Cancer De Sân

Cancer De Sân

Simptomele, stadiile și tratamentul cancerului de sân

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femei. Acıbadem oferă asistență medicală de înaltă calitate pentru diagnostic și tratament cu rezultate foarte bune.

Facem echipă împotriva cancerului de sân și vă oferim cel mai bun parteneriat începând de la diagnosticarea timpurie până la sfârșitul tratamentului. Cu peste 20 de ani de experiență, o echipă de 50 de profesioniști specializați în domeniul sănătății, progrese tehnologice de clasă mondială și o abordare multidisciplinară, suntem aici pentru a învinge cancerul de sân.

Ce este cancerul de sân?

Cancerul mamar apare atunci când celulele anormale încep să crească și să se reproducă necontrolat. Aceste celule formează o masă tumorală care poate fi fie benignă (necanceroasă), fie malignă. Tumorile benigne sunt creșteri anormale care nu se răspândesc în afara sânului și nu sunt periculoase pentru sănătate. Cancerul mamar se referă la o tumoare malignă care apare în canalele sau lobii sânului și are potențialul de a se răspândi în alte părți ale corpului (de a se metastaza).

Cum arată cancerul de sân?

De fapt, primele semne ale cancerului de sân sunt mai ușor de simțit decât de văzut. Efectuarea unor autoexaminări periodice ajută femeile să se familiarizeze cu aspectul și senzația normală a sânilor lor și să observe rapid orice schimbare. Cancerul mamar se simte adesea ca un nodul în sân. Deși multe tipuri de cancer de sân pot cauza apariția unui nodul, nu toate o fac. În plus, nodulii la sân sunt foarte des întâlniți, iar cei mai mulți dintre ei nu sunt canceroși. Chisturile mamare, fibroadenoamele sau adenoza, de exemplu, sunt afecțiuni benigne care pot produce noduli. Tumorile de cancer mamar sunt rigide la atingere. Dacă depistați un nodul pe care nu l-ați mai simțit înainte, se simte ferm și imobil, ar trebui să vă faceți o programare.

Cauzele cancerului de sân

Cauzele exacte ale apariției cancerului de sân sunt încă neclare. Principalele riscuri pe care le știm sunt pur și simplu faptul de a fi femeie și de a îmbătrâni. Două treimi dintre pacientele cu cancer de sân sunt femei de peste 50 de ani, iar majoritatea celorlalte au între 39 și 49 de ani. Mutațiile genetice moștenite cauzează până la 10% din cazurile de cancer de sân. O mutație moștenită a genelor supresoare de tumori BRCA1 sau BRCA2 crește semnificativ riscul de a dezvolta boala. În plus, o femeie a cărei mamă, soră sau fiică a avut cancer de sân are de două până la trei ori mai multe șanse de a avea și ea această boală. În prezent, persoanele cu antecedente familiale pot face teste genetice și evaluări ale riscului pentru a lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la sănătatea lor.

Pe lângă factorii de risc pe care nu îi putem controla, există unele alegeri legate de stilul de viață pe care le putem schimba pentru a ne îmbunătăți șansele. Creșterea în greutate, de exemplu, crește riscul de cancer de sân, în special la femeile aflate la menopauză. Femeile care folosesc pilule contraceptive, terapie de substituție hormonală, care nu au copii sau care au avut primul copil după vârsta de 30 de ani pot avea, de asemenea, un risc mai mare. Un stil de viață sedentar și consumul de alcool cresc, de asemenea, riscul. În același timp, exercițiile fizice regulate și activitățile fizice scad riscul de cancer de sân.

Pot face bărbații cancer de sân?

Boala apare cel mai adesea la femei, dar cancerul de sân la bărbați este, de asemenea, posibil. Bărbații reprezintă mai puțin de un procent din toate cazurile depistate. Cancerul de sân la bărbați se formează în țesutul mamar, la fel ca la femei. Antecedentele familiale, unele tulburări genetice, expunerea la estrogeni sau la radiații, precum și obezitatea și consumul de alcool pot contribui la un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân la un bărbat. Este important de știut că și bărbații pot face cancer de sân. Din cauza lipsei de informare, bărbații ignoră adesea semnele timpurii ale bolii și consultă un medic în stadii mai avansate. Dacă este depistat la timp, cancerul de sân la bărbați are un prognostic și rate de supraviețuire similare cu cele ale femeilor.

Semnele timpurii ale cancerului de sân

Cele mai multe femei nu prezintă niciun semn fizic de cancer de sân în momentul diagnosticării. Cât timp tumora este încă mică, de obicei nu prezintă semne alarmante. De aceea, controlul regulat este esențial pentru depistarea din timp a bolii.

Simptomele cancerului de sân

Cancerul de sân este asociat, de obicei, cu apariția unui nodul oriunde pe sân sau sub axilă. Cu toate acestea, există multe alte semne de avertizare, printre care:

 • Orice schimbare în mărimea, forma sau textura sânului;
 • Deformări ale mamelonului, cum ar fi o retracție a mamelonului (întoarcere spre interior) sau inversare;
 • Modificări ale pielii, precum gropițe la suprafață, coajă de portocală, iritații, erupții cutanate;
 • O zonă sub piele asemănătoare marmurei;
 • Scurgere din mameloane, care poate fi fie limpede, fie galbenă, poate conține sânge etc.;
 • Dureri la nivelul sânilor care nu dispar odată cu următoarea menstruație;
 • Orice se simte diferit sau neobișnuit trebuie să fie controlat de un medic.

Simptomele cancerului mamar pot varia de la o persoană la alta sau în funcție de tipul specific.

Tipuri de cancer la sân

Cancerele mamare nu sunt toate la fel. O tumoare poate apărea în diferite părți ale sânului. În aproape 85% din toate cazurile, tumora apare în epiteliul canalelor care transportă laptele către mamelon (carcinom ductal), iar în până la 15% din cazuri aceasta apare în țesutul glandular al sânului (carcinom lobular). În cazuri rare, debutează în alte țesuturi ale sânului, dar de obicei acestea sunt tipuri de sarcoame sau limfoame care nu sunt considerate cancer de sân.

Inițial, creșterea canceroasă este limitată la canal sau lobul, ceea ce se numește cancer de sân „in situ” sau neinvaziv. În timp, cancerele in situ pot avansa și se pot infiltra în țesuturile înconjurătoare, transformându-se în cancer mamar invaziv. Carcinomul ductal invaziv (IDC) este cea mai întâlnită formă, reprezentând aproximativ 80% din toate cazurile, urmat de carcinomul lobular invaziv (ILC) reprezentând 10-15%. Există, de asemenea, unele tipuri rare de cancer de sân, cum ar fi boala Paget, care afectează mamelonul; tumorile Phyllodes care se dezvoltă în țesuturile conjunctive ale sânului; cancerul mamar inflamator, care este o formă foarte agresivă etc.

În plus, tumorile mamare pot fi specificate în funcție de statutul lor de receptor hormonal. Aproximativ două treimi dintre ele au nevoie de hormonii feminini estrogen sau progesteron pentru a se dezvolta și a se reproduce. Aceste celule canceroase au receptori care le permit să capteze și să folosească hormonii. Acestea sunt clasificate ca fiind ER-pozitive, respectiv PR-pozitive. În aceste cazuri, terapia de blocare a hormonilor poate opri creșterea tumorii. O tumoare care este negativă la receptorii hormonali (HR-negativă) nu va fi afectată de terapiile hormonale. Cancerele mamare pot fi, de asemenea, HER2-pozitive sau negative. Aceasta se referă la nivelurile unei proteine numite receptor 2 al factorului de creștere epidermică umană. Nivelurile ridicate alimentează creșterea cancerului, care se numește cancer de sân HER2-pozitiv. Atunci când niciunul dintre cei trei receptori nu este detectat, acesta este considerat cancer de sân triplu-negativ. Deoarece fiecare tip necesită un tratament diferit, acuratețea analizelor este esențială pentru un tratament eficient. Diagnosticarea tipului exact de cancer de sân și a gradului de răspândire a acestuia în organism determină strategia de tratament și îi ajută pe medici să ofere cea mai bună îngrijire posibilă.

Diagnosticarea cancerului de sân

Cunoștințele dobândite și echipamentele avansate permit detectarea timpurie a cancerului de sân, uneori cu ani înainte ca acesta să prezinte simptome vizibile. Procesul de diagnosticare începe, de obicei, cu teste imagistice. Mamografia, care oferă o imagine cu raze X a sânului, și ecografia cu ultrasunete, care utilizează unde sonore de înaltă frecvență, sunt recunoscute de mult timp ca fiind principalele instrumente de diagnosticare a cancerului de sân. În prezent, centrele specializate în sănătate mamară au la dispoziție diverse tehnici de mamografie. Mamografia digitală permite obținerea de imagini ale sânului în format digital pe ecranele calculatoarelor. Mamografia 3D cu tomosinteză oferă imagini digitale tridimensionale cu doze reduse de radiații. Ultrasonografia mamară 4D sau ecografie automată cu ultrasunete ajută la o bună vizibilitate chiar și în țesutul mamar dens.

În cazul în care se detectează elemente suspecte prin imagistică, o parte din țesutul suspect ar trebui să fie examinat la microscop de către un patolog. Acest lucru se numește biopsie. Biopsiile pot fi prelevate în diferite moduri, de obicei folosind un dispozitiv cu ac și ghidare imagistică.

Într-o clinică cu ghișeu unic, pacienții au posibilitatea de a face toate analizele necesare în cadrul aceleiași vizite. La Acibadem, medicii noștri experimentați au la dispoziție cele mai avansate echipamente pentru diagnosticarea cancerului de sân, inclusiv unele dispozitive disponibile doar într-un număr limitat de unități în lume.

Stadiile cancerului de sân

Stadiile cancerului de sân descriu dimensiunea și răspândirea acestuia în tot corpul. De obicei, este clasificat pe o scară de la 0 la IV, unde cifrele mai mari indică un cancer mai invaziv. Stadiul 0 se mai numește și cancer mamar neinvaziv sau precancer. Înseamnă că există celule anormale, dar acestea sunt limitate la canalele sau glandele mamare și nu au invadat țesuturile din jur (carcinom in situ). Cancerul de sân în stadiul IV, pe de altă parte, este o afecțiune avansată, când tumora s-a răspândit în părți ale corpului care nu se află în imediata vecinătate a sânului, eventual în organe sau oase.

Alături de stadializare, clasificarea cancerului de sân oferă informații suplimentare despre cât de mult diferă celulele canceroase de cele normale și cât de încet sau de repede este de așteptat ca tumora să crească. Cancerul de grad scăzut înseamnă că celulele anormale arată asemănător cu cele normale și, cel mai probabil, vor crește lent, în timp ce cancerul de grad înalt este exact opusul.

Pentru pacientele cu un nou diagnostic, stadializarea și clasificarea cancerului de sân, împreună cu statutul de receptor hormonal și HER2, sunt esențiale pentru a ajuta echipa medicală să decidă asupra celor mai bune opțiuni de tratament.

Tratamentul cancerului de sân

În zilele noastre, tratamentul cancerului de sân este foarte eficient și se îmbunătățește tot mai mult. Procesul de tratament poate include intervenții chirurgicale, radioterapie, chimioterapie, terapie hormonală, terapie biologică țintită sau imunoterapie.

 • Chimioterapia. Utilizează medicamente pentru a distruge celulele cu creștere rapidă, inclusiv celulele canceroase, în tot corpul. Majoritatea pacienților primesc acest tratament după operație, dar poate fi administrat și înainte de operație pentru a micșora tumora.
 • Terapia hormonală. Acestea sunt medicamente folosite pentru a împiedica creșterea celulelor canceroase prin blocarea hormonilor sau prin oprirea producției de hormoni. Numai cancerele de sân cu receptori hormonali pozitivi răspund la terapia hormonală. Este de obicei un tratament pe termen lung care continuă timp de 5 până la 1o ani pentru a preveni reapariția cancerului.
 • Terapia țintită. Terapiile biologice, având la bază progresele în domeniul geneticii și al biologiei moleculare, se numără printre cele mai importante realizări din ultima vreme în tratamentul cancerului. Acestea utilizează medicamente capabile să identifice ținte care sunt prezente în celulele canceroase, dar nu și în celulele normale. Astfel, celulele sănătoase nu sunt atacate, iar efectele secundare sunt reduse în comparație cu chimioterapia standard. Există diverse opțiuni de tratament țintit, în funcție de tipul specific de cancer de sân. Celulele canceroase pot fi testate pentru a verifica dacă un medicament ar fi eficient sau nu.
 • Imunoterapia. Aceasta este o nouă opțiune de tratament. Imunoterapia activează propriul sistem imunitar al pacientului pentru a lupta împotriva celulelor canceroase. Poate fi aplicată la unele paciente cu cancer de sân triplu-negativ în stadiu avansat.
 • Radioterapia. Radiația este un tratament local utilizat pentru a distruge celulele canceroase prin intermediul razelor X de înaltă energie, al fasciculelor de electroni și al izotopilor radioactivi. Radioterapia împiedică creșterea celulelor canceroase și le ucide. Pacienții care fac radioterapie la Acibadem pot beneficia de dispozitive cu accelerator liniar cu cele mai recente caracteristici tehnologice pentru cea mai mare siguranță și eficacitate.

Acibadem Breast Cancer Center și echipa sa de experți oferă o gamă completă de tratamente pentru cancerul de sân sub același acoperiș, inclusiv unele opțiuni de ultimă generație disponibile doar în câteva clinici din întreaga lume:

 • Chirurgie. Aceasta este, de obicei, prima etapă a tratamentului, în special pentru cancerul de sân în stadiu incipient. Aceasta are ca scop îndepărtarea completă sau a cât mai mult din țesuturile canceroase. Atunci când se îndepărtează întregul țesut mamar, aceasta se numește mastectomie. Mastectomia a fost o operație frecvent efectuată în trecut. Astăzi, ea se aplică în cazurile de cancer de sân în stadiu avansat sau atunci când există mai multe tumori într-un sân. La Acibadem, prima alegere este întotdeauna chirurgia de conservare a sânului care se numește lumpectomie. Aceasta include excizia tumorii cu aproximativ 1-2 cm de țesut normal în jurul ei. După aceea, se folosesc tehnici oncoplastice pentru a reface sânul și a asigura rezultate cosmetice bune. Chiar și atunci când este necesară o mastectomie, chirurgii noștri sunt capabili să folosească metode noi, cum ar fi mastectomia de conservare a mamelonului sau de conservare a pielii. La fel ca în cazul mastectomiei standard, tot țesutul mamar este extirpat, dar complexul piele/mamelon-aureolă este păstrat pentru reconstrucția sânului.  
 • Chirurgia asistată de robot. Sistemul robotic Da Vinci poate fi utilizat pentru mastectomie fără incizii la nivelul sânului, oferind un nivel ridicat de precizie. Întregul țesut mamar este îndepărtat printr-o mică incizie de la axilă. Aceasta este urmată de plasarea protezelor prin aceeași incizie. Chirurgia robotică a cancerului de sân asigură rezultate cosmetice mai bune, deoarece nu există tăieturi pe sân, iar incizia de sub braț este ușor de ascuns.
 • Radioterapia cu doză unică. Pentru unele cazuri de cancer de sân, radioterapia poate fi finalizată într-o singură ședință în timpul intervenției chirurgicale, în timp ce incizia nu este încă închisă. Radiația în doze mari este administrată cu precizie doar în această regiune, în patul tumoral propriu-zis, protejând țesutul sănătos din jur. Radioterapia intraoperatorie (IORT) cu ajutorul unui dispozitiv robotic poate fi utilizată în trei moduri: la pacientele aflate în postmenopauză cu tumori mici și sensibile la hormoni, ca doză unică după o intervenție chirurgicală de conservare a sânului; la pacientele aflate în premenopauză cu tumori mici sensibile la hormoni, ca radioterapie de stimulare; și la pacientele care au suferit o mastectomie cu conservare a mamelonului, pentru a reduce riscul de recidivă
 • Reconstrucția mamară imediată. Mai degrabă decât reconstrucția mamară întârziată, pentru multe paciente este posibilă refacerea țesutului îndepărtat în timpul aceleiași operații, folosind proteze mamare sau țesuturile proprii ale pacientei. Cele mai recente tehnici de reconstrucție sunt aplicate la Acibadem pentru a restabili aspectul natural al sânilor afectați de cancerul mamar.

Rata de supraviețuire în cazul cancerului de sân

Ratele de supraviețuire reprezintă procentul de pacienți cu cancer de sân care supraviețuiesc o anumită perioadă după ce au fost diagnosticați. De obicei, se ia în considerare supraviețuirea la 5 ani, considerând că recidiva este mai puțin posibilă după această perioadă.

Progresele medicale în diagnosticarea și tratarea cancerului au dus la creșterea ratelor de supraviețuire. În prezent, tratamentul cancerului de sân poate fi foarte eficient, atingând șanse de supraviețuire de 90% sau mai mult, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Cu toate acestea, ratele de supraviețuire depind de tipul de cancer, de stadiul în care se află, de caracteristicile specifice și de expertiza echipei medicale care efectuează tratamentul.

Statistici privind cancerul de sân

Riscul pe parcursul vieții unei femei de a dezvolta cancer de sân este de aproximativ 12%. Conform datelor OMS, jumătate din cazurile de cancer de sân se dezvoltă la femeile care nu au alți factori de risc identificabili în afară de sex și vârstă (peste 40 de ani). Tratamentul cancerului de sân poate fi foarte eficient în prezent, atingând rate de supraviețuire de 90% sau mai mari.

De ce Acibadem pentru tratamentul cancerului de sân în Turcia?

Varietatea tot mai mare a opțiunilor de tratament necesită o abordare integrată, cu o echipă formată din specialiști cu experiență în diferite ramuri, ținând cont de nevoile specifice ale fiecărui pacient.

Acibadem Breast Cancer Center oferă servicii de 30 de ani pacienților din întreaga lume. Aici se adoptă o abordare multidisciplinară pentru toți pacienții, cu experți în chirurgie generală, oncologie medicală, radio-oncologie, chirurgie cosmetică și plastică, radiologie, patologie și genetică, specializați în special în tratamentul cancerului de sân. Avem un mare succes în diagnosticarea și tratarea cancerului de sân, datorită abordării noastre multidisciplinare, infrastructurii de înaltă tehnologie și echipelor de specialiști de talie mondială.

Suntem mândri să găzduim primul și singurul institut de cancer de sân certificat de consiliul de învățământ superior din Turcia, numit Institutul de Cercetare Senologică Acıbadem. Acesta este un centru de știință care contribuie la cunoașterea globală a cancerului de sân prin cercetare și know-how acumulat. 

Știri și articole pe aceeași temă

Cancerul de sân: importanța diagnosticării și tratării într-un centru specializat în tumori mamare
Cancerul de sân: importanța diagnosticării și tratării într-un centru specializat în tumori mamare

2 milioane de femei din întreaga lume s-au îmbolnăvit de cancer de sân în ultimul an. Vorbim despre cancerul care ocupă locul 1 ca incidență în rândul femeilor și locul 2 în clasamentul total al cancerelor, după cel de plămâni. Medicii vorbesc despre șanse maxime de reușită ale terapiei dacă acest tip de cancer este […] Mai multe detalii

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare