chirurgicale sunt selectate cu atenție.

Un transplant de ficat cu donator viu este o intervenție chirurgicală complexă și solicitantă din punct de vedere tehnic, care prezintă riscuri pentru donator și pentru recipient. Prin urmare, evaluarea preoperatorie extinsă și experiența echipei medicale sunt esențiale pentru rezultate.

Transplantul pediatric de ficat

Transplantul de ficat la copii este destul de diferit față de cel la adulți. Diferența provine, în primul rând, din motivele pentru care este necesar un transplant. La adulți, insuficiența hepatică este adesea cauzată de hepatită, steatoza hepatică alcoolică sau boala ficatului gras. Copiii au de obicei nevoie de un transplant de ficat din cauza unor anomalii congenitale, iar atrezia biliară este cea mai frecventă cauză. În plus, vasele înguste, canalele biliare înguste și spațiul îngust pentru ficat reprezintă o provocare suplimentară pentru chirurgi.

La Acibadem, transplanturile de ficat pentru pacienții pediatrici și sugari sunt intervenții obișnuite, cu rezultate excelente. Unii dintre pacienții noștri prezintă cazuri complexe, respinse ca „nepotrivite pentru transplant hepatic” de către alte centre. Transplanturile combinate de ficat și rinichi sunt efectuate cu succes pentru copiii cu boli metabolice.

Criterii pentru transplant hepatic

Pentru a fi luat în considerare pentru un transplant cu donator viu, atât donatorul, cât și recipientul trebuie să îndeplinească anumite criterii. La Centrul de Transplant Hepatic Acibadem, criteriile de selecție pentru donator includ vârsta de 18-55 de ani, o stare generală de sănătate bună, o funcție hepatică normală și o grupă de sânge compatibilă. Donatorul trebuie să fie o rudă apropiată sau o persoană aprobată de Comitetul de Etică, care să fie de acord să doneze în mod gratuit. Posibilii primitori sunt pacienții cu boli hepatice ireversibile în stadiu terminal a căror stare generală de sănătate le permite să suporte operația. Atât donatorul, cât și primitorul vor trece printr-un amplu proces de evaluare. Acesta poate include diverse consultații și analize de sânge, teste imagistice radiologice, biopsie hepatică, teste imagistice pentru căile biliare, teste genetice etc.

Procedura de transplant hepatic

Pentru pacienții internaționali care vin la Acibadem, procesul de transplant de ficat începe, de obicei, cu informații detaliate despre transplantul de organe, cerințele legale din Turcia, așteptările medicale pentru procedură, efectele acesteia asupra calității vieții, procesul post-transplant și posibilele complicații. Pacienții sunt invitați să prezinte documentele medicale, rapoartele chirurgicale și rezultatele analizelor. Procesul continuă cu examinări și analize detaliate pentru donator și recipient, pentru a evalua eligibilitatea acestora. Dacă sunt îndeplinite toate cerințele medicale și nemedicale, intervenția chirurgicală este programată într-un termen scurt.

Aceasta se efectuează simultan pentru cei doi pacienți, iar o porțiune din ficatul donatorului este transplantată la recipient. După operație, ambii pacienți trebuie să rămână în Unitatea de Terapie Intensivă timp de o zi. Dacă totul decurge fără probleme, donatorii sunt de obicei externați la 4 sau 5 zile după operație. Perioada standard de spitalizare pentru recipienți este de 12 până la 15 zile, dar poate varia în funcție de starea lor. Pacienții cu transplant trebuie de obicei să rămână în Turcia între 2 și 4 săptămâni după externare pentru controale.

Rata de supraviețuire a transplantului de ficat

Ratele de succes ale transplanturilor de ficat se îmbunătățesc constant. Progresele în tehnicile chirurgicale, conservarea organelor și imunosupresia contribuie la obținerea unor rezultate mai bune. Cu toate acestea, ratele de succes depind în mare măsură de recomandarea pentru transplantul hepatic și de experiența echipelor medicale. La Centrul de Transplant Hepatic Acibadem, rata de supraviețuire la 1 an este de 92%, iar cea la 5 ani este de 89%. Aceste cifre includ cazuri complexe, transplanturi hepatice pediatrice și operații de transplant combinat, inclusiv la copii sub un an.

După transplantul de ficat

După un transplant de ficat, atât donatorul viu, cât și recipientul trebuie să respecte câteva reguli. Aceștia își pot relua viața normală după o perioadă de recuperare, conform sfaturilor medicilor lor. Ficatul donatorului viu se recuperează, de obicei, în 3 luni. Pacienții cu transplant, pe de altă parte, trebuie să fie monitorizați îndeaproape în primul an. Ei trebuie să urmeze cu strictețe regimul prescris și să ia medicamentele imunosupresoare pentru a evita respingerea noului ficat. De asemenea, recipienții trebuie să fie atenți la regimul alimentar și să facă exerciții fizice în mod regulat.

De ce Acibadem pentru transplantul de ficat?

La Centrul de Transplant Hepatic Acibadem avem unii dintre cei mai buni medici de transplant din Turcia și din întreaga lume. Pacienții noștri pot beneficia de:

– Un centru de referință pentru cazuri complexe și dificile pentru pacienții din Turcia și din străinătate;

– Experiență în transplanturi hepatice pediatrice și transplanturi combinate rinichi-ficat;

– Peste 1000 de transplanturi de ficat efectuate cu rate de succes peste media mondială;

– Infrastructură tehnică și echipamente care îndeplinesc cele mai înalte standarde internaționale;

– Echipă de transplant cu experiență și recunoscută la nivel internațional.

Știri și articole pe aceeași temă

Transplantul de ficat: tipuri, recomandări generale, echipa ACIBADEM
Transplantul de ficat: tipuri, recomandări generale, echipa ACIBADEM

Transplantul de ficat reprezintă o intervenție laborioasă, cu șanse mari de reușită în clinicile ACIBADEM. De altfel, Turcia este în topul țărilor în ceea ce privește reușitele în transplant de ficat, echipa ACIBADEM având la activ peste 200 de cazuri. Vă oferim câteva informații esențiale despre transplant și despre componența echipei ACIBADEM. Tipurile de transplant […] Mai multe detalii
Prof. dr. Remzi Emiroğlu, expert în transplant hepatic, despre performanțele  ACIBADEM
Prof. dr. Remzi Emiroğlu, expert în transplant hepatic, despre performanțele ACIBADEM

Transplantul de ficat este una dintre cele mai complicate intervenții din chirurgie, iar pentru mulți pacienți reprezintă o șansă la o nouă viață normală și sănătoasă. Transplanturile hepatice pot fi de mai multe feluri și au câteva indicații clare, atât la copii, cât și la adulți. Turcia este una dintre țările aflate în topul celor […] Mai multe detalii

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare