Tratament CyberKnife

Tratament CyberKnife

CyberKnife este o tehnologie avansată pentru radiochirurgie neinvazivă, nedureroasă, care oferă o precizie submilimetrică în tratamentul cancerului localizat oriunde în corp.

Ce este CyberKnife?

Practic, CyberKnife este un accelerator liniar avansat (LINAC) conceput pentru tratamentul cancerului. Este capabil să trateze tumorile canceroase și necanceroase și alte afecțiuni în care este adecvată folosirea radioterapiei. CyberKnife este compus dintr-un accelerator liniar cu o greutate de 140 kg care produce 6 raze X MV, poziționat pe un robot industrial cu 6 articulații și o canapea robotică pentru pacient care se poate mișca în 6 direcții. Dispozitivul de tratament rotește pacientul ca și cum ar dansa folosind tehnologia robotizată controlată de computer și aplică radiații din sute de unghiuri. Robotul are o sensibilitate de 0,2 mm. Cu acest sistem, zonele canceroase din creier și de pe tot corpul pot fi tratate cu doze mari de radiații. Țesuturile normale sunt protejate la niveluri maxime de efectele radiațiilor.

Cum funcționează CyberKnife?

CyberKnife se aplică prin plasarea unei măști de plastic sau a unui imobilizator corporal pe pacient fără o procedură chirurgicală. În timpul tratamentului, pacientul este așezat pe o masă controlată de robot care se poate mișca în 6 direcții. Un sistem de captare a imaginilor urmărește tumoarea și monitorizează mișcările pacientului pentru a schimba poziționarea dacă este necesar. Ajută la tratarea în siguranță a tumorilor pulmonare și hepatice care se mișcă odată cu respirația. În timpul tratamentului, pacienții nu trebuie să își țină respirația sau să respire în mod regulat. Sistemul compară tomografia computerizată și imaginile prin rezonanță magnetică realizate înainte de tratament cu imaginile instant realizate în timpul tratamentului. Coordonatele tumorii sunt evaluate instantaneu cu ajutorul computerului, iar doza de radiații este ajustată. Prin urmare, tratamentul nu este afectat de mișcările mici ale pacientului. Doza de radiații livrată este limitată la tumoră, iar afectarea țesutului sănătos din jur este redusă la minimum. Efectele procedurii apar treptat pe o perioadă de timp, iar tumora se micșorează.

Radioterapie ablativă stereotactică (SABR)

CyberKnife poate fi folosit în radiochirurgia stereotactică (SRS) și în radioterapia ablativă Stereotactică (SABR). SRS este o alternativă la intervenția chirurgicală care nu implică nicio incizie. În schimb, folosește fascicule concentrate de radiații pentru a trata țesuturile canceroase cu precizie chirurgicală. Scopul este distrugerea completă a tumorii într-o singură sesiune prin doze mari de radiații. Când acest tratament se efectuează în mai mult de o ședință (de obicei 3-5 ședințe), se numește radioterapie stereotactică (SRT). Spre deosebire de dispozitivul Gamma Knife, care este conceput pentru a efectua radiochirurgie în principal pentru leziunile cerebrale, Cyberknife poate fi folosit pentru tratament oriunde în corp. Aceasta se numește de obicei radioterapie stereotactică corporală (SBRT) sau radioterapie ablativă stereotactică (SABR). SABR este aplicată în doze mari în zonele țintă cu o precizie extremă, provocând daune minime țesuturilor sănătoase din jur.

Avantajele CyberKnife

 • Precizie submilimetrică. Sistemul efectuează tratamentul cu sensibilitate sub-milimetrică, reducând la minimum afectarea țesutului sănătos.
 • Capacitate de tratament a întregului corp. CyberKnife permite tratarea tumorilor sau leziunilor de pe tot corpul.
 • Alternativa la chirurgie. CyberKnife este utilizat în special în cazul mai multor tumori care necesită o intervenție chirurgicală complexă și în tratarea tumorilor care nu pot fi îndepărtate chirurgical.
 • Sincronizarea mișcării. CyberKnife monitorizează respirația pacientului și mișcările tumorii, făcând corecții extrem de detaliate și aplicând radiația în consecință.
 • Tratament rapid. De obicei, tratamentul cu radiații se aplică în 1 până la 5 ședințe.
 • Tratament nedureros. Nu există nicio durere asociată cu tratamentul cu radiații furnizat de sistemul de radiochirurgie CyberKnife. Acesta nu necesită anestezie.
 • Tratament ambulatoriu. Tratamentul CyberKnife reduce foarte mult riscul de complicații și timpul lung de recuperare asociat cu intervenția chirurgicală tradițională. După tratament, majoritatea pacienților se pot întoarce acasă și își pot relua activitățile obișnuite.

