MRIdian – ViewRay

MRIdian – ViewRay

MRIdian by ViewRay este primul dispozitiv de radioterapie din lume cu un RMN integrat. Acesta permite tratamentul tumorilor considerate netratabile înainte.

Ce este MRIdian (ViewRay)?

Până de curând, medicii au folosit imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a vedea tumorile și acceleratoarele liniare (LINAC) pentru a le trata. IRM Linac este o soluție revoluționară care combină ambele tehnologii în același dispozitiv. MRIdian by ViewRay este primul sistem de radioterapie ghidată prin IRM din lume prin care sunt posibile, în același timp, scanarea imagistică și tratamentul pacienților cu cancer. Este o soluție de radioterapie care integrează un Linac cu tehnologia RMN într-un design compact, împreună cu un software pentru localizarea, identificarea și urmărirea poziției și formei tumorilor în timpul tratamentului cu radiații.

Cum funcționează MRIdian (ViewRay)?

La fel ca în cazul radioterapiei convenționale, pacientul se află pe o masă. Se face un RMN pentru țesuturile vizate. Zona tumorală și țesuturile sănătoase din jur pot fi vizualizate clar cu ajutorul RMN-ului. Imagistica în timp real ajută medicii să controleze procesul de tratament în timpul iradierii. În cazul detectării unei mișcări importante din punct de vedere clinic a țintelor sau a țesuturilor sănătoase, medicii pot ajusta ținta și pot re-planifica tratamentul în timp ce pacientul se află încă sub tratament. O nouă scanare RMN se efectuează înainte de fiecare sesiune de tratament. Acest lucru permite un tratament adaptat în funcție de anatomia zilnică a pacientului. 

Pacienții joacă un rol activ în radioterapia MR-Linac. În timpul tratamentului, ei pot monitoriza tumora pe un ecran și își pot ajusta respirația pentru a o menține în cadrul marcat. Când sesiunea de tratament s-a încheiat, pacientul poate pleca imediat acasă.

Diferențele dintre tratamentele pe bază de MRIdian și cele convenționale pe bază de Linac

MRIdian este o nouă tehnologie pentru radioterapie avansată. Noua metodă terapeutică extinde limitele radioterapiei oncologice. Datorită excelentei vizualizări a țesuturilor moi și capacității de a monitoriza livrarea radiațiilor în timp real, radioterapia ghidată prin RMN permite tratamentul tumorilor mai mici sau greu accesibile, tumorilor situate în apropierea structurilor critice sau a tumorilor care se mișcă, de exemplu, odată cu respirația.

Comparativ cu radioterapia convențională, MRIdian oferă câteva caracteristici avansate, și anume:

 • Sistemul RMN integrat asigură imagistica continuă în timp real;
 • Permite medicilor să vadă tumorile în mod clar, chiar și în țesuturile moi;
 • Permite accesul tumorilor greu accesibile sau în mișcare în piept sau abdomen;
 • Urmărește mișcările tumorilor și țesuturilor sănătoase în timpul iradierii;
 • Asigură planificarea adaptativă, în timp real, a radioterapiei;
 • Oferă înregistrare video în timpul procesului de tratament și permite vizualizarea progresului.
 • Permite livrarea de doze mai mari și iradiere precisă;
 • Permite evitarea markerilor invazivi și costisitori, a extensoarelor tisulare.

Avantajele MRIdian (ViewRay)

Sistemul Linac MRIdian oferă unele beneficii semnificative pentru anumiți pacienți:

 • Vizualizare îmbunătățită în timp real a tumorii;
 • Margini mai restrânse și mai puțină radiație la țesuturile sănătoase din jur;
 • Scăderea numărului de ședințe de tratament;
 • Efecte secundare reduse pentru pacient;
 • Îmbunătățirea siguranței și eficacității radioterapiei;
 • Rezultate îmbunătățite împotriva tumorilor greu de tratat.

Afecțiuni tratabile cu MRIdian (ViewRay)

MR-Linac poate fi utilizat pentru toate tumorile. Cu toate acestea, oferă avantaje semnificative în special pentru pacienții cu cancer pulmonar, cancer de prostată, cancer abdominal, tumori hepatice și metastaze și cancer pancreatic. Ariile de aplicare sunt: sân, ganglioni limfatici periaortici, plămâni, rinichi, vezică urinară, ganglioni limfatici pelvieni, zona capului și gâtului, canal coledoc, stomac, col uterin, glanda suprarenală, orbită, os, splină, ecografie pelvină, torace, arc aortic, pancreas, inimă, prostată, mesenteric, abdomen (țesut moale), ganglioni limfatici ai gâtului, rect, glandă parotidă, pelvis, coloană vertebrală, esofag, tiroidă, colon, ficat, extremități, ganglioni limfatici mediastinali,  pelvis, țesuturile moi ale pelvisului, creier, uter, părți abdominale, vezica biliară, ganglionii limfatici linguali, nazofaringe, ovare, coaste, timus.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare