fbpx

Cancerul mamar, tratat la standarde mondiale in clinica oncologica Acibadem

Potrivit ultimelor studii realizate de Organizația Mondială a Sănătății, publicate la începutul acestui an, specialiștii estimează că aproximativ 1 milion de femei vor suferi de cancer la sân. Studiile specialiștilor remarcă faptul că tendința tratamentelor pentru cancer mamar sau a operațiilor de cancer la sân vor crește vertiginos în anii ce vor urma, ca urmare a implicării active a ONG-urilor, ale căror programe au tras un semnal de alarmă femeilor din lumea întreagă.

Acibadem le oferă doamnelor și domnișoarelor diagnosticate cu cancer mamar investigații complexe, ce au ca scop diagnosticarea incipientă a bolii și oferirea multiplelor protocoale terapeutice.

Clinica Acibadem ajută la  depistarea timpurie a cancerului  la sân

Cel mai important punct în reducerea  efectelor asociate cancerului mamar este rolul activ al femeilor în diagnosticul timpuriu al  acestuia. Există trei metode de sondare, ce ajuta la stabilirea tratamentului pentru cancerul mamar  ce, în principiu, folosesc:

 • Autoexaminarea de către femei
 • Mamografia de sondare
 • Examinarea clinică a sânului de către medic

Opțiuni de tratament cancer la sân prin teste de imagistică

Cea mai timpurie metodă de stabilire a diagnosticului de cancer mamar: MAMOGRAFIA

Mamografia obține imagini folosind raze x de doză scăzută și este metoda fundamentală de redare imagistică a sânului. Aceasta poate fi explicată ca un aparat de radiografie care poate capta imagini ale sânului. Scopul investigației mamografice este stabilirea diagnosticului de cancer mamar în fază incipientă; deoarece cu cât cancerul mamar este diagnosticat mai devreme, cu atât terapia poate fi efectuată mai cu succes. Dintre toate metodele de imagistică și diagnostic, mamografia este metoda de detectare a cancerului mamar cât mai timpuriu . În zilele noastre se folosesc diferite tehnici de mamografie, incluzând una clasică și una digitală.

Mamografia digitală

Mamografia digitală este o metodă ce devine indispensabilă în imagistica sânului. Diferența față de mamografia clasică, ca și în cazul camerelor digitale, este aceea că imaginea este obținută în mediul digital de un detector.

Imagistică tridimensională de  înaltă tehnologie: TOMOSINTEZA

Tomosinteza poate fi definită ca o mamografie tridimensională și reprezintă una din cele mai noi și mai importante oportunități prezentate de tehnologia digitală. Dispozitivul și stilul de redare imagistică sunt foarte similare mamografului.

Ultrasonografia

Ultrasonografia (US) este o metodă imagistică ce furnizează imagini cu ajutorul undelor acustice.

Ultrasonografia cvadridimensională

Scanarea volumetrică automată a țesutului mamar (ABVS) este cea mai nouă descoperire tehnologică în ultrasonografia mamară și mai este denumită și “ecografie automată a sânului”, “ecografie volumetrică a sânului” și “ultrasonografie cvadridimensională”.

Imagistică prin Rezonanță Magnetică (IRM)

Rezonanța magnetică sau RM poate fi descrisă simplu ca „tehnica imagistică prin unde de radiofrecvență într-un mediu cu un câmp magnetic puternic”. Cu ajutorul tehnicii RM se pot obține rezultate foarte bune, inclusiv lipsa radiațiilor în special în imagistica țesuturilor moi.

Metodele de biopsie și tratamentul cancerului la sân

Biopsiile convenționale cu ac

Când, în cazul sânilor există constatări suspicioase, pentru diagnostic precis se impune biopsia convențională cu ac sau excizarea zonei prin metode chirurgicale. În ceea ce privește cazurile în care prin palpare nu se fac constatări suspicioase, efectuarea biopsiei cu ac este aprobată sub ghidajul metodelor de imagistică în clinica de tratament cancer mamar Acibadem. Timpul de procesare depinde metode și  durează aproximativ 20-40 minute.

După procesare, rezultatele sunt raportate ca benigne, suspicioase (atipice) sau maligne.

Metodele de efectuare a biopsiei cu ac:

 • Biopsie aspirativă cu ac fin (BAAF)
  Această metodă este folosită sub ghidaj imagistic, de preferat pentru excizarea chisturilor mamare și pentru biopsia nodulilor limfatici axilari. Tot prin această metodă, se poate efectua biopsia unor mase de mici dimensiuni sau a nodulilor localizați în profunzimea sânului.
 • Biopsia  cu tăierea țesutului  (biopsia cu ac semi-automat)
  Această procedură este efectuată cu ace mai groase (3-4 mm) și un pistol de biopsie.
 • Biopsia cu vacuum
  Biopsia cu vacuum este cea mai avansată dintre metodele de biopsie cu ac. Aceasta este folosită pentru diagnosticarea rezultatelor ce pot fi văzute doar la mamografie și ce prezintă suspiciuni de cancer mamar de la început.
 • Biopsie sub ghidaj RM
  Investigația RM a sânului este adesea folosită în cazul femeilor cu diagnostic de cancer  la sân pentru a detecta dacă există alt focar sau înainte de operația chirurgicală pentru sondare (în cazul femeilor cu risc mare).