SĂNĂTATEA SÂNILOR

SĂNĂTATEA SÂNILOR

Care este funcția sânilor?

Sânii constau din lobulii și canalele de lapte care transportă laptele produs în acei lobuli către mamelon și țesuturile grase și conjunctive care umplu zona interstițială. Fiecare sân se găsește în fața mușchilor pectorali, peste coaste. Mamelonul este în centrul zonei de piele închisă la culoare numită areola. Sânul conține, de asemenea, canale limfatice care poartă un fluid incolor numit limfă. Canalele limfatice se deschid către ganglionii limfatici rotunzi mici. Grupurile ganglionare limfatice aparținând sânului se găsesc în principal lângă sân în axilă, peste claviculă și în apropierea sternului. Ganglionii limfatici rețin bacteriile, celulele canceroase și alte componente dăunătoare care se găsesc în sistemul limfatic.

De ce Centrele de Sănătate ale Sânilor ACIBADEM?

Abordare multidisciplinară

În domeniile chirurgiei cancerului de sân, chirurgiei plastice, radioterapiei, chimioterapiei, oportunitatea diagnosticului și terapiei multidisciplinare este oferită pacienților noștri cu ajutorul echipei de specialitate, cu experiență în domeniul corespunzător, și cu dispozitivele ce folosesc cea mai nouă tehnologie.

În afară de acestea, pacienții care suferă de cancer de sân au parte, în modul cel mai cuprinzător, de o îngrijire multidisciplinară care include servicii adiacente precum gestionarea bolilor de cancer de sân, consiliere nutrițională și genetică, programe de asistență psihosocială și fizioterapie.

Nivel tehnologic ridicat

În centrele noastre de sănătate mamară, programele de diagnostic precoce, terapie și monitorizare sunt implementate cu dispozitivele de ultimă tehnologie (mamografie tridimensională cu tomosinteză, ultrasonografie mamară în 4 dimensiuni, biopsie asistată în vacuum și biopsie cu ghidare IRM/RMN).

Detectare precoce, diagnostic corect

În centrele de sănătate mamară de la ACIBADEM, oportunitatea detectării precoce și a diagnosticării corecte este oferită de o abordare cuprinzătoare.

Oferim ceva diferit prin mamografia cu tomosinteză, ultrasonografia în 4 dimensiuni, examinarea clinică a sânului și prin educația legată de autoexaminare și prin servicii de scanare a cancerului de sân. De asemenea, pentru femeile care prezintă un risc ridicat de a dezvolta cancer de sân, se oferă posibilitatea de detecție timpurie, reducând la minimum șansele de a dezvolta cancer în viitor prin intermediul unui serviciu periodic de examinare și consiliere specială.

Specialiști în domeniul lor, echipă cu experiență

Echipa noastră de specialiști este formată din chirurgi de chirurgie mamară, oncologi medicali, chirurgi plasticieni, radio-oncologi, radiologi, patologi și geneticieni medicali, toți specialiști cu experiență în domeniul lor oferind pacienților o îngrijire completă în Centrul de Sănătate a Sânilor ACIBADEM. De asemenea, sunt asigurate servicii de consiliere nutrițională, fizioterapie și un program cuprinzător de sprijin psihosocial pentru pacienții cu cancer de sân.

Chirurgie mamară de protecție

Chirurgia oncoplastică și tehnicile inovatoare de reconstrucție sunt furnizate de medicii chirurgi specializați în domeniul lor.

Boli ale sânului

Noduli la nivelul sânului

Cele mai frecvente tipuri de noduli la nivelul sânului sunt:

 • Chisturi (conținut lichid)
 • Fibroadenom
 • Tumori filode

Alte leziuni benigne solide (conținut solid):

Cicatrice radială și leziuni sclerozante complexe, papilom, lipom, hamartom, necroză de grăsimi, leiomom, tumori cu celule granulare etc.

 • CHISTURI LA NIVELUL SÂNULUI
 • Tumori fibroadenom
 • Tumori filode
 • Papiloame intraductale
 • Boli inflamatorii ale sânului (mastită)

Detectarea precoce a cancerului de sân

Cel mai important factor în reducerea deceselor cauzate de cancerul de sân este rolul activ al femeilor în diagnosticarea precoce a cancerului de sân. Se folosesc trei metode de scanare:

 • Auto-examinarea
 • Mamografia
 • Examinarea clinică a sânului de către un medic

Analize imagistice

Cea mai veche metodă de identificare a cancerului de sân: MAMOGRAFIA

Obținerea unei imagini folosind radiografia cu doze mici este metoda de bază. Poate fi asemănată cu un aparat cu raze X prin care se obțin imagini ale sânului. Scopul mamografiei este identificarea cancerului de sân în stadii incipiente; cu cât cancerul de sân este mai repede depistat, cu atât tratamentul poate fi efectuat cu mai mult succes. Dintre toate metodele imagistice și de diagnosticare a cancerului de sân, mamografia este cea mai veche. Astăzi, sunt folosite diferite tehnici de mamografie, inclusiv una clasică și una digitală.

Mamografia digitală

Mamografia digitală este o metodă care devine importantă și indispensabilă foarte rapid în imagistica sânului. Diferența față de mamografia clasică, la fel ca în cazul aparatelor foto digitale, este că imaginea este obținută pe suport digital de către un detector. Această imagine a fost dezvoltată în special pentru mamografii de către radiologii mamari, a fost examinată pe ecrane care pot prelucra imaginea și poate fi și filmată, dacă se dorește.

Imagistica de înaltă tehnologie tridimensională: TOMOSINTEZA

Tomosinteza, care poate fi definită ca fiind o mamografie tridimensională, este una dintre cele mai noi și cele mai importante oportunități oferite de tehnologia digitală. De fapt tomosinteza este și un dispozitiv de mamografie digitală. Dispozitivul și stilul de imagistică seamănă foarte mult cu mamografia.

Ultrasonografia

Ultrasonografia (US) este o metodă imagistică ce asigură obținerea imaginii prin intermediul undelor sonore.

Ultrasonografia în 4 dimensiuni

ABVS (Automatic Breast Volumet Scanner – Scanarea volumetrică automată a țesutului mamar), cea mai recentă dezvoltare tehnologică în ecografia mamară, este, de asemenea, denumită scanare automată prin ultrasunete a sânului, scanare volumetrică a sânului prin ultrasunete și ultrasonografie în 4 dimensiuni.

Imagistică prin rezonanță magnetică (IRM/RMN)

Rezonanța magnetică, sau RM, poate fi descrisă pur și simplu drept „tehnica imagistică prin unde de radiofrecvență într-un mediu cu un puternic câmp magnetic”. Se pot obține rezultate foarte bune prin tehnica RM, inclusiv fără radiații, în special în imagistica țesuturilor moi.

Metode de biopsie

Biopsii puncție

În cazul în care sunt identificate elemente suspecte la sân, efectuarea biopsiei puncție sau excizarea acelei zone prin intervenție chirurgicală sunt necesare pentru a stabili un diagnostic. În ceea ce privește situațiile în care elementele suspecte nu sunt determinate prin examinarea manuală, biopsia puncție este efectuată sub ghidajul metodelor de imagistică din clinica de radiologie. Timpul de procesare depinde de diferitele metode și poate continua aproximativ 20-40 de minute.

După procedură, rezultatele sunt raportate ca fiind benigne, suspecte (atipice) sau maligne.

Metode de biopsie cu ac

 • Biopsia aspirantă cu ac fin (FNAB)
  Această metodă se realizează de obicei cu ghidajul US. Este preferată pentru eliminarea chisturilor mamare și pentru biopsia ganglionilor limfatici axilari. De asemenea, prin această metodă, biopsia poate fi făcută la noduli de dimensiuni foarte mici sau la noduli localizați în profunzimea țesutului mamar.
 • Biopsie Tru-cut (biopsie cu ac tăietor)
  Această procedură se realizează cu ace mai groase (3-4 mm) și un pistol de biopsie.
 • Biopsia cu vacuum
  Biopsia cu vacuum este cea mai avansată dintre metodele de puncție biopsie. Această metodă este de obicei folosită pentru diagnosticarea unor rezultate care pot fi văzute doar la mamografie și sunt suspecte din punctul de vedere al cancerului de sân.
 • Biopsia asistată de RM
  Investigația RM a sânului este folosită adesea în cazul femeilor la care s-a identificat cancerul de sân pentru a detecta dacă există sau nu un alt focar în sân înainte de operație și pentru efectuarea procedurii de scanare la femeile cu risc ridicat.

Tratamentul este planificat multidisciplinar

Specialiștii în chirurgie generală, radiologie, patologie, oncologie medicală și oncologie radiologică lucrează împreună și în colaborare folosind o abordare multidisciplinară în planificarea tratamentului cancerului de sân. Specialistul care evaluează primul un pacient este de obicei un chirurg. De asemenea, este important ca psihologii și psihiatrii să evalueze pacientul înainte și după tratament.

În ce situații se efectuează operația?

Prima alegere în cazurile de cancer de sân identificate în stadiul incipient este intervenția chirurgicală. În metoda chirurgicală, tumoarea canceroasă este excizată fie din țesutul mamar, fie în jurul acestuia, pe deplin, fie este îndepărtat întregul sân. De asemenea, pentru a înțelege dacă tumoarea s-a răspândit la axilă sau nu, sunt excizați unii ganglioni limfatici. Prin efectuarea intervențiilor chirurgicale, se detectează mai întâi stadiul bolii și se determină cerințele suplimentare de tratament ale pacientului (radiații, hormoni, chimioterapie).

În zilele noastre, se pot obține rezultate excelente în cazul multor pacienți prin evoluțiile din domeniul tratamentului chirurgical și prin îmbunătățirea tratamentelor suplimentare.

Chirurgie mamară de protecție

Pacienții cu cancer de sân ajung la deces din cauza recurenței sistemice sau, cu alte cuvinte, a răspândirii (metastazelor), nu a recurențelor la sân. În acest context, este preferată îndepărtarea țesutului cu o tumoră prin chirurgie mamară de protecție în cazurile adecvate cu focalizare tumorală unică în loc de a elimina întregul sân. Țesutul tumoral este excizat cu țesut mamar normal de aproximativ 1-2 cm în jurul tumorii în chirurgie mamară de protecție (excizie mare, tumorectomie, lumpectomie).

Alte tehnici bazate pe excizii mai mari ale acelei regiuni din sân sunt numite „quadrantectomie” sau „mastectomie parțială”.

Cât despre nodulii care sunt considerați nepalpabili și maligni și marcați cu fir metalic prin mamografie sau cu ultrasunete, aceștia sunt filmați după excizie prin ghidaj de sârmă sau tehnici ROLL (Localizare radioghidată a leziunilor oculte) și sunt controlați dacă sunt sau nu excizabili.

Intervenții chirurgicale în care se îndepărtează întregul sân (mastectomie)

Mastectomia este o metodă aplicată în situațiile în care chirurgia mamară de protecție nu este potrivită. Deși era frecventă în trecut, astăzi mastectomia este preferată pentru pacienții cu tumori neadecvate pentru chirurgia mamară de protecție, care au un diametru mare și/sau care prezintă distribuție de răspândire în sân (tumori cu mai multe focare). Din nou, în funcție de situația pacientului, mastectomia radicală modificată sau, cu alte cuvinte, excizia întregului sân și a unei părți mari a ganglionilor axilari poate fi luată în considerare. Datorită excizării unei mari părți a ganglionilor limfatici axilari, la unii pacienți pot fi observate efecte secundare precum umflarea brațului, amorțeală, furnicături.

Intervenții chirurgicale pentru evaluarea ganglionilor limfatici axilari

Cancerul de sân se răspândește mai ales spre ganglionii limfatici axilari. În trecut, excizia tuturor ganglionilor limfatici axilari a fost preferată pentru a detecta stadiul bolii, pentru a determina gradul de afectare al acestora și pentru a asigura controlul local (disecția axilară). Dar cercetătorii s-au concentrat pe urmărirea unei alte metode din cauza plângerilor privind efectele secundare precum umflarea brațelor (limfedem), restricționarea și deformarea umărului, puterea scăzută și amorțeala în brațe. În ultimii ani, „tehnica biopsiei ganglionului limfatic santinelă”, o metodă de excizie a celor mai mulți ganglioni limfatici cu putință, a fost îmbunătățită datorită identificării celulelor tumorale unice.

Cum se efectuează tehnica biopsiei ganglionului limfatic santinelă?

În cadrul acestei tehnici, înainte de operație se injectează o substanță radioactivă precum 99mTc în sânul cu tumoare. Ganglionul sau ganglionii limfatici (ganglionul santinelă) sunt excizați de către un detector de substanțe radioactive sau o contra-unealtă numită sondă gamma după limfoscintigrafie, monitorizați fie după-amiaza cu o zi înainte de operație, fie în dimineața zilei de operație și trimiși la patologie pentru a fi analizați în timpul operației. De asemenea, se mai poate efectua injectarea de colorant albastru în sânul cu tumoră, în timpul operației. În acest caz, ganglionii limfatici de culoare albastră pot fi excizați ca ganglioni limfatici santinelă prin găsirea canalului limfatic de culoare albastră. Aceștia sunt apoi trimiși la patolog în timpul operației. Dacă ganglionul limfatic santinelă este afectat, toți ganglionii limfatici axilari vor fi excizați. Dacă se constată că nu este afectat în timpul operației, se lasă așa cum este. Astfel, reacțiile adverse precum edemul limfatic, restricționarea umărului sau amorțirea brațului sunt observate la mai puțini pacienți, comparativ cu biopsia efectuată doar la ganglionii limfatici santinelă. Aceste ganglioni limfatici santinelă sunt tratați prin procese speciale și secțiunile negative ale pacienților sunt supuse colorării cu agenți de colorare speciali. Astfel, dacă se stabilește afectarea minimă a ganglionilor limfatici, pacientul ar trebui operat a doua oară pentru o disecție suplimentară a zonei axilare, cu alte cuvinte, se excizează toți ganglionii limfatici.

Reconstrucția mamară

Reconstrucția mamară este efectuată pentru a reface forma naturală a sânului după cancer. În acest context reconstrucția sânilor nu este o intervenție chirurgicală cosmetică, ci o restaurare (reconstrucție), cu alte cuvinte, ar trebui privită ca înlocuirea unui membru pierdut din cauza bolii. Datorită noilor descoperiri din știința medicală, chirurgii pot crea acum un sân similar celui real. Specialiștii în chirurgie plastică și reconstructivă se regăsesc și în echipa de tratament a cancerului de sân. Acești specialiști efectuează operații pentru transformarea sânului în mod natural, dacă este necesar.

Care sunt beneficiile reconstrucției mamare?

Psihologic, pierderea unui sân influențează negativ multe femei. Rezultatul unei operații de reconstrucție a sânului poate fi ca o nouă viață pentru majoritatea pacienților. Viața sexuală și de familie a acestor pacienți se îmbunătățește. Mai mult, o stare de spirit mai bună poate ajuta pacienții să facă față bolii.

Ce etape există în reconstrucția mamară?

Reconstrucția mamară are 3 etape de bază. Acestea sunt: generarea țesutului mamar, reconstrucția mamelonului și a areolei, asigurarea simetriei între sâni.

I – Regenerarea țesutului mamar

Regenerarea sânilor îndepărtați se poate face în două moduri:

1- Proteze pentru sân,

2- Țesutul propriu al pacientului (țesut autogen).

O mulțime de factori precum sănătatea generală a pacientului, vârsta, caracteristicile corpului, caracteristicile operației de mastectomie, dacă radioterapia a fost administrată sau nu, starea celuilalt sân, preferințele pacientului, experiența chirurgicală și abilitățile chirurgului plastician joacă un rol în alegerea metodei de operare și a timpului de reconstrucție.

1 – Proteze pentru sân

Protezele mamare sunt în două tipuri: cu gel sau cu ser fiziologic (apă sărată). În ambele proteze suprafața exterioară este formată dintr-un perete de silicon. În funcție de starea pacientului, reconstrucția se poate face prin plasarea protezei direct sau cu ajutorul unui balon numit „dilatator de țesut”, prin plasarea acestuia pentru a întinde țesutul moale în peretele toracic și apoi îndepărtarea acestuia astfel încât proteza mamară permanentă să poată fi pusă în loc. Această metodă este preferată mai ales în reconstrucțiile târzii.

2 – Reconstrucția sânilor cu țesuturile proprii ale pacientului (țesuturi autogene).

Reconstrucția sânilor prin țesut autogen este mai complexă și necesită operații chirurgicale efectuate de către specialiști cu experiență.

Microchirurgie

Pielea și țesutul adipos subcutanat sunt desprinse complet de abdomen, zona dorsală sau regiunea șoldului unde sunt conectate prin venele care le alimentează. Chirurgul plastician trebuie să aibă experiență în microchirurgie pentru această operație, deoarece cusăturile venelor subțiri sunt posibile numai la microscop.

II – Reconstrucția mamelonului și a areolei

Uneori pot fi necesare câteva operații pentru a obține o imagine naturală a sânului. Prima operație, de a regenera țesutul, este cea mai dificilă. Operațiile secundare, cum ar fi regenerarea mamelonului și a areolei (zona din jurul mamelonului) sunt mai ușoare și acestea se fac folosind anestezie locală. Mamelonul este obținut din țesut prelevat din zonă. Pielea prelevată din celălalt mamelon sau din zona inghinală poate fi utilizată pentru acoperirea areolei.


×
Căutare