Tratament CyberKnife

Tratament CyberKnife

CyberKnife este un sistem tehnologic avansat de radiochirurgie non-invazivă, fără dureri, care oferă o precizie sub-milimetrică în tratamentul cancerului oriunde în corp.

Ce este CyberKnife?

CyberKnife este un accelerator linear avansat proiectat pentru tratarea cancerului. Acesta poate fi folosit în tratamentul tumorilor canceroase și necanceroase și al altor afecțiuni unde radioterapia este adecvată. CyberKnife este alcătuit dintr-un accelerator liniar cu o greutate de 140 kg care produce 6 raze X MV poziționate pe un robot industrial cu șase articulații și un pat robotic pentru pacient care se poate deplasa în 6 direcții. Dispozitivul mișcă pacientul folosind o tehnologie robotică controlată de computer și aplică radiații din sute de unghiuri. Robotul are o sensibilitate de 0,2 mm. Cu acest sistem, zonele canceroase ale creierului și corpului pot fi tratate cu doze mari de radiații. Țesuturile normale pot fi protejate la maximum de efectele radiațiilor.

Cum funcționează CyberKnife?

CyberKnife se aplică prin plasarea unei măști de plastic sau a unui imobilizator corporal pe pacient fără a fi necesară o intervenție chirurgicală. În timpul tratamentului, pacientul este așezat pe o masă controlată de un robot care se poate mișca în șase direcții. Un sistem de captare a imaginilor urmărește localizarea tumorii și monitorizează mișcările pacientului pentru a schimba poziționarea dacă este necesar. Acest lucru ajută la tratarea în siguranță a tumorilor pulmonare și hepatice care se mișcă odată cu respirația. În timpul tratamentului, pacienții nu trebuie să își țină respirația sau să respire regulat. Sistemul compară imaginile de tomografie computerizată și de rezonanță magnetică realizate înainte de tratament cu imaginile instantanee realizate în timpul tratamentului. Coordonatele tumorii sunt evaluate instantaneu cu ajutorul computerului, iar doza de radiații este ajustată. Prin urmare, tratamentul nu este afectat de micile mișcări ale pacientului. Doza de radiații administrată este limitată la tumoră, iar afectarea țesutului sănătos din jur este redusă la minimum. Rezultatele procedurii apar treptat, în timp, iar tumora se micșorează.

Radioterapie ablativă stereotactică

CyberKnife poate efectua radiochirurgie stereotactică (SRS) și radioterapie ablativă stereotactică (SABR). SRS este o alternativă la intervenția chirurgicală și nu implică incizii. În schimb, utilizează fascicule focalizate de radiații pentru a trata țesuturile canceroase cu precizie chirurgicală. Scopul este distrugerea tumorii într-o singură ședință prin doze mari de radiații. Atunci când acest tratament este administrat în mai multe ședințe (de obicei 3-5 ședințe), se numește radioterapie stereotactică. Spre deosebire de dispozitivul Gamma Knife, care este conceput pentru a efectua radiochirurgie în principal pe leziuni cerebrale, CyberKnife poate administra tratamentul oriunde în organism. Aceasta se numește de obicei radioterapie stereotactică corporală (SBRT) sau SABR. SABR aplică doze mari în zonele țintă cu o precizie extremă, cu daune minime în țesuturile sănătoase din jur.

Avantajele CyberKnife

 • Precizie sub-milimetrică. Sistemul efectuează tratamentul cu o sensibilitate mai mică de un milimetru, asigurând o deteriorare minimă a țesuturilor sănătoase
 • Capacitate de tratare a întregului corp CyberKnife permite tratarea tumorilor sau a leziunilor în tot corpul.
 • Alternativă la operația chirurgicală. CyberKnife este deosebit de util în cazul tumorilor multiple care necesită o intervenție chirurgicală complexă și în tratarea tumorilor care nu pot fi îndepărtate chirurgical.
 • Sincronizarea mișcării. CyberKnife monitorizează respirația pacientului și mișcările tumorii, efectuând corecții precise și aplicând radiațiile în mod adecvat.
 • Ciclu scurt de tratament. În mod obișnuit, tratamentul cu radiații este aplicat pe parcursul a una până la cinci ședințe.
 • Tratament fără durere.Tratamentul cu radiații administrat prin sistemul de radiochirurgie CyberKnife nu este dureros și nu necesită anestezie.
 • Tratament ambulatoriu.Tratamentul CyberKnife reduce foarte mult riscul de complicații și timpul de recuperare asociat chirurgiei tradiționale. După tratament, majoritatea pacienților se pot întoarce acasă și își pot relua activitățile obișnuite.

Tratarea cancerului cu CyberKnife

CyberKnife poate fi utilizat pentru tratamentul cancerului oriunde în corp atunci când radioterapia este indicată. Este preferat pentru tratamentul tumorilor maligne și benigne, al metastazelor, al malformațiilor arteriovenoase și al unor boli funcționale. Cu toate acestea, pacienții trebuie să se consulte cu medicul lor pentru a stabili dacă acest tratament este potrivit pentru ei.

Printre altele, CyberKnife poate fi folosit pentru a trata următoarele afecțiuni:

 • Tumori cerebrale primare și metastatice
 • Cancere de cap și gât
 • Tumori ale coloanei vertebrale și ale vertebrelor
 • Tumori ale țesuturilor moi (cancere pulmonare, renale, hepatice și pancreatice)
 • Neuroame acustice
 • Meningioame și tumori la baza craniului
 • Tumori hipofizare
 • Cancer de ochi
 • Tumori recidivante și reziduale
 • Malformații arterio-venoase
 • Tulburări funcționale, cum ar fi nevralgia de trigemen
 • Cancer de prostată

Această metodă poate fi utilizată în siguranță la pacienții care au primit anterior radioterapie pentru o boală care a recidivat în aceeași zonă.

CyberKnife pentru cancerul de prostată

CyberKnife poate fi utilizat ca primă opțiune de tratament pentru cancerul de prostată în stadiu incipient, cu risc scăzut sau mediu. La pacienții cu cancer de prostată avansat, această metodă poate contribui la încetinirea progresiei bolii. Chirurgia și radioterapia sunt opțiuni de tratament des folosite pentru cancerul de prostată. CyberKnife este la fel de eficient ca și chirurgia și mai precis decât radioterapia convențională. Conform datelor clinice, tratamentul SBRT pentru prostată oferă rate excelente de supraviețuire fără boală la cinci ani după tratament. În plus, este neinvaziv, nedureros și convenabil pentru pacienți. Tratamentul CyberKnife pentru cancerul de prostată se realizează, de obicei, în 4-5 ședințe pe parcursul a 1-2 săptămâni, în timp ce radioterapia tradițională durează 8-10 săptămâni.

Efecte secundare ale CyberKnife

Datorită caracteristicilor sale specifice, CyberKnife comportă, de obicei, efecte secundare mai puține și mai ușoare decât radioterapia standard. La majoritatea pacienților, tratamentul are puține efecte secundare sau chiar niciunul. Cu toate acestea, la fel ca în cazul oricărui tratament cu radiații, CyberKnife prezintă unele riscuri potențiale. Acestea variază de la pacient la pacient, în funcție de tipul și localizarea tumorii, de doza de tratament și de starea generală de sănătate a pacientului. Oboseala, iritarea pielii, greața și vărsăturile sunt observate temporar în unele cazuri. Unii pacienți pot întâmpina și alte probleme în funcție de zona tratată. Medicii noștri discută în detaliu cu pacienții despre potențialele efecte secundare și gestionarea acestora înainte de procedură.

De ce Acibadem?

 • Expertiză recunoscută la nivel internațional în tratamentul cancerului.Pacienți din peste 40 de țări vin la Centrele Oncologice Acibadem pentru tratarea cancerului. Tehnologia avansată, profesioniștii medicali de top și o abordare multidisciplinară sunt cele mai bune instrumente ale noastre împotriva cancerului.
 • O varietate de opțiuni de tratament. Radio-oncologia se dezvoltă rapid pentru a asigura o mai mare siguranță și eficacitate pentru pacienții cu cancer. La Acibadem, dispunem de cele mai actuale dispozitive și opțiuni de tratament pentru a ne asigura că medicii noștri pot selecta cea mai potrivită soluție pentru fiecare pacient.
 • Servicii complete pentru pacienții internaționali.Centrul nostru pentru pacienți internaționali oferă servicii complete pentru confortul pacienților noștri străini, de la programarea tratamentelor până la asistență pentru aranjamentele de călătorie și cazare.

Ce tipuri de cancer sunt tratate cu  CyberKnife?

CyberKnife este un aparat de radiochirurgie stereotactică utilizat în tratamentul cancerului. Acesta poate fi utilizat pentru cancere primare sau metastatice. O tumoare primară înseamnă o tumoare care se dezvoltă în cadrul unui organ sau țesut. Aceasta se formează din celulele organului sau țesutului respectiv. Pe de altă parte, o tumoare secundară (metastatică) este o tumoare formată prin răspândirea celulelor canceroase dintr-o parte a corpului în alte părți. Tratamentul CyberKnife este utilizat atât în cazul cancerelor maligne, cât și benigne. De asemenea, dacă un cancer tratat reapare (cancer recurent), radio-oncologii pot aplica tratamentul Cyberknife. Această tehnologie poate fi benefică în distrugerea unor tipuri de tumori la nivelul creierului, plămânilor, prostatei, ficatului, pancreasului, rinichilor, sânului, ovarelor, coloanei vertebrale, măduvei spinării și capului și gâtului. CyberKnife poate oferi rezultate mai bune în cazul tumorilor localizate și al pacienților cu un număr limitat de metastaze.

Creierul este una dintre principalele zone unde se utilizează CyberKnife. Diferite tipuri de tumori cerebrale, cum ar fi astrocitoame, gliome, tumori ale bazei craniului, meningioame, schwannoame, adenoame hipofizare și metastaze cerebrale ar putea fi tratate cu această tehnologie. În funcție de mărimea, localizarea și tipul tumorii, medicii decid dacă să aplice sau nu tratamentul CyberKnife. Comisiile pentru tumori cerebrale de la Acıbadem se întâlnesc pentru a evalua pacienții și a decide ce tratament ar fi mai benefic pentru aceștia.

CyberKnife este o alternativă de tratament de luat în considerare pentru cancerul de prostată localizat. Timp de mai mulți ani, radioterapia a fost metoda utilizată pentru a trata cancerele de prostată. Cu radioterapia convențională, cancerul era eliminat în peste 30 de ședințe și pe o perioadă de 2 luni. Era un tratament lung și obositor pentru pacienți. Cu toate acestea, astăzi, tratamentul CyberKnife este finalizat în mai puțin de 5 ședințe pe parcursul a două săptămâni. Până în prezent, peste 20.000 de cazuri de cancer de prostată au fost tratate cu CyberKnife.

La ce vă puteți aștepta după tratamentul CyberKnife?

După diagnosticul cert, tratamentul optim pentru cancerul dumneavoastră este evaluat în comisia pentru tumori Acıbadem. Comisia pentru tumori, o echipă multispecializată formată din chirurgi, oncologi medicali, radio-oncologi, radiologi, medici de medicină nucleară și patologi, se reunește în cadrul unor ședințe periodice pentru a evalua diferiți factori care afectează starea unui pacient. Apoi, echipa decide asupra celei mai bune modalități posibile de tratament.

Dacă CyberKnife este cel mai bun tratament pentru dumneavoastră, echipa de radio-oncologie vă planifică pas cu pas parcursul tratamentului. După o scanare CT de înaltă rezoluție, imaginea este transferată către sistemul CyberKnife. Radio-oncologii examinează dimensiunea, forma și localizarea tumorii. Succesiv, se modelează fasciculul de radiații, se identifică doza și se stabilește numărul de ședințe.

În tratamentul CyberKnife, Acıbadem urmărește să trimită fascicule de radiații cu doze mari, precis direcționate către tumoare. În timp ce tumora este eliminată, țesuturile sănătoase sunt protejate. Întregul tratament nu depășește cinci ședințe. Fiecare ședință durează între 30 și 60 de minute. Tratamentul CyberKnife este nedureros și neinvaziv. În timpul unei ședințe de tratament, pacientul stă întins confortabil pe masa de tratament, fără anestezie. CyberKnife are un braț robotic care transmite fascicule de radiații. Acest braț robotic se mișcă și se rotește în jurul pacientului pentru a emite fascicule de radiații din diferite unghiuri. CyberKnife este o procedură ambulatorie, după sesiunea de tratament pacienții pot părăsi incinta spitalului. Toate ședințele durează aproximativ 1-2 săptămâni, iar odată ce tratamentul este finalizat, medicii efectuează o scanare pentru a verifica răspunsul tumorii la tratament.

Care sunt dezavantajele CyberKnife?

După tratament, pacienții pot, în general, să se întoarcă la viața lor obișnuită. Prin natura sa, radioterapia are unele efecte secundare, dar dacă luăm în considerare atât dezavantajele, cât și avantajele radioterapiei, dezavantajele sunt semnificativ mai limitate decât avantajele. Efectele secundare pot apărea în timpul radioterapiei sau după radioterapie. Departamentul de radio-oncologie al Acıbadem dispune de cele mai noi tehnologii, cum ar fi CyberKnife, MRIdian și ETHOS, care transmit fascicule de radiații precis direcționate către tumoare. Aceasta înseamnă că organele și țesuturile sănătoase sunt protejate de radiații. Astfel, efectele secundare ale radioterapiei se reduc într-o mare măsură.

Cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului CyberKnife includ oboseala, greața și iritarea pielii. Aceste efecte secundare durează doar o perioadă scurtă de timp. Efectele secundare potențiale ale CyberKnife variază în funcție de zona tratată. De exemplu, dacă un pacient are cancer de prostată și este tratat cu CyberKnife, acesta poate prezenta o frecvență crescută a urinării, urgență urinară, flux urinar slab și dificultăți în începerea urinării. Aceste efecte nu sunt, în general, severe sau permanente și vor dispărea odată ce tratamentul este finalizat. CyberKnife este unul dintre cele mai folosite dispozitive de radiochirurgie pentru tratamentul tumorilor cerebrale. Acest lucru se datorează în principal faptului că această abordare terapeutică păstrează funcțiile importante ale creierului și diminuează efectele secundare ale tratamentului în comparație cu tratamentele tradiționale cu radiații. Efectele secundare asociate tratamentului CyberKnife pentru creier sunt durerile de cap, vărsăturile, convulsiile și necroza, care sunt, în general, ușoare și temporare.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare