fbpx

Ce este implantul cochlear?

BebekImplantul cochlear (implant de ureche bionica) este un dispozitiv computerizat care poate restabili auzul persoanelor cu pierdere senzorineurala moderata pana la profunda a auzului (surditate neurologica). Este unica tehnologie medicala apta sa redea unul din cele cinci simturi – cel al auzului. Persoanele care beneficiaza in mod limitat de dispozitivele auditive sunt considerate canditati pentru implantul cochlear. In lume exista peste 400.000 copii si adulti care au beneficiat de implant cochlear. Spre deosebire de proteza auditiva, care doar amplifica sunetele, implantul cochlear modifica undele sonore, transformandu-le in semnale electrice. Dispozitivele auditive presupun utilizarea celulelor firelor de par in urechea interna in timp ce implantul cochlear transforma sunetele din mediul inconjurator sau cuvintele in semnale electrice, transmitand aceste semnale catre nervul auditiv.

Un implant cochlear are doua componente principale:

  1. Componentul intern care consta intr-un mic dispozitiv electronic care este implantat chirurgical sub piele, in spatele urechii, conectand electrozii filetati in cochlee.
  2. Un component extern, atasat in spatele urechii, care consta intr-un procesor al sunetului, un microfon si un compartiment pentru baterii.

Microfonul preia sunetul si permite procesorului de sunet sa il transmita prin semnale electrice distincte. Aceste semnale sau “coduri” circula printr-un cablu subtire spre componentul atasat capului si sunt transmise prin piele, prin unde sonore catre implantul existent in cochlee. Semnalele electrozilor stimuleaza nervii auditivi pentru a transmite informatia catre creier, unde sunt interpretate ca sunete cu inteles.

Chirurgia implantului cochlear

Chirurgia implantului cochlear se face in regim ambulatoriu, sub anestezie generala. O incizie este facuta in spatele urechii pentru deschiderea mastoidului care face legatura cu spatiul urechii interne. Odata cu expunerea spatiului urechii medii, se face o deschidere in cochlee si electrozii implantului sunt introdusi. Dispozitivul electronic la baza vectorului electrod este amplasat sub piele, in spatele urechii. Acest tip de interventie este indicata copiilor care au implinit varsta de 12 luni si care nu beneficiaza de proteze auditive.

Echipa de implant Cochlear

Echipa de implant Cochlear din Clinica Acibadem Fulya consta din medici chirurgi neuro-otologi (specialisti ORL) si doi specialisti audiologi. Evaluarea preoperatorie, calculele intraoperatorii si reabilitarea postoperatorie a fiecarui pacient este urmata cu exactitate, folosind tehnologia de ultima ora. Interventia chirurgicala este efectuata in conditii de maxima siguranta folosind cel mai recent echipament medical.