Tratamentul cancerului cu Cyberknife

CyberKnife poate fi folosit pentru tratamentul cancerului de oriunde din corp atunci când se recomandă radioterapie. Este preferat pentru tratamentul tumorilor maligne și benigne, metastazelor, malformațiilor arteriovenoase și a unor boli funcționale. Cu toate acestea, pacienții trebuie să-și consulte medicul pentru a determina dacă acest tratament este potrivit pentru ei.

Afecțiunile pe care CyberKnife le poate trata sunt:

 • Tumori cerebrale primare și metastatice;
 • Cancere de cap și gât;
 • Tumori spinale și vertebrale;
 • Tumori ale țesuturilor moi (cancer pulmonar, cancer de rinichi, cancer de ficat, cancer de pancreas);
 • Neuroame acustice;
 • Meningioame și tumori la baza craniului;
 • Tumori hipofizare;
 • Cancere de ochi;
 • Tumori recurente și reziduale;
 • Malformații arteriovenoase (MAV);
 • Tulburări funcționale, cum ar fi nevralgia trigemenului
 • Cancer de prostată etc.

Metoda poate fi utilizată în siguranță la pacienții care au făcut radioterapie anterior, dar boala a recidivat în aceeași zonă.

CyberKnife pentru cancerul de prostată

Tratamentul CyberKnife poate fi folosit ca prima opțiune pentru cancerul de prostată în stadiu incipient, cu risc scăzut sau cu risc intermediar. La pacienții cu cancer de prostată avansat, această metodă poate ajuta la încetinirea avansării bolii. Chirurgia și radioterapia sunt opțiuni comune de tratament pentru cancerul de prostată. CyberKnife este la fel de eficient în comparație cu intervenția chirurgicală și mai precis decât radioterapia convențională. Conform datelor clinice, tratamentul de prostată SBRT oferă rate excelente de supraviețuire fără boală la cinci ani după tratament. În plus, este neinvaziv, nedureros și convenabil pentru pacienți. Tratamentul CyberKnife pentru cancerul de prostată se finalizează de obicei în 4-5 ședințe timp de 1-2 săptămâni, în timp ce radioterapia tradițională durează 8-10 săptămâni.

Efectele secundare ale CyberKnife

Datorită caracteristicilor sale specifice, CyberKnife provoacă de obicei reacții adverse mai puține și mai ușoare în comparație cu radioterapia standard. La majoritatea pacienților, acesta are puține efecte secundare sau niciun efect secundar. Cu toate acestea, la fel ca orice tratament cu radiații, Cyberknife ar putea avea unele riscuri. Acestea pot varia de la pacient la pacient, în funcție de tipul tumorii, localizare, doza de tratament și starea generală de sănătate. Oboseala, iritația pielii, greața și vărsăturile pot fi observate temporar în unele cazuri. Unii pacienți pot întâmpina și probleme specifice în funcție de zona tratată. Efectele secundare potențiale și modul în care ar putea fi gestionate trebuie discutate în detaliu cu medicul dumneavoastră înainte de procedură.

De ce să alegeți Acibadem?

 • Expertiză recunoscută la nivel internațional în tratamentul cancerului. Pacienți din peste 40 de țări vin la Centrele Oncologice Acibadem pentru tratamentul cancerului. Tehnologia avansată, profesioniștii medicali de top și abordarea multidisciplinară sunt cele mai bune instrumente ale noastre împotriva cancerului.
 • Diverse opțiuni de tratament. Radioterapia oncologică se dezvoltă rapid pentru a asigura o siguranță și eficacitate mai ridicate pentru pacienții cu cancer. La Acibadem, avem cele mai noi dispozitive și opțiuni de tratament disponibile pentru a ne asigura că medicii noștri pot selecta cea mai potrivită soluție pentru fiecare pacient.
 • Serviciu exhaustiv pentru pacienții internaționali. Centrul nostru pentru pacienți internaționali oferă servicii complete pentru confortul pacienților noștri străini, de la genstionarea programărilor de tratament la Acıbadem până la asistență pentru detalii de călătorie și cazare.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare