CYBERKNIFE

CYBERKNIFE

Precizie sub-milimetrică în tratarea țesuturilor canceroase

CyberKnife este un sistem avansat de radiochirurgie tehnologică, care oferă o precizie sub-milimetrică în tratamentul cancerului oriunde în corp.

CyberKnife este utilizat în special în cazul tumorilor multiple care necesită o intervenție chirurgicală complexă și în tratamentul tumorilor care nu pot fi operate chirurgical. Precizia sa sub-milimetrică diminuează posibila deteriorare a țesuturilor sănătoase din jurul tumorii. CyberKnife monitorizează și urmărește mișcarea respiratorie a pacientului pentru a o corela cu mișcarea tumorii în timpul procedurii, asigurând transmiterea precisă a radiațiilor.

Tratamentul CyberKnife nu este dureros și nu necesită anestezie. Pacienții pot reveni rapid la rutinele lor zilnice la finalizarea tratamentului.

Ce este CyberKnife?

CyberKnife este un sistem de radiochirurgie conceput pentru efectuarea tratamentului pentru cancer cu o precizie mai mult decât milimetrică. Cu acest sistem, fasciculele de radiații sunt concentrate pentru a trata zonele canceroase ale creierului și corpului cu doze mari de radiații. În același timp, țesutul normal poate fi protejat la maximum de efectele radiațiilor. Această tehnologie robotică, controlată de computer poate, practic, să danseze și să se învârtă în jurul pacientului pentru a aplica radiații din sute de unghiuri diferite. Practic, CyberKnife este un accelerator liniar avansat care a fost plasat pe roboții folosiți în sectorul industrial. Este un dispozitiv de radiochirurgie stereotactică (SRC) care folosește fascicule de radiații care se concentrează pe zonele canceroase ale creierului și corpului, în special în locuri greu accesibile, pentru a furniza doze mari de radiații, oferind în același timp o protecție maximă pentru țesutul normal. SRC, care poate fi definit ca fiind tratamentul pentru o țintă identificată prin coordonate, presupune distrugerea completă a unei tumori într-o singură sesiune cu doze mari de radiații după determinarea coordonatelor tridimensionale. Atunci când acest tratament este livrat în mai mult de o sesiune (în general 3-5 ședințe) se numește Radioterapie Stereotactică (SRT).

Ce specialiști pot efectua tratamentul CyberKnife?

Specialiștii care aplică tratamentele CyberKnife sunt experți în radioterapie oncologică. Cu toate acestea, există specialiști în fizică medicală responsabili de calitatea tratamentului, tehnicieni de radioterapie care utilizează dispozitivele de tratament, asistente ce îi asistă pe medicii care urmăresc progresul pacientului și autoritățile de acceptare a pacientului care ajută în tot felul de situații și proceduri pentru a face tratamentul mai mult eficient și confortabil pentru pacient și oferă susținere radioterapeutului oncolog.

Pentru tratamentul căror tipuri de cancer se utilizează CyberKnife?

CyberKnife poate fi utilizat în toate leziunile creierului și regiunii gât-cap fără a exista limită pentru poziție și dimensiune. Este de preferat în tratamentul tumorilor maligne și benigne, metastazelor, malformațiilor arteriovenoase și al unor boli funcționale.

 • De asemenea, poate fi utilizat în cancerele pulmonare, cancerele de prostată, cancerele de cap și de gât, tumorile vertebrelor, cancerele de pancreas și metastazele în număr mic, dar care nu pot fi tratate prin alte metode, cancere pulmonare și hepatice în care tumora își schimbă locul datorită respirației sau mișcărilor intestinale, unele tumori care nu au fost tratabile în trecut sau tratabile doar prin operații care au lăsat alte leziuni, tumori din jurul ochilor care necesită eliminarea chirurgicală a ochiului și tulburări ale coloanei vertebrale care sunt foarte sensibile la radiații.
 • Metoda este folosită la pacienții care au făcut radioterapie înainte, dar boala a recidivat în aceeași zonă.

Ce oferă CyberKnife pacientului?

CyberKnife este un tratament adecvat pentru leziunile care se află în zone înguste, dificil de accesat, și care nu pot fi operate.

 • Este o opțiune pentru tumorile care nu necesită intervenție chirurgicală sau necesită o intervenție chirurgicală foarte complexă sau sunt inoperabile.
 • Sistemul efectuează tratamentul cu precizie sub-milimetrică și vizează să reducă deteriorarea țesutului sănătos la minimum.
 • Tratamentul rapid este efectuat prin sesiuni de aplicare al căror număr variază de la 1 la 5.
 • Pe parcursul perioadei de tratament, mișcările tumorii și ale pacientului pot fi monitorizate cu ajutorul sistemului de ghidare ce folosește imagistica instantanee și prin tehnologia robotică controlată de computer. Schimbările imediate pot fi detectate și corectate.
 • CyberKnife monitorizează respirația pacientului și mișcările tumorii care apar în consecință, face corecții de sensibilitate și aplică radiația în mod adecvat.
 • Tumorile multiple pot fi tratate simultan.
 • Este nedureros și nu necesită anestezie.
 • Pacientul nu trebuie să fie spitalizat și poate reveni la viața de zi cu zi foarte repede.

Detalii despre dispozitivul CyberKnife

Sistemul de radiochirurgie CyberKnife este un dispozitiv conceput pentru tratamentul cancerului. În principal este alcătuit dintr-un accelerator liniar cu o greutate de 140 kg care produce 6 raze X MV poziționate pe un robot industrial cu 6 articulații și un pat robotic pentru pacient care se poate deplasa în 6 direcții. Robotul are o precizie de 0,2 mm. Prin imagistica CyberKnife, care combină identificarea țintei cu sistemul robot controlat care oferă orientare, radiațiile ajung la tumori într-un mod foarte precis.

Cum se lucrează cu CyberKnife?

CyberKnife se aplică prin plasarea unei măști de plastic pe pacienți fără o intervenție chirurgicală. În timpul tratamentului, pacientul este plasat pe o masă controlată de robot care se poate mișca în 6 dimensiuni. Un sistem de captare a imaginii care determină amplasamentul tumorii, urmărește tumoarea și monitorizează modificările mișcărilor tumorale pentru a schimba poziția pacientului, dacă este necesar, tratând cu multă precizie tumorile pulmonare și hepatice care se deplasează odată cu respirația. În timpul tratamentului, pacientul nu trebuie să-și țină respirația, ci să respire în mod regulat. Sistemul compară tomografia computerizată și imaginile prin rezonanță magnetică obținute înainte de tratament cu imaginile instantanee prelevate în timpul tratamentului. Coordonatele tumorale obținute sunt evaluate instantaneu cu ajutorul computerului și se ajustează doza de radiații. Prin urmare, tratamentul nu este afectat de mișcările mici ale pacientului. În timp ce tratamentul se concentrează pe tumoare, deteriorarea țesutului sănătos din jur este redusă la minimum.

CyberKnife este primul și singurul sistem radioactiv chirurgical din lume conceput pentru a trata cancerul în întregul corp cu precizie milimetrică. Datorită acestui sistem, zonele canceroase din creier și din tot corpul pot fi tratate prin doze mari de radiații. Țesutul normal este protejat la nivel maxim de efectele radiațiilor. Dispozitivul de tratament se rotește în jurul pacientului ca și cum ar dansa, folosind tehnologia robotică controlată prin computer, și efectuează tratamentul aplicând radiații din sute de unghiuri. CyberKnife este compus din subsisteme care găzduiesc numeroase tehnologii avansate. CyberKnife, care este capabil să determine locul tumorii sub îndrumarea sistemului său de imagistică, este un sistem robotizat extrem de precis controlat prin computer și un sistem modern robotic de poziționare a pacientului. Toate aceste sisteme facilitează tratarea tumorii cu o precizie ridicată.

Care sunt afecțiunile ce pot fi tratate?

CyberKnife este aprobat de FDA pentru tratamentul tumorilor și leziunilor oriunde în corp în cazul în care este adecvată folosirea radioterapiei. Cu toate acestea, pacienții trebuie să consulte medicii pentru a se stabili dacă această abordare de tratament este potrivită pentru ei. Afecțiunile care pot fi tratate cu CyberKnife sunt:

 • Tumorile cerebrale primare și metastatice
 • Cancerul coloanei vertebrale
 • Tumori ale măduvei spinării
 • Tumori ale țesuturilor moi (plămâni, rinichi, ficat, pancreas)
 • Neuroame acustice
 • Meningioame și tumori la baza craniului
 • Tumori hipofizare
 • Tumori recurente și reziduale
 • Malformații arteriovenoase (MAV)
 • Tulburări funcționale, cum ar fi nevralgia trigeminală

Care sunt avantajele CyberKnife?

 • Tratament nedureros
  Nu există durere asociată cu tratamentul cu radiații prin sistemul de radiochirurgie CyberKnife.
 • Fără cadru
  Capacitatea CyberKnife de a se adapta mișcării pacientului în timpul tratamentului elimină durerea și inconvenientele asociate cadrului rigid metalic pentru cap utilizat în alte tehnici stereotactice.
 • Intervenție asupra întregului corp
  Designul unic al CyberKnife permite tratarea tumorilor sau a leziunilor în întregul corp, o abordare cu totul nouă pentru radiochirurgie. Tratamentul cu radiații poate fi administrat țesuturilor moi precum plămânii, ficatul, rinichii și alte organe, precum și creierului și coloanei vertebrale.
 • Tratament ambulatoriu
  Tratamentul CyberKnife reduce considerabil riscul de complicații și timpul de recuperare îndelungat asociat chirurgiei tradiționale. CyberKnife poate efectua, de asemenea, radiochirurgie „în etape” – unde doza totală de radiații este împărțită în două până la cinci doze mai mici pe mai multe zile. Acest lucru este deosebit de benefic pentru tratarea tumorilor mai mari sau a celor din apropierea zonelor sensibile, oferind o  mai bună radioterapie oncologică țesutului din jur. După tratament, majoritatea pacienților se pot întoarce acasă și își pot relua activitățile normale.

Tehnici utilizate în aplicarea radioterapiei oncologie:

Radioterapie stereotactică (SRT) / Radiochirurgie stereotactică (SRT):

Radiochirurgia stereotactică (SRS), care poate fi explicată ca fiind tratamentul unei ținte specifice prin intermediul unor coordonate, se referă la distrugerea completă a tumorii într-o singură sesiune prin doze mari de radiații după ce se determină coordonatele 3D ale țintei. Atunci când această terapie este aplicată în mai mult de o ședință (în general 3-5 ședințe), este numită radioterapie stereotactică (SRT).

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare