MRIdian – ViewRay

MRIdian – ViewRay

MRIdian by ViewRay este primul dispozitiv de radioterapie din lume cu un RMN integrat. Aparatul permite tratamentul tumorilor considerate anterior netratabile.

Ce este MRIdian (ViewRay)?

Până de curând, medicii au folosit imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a vedea tumorile și acceleratori liniari (LINAC) pentru a-i trata. IRM-LINAC este o soluție revoluționară care combină ambele tehnologii în același dispozitiv. MRIdian by ViewRay este primul sistem de radioterapie ghidat de RMN din lume care poate scana și trata simultan pacienții cu cancer. Este o soluție de radioterapie care integrează LINAC cu tehnologia RMN într-un design compact, împreună cu un software, pentru a localiza, viza și urmări poziția și forma tumorilor în timp ce se administrează radiații.

Cum funcționează MRIdian (ViewRay)?

La fel ca în cazul radioterapiei convenționale, pacientul este așezat pe o masă și se face RMN pentru țesuturile în cauză. Zona tumorală și țesuturile sănătoase din jur pot fi vizualizate clar cu ajutorul RMN-ului. Imagistica în timp real ajută medicii să controleze procesul de tratament în timpul iradierii. Dacă se detectează o mișcare importantă din punct de vedere clinic a țintelor sau a țesuturilor sănătoase, medicii pot ajusta ținta și pot replanifica tratamentul în timp ce pacientul se află încă pe masa de tratament. Se efectuează un nou RMN înainte de fiecare sesiune de tratament, permițând un tratament personalizat, pe baza anatomiei zilnice a pacientului.

Pacienții joacă un rol activ în radioterapia RMN-Linac. În timpul tratamentului, pacientul poate monitoriza tumora pe un ecran și își poate ajusta respirația pentru a o menține în cadrul marcat. Când sesiunea de tratament se termină, pacientul poate merge acasă imediat.

Diferențele dintre tratamentele MRIdian și cele convenționale pe bază de LINAC

MRIdian este o tehnologie nouă pentru radioterapia avansată. Noua metodă de tratament depășește limitările radio-oncologiei. Datorită capacității sale de a vedea bine țesuturile moi și de a monitoriza furnizarea radiațiilor în timp real, radioterapia ghidată prin RMN permite tratamentul tumorilor mici sau greu accesibile, al tumorilor situate aproape de structurile critice sau al tumorilor care se mișcă (de exemplu, cu respirația). Comparativ cu radioterapia convențională, MRIdian oferă caracteristici avansate:

 • Oferă imagistică continuă în timp real
 • Permite medicului să vadă clar tumorile, chiar și în țesuturile moi
 • Permite accesul la tumori greu accesibile sau în mișcare în piept sau abdomen
 • Urmărește mișcările tumorilor și ale țesuturilor sănătoase în timpul tratamentului cu radiații
 • Oferă planificarea radioterapiei în mod adaptativ, în timp real, pe masa de tratament
 • Oferă înregistrare video în timpul procesului de tratament și permite vizualizarea progresului
 • Permite administrarea de doze mari și iradiere precisă
 • Evită necesitatea markerilor invazivi și costisitori și a extensoarelor tisulare

Avantajele MRIdian (ViewRay)

Sistemul MRIdian LINAC oferă beneficii semnificative pentru anumiți pacienți:

 • Vizualizare îmbunătățită a tumorii în timp real
 • Marjele limitate și radiațiile minime asupra țesuturilor sănătoase înconjurătoare
 • Puține sesiuni de tratament
 • Efecte secundare minime pentru pacient
 • Siguranță și eficacitate excelentă a radioterapiei
 • Rezultate îmbunătățite pentru tumorile greu de tratat

Afecțiuni care pot fi tratate cu MRIdian (ViewRay)

IRM-LINAC poate fi utilizat pentru toate tumorile din organism. Cu toate acestea, oferă avantaje semnificative pentru pacienții cu cancer pulmonar, cancer de prostată, cancer abdominal, tumori hepatice și metastaze și, în special, cancer pancreatic. Acesta poate fi aplicat în regiuni ale corpului precum: sân, ganglioni limfatici periaortici, pulmonari, renali, ai vezicii, ganglioni limfatici pelvini, cap / gât, canalul biliar, stomac, col uterin, glandă suprarenală, orbită, os, splină, zona pelviană, torace, arc aortic, pancreas, inimă, prostată, mezenteric, abdomen (țesut moale), gât, glanda anală, glandă parotidă, pelvis, coloană vertebrală, esofag, tiroidă, colon, ficat, extremitate, ganglioni limfatici mediastinali, pelvieni, ai țesutului moale pelvian, ganglioni limfatici supraclaviculari, cerebrali, uterini, ai vezicii biliare, ganglioni limfatici linguali, nazofaringe, ovare, coaste și timus.

Ce tipuri de cancer sunt tratate cu MRIdian?

MRIdian este utilizat în principal pentru tratamentul:

 • Cancerului capului și gâtului
 • Cancerului de plămâni
 • Cancerului de prostată
 • Cancerului de ficat
 • Cancerelor ginecologice
 • Cancerelor gastrointestinale
 • Cancerului de pancreas
 • Cancerului canalului biliar (colangiocarcinom)
 • Cancerului la sân
 • Cancerului de rinichi
 • Sarcoamelor de țesut moale

MRIdian oferă posibilitatea de a vedea și de a urmări țesuturile moi și tumorile în timp real. Acest lucru permite replanificarea cursului de tratament pe masa de tratament, dacă este necesar. MRIdian poate fi utilizat în toate tumorile, dar este deosebit de avantajos în locurile în care organismul are un anumit grad de mișcare: tumorile situate în abdomen, regiunile toracice etc. Tumorile din aceste regiuni sunt în mișcare chiar și în timpul respirației normale. Prin urmare, zona tumorală și țesuturile sănătoase din jur pot fi vizualizate clar (sunt clar vizibile) cu ajutorul MRIdian. În cazul detectării unei mișcări semnificative din punct de vedere clinic a țintelor sau a țesuturilor sănătoase, medicii pot să ajusteze ținta și să re-planifice tratamentul în timp ce pacientul este încă pe masă. Ținând cont de constatările fiecărei sesiuni de tratament, se poate efectua un nou RMN înaintea următoarei sesiuni. Acest lucru permite un tratament adaptat în conformitate cu anatomia zilnică a pacientului.

Cu MRIdian, este posibilă urmărirea tumorii și administrarea tratamentului la momentul potrivit și în poziția țintă. Sistemul permite tratamentul tumorilor greu accesibile, al tumorilor situate aproape de structurile critice sau al tumorilor care se pot mișca în timpul funcțiilor normale ale corpului, cum ar fi respirația. Acest lucru face ca radioterapia ghidată prin RMN să fie unică și mai eficientă în comparație cu alte tehnologii. Mai mult decât atât, terapia MRIdian oferă rezultate mai bune, cu puține efecte secundare sau complicații sau cu niciun efect secundar.

Ce se întâmplă după tratamentul MRIdian?

După ce comisia tumorală decide să efectueze tratamentul cu MRIdian, procedura de tratament constă în patru pași: simulare, planificare, tratament și monitorizare. Tratamentul MRIdian este finalizat între 1-5 sesiuni. Cu MRIdian, este posibilă creșterea dozei, păstrând în același timp țesutul sănătos nevătămat. Astfel, radioterapia MRIdian este finalizată cu mai puține fracțiuni decât radioterapia convențională. În funcție de localizarea și tipul tumorii, o sesiune ar dura aproximativ între 25 și 60 de minute. Pacienții pot merge acasă sau la hotel după fiecare sesiune de tratament. După o săptămână, vă întoarceți din nou la spital pentru control și analize. În funcție de tumoare, poate fi planificat tratamentul ulterior. De exemplu, dacă MRIdian este utilizat într-un caz de cancer pancreatic, este posibil ca pacientul să trebuiască să fie operat după tratament. Pe de altă parte, dacă un pacient suferă de cancer de prostată localizat, el se poate vindeca cu tratamentul MRIdian și nu va mai avea nevoie de tratament suplimentar.

Care sunt dezavantajele MRIdian?

Toate tratamentele de radioterapie comportă unele efecte secundare. Efectele secundare ale MRIdian sunt aproximativ similare cu alte tratamente cu radiații. Acestea sunt de obicei temporare și pot duce la probleme respiratorii, digestive, urinare sau ale sistemului reproducător. În plus, unii pacienți pot suferi de oboseală, greață, iritarea pielii și căderea părului. Cu toate acestea, MRIdian vede și urmărește țesuturile sănătoase și tumorile în timp real și, în consecință, transmite fasciculele de radiații către tumoare cu cea mai mare precizie și provoacă daune minime țesuturilor sănătoase. În timpul tratamentului, fasciculul de radiații vizează numai tumora. Dacă tumora este în afara zonei de tratament, sistemul oprește automat fasciculul, reducând astfel riscul de toxicitate. Efectele secundare potențiale depind de zona de tratament. De exemplu, după tratamentul cancerului de prostată, unii pacienți se confruntă cu probleme urinare temporare sau scaune diareice și scaune frecvente.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare