fbpx

Radiologia intervențională, o soluție pentru mulți pacienți cu cancere și boli cardiovasculare

La ora actuală, radiologia intervențională salvează sănătatea și viața multor pacienți prin intermediul tehnologiei medicale avansate. Specialiștii folosesc aparatură din ce în ce mai performantă pentru a depista boli grave și pentru a aplica terapii eficace, totul cu minimum de efecte adverse și confort maxim pentru pacient. Specialiștii în radiologie intervențională ai centrelor ACIBADEM vorbesc despre performanțele actuale ale acestei ramuri din medicină, cu beneficii multiple în tratarea cancerelor și a bolilor vasculare.

Ce este radiologia intervențională?

Radiologia intervențională este o ramură din medicină care permite diagnosticarea și tratarea unor boli localizate în diverse organe și sisteme din corpul uman, prin utilizarea tehnicilor imagistice cum ar fi radiografia, CT și RMN. La ora actuală, procedurile sunt aplicate cu ajutorul dispozitivelor moderne de ultimă generație, care sunt folosite cu succes de specialiștii centrelor medicale din grupul ACIBADEM. „Procedurile radiologice intervenționale ne dau posibilitatea ca pacienții să fie tratați în modul cel mai eficient și cel mai puțin riscant, în comparație cu alte proceduri medicale. Procedeele menționate sunt realizate în general prin mici incizii în piele și prin utilizarea de ace sau tuburi mici, denumite catetere, de diferite mărimi și diametre. Multe boli, care puteau fi tratate doar prin intervenții chirurgicale și incizii mari, acum pot fi abordate prin incizii minime și anestezie locală. Astfel, se reduc severitatea traumei provocate asupra pacientului, precum și riscul de infecție”, spune prof. dr. Koray Güven, specialist în radiologie intervențională la Spitalul Acıbadem Maslak. La ora actuală, radiologia intervențională salvează viața pacienților cu boli oncologice, afecțiuni cardiovasculare precum embolia arterială, dar și alte probleme medicale grave.

Ce poate face radiologia intervențională pentru bolnavii de cancer?

Una dintre aplicațiile frecvente ale radiologiei intervenționale este abordarea tumorilor hepatice. Aceasta poate fi aplicată la 3 pacienți din 4, acolo unde intervenția chirurgicală clasică nu poate rezolva problema. Astfel, medicii din centrele oncologice de prestigiu precum ACIBADEM abordează cazuri de cancere hepatice complicate, precum cele cu diagnostic în stadiu avansat, tumori multiple, localizarea tumorilor lângă vase de sânge importante sau în vecinătatea căilor biliare. Mai mult, radiologia intervențională crește șansele de reușită a metodelor chirurgicale și chimioterapiei destinate metastazelor din ficat. „Procedurile de radiologie intervențională non-vasculară care sunt efectuate în scopuri de diagnosticare ne ajută să realizăm biopsiile. Acestea reprezintă recoltarea de probe de țesut din organe cum ar fi prostata, ficatul, pancreasul, plămânii și rinichii sau din formațiuni tumorale din afara acestora. Pe tot parcursul biopsiei, metodele imagistice, cum ar fi ultrasunetele și CT ne ajută să vizualizăm zona și să vedem dacă acele de recoltare sunt poziționate cu precizie spre zona dorită”, explică profesorul Yurtkuran Sadıkoğlu, expert ACIBADEM, modul cum decurg biopsiile moderne. De asemenea, medicii folosesc tehnologii radiologice intervenționale pentru a distruge tumorile, pentru a bloca vasele de sânge care le alimentează și pentru a elibera canalele biliare blocate de tumori. În plus, prin angiografie, ei pot face chemo-embolizare, adică administrarea medicamentelor direct în organele afectate de cancer și vasele de sânge care alimentează zona malignă.  Astfel, cresc șansele de vindecare în cazul multor cancere, precum cel hepatic.

Care sunt avantajele pentru pacienții tratați prin radiologie intervențională?

Pentru pacienți, radiologia intervențională are avantaje multiple: în primul rând, este ușor tolerată și are risc scăzut de durere și de infecție. Apoi, timpul de spitalizare este mult redus, la una, două zile, iar persoanele care au trecut prin diverse intervenții își pot relua rapid activitatea. În plus, radiologia intervențională reprezintă o șansă în plus către tratament și vindecare în cazul pacienților care nu pot face intervenții chirurgicale clasice, această metodă permițând tratarea tumorilor avansate și reducerea stadiului de boală. Astfel, dacă pacienții sunt corect diagnosticați și solicită terapii în centre de excelență precum cele din cadrul grupul ACIBADEM, speranța de viață și calitatea vieții cresc semnificativ.

Care sunt tehnologii moderne disponibile în centrele ACIBADEM?

La ora actuală, medicii de top din cadrul grupului ACIBADEM dispun de aparatură și tehnologie de ultimă generație prin care aplică procedurile radiologice intervenționale. Printre acestea, se numără 64-Slice CT cu imagistică tridimensională, ultrasunete, fluoroscopie și angiografie cu substracție digitală. În funcție de tipul procedurii, în timpul tratamentului sunt utilizate și alte echipamente moderne și materiale aprobate internațional, cum ar fi catetere, stenturi, ace de biopsie speciale, dispozitive de ablație și materiale de embolizare. „Toate acestea sporesc siguranța procedurii și reduc semnificativ complicațiile. În plus, avem posibilitatea de a efectua proceduri ghidate prin rezonanță magnetică pe leziuni care nu pot fi detectate prin alte metode. Această tehnologie se folosește atunci când este necesară efectuarea biopsiilor asupra prostatei și a altor organe”, spune prof.dr. Can Çalıșkan, radiolog intervențional la Spitalul Universitar Acıbadem Atakent.