ANGIOGRAFIE CU SUBSTRACȚIE DIGITALĂ (DSA)

ANGIOGRAFIE CU SUBSTRACȚIE DIGITALĂ (DSA)

Ce este angiografia cu substracție digitală?

Angiografia cu substracție digitală (DSA) este o metodă radiologică intervențională utilizată pentru a vizualiza clar vasele de sânge din țesuturi. Este adesea utilizată pentru a detecta o problemă cu fluxul sanguin în vasele din creier. Un agent de contrast este administrat organismului pentru imagistică. Atunci când substanța de contrast ajunge în zona dorită prin intermediul vaselor de sânge, se realizează imagini cu raze X ale acestei zone. Aparatul procesează aceste imagini prin tehnica numită de „substracție”. Ca urmare a acestei proceduri, se poate vedea clar structura vaselor de sânge din zonă și gradul de alimentare cu sânge.

Angiografia cu substracție digitală (DSA) este considerată ca fiind „standardul de aur” în imagistică pentru detectarea problemelor legate de fluxul sanguin. Este o metodă invazivă, deoarece necesită administrarea intravenoasă de substanță de contrast în timpul angiografiei cu substracție digitală (DSA). Există un risc de complicații din cauza materialului de contrast administrat. Cu toate acestea, acest risc este similar cu cel al altor metode imagistice invazive.

Care sunt beneficiile angiografiei cu substracție digitală?

Angiografia cu substracție digitală, o tehnică de imagistică fluoroscopică, este utilizată în condiții de siguranță încă din anii 1970. Datorită acestei tehnici, care arată alimentarea cu sânge în zona dorită, se poate vedea extrem de clar structura vasculară și alimentarea cu sânge în timp real a zonei respective.

Pentru a furniza aceste imagini, imaginea zonei țintă (imaginea mască) este realizată înainte de administrarea substanței de contrast. Astfel, dispozitivul afișează anatomia zonei și corpurile străine (stent, clipuri chirurgicale etc.), dacă există, ca o imagine radiologică normală. Se injectează apoi o substanță de contrast. Imaginile sunt realizate consecutiv injecției. Aceste imagini și imaginile-mască trec printr-o procedură de substracție. Ca urmare, apar doar zonele umplute cu substanță de contrast. Aceste zone sunt structurile vasculare și zonele alimentate de sângele care curge prin aceste vene.

Faptul că radiologia intervențională obține rezultate mai bune în timp decât procedurile deschise crește numărul indicațiilor pentru astfel de examinări. În prezent, angiografia cu substracție digitală, care este utilizată în principal pentru repararea anevrismelor endovasculare, stenting arterial, trombectomia, angioplastia arterială cu balon, embolizarea endovasculară, este o tehnică eficientă în procesul de tratament, precum și în diagnosticarea bolilor de către un specialist.

Când se folosește angiografia cu substracție digitală?

Angiografia cu substracție digitală este utilizată atât pentru a detecta, cât și pentru a trata patologiile vaselor de sânge și vascularizația. Realizarea cu succes a multor proceduri vasculare deschise de către radiologia intervențională sporește, de asemenea, utilizarea și indicațiile angiografiei cu substracție digitală.

Angiografia cu substracție digitală poate fi utilizată pentru a evalua cu precizie malformațiile arteriovenoase pentru diagnostic, hemoragia intracerebrală de etiologie necunoscută și anevrismele în hemoragia subarahnoidă atunci când CTA/MR sunt negative.

Angiografia cu substracție digitală poate fi utilizată pentru tratamentul embolizării preoperatorii a tumorilor vasculare, embolizarea fistulelor/malformațiilor arteriovenoase, tratamente endovasculare pentru vasospasm ca o complicație a hemoragiei subarahnoide, plasarea de stenturi intracraniene/extracraniene, trombectomia mecanică în accidentul vascular cerebral acut, coiling-ul anevrismelor, trombectomia mecanică în accidentul vascular cerebral acut.

Cât durează angiografia cu substracție digitală?

Angiografia cu substracție digitală este, în principiu, o procedură de angiografie. Ca și în cazul altor angiografii, pacientul este sedat, dacă este necesar, într-un mediu steril și iar procedura se realizează cu pacientul în poziție culcată. Prin munca unei echipe experimentate, se încearcă vizualizarea structurii vasculare a pacientului.

Durata examinării poate dura cel puțin o jumătate de oră, în funcție de starea pacientului, de zona care urmează să fie examinată și de starea bolii din această zonă.

Scopul este de a efectua imagistica în cel mai scurt timp posibil, fără a provoca vreun disconfort pacientului. După efectuarea procedurii, pacientul poate fi externat după ce a fost ținut sub observație o perioadă de timp.

Procedura de angiografie cu substracție digitală

Înainte de efectuarea angiografiei cu substracție digitală, se analizează bolile cardiovasculare ale pacientului, diabetul, medicamentele, alergiile la orice sau la substanța de contrast iodată, intervențiile chirurgicale anterioare și funcțiile renale.

Sunt asigurate condiții de asepsie strictă în pregătirile tehnice făcute în timp ce pacientul este pregătit și schimbat în hainele pregătite pentru procedură. Pacientul este așezat pe pat în așa fel încât să se asigure ușurința de manevră a radiologului care va efectua aplicarea.

În funcție de situație sau de procedura care urmează să fie aplicată, pacientul poate fi sedat sau i se poate administra anestezie generală.

Atunci când se începe angiografia cu substracție digitală, se realizează imagini cu raze X înainte de aplicarea substanței de contrast în zona țintă în care se dorește examinarea structurii vasculare. Se aplică anestezie la locul de puncție pentru a ajunge în zona țintă. De obicei, se efectuează puncția ghidată cu ultrasunete. De aici, se ajunge cu dispozitivul de inserție, care se introduce cu ajutorul unui kit, în zona vizată. Se realizează succesiv imagini cu raze X în timp ce substanța de contrast este injectată în zona țintă. Datorită aparatului, aceste două imagini sunt extrase una din cealaltă, iar vasele din zona țintă sunt afișate clar.

După ce procedura este finalizată, se îndepărtează dispozitivul de inserție. Eventuala sângerare la locul de ieșire este ținută sub control. Pacientul este ținut sub observație o perioadă de timp pentru monitorizare.

Complicații ale angiografiei cu substracție digitală

Deși angiografia cu substracție digitală este o metodă de imagistică considerată un „standard de aur”, care arată alimentarea cu sânge a vaselor și zonelor din corp, aceasta este, până la urmă, o procedură invazivă. În timpul procedurii imagistice pot apărea complicații locale și sistemice.

La nivel local, poate provoca leziuni tisulare locale la locul de puncție. Există riscul formării de trombi aici. Pot apărea unele probleme vasculare, cum ar fi pseudo-anevrismul și fistulele arteriovenoase.

În timpul aplicării, există riscuri de ocluzie a venei, de rupere a venelor din cauza unui cheag intravascular care împinge aer. În afară de acestea, poate apărea și expunerea toxică a substanței de contrast aplicată la nivelul rinichilor.

Așa cum se preconizează în orice intervenție chirurgicală, pacientul poate prezenta, de asemenea, anxietate și scăderea tensiunii arteriale legată de anxietate, greață, amețeli și durere în timpul procedurii.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare