Simptomele și tratamentul cancerului de colon

Simptomele și tratamentul cancerului de colon

Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer din lume. Recunoașterea factorilor săi de risc, a simptomelor și a opțiunilor de screening este esențială pentru reușita tratamentului acestei boli.

Ce este cancerul de colon?

Cancerul colorectal (CCR), numit și cancer de colon, începe cu o creștere anormală a celulelor din intestinul gros. Creșterea poate începe în colon sau în rect, ducând la cancer de colon sau cancer rectal. De obicei, medicii plasează cancerele de colon și cele rectale în aceeași categorie, deoarece au multe caracteristici comune. În cele mai multe cazuri, cancerul de colon își are originea în formațiuni benigne de pe mucoasa interioară a colonului, numite polipi. În timp, unii polipi pot suferi mutații și se pot transforma în țesuturi canceroase.

Care sunt cauzele cancerului de colon?

Cauza exactă a cancerului colorectal este încă necunoscută, dar anumiți factori de risc sunt asociați cu boala. Faptul de a avea antecedente familiale de cancer colorectal sau de cancer ovarian, mamar și uterin la femei, precum și sindroame genetice ereditare, polipi detectați anterior sau boli inflamatorii intestinale poate crește riscul de a dezvolta cancer de colon. Colita ulcerativă sau boala Crohn reprezintă factori de risc pentru apariția cancerului colorectal, în special la persoanele care au avut-o mai mult de 10 ani. Cu toate acestea, factorii de risc comportamentali, cum ar fi fumatul, dieta nesănătoasă, consumul excesiv de alcool și inactivitatea fizică reprezintă o mare parte din cazuri. Consumul mare de carne roșie sau procesată și excesul de greutate pot, de asemenea, să crească riscul. Sunt mai multe șanse de apariție a cancerului de colon după 60 de ani, deși acesta poate apărea la orice vârstă. Potrivit studiilor, o treime dintre pacienții diagnosticați cu cancer colorectal au mai puțin de 55 de ani.

Cancerul de colon la bărbați

Cancerul de colon afectează bărbații și femeile aproape în mod egal. Cu toate acestea, riscul de a dezvolta boala pe parcursul vieții este ușor mai mare la bărbați (4,3% față de 4%). Potrivit unor studii, bărbații primesc diagnosticul mai devreme în timpul vieții în comparație cu femeile.

Cancerul de colon la femei

Pacientele de sex feminin pot ignora uneori semnele și simptomele cancerului de colon, deoarece unele dintre ele sunt similare cu disconfortul legat de menstruație sau de alte afecțiuni ginecologice. Riscul unei femei de a dezvolta cancer crește după menopauză.

Semnele timpurii ale cancerului de colon

Foarte adesea, nu există simptome timpurii specifice ale cancerului colorectal până când formațiunea canceroasă nu a avansat. Din acest motiv, screening-ul periodic ajută la depistarea bolii înainte de apariția simptomelor, atunci când cancerul de colon este cel mai ușor de vindecat.

Simptomele cancerului de colon

Simptomele cancerului de colon devin mai vizibile odată cu evoluția bolii. Acestea pot varia de la o persoană la alta, în funcție de localizarea și mărimea excrescenței canceroase:

 • Schimbarea obiceiurilor intestinale, apariția constipației sau diareii
 • Sângerare rectală sau sânge în scaun, scaune închise la culoare sau subțiri
 • Schimbarea consistenței sau a mirosului scaunului
 • Senzație că intestinul nu este complet golit
 • Disconfort abdominal persistent, balonare sau durere
 • Slăbiciune, oboseală, paloare și anemie cauzată de deficiența de fier
 • Pierderea poftei de mâncare, pierdere involuntară și inexplicabilă în greutate

Aceste simptome nu indică neapărat cancer. Multe alte afecțiuni ale tractului digestiv pot cauza probleme similare, inclusiv hemoroizi, fisuri, sindromul colonului iritabil etc. Mergeți la medic pentru orice probleme care durează mai mult de câteva zile.

Depistarea și diagnosticarea cancerului de colon

În general, controalele regulate pentru depistarea cancerului de colon ar trebui să înceapă la vârsta de 50 de ani pentru persoanele care nu au antecedente familiale de boală și care nu au simptome. Controalele de rutină pot începe la 40 de ani sau chiar mai devreme dacă aveți factori de risc. La persoanele cu sindroame de polipoză moștenite genetic în familie, controalele ar trebui să înceapă la vârsta de 15-18 ani.

Există mai multe opțiuni de screening pentru depistarea din timp a cancerului de colon, inclusiv testul pentru determinarea hemoragiilor oculte în fecale (THPF/FOBT), testul ADN fecal, colonoscopia, sigmoidoscopia flexibilă și colonoscopia prin CT. Cea mai bună metodă de screening este colonoscopia. Aceasta utilizează un tub subțire și flexibil cu o cameră la capăt pentru a examina intestinul gros din interior. Procedura le permite medicilor să detecteze și să îndepărteze polipii înainte ca aceștia să se transforme în cancer sau să preleveze probe (biopsie) din zonele suspecte. Polipii îndepărtați în timpul unei colonoscopii sunt examinați pentru a determina dacă au celule canceroase sau pre-canceroase.

În cazul în care se confirmă diagnosticul de cancer de colon, se vor efectua teste suplimentare de sânge și imagistice pentru a evalua tipul exact, stadiul și răspândirea bolii. Centrele de oncologie ACIBADEM oferă acces rapid la toate instrumentele imagistice de ultimă generație, inclusiv radiografia toracică, tomografia computerizată (CT) abdominală, ultrasonografia (US), imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), ultrasonografia endorectală (ERUS), tomografia prin emisie de pozitroni (PET) pentru diagnosticarea detaliată a cancerului colorectal.

Rata de supraviețuire în cazul cancerului de colon

Prognosticul și tratamentul cancerului de colon depind în mare măsură de stadiul în care este descoperit. Stadiile sunt clasificate pe o scară de la 0 (carcinom in situ) la IV. În stadiile inferioare, cancerul este limitat la peretele colonului, în timp ce în stadiul IV cancerul de colon s-a răspândit la organe îndepărtate (a făcut metastaze). Atunci când boala este depistată într-un stadiu incipient, înainte ca aceasta să se fi răspândit, rata de supraviețuire de 5 ani depășește 90%. Cancerul este considerat vindecat dacă nu recidivează în termen de 5 ani. Într-un stadiu avansat, rata de supraviețuire este mai mică, dar în continuă creștere.

Rata mortalității pentru cancerul colorectal a scăzut în ultimele decenii. Acest lucru este legat de îmbunătățirea depistării din timp datorită programelor de screening. Atunci când cancerul este detectat mai devreme, este mai ușor de tratat. Pe de altă parte, metodele de tratament au progresat și ele de-a lungul timpului. O abordare multidisciplinară și un tratament cuprinzător primit în centre oncologice cu experiență, cum ar fi ACIBADEM, pot contribui la rezultate mai bune.

Tratamentul cancerului de colon

Modul în care este tratat cancerul de colon depinde de localizarea, stadiul acestuia și de mulți alți factori. Ceea ce trebuie să știți este că cancerul colorectal este o boală tratabilă, mai ales dacă este diagnosticată la timp. În funcție de caz, chirurgia, chimioterapia, terapia țintită, imunoterapia sau radiațiile pot fi folosite separat sau în diverse combinații.

 • Operația de cancer de colon. Îndepărtarea chirurgicală a leziunilor canceroase reprezintă cea mai bună șansă de tratament. Tipul de intervenție chirurgicală depinde de localizarea cancerului în interiorul intestinului gros și de stadiul acestuia. În stadiul 0 și în unele cazuri de cancer în stadiul I precoce, polipii canceroși pot fi îndepărtați în timpul unei colonoscopii prin polipectomie sau excizie locală. Endoscopia terapeutică permite un tratament în momentul diagnosticării, fără incizii, iar acest lucru este adesea suficient pentru a elimina boala. Cazurile avansate necesită o intervenție chirurgicală mai amplă, numită rezecție de colon (colectomie). Aceasta presupune îndepărtarea părții de intestin care conține cancerul, împreună cu țesuturile înconjurătoare și ganglionii limfatici adiacenți. Părțile rămase ale colonului sunt reatașate (anastomoză). În funcție de caz, poate fi necesară o colectomie parțială sau totală. În unele cazuri, pacienții pot avea nevoie de o colostomie sau de o ileostomie după operația de rezecție. Aceasta înseamnă că chirurgul creează o deschidere artificială în peretele abdominal, numită stomă, pentru a oferi o cale de ieșire pentru deșeurile digestive. Aceasta ar putea fi folosită ca soluție temporară sau permanentă. Chirurgia paliativă poate fi, de asemenea, utilizată pentru a ameliora simptomele și a prelungi viața într-un stadiu avansat. La ACIBADEM, operațiile pentru cancerul de colon pot fi efectuate prin tehnici minim invazive în loc de intervenții chirurgicale deschise în majoritatea cazurilor. Laparoscopia și chirurgia robotică ajută la reducerea timpului de recuperare și la îmbunătățirea confortului pacienților.
 • Chimioterapia pentru cancerul de colon. Se mai numește și tratament sistemic și folosește medicamente pentru a distruge celulele canceroase din tot corpul. Chiar dacă tumora este diagnosticată într-un stadiu incipient și îndepărtată complet prin intervenție chirurgicală, unele celule canceroase se pot deplasa în diferite părți ale corpului prin intermediul vaselor limfatice și sanguine.  Dacă aceste celule nu sunt distruse, ele se înmulțesc și cresc în timp, provocând reapariția bolii în orice parte a corpului. Din acest motiv, după operație se poate aplica chimioterapie preventivă pentru a distruge celulele canceroase rămase. De asemenea, chimioterapia poate fi utilizată înainte de operație pentru a micșora o tumoare mare și pentru a facilita operația (terapie neo-adjuvantă)
 • Terapia țintită pentru cancerul colorectal. Spre deosebire de chimioterapie, care afectează celulele sănătoase împreună cu țesuturile canceroase, medicamentele țintite atacă doar celulele maligne și nu provoacă efecte secundare semnificative. Acestea sunt utilizate pe scară largă în tratamentul cancerului de colon, în special în stadiul IV al bolii. Potrivit unor studii, atunci când sunt utilizate împreună cu chimioterapia convențională, aceste medicamente pot crește performanța acesteia cu 25-30%.
 • Radioterapia pentru cancerul de colon. Radioterapia utilizează doze mari de radiații pentru a distruge sau a reduce dimensiunea tumorilor. Este uneori recomandată pentru pacienții cu cancer de colon ca parte a planului de tratament pentru a elimina celulele canceroase reziduale sau metastazele. ACIBADEM este dotat cu cele mai noi dispozitive de înaltă tehnologie pentru administrarea radioterapiei, inclusiv MRIdian by ViewRay, care permite radioterapia extrem de precisă a tumorilor greu accesibile și în mișcare din abdomen.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare