Transplant de Rinichi

Transplant de Rinichi

Transplantul de rinichi este cea mai bună opțiune de tratament pentru insuficiența renală. ACIBADEM Healthcare Group este prima destinație pentru chirurgia de transplant renal în Turcia.

Operația de transplant de rinichi

Un transplant de rinichi este o operație pentru pacienții cu insuficiență renală. Rinichii sănătoși au multe funcții, inclusiv filtrarea reziduurilor și a toxinelor, secreția de eritropoietină care stimulează producția de globule roșii, eliberarea de renină care ajută la controlul tensiunii arteriale și multe altele. Atunci când rinichii nu funcționează bine, funcțiile vitale ale organismului sunt afectate, iar acest lucru cauzează probleme la nivelul inimii, plămânilor și oaselor. Pierderea avansată a funcției renale este cunoscută sub numele de insuficiență renală sau boală renală în stadiu terminal (ESRD). Persoanele care suferă de insuficiență renală au nevoie de dializă sau de un transplant de rinichi pentru a rămâne în viață. Dializa poate fi o opțiune salvatoare, dar aparatul nu poate înlocui toate funcțiile unui organ sănătos. Studiile arată că transplantul de rinichi reușit oferă o mai bună calitate a vieții și o speranță de viață mai bună în comparație cu dializa. Pe termen lung, este, de asemenea, cea mai rentabilă alternativă la dializă.

În timpul operației de transplant renal, primitorul primește un organ sănătos de la un donator de rinichi decedat sau viu. Noul rinichi este plasat în abdomen și conectat la vase și la vezica urinară. Rinichii deteriorați nu sunt, de obicei, îndepărtați decât dacă provoacă anumite probleme. Transplantul de rinichi este o intervenție chirurgicală majoră, iar ratele de succes depind de mulți factori, inclusiv de experiența centrului de transplant și a echipei sale.

Donarea de rinichi de la un donator viu

Peste tot în lume, în ciuda tuturor eforturilor, există o lipsă de organe de la donatori decedați. În general, oamenii pot trăi o viață sănătoasă cu un singur rinichi sănătos. Prin urmare, un transplant de rinichi cu donator viu poate fi o alternativă la listele lungi de așteptare pentru unii pacienți. Persoanele sănătoase care doresc să ajute o persoană dragă pot opta pentru o donare de rinichi de la un donator viu. În cel mai bun caz, donatorul și primitorul au același tip de țesut și grupe de sânge compatibile. Cu toate acestea, în prezent există soluții eficiente pentru un transplant de succes cu donator viu, chiar dacă donatorul nu este compatibil. Uneori, cuplul primitor-donator poate fi împerecheat cu un alt cuplu, iar rinichii donați pot fi schimbați sau „permutați”. Acest lucru se numește donare în pereche sau transplant încrucișat. Donarea în pereche asigură faptul că fiecare primitor primește un rinichi compatibil.

În Turcia, pacienții internaționali pot solicita doar transplanturi de rinichi de la donatori vii. Aceștia trebuie să aibă un donator care este dispus să doneze gratuit. Criteriile pentru donatorii vii de rinichi includ: vârsta de peste 25 de ani, rude apropiate până la gradul 4 sau aprobate de comitetul etic, cu o funcție renală sănătoasă și cu o stare generală de sănătate bună. La Centrul de Transplant Renal Acibadem, evaluarea preoperatorie detaliată face ca donarea de la un donator viu să fie o procedură sigură – unui donator nu i s-ar permite să doneze dacă există un risc pentru sănătatea sa în viitor.

Procedura de transplant de rinichi

Înainte de transplantul de rinichi de la donator viu, atât donatorul, cât și recipientul vor fi supuși unor analize de laborator detaliate, diagnosticări imagistice și controale fizice pentru a evalua eligibilitatea lor pentru operație. Odată ce evaluarea este finalizată, operația poate fi programată. La Centrul de Transplant Renal Acibadem, donatorii pot beneficia de o intervenție chirurgicală minim invazivă numită nefrectomie laparoscopică a donatorului. Aceasta se realizează printr-o incizie mică pentru o recuperare mai rapidă. Tehnicile chirurgicale avansate permit îndepărtarea rinichiului printr-un singur port, prin buric sau prin canalul de naștere la femei (procedura NOTES). Recipientul este de obicei adus la unitatea de terapie intensivă pentru a fi monitorizat îndeaproape imediat după transplant. Dacă rinichiul provine de la un donator viu, acesta începe de obicei să funcționeze imediat sau la scurt timp după operație.

Transplantul pediatric de rinichi

Sugarii și copiii de toate vârstele ar putea avea nevoie de un transplant de rinichi. La pacienții pediatrici, cele mai frecvente cauze ale insuficienței renale sunt anomaliile congenitale și afecțiunile genetice. Tulburările congenitale ale tractului urinar care afectează mai multe organe pot reprezenta o dificultate semnificativă pentru un transplant de rinichi la copii. Acestea ar putea necesita intervenții chirurgicale suplimentare, cum ar fi vezicostomia deschisă și mărirea vezicii urinare. Centrul de Transplant Acibadem are o experiență vastă în ceea ce privește pacienții renali nou-născuți și pediatrici, inclusiv cazuri complexe și transplanturi combinate de ficat și rinichi. Supraviețuirea grefelor și a pacienților noștri în cazul transplanturilor de rinichi pediatrice este de 100%.

Timpul de recuperare după transplantul de rinichi

După operația de transplant renal, pacienții trebuie să petreacă câteva zile în spital pentru a se recupera. Aceștia sunt monitorizați îndeaproape pentru orice complicații, cum ar fi sângerări sau infecții. Majoritatea pacienților pot merge a doua zi după operația de transplant. La Centrul de Transplant Renal Acibadem, donatorul rămâne de obicei în spital timp de două zile. Recipientul este externat după șapte zile. Pacienții cu transplant se pot întoarce la viața lor normală în câteva săptămâni. Aceștia vor trebui să ia medicamente numite imunosupresoare pentru tot restul vieții pentru a împiedica organismul să respingă noul organ. În primele luni după operație vor fi necesare controale regulate de monitorizare pentru a ne asigura că rinichiul funcționează bine și că medicamentele imunosupresoare sunt bine ajustate.

După transplantul de rinichi

Viața după transplantul de rinichi este similară cu cea de dinaintea insuficienței renale. După un transplant renal reușit, beneficiarul nu are nevoie de dializă, nu are restricții alimentare semnificative și se simte într-o stare generală bună. Totuși, acești pacienți trebuie să respecte anumite reguli pentru a menține sănătos organul transplantat. O viață activă, obiceiuri sănătoase și o dietă săracă în sare și grăsimi sunt recomandate pe tot parcursul vieții. Medicamentele imunosupresoare trebuie luate în fiecare zi, conform prescripției. Cel mai frecvent motiv pentru respingerea organului este administrarea neregulată a medicamentelor anti-rejecție. Simptomele de respingere a rinichiului transplantat sunt adesea ușoare; prin urmare, analizele și controalele regulate sunt o necesitate. În majoritatea cazurilor, medicii cu experiență pot gestiona respingerea organului.

Cât durează un transplant de rinichi?

Un rinichi transplantat nu are o „dată de expirare”. Acesta poate dura o viață întreagă la unii pacienți, în timp ce alții pot avea nevoie de mai multe transplanturi de-a lungul vieții. Durata de viață a unui organ transplantat depinde de mulți factori, inclusiv de starea generală de sănătate a donatorului și a primitorului, dacă donatorul era viu sau decedat, cauza transplantului (o afecțiune persistentă ar putea afecta noul rinichi la fel ca și pe cel natural) etc. Chiar dacă transplantul renal eșuează, pacientul poate începe dializa sau poate opta pentru un al doilea transplant, numit retransplant.

În 2020, o femeie care trăiește în Franța a sărbătorit 50 de ani de viață activă după un transplant de rinichi. Un bărbat care a suferit un în 1971 crede că este unul dintre cei mai longevivi pacienți cu transplant de rinichi din Marea Britanie. Un alt bărbat cu transplant realizat în iunie 1977 este considerat a fi cel mai longeviv din Asia. Toate acestea sunt transplanturi efectuate cu mulți ani în urmă. În prezent, tehnicile chirurgicale și medicamentele imunosupresoare sunt mult mai sofisticate, iar recipienții se pot aștepta la rezultate și mai bune.

Ratele de succes ale transplantului de rinichi

Rezultatele transplantului de rinichi s-au îmbunătățit foarte mult în ultimele decenii. Evoluția tehnicilor chirurgicale, înțelegerea avansată a sistemului imunitar și a regimurilor imunosupresoare, precum și opțiunile de tratament anti-microbian mai bune contribuie la o rată de supraviețuire mai mare a transplantului de rinichi. Cu toate acestea, transplantul de rinichi este încă o intervenție medicală foarte specializată. Ratele de succes depind în mare măsură de centrul medical și de echipa responsabilă de operație și de monitorizarea pe termen lung. La centrele de transplant renal Acibadem, rata de supraviețuire a grefei este de 99% după primul an și de 94% în al cincilea an. Rata de supraviețuire a pacienților este de 99% în primul an și, respectiv, 95% în al cincilea an.

Transplantul de rinichi în Turcia

Turcia este liderul mondial în domeniul transplantului renal, cu peste 3500 de transplanturi de rinichi efectuate anual. Deoarece donarea de organe de la persoane decedate nu este suficientă la nivel global, 80% dintre transplanturile de rinichi din Turcia se fac cu donatori vii. Programele de transplant și ratele de succes sunt bine reglementate și strict monitorizate de Ministerul Sănătății. Centrele de transplant sunt evaluate în mod regulat, iar rata lor de succes trebuie să fie mai mare de 85%. Mulți pacienți din întreaga lume preferă Turcia pentru transplantul de rinichi datorită experienței vaste, costurilor accesibile și ratelor de succes ridicate ale centrelor de transplant.

De ce ACIBADEM pentru transplantul de rinichi?

Chirurgii noștri care se ocupă de transplant renal efectuează peste 300 de operații pe an, cu rate de succes peste media mondială. Centrul de transplant de rinichi Acibadem poate oferi, de asemenea, următoarele:

  • Tehnici chirurgicale avansate. Chirurgia minim invazivă și metodele inovatoare îmbunătățesc confortul, reduc riscul de infecții și oferă rezultate mai bune.
  • Donare de rinichi în pereche. Transplanturile încrucișate sunt efectuate frecvent la Centrele de Transplant Renal ACIBADEM, cu rezultate excelente.
  • Transplanturi de rinichi neonatologie și pediatrie. Echipa noastră de transplant are o expertiză vastă în cazuri complexe și dificile.
  • Cea mai nouă tehnologie. Echipamentele de ultimă generație sunt disponibile în sălile noastre de operație, în unitățile de terapie intensivă și în laboratoare.
  • Îngrijire excepțională a pacienților și servicii internaționale pentru pacienți. De la primul contact și până la controalele postoperatorii, pacienții care vin din străinătate sunt îndrumați și susținuți de Centrul nostru pentru pacienți internaționali pentru a ne asigura că se simt ca acasă și în largul lor la fiecare etapă a procesului de transplant renal.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare