fbpx

Reconstrucția de capsulă superioară – tratament ultramodern pentru rupturile musculare ale umărului

Nu neglijați rupturile musculare de la nivelul umărului! Asta pentru că amânarea intervenției care poate remedia situația face imposibilă rezolvarea rupturilor musculare. Acestea apar ca urmare a traumatismelor sau a unor probleme cauzate de înaintarea în vârstă. Dacă nu sunt tratate în decurs de un an, pot deveni imposibil de tratat. Iată ce declară Arel Gereli, Profesor Asociat, unul dintre medicii specializați în ortopedie și traumatologie, care activează în cadrul spitalului ACIBADEM Altunizade, din Istanbul: “Din păcate, aproximativ 20 la sută dintre pacienții cu rupturi musculare pierd timp prețios pentru că se tem de intervenția chirurgicală. În aceste condiții, ei nu-și pot folosi corect articulația umărului, iar funcția motrică a acestuia este serios afectată. Brațul devine nefuncțional, iar calitatea vieții scade considerabil.”

Care sunt soluțiile moderne pentru rupturile musculare?

Dacă pacienții cu rupturi musculare se adresează unui specialist în ortopedie și traumatologie care activează într-o clinică de top, cum sunt cele din cadrul grupului ACIBADEM, pacienții au șanse maxime să-și recapete starea de sănătate. La ora actuală, una dintre cele mai moderne intervenții care asigură repararea rupturilor musculare este transferul de țesut propriu de la nivelul musculaturii superioare a piciorului în zona umărului. Aceasta este o intervenție laborioasă care câștigă tot mai multă popularitate în medicina ortopedică și în traumatologie, fiind superioară chirurgiei protetice.

De ce e importantă intervenția de reparare a rupturilor musculare ale umărului?

Articulația umărului este implicată în efectuarea unei game largi de tipuri de mișcare și de aceea este expusă accidentelor și traumelor. Astfel, rupturile de la nivelul grupului de mușchi din zona umărului afectează mult calitatea vieții pacienților, din cauza durerilor și limitărilor care survin în efectuarea mișcărilor normale. Rupturile musculare de la nivelul umărului sunt extrem de frecvente și reprezintă 60 la sută dintre problemele ortopedice care afectează persoanele peste 65 de ani. Însă și persoanele tinere se pot confrunta cu această afectare musculară din cauza accidentelor la sport sau a ridicării unor greutăți mari în timpul activităților profesionale. Indiferent de vârsta la care apar, rupturile musculare trebuie rezolvate pentru că mușchiul își pierde treptat funcționalitea și capacitatea de vindecare, iar opțiunile de tratament devin limitate. Însă soluții există, iar una dintre acestea este reconstrucția de capsulă superioară, considerată o alternativă la chirurgia protetică, mai ales în cazul persoanelor tinere cu rupturi musculare imposibil de operat și rezolvat prin protezare. În multe situații de afectare a mobilității umărului, protezarea reprezintă prima opțiune, însă în stadii avansate, nu mai dă rezultate. În plus, proteza trebuie schimbată la un anumit interval de timp, așa că reconstrucția de capsulă superioară rămâne soluția.

Cât durează recuperarea după intervenția de reparare a rupturilor musculare fără protezare?

Această intervenție se practică de 10 ani în lume și este disponibilă și în Turcia în cadrul clinicilor ACIBADEM. Funcționalitatea articulației umărului este redată multor pacienți cu ajutorul transplantului unei porțiuni de mușchi de la nivelul membrelor inferioare. Astfel, este atenuată durerea, iar calitatea vieții se îmbunătățește foarte mult. De asemenea, chirurgii care realizează această operație reușesc să obțină și rezultate estetice pentru pacienți. În plus, adaptarea organismului la mușchiul transplantat este mai rapidă decât în cazul protezării. După intervenție, pacienții vor intra într-un program de recuperare și vor purta un dispozitiv de susținere a brațului. Recuperarea durează circa 4 luni, iar după acest interval, pacienții vor putea folosi articulația umărului și vor putea reveni la gesturile obișnuite, precum îmbrăcarea fără dificultate. r