fbpx

Radioterapia în doză unică

În cazul pacienților cu cancer mamar, radioterapia tradițională poate fi completată cu aplicarea unei doze unice în timpul operației –  prinmetoda Radioterapiei Intraoperatorii (RTIO). Odată ce tumora din sân este îndepărtată într-o operație oncologică, aplicatorul special al uneltei este amplasat în zona  respectivă unde se aplică iradiere în doză mare, ce completează tratamentele locale și va proteja țesutul sănătos.

Cum se aplică radioterapia tradițională?

Radioterapia este efectuată cu „acceleratoare liniare” ce produc fotoni și electroni, în camere special protejate, în departamentele de radiologie a spitalelor. În aproape toate cazurile ce au fost diagnosticate cu cancer mamar și tratate prin  „chirurgie de protecție” (în cadrul căreia doar porțiunea din sân cu tumora este îndepărtată, iar restul sânului rămâne intact) după operație, este nevoie de radioterapie.

Radioterapia începe, de preferat, după chimioterapie la pacienții care o necesită sau la cel puțin 3 săptămâni după operație, în cazul  celor tratați doar prin hormonoterapie. La pacienții care vor fi supuși radioterapiei pentru sân, mai întâi, din motive de planificare,  se vor  efectua secțiuni transversale prin tomografie, cu  diviziuni crescânde de 2 mm  cu ajutorul unui computer.

Mai târziu se fac aranjamentele pentru aplicarea dozei necesare în zonele sânului supuse riscului, ce vor suporta radioterapia, în timp ce organele sănătoase (inima, arterele principale ale inimii, plămânii, celălalt sân, etc. unde boala nu s-a extins) vor fi protejate. Odată ce planul este aprobat, pacientul este supus tratamentului cu radiații timp de 5 până la 7 săptămâni, în funcție de stadiul bolii și de opinia medicului radiolog. Alți pacienți primesc doar un tratament scurt de 3 săptămâni denumit hipofracție.

Avantajele aplicării radioterapiei în doză unică

Aplicarea  radioterapiei într-o singură doză, efectuată cu ajutorul uneltei pentru Radioterapie Intraoperatorie (RTIO), utilizează un accelerator liniar în aproape aceeași manieră ca și radioterapia tradițională. Această metodă este aplicată într-o sală de operații folosindu-se o unealtă sigură, portabilă, ce acționează într-o manieră liniară și accelerată, producând doar energie cu electroni și  nefiind necesare măsuri de protecție pentru personal. În plus, pe lângă echipa chirurgicală ce efectuează operația, un specialist în radiologie oncologică și un fizician medical sunt prezenți în sala de operații. Un avantaj semnificativ pentru pacient este acela că nu există nevoia de a aștepta ca rana să se vindece în urma operației sau să facă vizite zilnice la spital pentru tratament.

În timpul operației, odată ce tumora din sân a fost îndepărtată, aplicatorul special din cadrul uneltei este amplasat în zona în care se afla tumora. În urma efectuării calculelor necesare, iradierea în doză mare este administrată doar asupra acestei zone, protejându-se total țesutul sănătos.

Decizia legată de  folosirea tratamentului de radiație într-o singură doză trebuie luată colectiv de către radiologul de oncologie, chirurgul și de anatomo-patologul ce tratează direct pacientul. Vârsta pacientului, dimensiunea tumorii și alte  aspecte patologice ale tumorii joacă un rol important în luarea acestei decizii.

Care sunt pacienții cărora radioterapia în doză unică li se potrivește?

Pacienții cu vârsta mai mică de 50-60 ani nu sunt considerați  candidații ideali pentru  radioterapia în doză unică. În cazul acestor pacienți este necesară aplicarea radiației în zona tumorii prin metoda tradițională. Datorită metodei RTIO – radioterapie în doză unică, doza sporită de radiații este livrată  o singură  dată, în timpul operației.

Aplicarea radioterapiei asupra complexului mamelonului

Este posibil ca tratamentul de protecție împotriva cancerului mamar să nu fie adecvat pentru unii pacienți. În cazul  unde întregul sân trebuie îndepărtat, mamelonul și zona înconjurătoare rămân intacte pentru un rezultat cosmetic mai bun. Această procedură este denumită “mastectomie cu păstrarea mamelonului”. O doză unică de radiații este aplicată asupra mamelonului și a țesutului de sub acesta cu ajutorul metodei RTIO pentru a scădea riscul de recurență. Doza sporită de radiații este oferită pentru prima oară în Turcia la Centrul pentruSsănătatea Sânului din cadrul Spitalului Acibadem Maslak.