Transplant de măduvă și terapie cu celule stem

Transplant de măduvă și terapie cu celule stem

Ce este transplantul de măduvă osoasă?

Transplantul de măduvă este înlocuirea unei măduve osoase deteriorate sau complet distruse cu celule noi de măduvă osoasă. Transplantul de măduvă poate fi o metodă salvatoare în cazuri de leucemii acute și limfoame rezistente la chimioterapia standard.

Tipuri de transplant

Celulele stem pot fi colectate din corpul nostru sau de la o altă persoană. Această altă persoană se numește donator.

Transplantul autolog este procedura de utilizare a celulelor stem proprii ale persoanei. Această metodă de transplant este utilizată în principal la pacienții cu mielom multiplu și limfom.

Transplantul alogenic cu compatibilitate 100% este procedura de utilizare a celulelor stem complet compatibile ale altei persoane. Aceasta este, de preferință, un frate/o soră compatibil/ă 100% cu pacientul.

Transplant cu donator compatibil fără legătură de rudenie: se efectuează pentru pacienții care nu au o soră/un frate perfect compatibil/ă. Acesta este găsit prin căutarea în băncile naționale și internaționale de măduvă osoasă.

Transplantul semicompatibil: se efectuează pentru pacienții care nu au un frate/o soră cu compatibilitate perfectă și care au nevoie urgentă de transplant. Donatorul este un frate/o soră, mamă, tată sau copil semicompatibili ai pacientului. Este o metodă relativ nouă și poate fi la fel de eficientă ca și transplantul de la donatori compatibili fără grad de rudenie efectuată în centrele cu experiență.

Cum se determină donatorul în transplantul de la donatori compatibili fără legătură de rudenie (MUD)?

 • Dacă pacientul nu are un donator cu legătură de rudenie, se cercetează bazele de date naționale și internaționale (DKMS, BMDW) pentru găsirea unui donator care nu are legătură de rudenie cu pacientul. Va fi efectuat testul de genotipare HLA de înaltă rezoluție în 10 parametri pentru a verifica registrele de donatori.
 • Odată ce tipul HLA al pacientului este cunoscut, se poate efectua o căutare preliminară. Căutarea preliminară este o căutare computerizată concepută pentru a identifica potențialii donatori de măduvă osoasă care au antigeni HLA similari.
 • Dacă căutarea preliminară reușește să identifice potențiali donatori, se inițiază o căutare formală. În timpul acestui proces, potențialii donatori sunt contactați de către bancă și se obțin probe de sânge pentru a confirma genotiparea HLA și pentru a efectua alte teste de screening. Aceste teste suplimentare de sânge sunt mai specializate și sunt concepute pentru a determina care este donatorul cu cea mai bună compatibilitate posibilă.
 • Căutarea donatorilor fără legătură de rudenie este un proces complex și care necesită mult timp. În medie, este nevoie de până la 3 luni pentru a finaliza procesul de căutare. Prin urmare, este imperativ să începeți acest proces cât mai curând posibil.
 • Odată ce un număr adecvat de celule stem sunt colectate de la donator, celulele stem vor fi trimise la Centrul de Transplant Altunizade Acıbadem pentru procedura de transplant.

Ce este transplantul semicompatibil?

O metodă foarte specială de transplant, care este în prezent efectuată în doar câteva centre din întreaga lume, este transplantul semicompatibil de celule stem. Această metodă poate elimina complet problema găsirii unui donator și, prin urmare, este considerată metoda de transplant a viitorului. Compatibilitatea țesutului de 10/10 nu este considerată esențială în transplantul semicompatibil, iar mama, tatăl, fratele/sora semicompatibili sau copilul pacientului pot fi donatori, chiar dacă compatibilitatea este doar pe jumătate.

Pentru ce boli este folosit transplantul de măduvă?

Transplantul de măduvă este efectuat la indivizi cu boli care afectează măduva osoasă, cum ar fi leucemia sau sindromul mielodisplazic, cu alte boli maligne hematologice, cum ar fi limfoamele și mielomul multiplu, anemia aplastică în care măduva osoasă nu poate furniza celule adecvate pentru formarea sângelui. Poate fi, de asemenea, utilizat în mai multe tipuri de cancer care nu reacționează la chimioterapie, cum ar fi cancerul testicular, neuroblastomul și meduloblastomul, și în tulburările congenitale, cum ar fi talasemia, anemia falciformă, porfiria, și în tulburările grave de imunodeficiență.

Cât durează procesul de vindecare după transplant?

Chimioterapia cu doze mari generează greață, diaree, febră, căderea părului și necesitatea transfuziei de sânge și trombocite. În două săptămâni după transplant, noile celule își găsesc locurile și încep să producă celule. Starea generală a pacientului se îmbunătățește odată cu creșterea nivelului de celule sanguine, iar apoi pacientul ajunge să poată fi externat. Din acel moment, pacienții revin pentru controale ulterioare la intervale regulate.

Pentru câtă vreme continuă vizitele de control?

Perioada de monitorizare după transplant la Spitalul Altunizade Acıbadem variază între 3 luni și un an, în funcție de progresul pacientului care apoi se întoarce pentru a fi monitorizat în țara sa natală. În primul an, sistemul imunitar al pacientului trebuie protejat, deoarece este afectat de terapie. Pacienții sunt sfătuiți să evite mediile aglomerate, deoarece chiar și infecțiile tractului respirator superior care sunt transmise de la alte persoane pot necesita tratament în spital. Prin urmare, pacienților li se recomandă să își reorganizeze viața. Cu condiția ca aceste avertismente să nu fie ignorate, majoritatea pacienților se pot întoarce la viața lor profesională în 3-6 luni. În plus, li se recomandă să mănânce feluri de mâncare gătite și fructe și legume decojite în primele luni.

Este posibil ca pacienții care au suferit un transplant de măduvă osoasă să aibă copii în anii următori?

În unele cazuri, fertilitatea poate fi afectată din cauza chimioterapiei. Familiile care intenționează să aibă copii pot uneori să facă acest lucru folosind metoda de fertilizare in vitro. Dacă este timp înainte de începerea tratamentului, congelarea spermatozoizilor sau ovulelor ar putea fi o opțiune.

Как точно протича процедурата при алогеннаCum are loc exact procedura de transplant alogenic??

 1. În toate tipurile de transplant alogenic, atât pacientul cât și donatorul sunt analizați prin teste pre-transplant ample, incluzând analizele obișnuite de sânge, analize cardiologice, respiratorii și dentare. Testele HLA sunt repetate pentru a verifica compatibilitatea.
 2. În transplantul semicompatibil există teste care pot estima dacă celulele donatorului au șanse mari de a fi respinse de către pacient. Dacă aceste teste sunt pozitive, donatorul este schimbat și este chemat un nou donator.
 3. Aceste teste durează de obicei 4-5 zile și, dacă donatorul este potrivit, se începe mobilizarea celulelor stem de la donator. Când donatorul ajunge la spital, este introdus un cateter în fiecare braț și se începe colectarea celulelor stem printr-un aparat de afereză și se continuă până când se obțin suficiente celule pentru pacient. Acest lucru durează de obicei aproximativ 2 zile.
 4. Odată ce un număr adecvat de celule stem sunt colectate de la donator, este momentul începerii procedurii de transplant. Donatorul se poate întoarce în țara sa în acest moment. Prin urmare, durata șederii pentru donator este de aproximativ 10 zile.
 5. Pacientul este internat la spital și i se introduce un cateter central într-o venă a gâtului. Acest cateter este utilizat pe parcursul procedurii de transplant pentru a administra chimioterapie, alte medicamente, cum ar fi antibiotice, transfuzia de sânge și trombocite și pentru a efectua analize de sânge.
 6. Durata chimioterapiei pentru transplanturi alogenice complet compatibile cu HLA este de 6 zile, pentru transplantul de la donator compatibil fără legătură de rudenie, 7 zile și pentru transplantul semicompatibil, 9 zile. După o zi de pauză, în ziua următoare celulele stem ale donatorului sunt perfuzate, la fel ca transfuzia de sânge, prin cateterul din gât.
 7. În urma chimioterapiei și în ultimele etape ale transplantului, pacientul suferă, de obicei, de pierderi de poftă de mâncare și diaree provocate de chimioterapie. Este nevoie de transfuzie de sânge și trombocite. Pirexia este frecventă și este tratată cu antibiotice administrate prin cateterul din gât.
 8. Celulele stem încep să se grefeze la aproximativ 10 zile după transplant. Simptomele pierderii poftei de mâncare, diareei și altele încep de obicei să se îmbunătățească în acest stadiu. Cu toate acestea, pacientul va fi pregătit să plece din spital după alte 5-7 zile, deoarece încă va fi necesară stabilizarea numărului de celule sangvine, a electroliților și a unei alimentații orale adecvate. Prin urmare, durata totală a șederii în spital este de aproximativ 1 lună.
 9. Odată ce pacienții sunt stabili din punct de vedere clinic, aceștia sunt externați din spital și îngrijiți în apartamente închiriate aprobate, unde stau cu familia. Este asigurat transportul pentru controale clinice și monitorizarea analizelor de sânge. Un traducător este întotdeauna prezent atât pentru pacienții internați, cât și pentru cei tratați în ambulator.
 10. Analiza măduvei osoase este de obicei efectuată la 1 lună după ziua transplantului pentru a verifica lipsa bolilor și dacă celulele aparțin într-adevăr donatorului.
 11. Atunci când ajung să fie într-o stare stabilă, pacienții sunt transferați în țara lor. Timpul mediu estimat din ziua internării până la data întoarcerii este de aproximativ 2 până la 3 luni, dar acest lucru se poate schimba dacă există probleme precum prezența infecțiilor sau creșterea lentă a numărului de celule sangvine sau alte complicații.
 12. Dacă apar complicații, cum ar fi infecțiile care nu răspund la tratamentele standard în timpul șederii în țara de origine, pacientul poate reveni la Altunizade Acıbadem pentru îngrijiri suplimentare.

De ce Spitalul Altunizade Acıbadem?

Serviciile sunt furnizate într-un mediu sterilizat conform standardelor internaționale. Activitatea interdisciplinară este importantă în centrele pentru măduvă osoasă. Atunci când este necesar, toate ramurile relevante oferă sprijin, de exemplu secția de terapie intensivă, chirurgie generală, cardiologie, nefrologie și ORL. Celulele stem transplantate sunt preparate în laboratorul GMP autorizat al Acıbadem Healthcare Group, iar toate celulele sunt analizate din punct de vedere al vitalității, numărului și activității înainte de procedura de transplant.

 • Transplanturile semicompatibile sunt efectuate la Spitalul Acıbadem prin epuizarea celulelor T alfa-beta pentru a reduce complicația letală a bolii grefă versus gazdă și, prin urmare, pentru a reduce pierderea pacientului ca urmare a acestei complicații.
 • Celulele CD19 pozitive sunt, de asemenea, epuizate pentru a evita infecția letală cu virusul Epstein Barr (VEB) după transplant. Acest lucru evită, de asemenea, afecțiunea limfoproliferativă letală generată de VEB.
 • Suportul celulelor stem mezenchimale, care ajută la reducerea bolii grefă versus gazdă, susțin grefarea și recuperarea rapidă a funcției imunitare, este oferit pentru toate transplanturile alogenice, inclusiv cele cu compatibilitate 100%. Transplantul cu donator compatibil fără legătură de rudenie și transplantul semicompatibil.
 • Celulele T donatoare cu deficit de CD45Ra sunt perfuzate în mod obișnuit tuturor pacienților cu transplant semicompatibil pentru a stimula imunitatea antivirală.
 • Celulele T cu virus specific sunt furnizate de obicei pentru activarea virușilor rezistenți CMV, VEB, BK, adenovirus și Herpes Simplex la pacient. Această procedură poate fi salvatoare uneori.
 • Spitalul Altunizade Acıbadem utilizează cele mai noi tehnologii de transplant și, cu ajutorul unei echipe de transplant clinic cu experiență, oferă pacientului cele mai bune șanse de supraviețuire.
 • Spitalul Altunizade Acıbadem oferă pachete economice de transplant pentru instituții și este foarte competitiv în comparație cu Europa de Vest și SUA.

Terapia cu celule CAR-T la Acibadem Turcia

Terapia cu celule CAR-T este un nou tip de tratament împotriva cancerului în care se folosesc celulele sistemului imunitar pentru a ataca tumorile. Acibadem este primul din Turcia și din regiune care aplică acest nou tratament.

Ce este terapia cu celule CAR-T?

Tratamentul cu celule CAR-T este o formă de imunoterapie care modifică mecanismul de direcționare al sistemului imunitar pentru a lupta împotriva cancerului. Terapia este personalizată pentru fiecare pacient, folosind celulele T, componenta majoră a sistemului nostru imunitar.

Cum funcționează terapia cu celule CAR-T?

În cadrul imunoterapiei cu celule CAR-T, celulele T sunt derivate din organism și modificate genetic în laborator pentru a produce receptori antigenici chimeri specifici (CAR). Atunci când celulele T modificate sunt infuzate înapoi în corpul pacientului, noii receptori le permit să identifice anumiți antigeni ai celulelor canceroase și să distrugă tumora.

Ce tipuri de cancer pot fi tratate prin terapia cu celule CAR-T?

Până în prezent, terapia cu celule CAR-T este aprobată pentru leucemia acută limfoblastică cu precursori de celule B (B-ALL) refractară, limfomul cu celule B și mielomul multiplu. La Acibadem, tratamentul CAR-T poartă receptorul CD-19. Acesta poate fi luat în considerare pentru pacienții cu leucemie acută limfoblastică cu precursori de celule B post-transplant recidivată sau refractară și limfom non-Hodgkin (NHL). Produsul nostru va fi gata în următorul 1 an pentru studii clinice pe mielom multiplu.

Pentru ca terapia cu celule CAR-T să aibă succes, pacientul trebuie să aibă o stare generală de sănătate bună, iar încărcătura tumorală trebuie să fie scăzută. Prin urmare, medicii noștri vor prescrie în general chimioterapie și/sau radioterapie de tranziție înainte de procedură pentru a crește succesul tratamentului.

Ce este procedura în cazul terapiei cu celule CAR-T?

Dacă sunteți considerat eligibil pentru terapia cu celule CAR-T, celulele din sângele periferic ale dumneavoastră sau ale donatorului vor fi colectate cu un dispozitiv prin afereză. Această procedură durează aproximativ 2 până la 4 ore. Apoi structura genetică a acestor celule va fi modificată, iar acestea vor fi proliferate în laborator. Produsul final va fi congelat și depozitat pentru dumneavoastră până la finalizarea testelor de asigurare a calității. Procesele de producție și de control al calității celulelor CAR-T vor dura aproximativ 21 de zile.

Între timp, înainte de începerea terapiei, va fi menținut un protocol de chimioterapie cu agenți dubli pentru depleție limfocitară timp de 4 zile pentru a crea spațiu pentru celulele CAR-T modificate în corpul dumneavoastră. Trebuie să treacă 48 de ore pentru ca medicamentele să fie eliminate din organism. În cele din urmă, celulele CAR-T personalizate vor fi administrate intravenos în decurs de 30 de minute.

Cât durează recuperarea după terapia cu celule CAR-T?

Terapia cu celule CAR-T este un tratament de aproximativ 2 săptămâni care include depleția limfocitară și administrarea de celule CAR-T. După procedură, efectele secundare, cum ar fi sindromul de eliberare a citokinelor, neuro-toxicitatea sau infecțiile, pot fi gestionate de medicii noștri. Timpul care se scurge de la administrarea celulelor până la externare este, de obicei, mai scurt de 1 lună.

După terapia cu celule CAR-T, veți avea nevoie de tratament cu IVIG (imunoglobulină) timp de până la 1 an. Se va număra numărul de celule CAR-T, se va verifica probabilitatea de boală insidioasă, iar numărul de limfocite B va fi analizat la intervale lunare. În cazul în care se obține un rezultat negativ la unul dintre acești trei parametri de urmărire, tratamentul dumneavoastră va fi completat cu transplant alogen de celule stem.

Care este rata de succes a tratamentului cu celule CAR-T pentru cancer?

Studiile internaționale demonstrează că răspunsul total poate fi >90% în cazul leucemiei l acute imfoblastice și >80% în cazul pacienților cu limfom non-Hodgkin. Aceste cifre sunt comparabile cu datele noastre. În prezent, terapia cu celule CAR-T este cea mai eficientă opțiune disponibilă pentru pacienții cu LAL și LNH ce prezintă rezistență la tratamentul secundar. Imunoterapia CAR-T le oferă acestor pacienți șansa unei vindecări complete.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare