Totul despre tumorile osoase și de țesut moale: simptome, diagnostic, tratament

Termenul medical “tumoare” provine din limba latină și se traduce prin “protuberanță”. În medicina modernă, noțiunea de tumoare definește o masă ce crește necontrolabil în orice parte a corpului.

Tumorile sunt de două tipuri: benigne și maligne. Dacă tumorile beningne prezintă doar riscul de reapariție în zona de unde au fost îndepărtate, cele maligne se pot răspândi și în alte zone ale corpului, prin metastaze.

Ce este o tumoare osoasă?
Tumorile osoase reprezintă dezvoltări anormale ale țesutului osos care pot produce distrugerea oaselor și a încheieturilor din cauza reproducerii necontrolate a celulelor anormale. Acestea pot fi tumori benigne care se dezvoltă în oase și încheieturi sau tumori maligne (cancere osoase), mult mai periculoase pentru pot da metastaze. De asemenea, tumorile osoase pot fi metastatice pentru că se extind la distanță și afectează organele interne, sângele sau pielea.

Ce este o tumoare a țesutului moale?
Tumorile țesutului moale reprezintă formațiuni anormale care afectează țesuturile conjunctive, dintre acestea făcând parte țesuturile musculare și sarcoleme, cele adipoase, tendoanele și tecile tendoanelor, membranele sinoviale, vasele de sânge și tecile lor, vasele limfatice, nervii și tecile nervilor. Tumorile țesutului moale pot fi, precum cele osoase, benigne, maligne și metastatice.


Care sunt cauzele apari
ției tumorilor osoase și ale țesuturilor moi?
În multe cazuri, tumorilor osoase și de țesut moale apar fără o cauză precisă, iar specialiștii estimează că ar putea fi vorba de anumite condiții genetice. Însă există șifactori de risc pentru aceste tipuri de tumori, printre acestea numărându-se radioterapia pentru tumori vechi, contactul cu diferite substanțe chimice cancerigene (ex. clorură de vinil, arsenic, compuși ai dioxinelor), boli și terapii medicamentoase care slăbesc sistemul imunitar, răni care nu s-au vindecat sau care s-au vindecat în mulți ani (cum sunt arsurile profunde și pe o suprafață mare), inflamații ale osului care nu se vindecă, neurofibromatoza (condiție genetică ce provoacă dezvoltarea tumorilor în multe teci nervoase din corp), boala lui Paget (caracteristică ereditară care apare atunci când există un dezechilibru între distrugerea și formarea țesutului osos), infarctul osos (se produce atunci când alimentarea cu sânge către o zonă din țesutul osos este înreruptă), boli foarte rare ereditare care predispun la cancer precum retinoblastom, sindromul Li–Fraumeni, sindromul Gardner, sindromul Werner, sindromul Gorlin, scleroza tuberoasă și oncovirușii precum HHV-8 și EBV.

Care sunt simptomele tumorilor osoase și de țesut moale?
Dezvoltarea anormală a țesutului osos și a celui moale poate fi semnalată prin durere, umflături și fracturi patologice. De asemenea, aceste formațiuni pot fi depistate întâmplător, la un control general de rutină. Durerea este continuă, crește în timp și se poate manifesta la presiune și tensiune. De asemenea, poate fi provocată de compresia nervoasă. În afara acestor simptome, pacienții cu astfel de tumori se pot confrunta cu o constipație, mai ales din cauza comprimării intestinului gros în cazul tumorilor din zonele pelviană și sacrală, raporturi sexuale dureroase din cauza comprimării vaginului la femei, incontinență urinară și intestinală din cauza comprimării nervilor, disfuncții erectile la bărbați sau paralizii temporare în cazul tumorilor spinale.

Cum se diagnostichează tumorile osoase și ale țesuturilor moi?
Primul pas în diagnosticarea unei tumori osoase sau de țesut moale este discuția cu medicul. Acesta va consulta pacientul, va analiza istoricul medical al acestuia și va decide, în funcție de acesta, care sunt tehnicile imagistice pentru confirmarea diagnosticului.

Tehnicile imagistice sunt folosite atât pentru diagnosticare și determinarea stadiului, cât și pentru planificarea tratamentului chirurgical. Nu există o singură tehnică imagistică perfectă care să poată servi oricărui scop. În cazul tumorilor de os și de țesut moale, medicii combină aceste tehnici pentru a obține maximum de informații pentru a putea lua decizia corectă. Iată care sunt metodele la care apelează specialiștii!

Radiografia simplă
Acesta este încă primul pas în rândul tehnicilor imagistice pentru evaluarea leziunilor osului. Un ortoped sau un radiolog cu experiență în tumorile de os pot identifica tipul de tumoare cu o rată mare a preciziei, evaluând rezultatele de la razele X, cu condiția ca istoricul medical și rezultatele examinării fizice a pacientului să fie analizate cu atenție.

Tomografie computerizată (CT)
Aceasta e o tehnică imagistică rapidă ce funcționează pe aceleași principii precum tehnica cu raze X. Reprezintă cea mai precisă tehnică imagistică pentru țesutul osului și dă posibilitatea analizării în cele mai mici detalii a schimbărilor din structura osului. În plus, poate stabili dacă tumorile maligne de os și țesut moale s-au răspândit sau nu la plămâni (metastaze).

Imagistică prin Rezonanță Magnetică (IRM)
Imagistica prin rezonanță magnetică este o tehnică ce nu implică nicio radiație și dă posibilitatea de analiză cu mare precizie mai ales a țesuturilor moi. Este de asemenea foarte sensibilă la schimbările patologice în țesutul osos. În prezent, este o metodă de neînlocuit în evaluarea tumorilor maligne de os și de țesut moale pentru că dă posibilitatea medicului să obțină date de mare rezoluție în 3 planuri diferite asupra localizării și dimensiunii tumorii, cât și asupra proximității față de structuri critice pentru vase de sânge sau nervi.

Angiografie
Aceasta este procedura de imagistică pentru vasele sangvine. Deși angiografia poate fi efectuată prin metode convenționale, se poate realiza și prin aplicarea intravenoasă a unei substanțe de contract în timpul procedurilor de CT și rezonanță magnetică.

Scintigrafia osoasă a întregului corp (Tc-99)
Aceasta este o tehnică de examinare folosită în departamentele de medicină nucleară și pune în evidență cazurile în care activitatea din țesutul osos a crescut. Tehnica este folosită atât în evaluarea nivelului de activitate al unei leziuni de os cunoscute, cât și în determinarea existenței altor leziuni în sistemul osos.

Tomografie cu emisie de pozitroni (PET)
Procedura implică aplicarea intravenoasă a unei substanțe radioactive și determinarea imagistică a regiunilor în care substanța radioactivă este absorbită mai mult după screeningul întregului corp. Este o examinare metabolică similară cu scintigrafia și este folosită pentru a determina nivelul de activitate al masei tumorale. Tehnica poate fi folosită pentru stadializare la începutul tratamentului și pentru evaluarea reacției la tratament după chimioterapie / radioterapie. Utilizarea sa în oncologia ortopedică este mai limitată în comparație cu alte tipuri de cancer.

 Scanarea totală prin RMN
Aceasta este o tehnică foarte avansată de screening ce nu implică radiații. Tehnica furnizează date cu privire la detalii anatomice și comportamentul leziunilor sistemului musculoscheletal, atunci când este folosită cu un agent de contrast.

Biopsia
Aceasta este procedura prin care se colectează o mică probă de țesut din tumoare pentru a fi examinată microscopic. Specialiștii sunt de părere că recoltarea unei porțiuni din țesutul tumoral este un pas foarte important înainte de abordarea și tratarea unei tumori.

Cum se tratează tumorile osoase și de țesut moale?

Chirurgia și reconstrucția
Principala metodă de tratament pentru majoritatea tumorilor benigne și maligne ale sistemului musculoscheletal este îndepărtatea chirurgicală a tumorii, cu margine de siguranță care să asigure vindecarea pe termen lung. În funcție de situație, aceasta se face cu sau fără păstrarea membrului afectat. Intervenția de extirpare a tumorii poate fi însoțită de operații de reconstrucție, fie cu țesut propriu, fie cu proteze.

Chimioterapia și radioterapia
Chimioterapia și radioterapia pot însoți operația în cazurile în care tumoarea răspunde la acestea. Factorii care determină forma de tratament sunt comportamentul, stadiul, dimensiunea, localizarea anatomică, dar și răspunsul tumorii la tratamentele anterioare, așteptările pacientului și starea generală de sănătate, factori psihosociali și posibile complicații ce pot apărea din cauza metodei de tratament.

Echipa de medici
Tumorile maligne ale sistemului musculoscheletal sunt gestionate de o echipă multidisciplinară din care fac parte ortopedul oncolog, radiologul, specialistul în oncologie medicală, radioterapeutul și un oncolog pediatric, acolo unde este cazul. În funcție de localizarea tumorii și dificultatea cazului, din echipă pot face parte și specialiști în chirurgie estetică, chirurgie toracică, chirurgie vasculară, chirurgie generală și urologie. Post operator, pacienții sunt susținuți în procesul de vindecare de specialiști în recuperare, kinetoterapie și de psihologi.

Printre cei mai experimentate echipe din lume în abordarea tumorilor osoase și de țesut moale se numără și cele din clinicile Acibadem, supervizate de profesorul doctor Harzem Ozger, profesor la Universitatea de Medicină din Istanbul, membru al Societății Europene de Oncologie Musculoscheletală, dar și al altor organizații medicale de prestigiu. Specialiștii în oncologie ortopedică din Turcia vă pot evalua de la distanță dosarul medical și vă pot orienta spre cea mai bună soluție, în funcție de fiecare caz în parte. Ne puteți contacta  la 021. 313. 99. 38 și pe adresa info.ro@acibadem.com.tr.