DA VINCI

DA VINCI

Cum este folosit robotul Da Vinci?

Sistemul chirurgical robotizat da Vinci este o platformă robotică avansată, concepută pentru a extinde capacitățile chirurgului și a oferi o opțiune la operația chirurgicală deschisă. U.S. Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a aprobat sistemul chirurgical robotizat da Vinci în anul 2000. Mii de chirurgi din întreaga lume au fost instruiți pe sistemele da Vinci Robot și au realizat peste 7 milioane de proceduri chirurgicale cu ajutorul sistemelor chirurgicale da Vinci Robot.

Există trei subsisteme principale integrate ale sistemului chirurgical da Vinci Robot, care includ consola chirurgului, căruciorul de pe partea pacientului și căruciorul electronic.

Consola chirurgului ajută chirurgul să poată vedea câmpul chirurgical și să controleze mișcarea instrumentelor endoscopice și a endoscopului (dispozitivul care permite vizualizarea organelor interne și a cavităților pacientului).

Căruciorul de lângă pacient este echipat cu brațe mecanice care susțin instrumentul endoscopic și camera în timpul operației.

Căruciorul electronic este o parte a sistemului care conține hardware-ul relevant. Elementele acestui echipament sunt unitatea chirurgicală electrică (UCE), pompele de aspirație/irigare, insuflatorul și sursa de lumină pentru endoscop.

Designul ergonomic al sistemului robotizat da Vinci permite chirurgului să opereze dintr-o poziție confortabilă, așezat la consolă, cu ochii și mâinile în linie cu instrumentele. Chirurgul poate muta instrumentele sau camera după cum dorește, cu ajutorul comenzilor pe care le dă cu mâinile.

Sistemul de vizualizare al robotului da Vinci oferă imagini 3D de înaltă definiție, oferindu-i chirurgului o vedere foarte clară a zonei chirurgicale, care este mărită de 10 ori față de ceea ce vede ochiul uman.

Prin faptul că oferă chirurgilor o imagine superioară, dexteritate sporită, precizie mai mare și confort ergonomic, sistemul chirurgical da Vinci Robot face posibilă efectuarea de către mai mulți chirurgi a unor proceduri minim invazive care implică disecții sau reconstrucții complexe și delicate.

Ce operații chirurgicale poate efectua robotul Da Vinci?

Experții în chirurgie spun că, în unele operații, pot manevra mai ușor în spații mai înguste și pot obține un grad mai mare de mișcare folosind brațele robotizate da Vinci în comparație cu propriile mâini. Aceștia declară că au mai mult succes decât alții în anumite operații, în special în cele colorectale (intestin sau colon), la cap sau la gât și la valvele cardiace. Deși chirurgia pe cord deschis este încă un tratament în uz, chirurgii preferă acum să folosească abordări mai puțin invazive.

Pentru operația de bypass coronarian, una dintre cele două abordări chirurgicale minim invazive este chirurgia asistată de robot cu robotul da Vinci. Aceasta necesită doar câteva incizii mici pe care medicii le folosesc pentru a introduce echipamentul chirurgical și o cameră pentru vizualizare. În chirurgia cardiacă toracoscopică, medicii folosesc instrumente speciale pentru a efectua intervenții chirurgicale urmărind imaginile pe care le măresc cu o cameră toracoscopică pe un ecran. Pentru repararea valvei mitrale, se poate folosi, de asemenea, chirurgia asistată robotic da Vinci.

Chirurgii efectuează multe proceduri colorectale, stomacale, de pancreas, ficat, vezică biliară și intestine folosind chirurgia laparoscopică minim invazivă sau chirurgia asistată de robotul da Vinci în loc să facă incizii mari în piele și mușchi.

Nici chirurgia transorală asistată de robot (TORS) nu necesită incizii, dar utilizează tehnologia robotică, cum ar fi robotul da Vinci, pentru a efectua intervenții chirurgicale, inclusiv pentru cancere ale gurii, palatului moale, amigdalelor și afecțiuni necanceroase legate de partea din spate a gurii, limbă, gât.

Chirurgii pot efectua multe proceduri folosind chirurgia toracoscopică video-asistată minim invazivă sau chirurgia asistată de robotul da Vinci, inclusiv pentru cancerul descoperit în orice zonă a pieptului, boala de reflux gastroesofagian (GERD), boli pulmonare precum tumori benigne, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), hernii în această regiune, leziuni legate de traumatisme și altele.

Sistemul chirurgical robotic da Vinci poate fi utilizat pentru afecțiuni ginecologice, cum ar fi durerile pelviene severe, endometrioza, fibroamele, sângerările anormale, prolapsul organelor pelvine și cancerul.

Care este timpul mediu necesar pentru a efectua o histerectomie robotică da Vinci?

Histerectomia robotică da Vinci oferă o imagine 3D foarte detaliată a câmpului operator. Cu histerectomia robotică da Vinci, care permite mișcări mai precise ale mâinii umane, instrumentele chirurgicale pot fi folosite din unghiuri și poziții dificile.

Histerectomia robotică da Vinci oferă numeroase beneficii potențiale față de abordările tradiționale de histerectomie vaginală, laparoscopică sau abdominală deschisă, în special atunci când se efectuează proceduri mai dificile, cum ar fi histerectomia radicală pentru cancer ginecologic.

Histerectomia robotică da Vinci durează, de obicei, 1-3 ore sub anestezie generală. (În funcție de chirurg și de complexitatea cazului) Pacientele sunt spitalizate cel puțin o noapte, pentru ca medicii să poată monitoriza evoluția vindecării. Majoritatea pacienților revin la o viață obișnuită în decurs de o săptămână sau zece zile.

Pentru histerectomii complexe și alte proceduri ginecologice, chirurgia asistată de robotul da Vinci poate fi cea mai eficientă și mai puțin invazivă opțiune de tratament. Prin incizii mici, de 1-2 cm, chirurgii care folosesc sistemul robot da Vinci pot opera cu o precizie și un control mai mari, reducând la minimum durerea și riscul asociat cu inciziile mari, crescând în același timp probabilitatea unui tratament rapid și a unor răspunsuri excelente la tratament.

Beneficiile histerectomiei robotizate da Vinci includ o pierdere mai mică de sânge în timpul operației, incizii mai mici care provoacă mai puține cicatrici, mai puțină durere postoperatorie, risc redus de infecție, ședere mai scurtă în spital, tratament rapid și revenire mai rapidă la viața normală.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare