Cancer De Sân

Cancer De Sân

Centrul Acıbadem pentru Cancerul de Sân este de 30 de ani în serviciul pacienților cu cancer de sân. Este primul și singurul institut de cancer de sân certificat de un consiliu de învățământ superior din Turcia.  Se numește Acıbadem Senology Research Institute (Institutul Acibadem pentru Cercetare în Senologie). Acesta include peste 30 de medici și specialiști din alte departamente, cum ar fi chirurgie generală, radiologie, patologie și genetică, oncologie medicală, radiologie oncologică, chirurgie cosmetică și chirurgie plastică, pentru ca abordarea multidisciplinară să fie disponibilă tuturor pacienților.

Simptome

Cancerul de sân poate provoca mai multe modificări ale pielii din jurul sânului, cum ar fi umflături, roșeață, retracție sau inversare a mamelonului, dureri de sân sau mamelon, modificări ale ganglionilor limfatici, încrețirea pielii, secreție mamelonară, modificări ale texturii pielii. Potrivit prof. Cihan Uras, directorul Institutului de Senologie Acıbadem, „Femeile ar trebui să fie atente la starea sânilor lor. Dacă își verifică sânul lunar, pacienta poate descoperi modificările care pot apărea la începutul cancerului. Oricine observă oricare dintre aceste modificări trebuie să se adreseze imediat unui medic”.

Cauze

Riscul pe care o femeie îl are de a dezvolta cancer de sân pe parcursul vieții este de aproximativ 12%. Principalele riscuri sunt vârsta și un istoric de cancer de sân în familie. Până la 10% din cazurile de cancer de sân sunt cauzate de mutații genetice moștenite.  În prezent, riscul de a dezvolta cancer de sân la pacienții cu predispoziție genetică poate fi analizat și pot fi luate măsuri preventive. Creșterea în greutate crește riscul de cancer mamar, în special la femeile aflate la menopauză. Consumul de alcool crește, de asemenea, riscul, în timp ce efectele fumatului sunt încă sub semnul întrebării. În schimb, exercițiile fizice regulate și activitățile fizice scad riscul de cancer mamar. Cauzele precise ale cancerului de sân sunt încă neclare. Una dintre misiunile Institutului de Senologie Acıbadem este de a explora cauzele cancerului de sân.

Cum este diagnosticat cancerul de sân?

Printre serviciile disponibile pentru diagnosticarea cancerului de sân la Acıbadem se numără examinarea clinică a sânului, mamografie digitală cu tomosinteză 3D și ultrasunete 4D și biopsie. Programele de screening pentru cancerul de sân sunt dezvoltate prin educarea pacienților cu privire la autoexaminarea sânului.

Mai mult, femeile care prezintă un risc crescut de cancer mamar sunt monitorizate regulat și li se oferă consiliere personalizată. Se urmărește asigurarea unui diagnostic timpuriu pentru femeile care sunt expuse riscului pentru a diminua riscurile viitoare.

Tratamente pentru cancerul de sân

Medicii pot aplica mai multe opțiuni de tratament în funcție de stadiul și tipul de cancer de sân. Chirurgia este inevitabilă în tratamentul cancerului de sân, dar nu este întotdeauna primul pas. În unele cazuri, pacientul are nevoie de radioterapie înainte de operație, în timp ce în alte cazuri se poate aplica chimioterapia înainte de operație.

Pe scurt, fiecare pacient și fiecare tumoră are un context diferit și necesită o abordare și un tratament individualizate.

Chirurgie mamară de protecție

Cancerul de sân este vital pentru pacienți din cauza recurenței sistemice sau, cu alte cuvinte, a răspândirii (metastazei). În acest context, îndepărtarea țesutului cu tumoare prin intervenție chirurgicală de protecție este de preferat în locul extirpării întregului sân. Țesutul tumoral este excizat cu aproximativ 1-2 cm de țesut mamar normal din jurul tumorii în cadrul operației mamare de protecție (excizie mare, tumorectomie, lumpectomie).

Alte tehnici bazate pe excizii mai ample ale regiunii respective a sânului se numesc „cuadrantectomie” sau „mastectomie parțială”. În ceea ce privește nodulii considerați maligni și marcați cu sârmă prin mamografie sau ultrasunete, aceștia sunt filmați după excizia prin tehnici ghidate prin sârmă sau ROLL (Radionuclide-Guided Occult Lesion Localization).

La Centrul Acıbadem pentru Cancerul de Sân, încercăm întotdeauna să optăm pentru operația mamară de protecție.

Mastectomie totală

Mastectomia este o metodă aplicată în situații în care intervenția chirurgicală de protecție nu este adecvată. În unele cazuri, este necesară îndepărtarea întregului sân în tratamentul chirurgical al cancerului de sân. Este necesară îndepărtarea întregului țesut mamar atunci când tumoarea din sân este multicentrică, ceea ce înseamnă că este prezentă în mai multe puncte în locații diferite. Astfel de cazuri necesită îndepărtarea întregului țesut mamar, chiar dacă cancerul nu se află într-un stadiu avansat. De asemenea, este necesar ca întregul țesut mamar să fie îndepărtat în cazul tipurilor de cancer mamar care se manifestă prin calcifiere extinsă în sân, denumită microcalcifiere și detectată în timpul mamografiilor.

Chirurgie asistată de robot pentru cancerul de sân

Operația se efectuează mult mai precis, deoarece robotul mărește locul intervenției chirurgicale de 12 ori. Astfel, riscul de formare a tumorii este, de asemenea, redus substanțial. Chirurgia asistată de robot se efectuează cu un singur tub, numit „port”, similar cu cele utilizate în chirurgia laparoscopică. Pe de altă parte, două camere de înaltă definiție cu fibră optică transmit imaginea tridimensională mărită (min. 12x) a locului intervenției chirurgicale către consolă. Astfel, locul intervenției chirurgicale poate fi vizualizat clar, în detaliu. În plus, instrumentele robotizate care se pot roti cu 540 de grade pe axa proprie pot ajunge în orice loc unde altfel este dificil de manevrat un instrument. Ca urmare, acesta oferă medicilor o mai mare flexibilitate în comparație cu intervenția chirurgicală deschisă.

Radioterapia

În timpul tratamentului chirurgical al cancerului de sân, medicii pot aplica o doză unică de radioterapie la unii pacienți în timp ce incizia nu este încă închisă. Pentru aceasta, pacientul trebuie să corespundă anumitor criterii. Este necesar ca pacienții să aibă peste 50 de ani și ca tumorile lor să aibă o structură biologică care nu necesită chimioterapie. Pacientul care îndeplinește aceste criterii trebuie să primească radioterapie în perioada postoperatorie. O singură aplicare de radioterapie pe țesuturile deschise scurtează perioada lungă de radioterapie.

Centrul Acıbadem pentru Cancerul de Sân utilizează un dispozitiv robotizat special care are o placă de plumb care este plasată peste regiunea țintă pe peretele toracic în timpul radioterapiei. Dispozitivul se concentrează și se blochează pe țintă, astfel încât doar țesutul vizat să primească radiații. Acest lucru protejează restul corpului și organelor de efectele radioterapiei. Procedura protejează părțile sănătoase ale corpului pacientului și asigură finalizarea tratamentului într-un timp mai scurt.

Chimioterapia

La Centrul Acıbadem pentru Cancerul de Sân, încercăm în special să evităm începerea tratamentului cu intervenții chirurgicale la tumorile în stadiul 2 și peste. În astfel de cazuri avansate, se prelevă probe din tumoră, se analizează structura biologică a acesteia, se discută cazul în cadrul echipei dedicate și se decide un plan de tratament.

Unul dintre avantajele începerii tratamentului medical, care este chimioterapia, este posibilitatea ca natura procedurii chirurgicale care trebuie aplicată să se poată schimba în bine. De exemplu, intervenția chirurgicală pe un pacient cu cancer mamar local avansat, care implică și zona axilei, necesită îndepărtarea tuturor glandelor limfatice. Cu toate acestea, chimioterapia poate elimina cancerul din glandele menționate și le poate readuce la starea din stadiile incipiente ale bolii. Acest lucru permite medicilor să încerce metoda de stadiu incipient de prelevare a unei probe din glandă pentru analiză.

Dacă se dovedește că celulele canceroase sunt complet eliminate din probă, atunci nu se elimină toate glandele limfatice. Acest lucru elimină complet riscul de a dezvolta limfedem în etapele ulterioare ale vieții pacientului. Aceasta este una dintre cele mai importante inovații din ultimii ani.

Un alt beneficiu al începerii tratamentului medical este acela că eficacitatea medicamentului aplicat este vizibilă. Când tumorile sunt îndepărtate chiar de la început la pacienții care sunt obligați să primească chimioterapie în orice caz, eficiența chimioterapiei devine imposibil de înțeles.  În caz contrar, este ușor de apreciat dacă chimioterapia are vreun efect și acest lucru este util, deoarece poate fi necesară reluarea chimioterapiei după operație, în funcție de rezultatele analizei patologice postoperatorii.

Pe scurt, începerea tratamentului cancerului cu tratament medical implică numeroase avantaje, în special în cazurile de cancer în stadiu avansat. Prin urmare, prima alegere în unele cazuri poate fi tratamentul medical în loc de tratamentul chirurgical.

Reconstrucția sânilor

Reconstrucția sânilor se efectuează pentru a restabili forma naturală a sânului după cancer. În acest context, reconstrucția sânilor nu este o intervenție chirurgicală estetică, ci o restaurare (reconstrucție), cu alte cuvinte ar trebui privită ca înlocuirea unui membru pierdut din cauza bolii. Datorită noilor descoperiri din știința medicală, chirurgii pot acum crea un sân realist. Specialiștii în chirurgia plastică și de reconstrucție se regăsesc și în echipa de tratament a cancerului de sân. Acești specialiști efectuează operații pentru a transforma sânul în mod natural, dacă este necesar.

„Noi putem să reconstruim țesutul mamar în cazurile în care extirpăm întregul sân. Preferăm acest lucru, în orice caz. În loc de o reconstrucție mamară ulterioară, preferăm să efectuăm procedura în același timp cu îndepărtarea sânului”, afirmă prof. Cihan Uras.

Tehnologii medicale

Acıbadem Senology Institute deține tehnologii de ultimă oră în domeniul medical. Institutul de senologie este unul dintre centrele rare din întreaga lume care deține toate tehnologiile medicale pentru tratamentul și diagnosticarea cancerului mamar.

Viața după tratamentul cancerului de sân

Pacienții trebuie monitorizați prin evaluări detaliate ale sănătății în primii 3 ani după tratamentul cancerului de sân. Cancerul de sân recidivează local – la locul intervenției chirurgicale – în proporție de 30 la sută și în organele îndepărtate în proporție de 70 la sută. Recidiva apare în general în primii 3 ani. Prin urmare, este necesară monitorizarea atentă a pacienților, în special în primii trei ani. Vizitele de monitorizare sunt, în general, programate după cum urmează: la intervale de 3 luni în primii trei ani, semestrial în următorii doi ani și anual după cinci ani.


Știri și articole pe aceeași temă

Cancerul de sân: importanța diagnosticării și tratării într-un centru specializat în tumori mamare
Cancerul de sân: importanța diagnosticării și tratării într-un centru specializat în tumori mamare

2 milioane de femei din întreaga lume s-au îmbolnăvit de cancer de sân în ultimul an. Vorbim despre cancerul care ocupă locul 1 ca incidență în rândul femeilor și locul 2 în clasamentul total al cancerelor, după cel de plămâni. Medicii vorbesc despre șanse maxime de reușită ale terapiei dacă acest tip de cancer este […] Mai multe detalii

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare