Medicina Nucleară

Medicina Nucleară

Departamentul de medicină nucleară al Acıbadem Healthcare Group folosește materiale radioactive în cantități mici pentru diagnosticarea și tratamentul bolilor și monitorizează distribuția acestor materiale în organism.

În timp ce radiologia folosește imagistica pentru a studia detaliile anatomice, medicina nucleară folosește imagistica pentru a studia funcțiile organelor în vederea diagnosticării bolilor.

Servicii de diagnostic și tratament în cadrul Departamentului de Medicină Nucleară

Departamentul de medicină nucleară al Acıbadem Healthcare Group poate realiza imagistică pentru infecții, inflamații, afecțiuni ale sistemului cardiovascular, ale sistemului osos, ale tiroidei, paratiroidei, ale sistemului genito-urinar, ale sistemului pulmonar, ale sistemului nervos central, ale tumorilor și ale procedurilor de biopsie intra-operatorie a ganglionului santinelă.

Departamentul de Medicină Nucleară poate, de asemenea, să efectueze scintigrafii ale întregului corp marcate cu leucocite.

Ce este Pet CT Scan?

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) este o metodă de imagistică de medicină nucleară care poate detecta semnele timpurii de cancer, boli de inimă și afecțiuni cerebrale.

PET se realizează cu ajutorul unei camere speciale, al unui computer și al medicinei nucleare. Medicina nucleară utilizează „radiotrasori” care conțin o cantitate mică de material radioactiv pentru examinările imagistice. Aceștia se acumulează în tumori sau în zonele care prezintă inflamație. În funcție de natura radiotrasorilor folosiți, aceștia se leagă de proteinele țintă din organism. Acest lucru permite medicului să detecteze boala înainte ca aceasta să fie observată la alte teste imagistice.

Deși trasorul se injectează intravenos de obicei, acesta poate fi înghițit sau inhalat, în funcție de starea bolii care urmează să fie examinată. Acesta se precipită în zona studiată. O cameră specială detectează emisiile de raze gamma provenite de la radiotrasor. Camera și computerul produc imagini și furnizează informații moleculare.

Datorită tehnologiei avansate utilizate, PET poate detecta modificări la nivel celular și poate identifica debutul timpuriu al bolii înaintea altor teste imagistice.

În cadrul scanărilor PET CT se realizează imagini 3D detaliate ale organelor și structurilor din corp. Imaginile arată clar întreaga parte examinată a corpului, zonele intacte și cele anormale și evidențiază cât de bine funcționează organele sau țesuturile din zona analizată.

PET este o metodă adesea combinată cu scanările CT pentru a rafina și mai mult analizele. Rezultatul este PET CT.

La ce se folosește PET CT?

O scanare PET CT nu arată doar starea structurilor din interiorul corpului, ci și cât de bine funcționează anumite părți ale corpului.

Scanarea PET CT ajută la identificarea diferitelor afecțiuni cum ar fi cancerul, bolile de inimă, tulburările cerebrale. Medicul folosește aceste informații pentru a diagnostica boala, a monitoriza evoluția acesteia sau a o trata.

Scanarea PET CT este utilizată în principal în diagnosticarea bolilor oncologice. La scanarea PET CT, celulele canceroase apar ca pete mai luminoase decât celulele normale, deoarece rata lor metabolică este mai mare decât cea a celulelor normale. Scanarea PET CT poate fi utilă în detectarea cancerului. De asemenea, scanarea PET CT este folosită pentru a determina dacă cancerul s-a răspândit (metastazat) în organism și cât de bine răspunde la tratament. Ajută la evaluarea modului în care funcționează planul de tratament recomandat de specialist și, dacă este necesar, arată cum se poate interveni în tratament. De asemenea, scanarea PET CT poate determina dacă cancerul a revenit după ce tratamentul s-a încheiat, și poate fi folosită și pentru a evalua prognosticul.

PET CT ajută uneori la planificarea unor operații, cum ar fi grefa de bypass coronarian sau operația pe creier pentru epilepsie.

PET CT poate evalua metabolismul și viabilitatea țesuturilor. De asemenea, metoda poate fi folosită pentru a detecta anumite afecțiuni care afectează funcționarea normală a creierului, cum ar fi demența.

Care este diferența dintre scanarea CT și scanarea PET CT?

Tomografia computerizată (CT) folosește raze X. Scanările PET folosesc un trasor radioactiv pentru a arăta modul în care funcționează un organ la nivel celular. Se știe că bolile încep de obicei la nivel celular. Astfel, o posibilă boală este detectată la cel mai timpuriu nivel posibil. Tomografia computerizată și RMN-ul nu pot obține imagini la nivel celular.

CT arată imagini detaliate ale organelor și țesuturilor din corp, în timp ce PET CT identifică activitatea anormală din organe și țesuturi mai precis decât alte teste imagistice și poate detecta aceste activități anormale mai devreme decât alte metode de imagistică. O scanare combinată PET și CT (PET CT) produce imagini 3D care permit un diagnostic mai precis. Datorită acestui avantaj, se folosește scanarea PET CT pentru a obține mai multe informații despre starea țesutului sau a organului atunci când există posibilitatea apariției cancerului.

Datorită scanării PET-CT, țesutul canceros este detectat și se poate formula o ipoteză despre stadiul acestuia. În plus, în timpul procesului de diagnosticare și tratament, medicul găsește locul potrivit pentru biopsie, pentru a monitoriza dacă metodele de tratament funcționează pe toată durata procesului. Metoda ajută la identificarea și controlul țesutului canceros rezidual după tratament sau la monitorizarea stării de dezvoltare a cancerului, dacă este necesară radioterapia.

Ce pregătiri sunt necesare pentru un PET-CT?

Scanările PET-CT sunt proceduri realizare în ambulatoriu, ceea ce înseamnă că pacientul poate pleca acasă după realizarea procedurii. La programarea pentru un PET-CT, vi se va spune ce trebuie să faceți. Pentru a obține cele mai bune rezultate în urma scanării, instrucțiunile trebuie urmate întocmai.

Ora programării

E foarte important să ajungeți la timp pentru programare deoarece radiotrasorul folosit în cadrul procedurii funcționează bine doar o scurtă vreme. Dacă este prea târziu, e posibil ca analiza să trebuiască să fie anulată.

Mâncare și băutură

De obicei, nu se mănâncă nimic cu 6 ore înainte de analiză, dar pacientul poate bea apă.

Tratamente medicamentoase și istoric medical.

Orice medicamente cu rețetă, fără rețetă sau suplimente trebuie raportate medicului. Întrebați dacă în ziua procedurii puteți lua medicamentele pe care trebuie să le luați în mod regulat. Trebuie raportate și bolile cronice cum ar fi diabetul. Diabetul în special poate altera rezultatele analizei, iar trasorul radioactiv poate afecta nivelul zahărului din sânge. Persoanele care alăptează sau care prezintă posibilitatea unei sarcini trebuie să anunțe acest lucru. Se recomandă oprirea alăptării timp de 24 de ore după procedură, deoarece se consideră că există un risc pentru bebeluș.

Alergii

Trebuie raportate orice informații cu privire la orice alergii la medicamente sau alimente, inclusiv reacții alergice la iod.

De evitat

Exerciții fizice solicitante precum alergatul, ridicarea de greutăți. Acestea trebuie evitate cu 24 de ore înainte de programare.

Consultați medicul dacă suferiți de claustrofobie.

Îmbrăcăminte

Hainele recomandate sunt cele lejere, confortabile, fără fermoar de metal sau nasturi. Orice îmbrăcăminte sau bijuterii care conțin metal cum ar fi curele, cercei, bluze cu capse sau fermoar, sutiene și ochelari, pot afecta procedura. Se recomandă folosirea unui halat de spital în timpul procedurii. Medicul trebuie informat asupra dispozitivelor medicale precum stimulatoarele cardiace (pacemaker) sau proteze de șold.

Ce tipuri de cancer se detectează prin scanarea PET?

Deoarece scanarea PET CT, care ne permite să obținem informații la nivel celular, poate detecta celulele canceroase care au o rată metabolică mai mare decât celulele normale, această metodă este de preferat în principal pentru depistarea cancerului.

Scanările PET sunt utile pentru a detecta cancerul, pentru a verifica dacă cancerul s-a răspândit, pentru a verifica dacă un tratament împotriva cancerului funcționează, pentru a oferi o idee despre metoda pe care medicul ar trebui să o folosească în timpul procesului de tratament și pentru a detecta recidive.

Imaginile PET CT trebuie interpretate cu atenție. În cazul scanărilor PET CT, uneori imaginile necanceroase pot fi confundate cu cancerul sau pot fi ratate focare canceroase. Rezultatele precise pot fi obținute cu o echipă experimentată și un specialist atent.

Tumorile care pot fi detectate prin scanare PET-CT sunt tumorile cerebrale, mamare, cervicale, colorectale, esofagiene, de cap și gât, pulmonare, ale sistemului limfatic, pancreasului, prostatei, pielii și tiroidei.

PET CT cu galiu 68

Galiu 68 (Ga-68) este un agent de medicină nucleară folosit în imagistica cancerului de prostată și a tumorilor endocrine (Gallium-PET) în cadrul Departamentului de Medicină Nucleară. Se efectuează o scanare PET-CT de 20 de minute după ce pacientului i s-a administrat intravenos un izotop de galiu-68 și după faza de absorbție de 60 de minute.

PET/CT cu Ga-68 PSMA are mai mult succes decât PSA, ultrasunete, tomografie computerizată și IRM în ceea ce privește determinarea stadiului și investigarea recidivelor și metastazelor la pacienții cu carciom prostatic. PET/ CT cu Ga- 68 DOTATATE este mai eficient în comparație cu metodele imagistice clasice la pacienții cu nivel ridicat al receptorilor de stomatostatină precum tumorile neuroendocrine, meningioame, feocromotocitom etc. 

PET-CT cu galiu 68 oferă un beneficiu potențial ridicat pacienților cu risc moderat și ridicat în conformitate cu scorul patologic și stadiul bolii.

Recidivele și metastazele identificate prin PET-CT cu Ga-68  pot fi tratate cu succes cu Lu-177 (lutețiu), un alt radionuclid. Această terapie poate prelungi viața și poate crește calitatea vieții.

Tratamentul cu lutețiu 177

Terapia cu lutețiu 177 este o metodă de tratament dezvoltată pentru pacienții cu tumori neuroendocrine și cancer de prostată ce prezintă rezistență la terapia hormonală.

Terapia Lu-177 vizează doar zona canceroasă. Literatura indică faptul că terapia cu peptide Lu-77 contribuie la o durată de viață mai lungă, la o calitate a vieții mai bună, diminuarea simptomelor și îmbunătățirea markerilor biochimici la pacienții cu tumori neuroendocrine cu receptori de somatostatină. Terapia Lu-177 PSMA are reacții eficiente chiar și la pacienții cu cancer de prostată metastatic, rezistent la castrare, după ce au fost folosite majoritatea celorlalte opțiuni de tratament. Această terapie are un profil de toxicitate ușor de gestionat.

Din moment ce Lu-177 pătrunde în țesut la sub 2 mm, nefrotoxicitatea este mai scăzută. Această caracteristică permite expunerea limitată la radiații a măduvei spinării la pacienții cu metastaze osoase difuze.

S-a demonstrat că terapia Lu-177 PSMA reduce durerea la majoritatea pacienților cu cancer de prostată în stadiu avansat și reduce nivelul de durere asociat metastazelor.

Valorile PSA, folosite pentru monitorizarea cancerului de prostată, scad după tratament. Multe studii arată că prelungește durata de viață și crește calitatea vieții la pacienții cu cancer de prostată în stadiu avansat.

Terapia cu lutețiu este administrată în patru până la șase cicluri la intervale de două până la patru luni. Variațiile individuale afectează numărul total de cicluri și durata intervalelor dintre cicluri

Unitatea de iod

Unitatea de iod folosește terapia cu iod radioactiv pentru a gestiona cancerele de tiroidă în cadrul Departamentului de Medicină Nucleară de la Acıbadem Healthcare Group.

Unitatea are două saloane pentru pacienți care sunt căptușite cu plumb pentru siguranța pacienților și a personalului. Saloanele sunt monitorizate de o asistentă cu ajutorul unei camere video pe tot parcursul sesiunii de tratament. Pacienții pot chema asistentele și pot cere informații în orice moment. Asistentele vizitează saloanele la anumite intervale pentru verificările necesare. În afara medicului principal și al asistentei, nimeni nu are voie să intre în saloane.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare