TERAPIA CU DOZĂ UNICĂ

TERAPIA CU DOZĂ UNICĂ

Radioterapia cu o singură doză în timpul operațiilor

Metoda de radioterapie intraoperatorie (IORT) permite administrarea unei doze unice de radiații în timpul operației chirurgicale pentru cancerul la sân. Aceasta elimină nevoia de radioterapie postoperatorie. Dacă medicii solicită acest lucru, pot fi implementate doze suplimentare de radioterapie.

În urma extracției chirurgicale a tumorii mamare, o doză mare de radiații este livrată exact în zona care are nevoie de tratament, iar țesuturile sănătoase din jur sunt protejate. Faptul că pacienții nu mai sunt nevoiți să vină în fiecare zi la spital pentru tratament reprezintă un confort psihologic mai mare.

Epoca radioterapiei cu doză unică în timpul operației începe …

Ce este radioterapia cu doză unică?

La pacienții cu cancer de sân, radioterapia poate fi efectuată prin aplicarea unei doze unice folosind metoda de radioterapie intraoperatorie (IORT) în timpul operației. Odată ce tumora din sân este îndepărtată prin operație, aplicatorul special al instrumentului este plasat în zona tumorii. În urma calculelor necesare, radiația în doze mari este administrată numai în această zonă, completând toate tratamentele locale și protejând țesutul sănătos.

Cum se aplică radioterapia tradițională?

Radioterapia se realizează cu „acceleratoare lineare” care produc fotoni și electroni, în încăperi special protejate din secțiile de radiologie oncologică ale spitalelor. În aproape toate cazurile care au fost diagnosticate cu cancer de sân și tratate prin „intervenție chirurgicală de protecție” (în care doar porțiunea sânului cu tumoarea este îndepărtată, iar restul sânului este lăsat intact), radioterapia este necesară în urma operației.

Radioterapia începe, de preferință, după chimioterapie la pacienții care o necesită sau la cel puțin 3 săptămâni după operație la pacienții care sunt tratați doar prin hormonoterapie. La pacienții care vor primi radioterapie pentru sân, secțiunile transversale tomografice cu creșteri de 2 mm sunt obținute mai întâi folosind un computer în scopuri de planificare. Ulterior, se fac aranjamente pentru aplicarea dozei necesare pe zonele sânului supuse riscului care vor primi radioterapie, în timp ce organele sănătoase sunt protejate (inima, arterele principale ale inimii, plămânii, alt sân etc. unde boala nu s-a răspândit). Odată ce planul este aprobat, pacientul primește tratament radiologic timp de 5 până la 7 săptămâni, în funcție de starea bolii, tratament stabilit de radiologul oncolog. Alți pacienți primesc în continuare un tratament de scurtă durată numit hipofracție, care durează 3 săptămâni.

Avantajele aplicării unei doze unice

Aplicarea unei doze unice realizată cu instrumentul de radioterapie intraoperatorie (IORT) utilizează un accelerator liniar în același mod în care o face radioterapia tradițională. Această metodă este utilizată într-o sală de operație folosind un instrument sigur și portabil, care funcționează într-un mod liniar și accelerat, producând doar energie a electronilor, dar care nu necesită prea multă protecție pentru personal, așa cum o fac acceleratoarele liniare tradiționale. Pe lângă echipa chirurgicală care efectuează operația, în sala de operație sunt prezenți și un medic specialist radiolog oncolog și un fizician medical. În acest fel, radioterapia este finalizată în același timp cu operația. Un avantaj semnificativ pentru pacient este că nu este necesar să aștepte ca rana să se vindece în urma intervenției chirurgicale sau să planifice radioterapia și să vină la spital în fiecare zi pentru tratament. În acest fel, durata totală a tratamentului este, de asemenea, redusă.

În timpul operației, odată îndepărtată tumoarea de la sân, aplicatorul special al instrumentului este plasat în zona în care se află tumoarea. În urma calculelor necesare, radiația cu doze mari este administrată numai în această zonă, protejând complet țesutul sănătos. Deși aplicarea cu doză unică sau folosirea diferitelor metode pentru a aplica radiația numai în zona tumorii, spre deosebire de întregul sân, sunt metode care au devenit acceptate tot mai mult la nivel global în ultimii ani, aplicarea unei doze unice nu este potrivită pentru fiecare pacient. Decizia dacă un pacient este potrivit pentru a primi acest tratament trebuie luată colectiv de către medicul radiolog oncolog, chirurgul și patologul care se ocupă direct de pacient. Vârsta pacientului, dimensiunea tumorii și alte calități patologice ale tumorii joacă un rol important în această decizie.

Cine poate fi tratat prin impuls de radiații?

Pacienții cu vârsta sub 50-60 de ani nu sunt considerați candidați ideali pentru aplicarea dozei unice. La acești pacienți, este necesară aplicarea radiației pe zona tumorii după aplicarea radiației pe întregul sân, în metoda tradițională. Odată ce tratamentul întregii zone a sânului este finalizat în termen de 25 până la 28 de zile lucrătoare, cu excepția sfârșitului de săptămână, urmează ca numai zona din care a fost îndepărtată tumoarea să fie tratată cu radiație, proces care durează în jur de 5 până la 8 zile lucrătoare, în funcție de pacient și de cazul său. Aplicarea radiației în zona cu tumoarea se numește impuls al radiației. Datorită metodei IORT, impulsul de radiație se administrează într-o singură doză în timpul operației, după care întregul sân este supus radiației și durata totală a tratamentului este redusă.

Aplicarea radioterapiei pe complexul mamelonar

Tratamentul chirurgical de protecție a sânului poate să nu fie potrivit pentru unii pacienți. La pacienții la care trebuie îndepărtat întregul sân, mamelonul și zona înconjurătoare sunt lăsate intacte pentru un rezultat cosmetic mai bun. Aceasta se numește mastectomie fără extirparea mamelonului. O doză unică de radiație este aplicată pe mamelon și pe țesutul de dedesubt folosind metoda IORT pentru a scădea riscul de recurență în acea zonă. Impulsul de radiații este disponibil pentru prima dată în Turcia la Centrul de Sănătate a Sânilor din Spitalul ACIBADEM Maslak.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare