fbpx

Cancer tiroidian –  analize si tratament

Glanda tiroidă reprezintă cea mai mare glandă endocrină, care se regăsește în gât, sub cartilajul tiroidian (formând proeminența laringiană sau „mărul lui Adam”). Glanda tiroidă controlează viteza cu care organismul consumă energie, produce proteine și controlează sensibilitatea  organismului față de alți hormoni. Ea participă la toate aceste procese producând hormoni tiroidieni, principali fiind triiodotironina (T3) și tiroxina (uneori denumită și tetraiodotironina (T4)). Acești hormoni reglementează creșterea și ritmul de funcționare a multor alte sisteme din organism. T3 și T4 sunt sintetizate din iod și tirozină. De asemenea, tiroida mai produce și calcitonina, care joacă un rol esențial în homeostazia calciului.

Debitul hormonal al tiroidei este ajustat de hormonul stimulant (TSH), produs de glanda hipofiză anterioară, care la rândul său este reglată de hormonul eliberator de tirotropină (TRH), produs de hipotalamus.

Cancerul tiroidian este un cancer ce originează din celulele tiroidiene foliculare și parafoliculare.

In tratamentul cancerului tiroidian agresiv  cea mai eficientă procedură constă în îndepărtarea pe cale chirurgicală a glandei tiroide (tiroidectomie), urmată de ablația cu iod radioactiv și terapia de suprimare a TSH. Chimioterapia și radioterapia pot fi, de asemenea, folosite în caz de mestastaze distante sau stagii avansate.

Cauze cancer tiroidă

Cancerul de tiroidă  pare a fi asociat factorilor de predispoziție genetică și de mediu, dar  pot fi și altele.

Se suspectează că expunerea  la radiații ionizante, atât din surse naturale, cât și din surse artificiale joacă un rol important. De asemeneaexistă proporții semnificativ mai mari de dezvoltare a acestui tip de cancer  în rândul celor expuși la radioterapie de câmp extins pentru limfom sau cei expusi la iod-131 în urma dezastrului de la Carnobîl.

Cauzele genetice de dezvoltare a cancerului de tiroidă includ neoplazia endocrină multiplă de tip 2, care sporește riscul de apariție a unei forme mai rare a bolii, cea medulară.

Semne și simptome ale cancerului tiroidian

Cel mai adesea, primul simptom al cancerului tiroidian este un nodul în regiunea gâtului.

[3].

Cu toate acestea, mulți adulți au noduli de mici dimensiuni , însă  sub 5% dintre aceștia sunt  cancerigeni.  Primul semn care ar trebui să vă trimită la o clinică de tratament cancer tiroidă este existența  unui nodul limfatic de mari dimensiuni. Simptomele ce pot apărea mai târziu sunt durerea la nivelul regiunii gâtului și modificări ale vocii.

Cancerul de tiroidă este  întâlnit la pacientul eutiroidian, dar simptomele de hipotiroidism și hipertiroidism pot fi asociate cu o tumoră de mari dimensiuni ori una metastatică, bine delimitată.

Nodulii tiroidieni sunt mai îngrijorători atunci când sunt întâlniți la persoane cu vârsta sub 20 aniunde potențialul de malignitate este mult mai mare.

Clasificarea cancerului tiroidian

Cancerele tiroidiene pot fi clasificate în funcție de caracteristicile histopatologice. [8][9] .Se pot distinge următoarele variante (distribuția pe mai multe subtipuri poate demonstra o variație regională):

 • Cancerul tiroidian papilar (75% până la 80% din cazuri[10] ) – adesea regăsit la femeile tinere – prognostic excelent. Poate apărea la femei cu polipoză adenomatoasă familială și la pacienții cu sindromul Cowden.
 • Cancerul tiroidian folicular (10 până la 20% din cazuri [10]); ocazional întâlnit la pacienții cu sindromul Cowden.
 • Cancerul tiroidian medular (5%[10] până la 8% din cazuri) – cancerul calulelor parafoliculare, adesea parte a neoplaziei endocrine multiple de tip 2 [11].
 • Cancerul tiroidian slab diferențiat
 • Cancerul tiroidian anaplazic (mai puțin de 5% din cazuri [10]) nu răspunde la tratament și poate cauza simptome de presiune.
 • Altele:
  • Limfomul tiroidian
  • Carcinom tiroidian cu celule scuoamoase
  • Sarcomul tiroidei

mpreună, tipurile folicular și papilar pot fi caracterizate ca și „cancer tiroidian diferențiat”. [12]Acestea  au un prognostic mai favorabil decât cele medulare și nediferențiate.[13]

 • Microcarcinomul papilar este un subset de cancer tiroidian papilar definit ca având o dimensiune mai mică de sau egală cu 1 cm.Cea mai mare incidență de microcarcinom tiroidian papilar în serie de autopsie a fost raportat de Harach și colab., în 1985 care a găsit în cadrul a 36 din 101 autopsii consecutive un microcarcinom incidental.Strategiile de tratament pentru microcarcinomul papilar incidental la ecografie (și confirmat la FNAB) variază de la tiroidectomia totală cu ablați de iod radioactiv la doar urmă Harach și colab., sugerează folosirea termenului „tumoră papilară ocultă”. îDe fapt, Woolner și colab., este cel ce a inventat termenul de „carcinom papilar ocult„ pentru a descrie tumorile ≤ 1,5 cm în diametru.[17]

Etapele

 • Cancer tiroidian faza M1
 • Cancer tiroidian faza N1a
 • Cancer tiroidian faza N1b
 • Cancer tiroidian faza T1a
 • Cancer tiroidian faza T1b
 • Cancer tiroidian faza T2
 • Cancer tiroidian faza T3
 • Cancer tiroidian faza T4a
 • Cancer tiroidian faza T4b

Detectarea oricăror metastaze de cancer tiroidian poate fi efectuată cu ajutorul unei scintigrafii pentru întregul corp folosindu-se iod 131.

Tratament cancer glandă tiroidă

Tiroidectomia și disecarea compartimentului central al gâtului sunt pașii inițiali în tratamentul cancerului tiroidian în majoritatea cazurilor.

Operația ce implică păstrarea tiroidei poate fi aplicată în cazurile unde cancerul tiroidian indică o agresivitate biologică scăzută (ex. cancer bine-diferențiat, fără dovezi de metastaze a nodulilor limfatici, un indice MIB-1 scăzut, lipsa alterațiilor genetice majore precum mutații BRAF, rearanjări RET/PTC, mutații p53, etc.) la pacienții cu vârsta mai mică de 45 ani.

Dacă diagnosticul de cancer tiroidian bine-diferențiat (ex. cancer tirodiain papilar) este stabilit sau suspectat, se indică operația cu FNA, în vreme ce strategia de așteptare nu este recomandată în niciun ghid bazat pe dovezi. Așteptarea cu urmărire reduce supradiagnosticul și supra-tratamentul cancerului  de tiroidă la pacienții în vârstă. Iodul 131 Radioactiv este folosit la pacienții ce au cancer tiroidian papilar și folicular pentru ablația țesutului tiroidian rezidual după chirurgie și pentru tratamentul cancerului tiroidian. Pacienții cu cancer medualar, anaplazic și majoritatea cancerelor cu celule Hurthle nu beneficiază de această terapie.

Iradierea externă poate fi folosită atunci când cancerul nu este rezecabil, atunci când reapare după rezecție sau pentru a alina durerea dată de metastazele osoase.

Medicamentele chiomioterapeutice Sorafenib și Sunitinib, aprobate pentru alte simptome se arată promițător în tratamentul cancerul  la gât și tiroidian și sunt utilizate pentru unii pacienți ce nu se califică în trial-urile clinice.

Tiroidectomia

Tiroidectomie
Intervenție
Chirurgia tiroidei
ICD-9-CM 06.306.5
MeSH D013965

O tiroidectomie este o operație ce presupune îndepărtarea chirurgicală a întregii glande tiroide sau a unei părți a acesteia. Chirurgii efectuează adesea o tiroidectomie atunci când un pacient are cancer tiroidian sau altă afecțiune a glandei tiroide (precum hipertiroidism) sau gușă.

Alte indicații pentru chirurgie o includ pe cea plastică (tiroidă de foarte mari dimensiuni) sau obstrucție simptomatică (ce cauzează dificultăți la înghițire sau respirație). Tiroidectomia este o procedură chirurgicală comună ce are mai multe complicații potențiale sau sechele, inclusiv: schimbarea temporară sau permanentă a vocii, scăderea temporară sau permanentă a nivelului de calciu, nevoia de înlocuire a hormonului tiroidian pe întreaga durată a vieții, sângerare, infecție, și posibilitatea foarte improbabilă a obstrucției căilor respiratorii datorită unei paralizii bilaterale a corzilor vocale. Complicațiile sunt rare atunci când operația este efectuată de un chirurg experimentat, așa cum este echipa de specialisti in tratamentul cancerului tiroidian de la Acibadem.

Tiroida produce mai mulți hormoni, precum triiodotironina (T3) și tiroxina (T4) și calcitonina.

După îndepărtarea unei tiroide, pacienții consumă un hormon tiroidian sintetic pe cale cale orală – levotiroxina (Synthroid) pentru a preveni hipotiroidismul.

Variantele mai puțin extreme ale tiroidectomiei includ:

 • hemitiroidectomia (sau lobotectomia unilaterală) – îndepărtarea unei jumătăți a tiroidei .
 • istmotectomia – îndepărtarea țesutului bandă (sau istmului) ce conctează cei doi lobi ai tiroidei.

”Tiroidectomia” nu trebuie confundată cu „tirotomia„ care înseamnă a tăia în tiroidă (nu îndepărtarea) acesteia. Tirotomia poate fi efectuată pentru a avea acces la o laringotomie mediană sau pentru a executa o biopsie.