Medicina Nucleară

Medicina Nucleară

Departamentul de Medicină Nucleară al Acıbadem Healthcare Group se ocupă cu folosirea materialelor radioactive în cantități mici pentru diagnosticarea și tratamentul bolilor și pentru monitorizarea distribuției acestor materiale în corp. 

Spre deosebire de radiologie, care studiază imagistic detalii anatomice, medicina nucleară se concentrează pe imagistica funcțiilor organelor pentru a diagnostica boli. 

Servicii de diagnostic și tratament la Departamentul de Medicină Nucleară 

Departamentul de Medicină Nucleară al Acıbadem Healthcare Group poate determina imagistic infecții și inflamații, afecțiuni ale sistemului cardio-vascular, osos, ale tiroidei, paratiroidei, ale sistemului genito-urinar, pulmonar si ale sistemului nervos central, poate detecta tumori și poate realiza proceduri de biopsie intra-operatorii ale ganglionului santinelă.

Mai mult, scintigrafia de corp întreg cu leucocite marcate se poate realiza și la Departamentul nostru de Medicină Nucleară.

PET CT

Screening eficient pentru detectarea și tratamentul tumorilor 

PET/CT este unul dintre cele mai eficiente sisteme imagistice din zilele noastre. Se folosește mai ales în domeniul oncologiei, în detectarea tumorilor, determinând gradul de diferențiere al tumorii, în planificarea radioterapiei, evaluând reacția la tratament, și, în unele cazuri, pentru determinarea caracterului benign sau malign al masei.

Dat fiind faptul că imagistica PET/CT permite scanarea simultană a întregului corp, aceasta ajută în a determina dacă boala a atins și alte organe sau nu. PET/CT oferă, de asemenea, răspunsuri legate de prezența bolii după tratament sau nu și cât de eficient a fost tratamentul. 

PET/CT se folosește și pentru identificarea focarului epileptogen în cazuri neurologice precum boala Alzheimer și în determinarea țesutului viabil al inimii după un atac de cord. 

Gallium 68 (Ga-68) PET CT

Gallium 68 este un agent de medicină nucleară folosit pentru imagistica cancerului de prostată și a tumorilor endocrine (Gallium-PET) la Departamentul de Medicină Nucleară. Se realizează o analiză PET-CT care durează 20 de minute, după ce izotopul Gallium-68 este administrat intravenos pacientului și după scurgea fazei de absorbție de 60 de minute. 

PET/CT  cu Ga-68 PSMA are mai mult succes decât PSA, ultrasunete, tomografie computerizată și IRM în ceea ce privește determinarea stadiului și investigarea recidivelor și metastazelor la pacienții cu carciom prostatic. Iar PET/ CT cu Ga- 68 DOTATATE este mai eficient în comparație cu metodele imagistice clasice la pacienții cu nivel ridicat al receptorilor de stomatostatină precum tumorile neuroendocrine, meningioame, feocromotocitom etc. 

Acesta oferă un beneficiu potențial ridicat pacienților cu risc moderat și ridicat conform scorului patologic și stadiului. 

Recidivele și metastazele identificate cu ajutorul PET/ CT cu Ga-68 pot fi tratate cu succes cu Lu-177 (lutețiu), un alt radionuclid, iar această terapie poate prelungi viața și poate crește calitatea vieții. 

Tratamentul Lutetium 177 

Terapia Lutetium 177 este o metodă de tratament dezvoltată pentru pacienții cu tumori neuroendocrine și cancer de prostată rezistente la terapia hormonală.

Terapia Lu-177 vizează un tratament specific doar al zonei canceroase. Literatura indică faptul că terapia cu peptida Lu-77 contribuie la o durată de viață mai lungă, la o calitate a vieții mai bună, diminuarea simptomelor și îmbunătățirea markerilor biochimici la pacienții cu tumori neuroendocrine cu receptori de somatostatină. Terapia Lu-177 PSMA generează răspunsuri eficiente chiar și la pacienții cu cancer de prostată metastatic, rezistent la castrare, după ce au fost folosite majoritatea celorlalte opțiuni de tratament, iar această terapie bine tolerată are un profil de toxicitate ușor de gestionat. 

Din moment ce Lu-177 pătrunde în țesut la sub 2 mm, nefrotoxicitatea este mai slabă. Această caracteristică permite expunerea limitată la radiații a măduvei spinării la pacienții cu metastaze osoase difuze. 

Este demonstrat că terapia Lu-177 PSMA reduce durerea la majoritatea pacienților cu cancer de prostată în stadiu avansat și reduce nivelul de durere asociat metastazelor. 

Valorile PSA, folosite pentru monitorizarea cancerului de prostată, scad după tratament. În literatura de specialitate, multe studii demonstrează că se prelungește viața și crește calitatea vieții pacienților cu cancer de prostată în stadiu avansat. 

Terapia cu lutețiu este administrată în 4-6 cicluri la intervale de 2-4 luni. Variațiile individuale se aplică numărului total de cicluri și intervaluri între cicluri. 

Unitatea de iod 

Unitatea de iod folosește terapia cu iod radioactiv pentru a gestiona cancerele de tiroidă în cadrul Departamentului de Medicină Nucleară de la Acıbadem Healthcare Group. 

Unitatea are două saloane pentru pacienți care sunt căptușite cu plumb pentru siguranța pacienților și a personalului. Saloanele sunt monitorizate de o asistentă cu ajutorul unei camere video pe tot parcursul sesiunii de tratament. Pacienții pot chema asistentele și pot cere informații, orice doresc. Asistentele vizitează saloanele la intervale regulate pentru a face verificările necesare. Cu excepția medicului primar și a asistentelor, nimeni nu poate intra în salon.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare