fbpx

Problemele articulare, tratate cu succes de experții ACIBADEM

Protezarea articulațiilor care nu mai funcționează corect reprezintă una dintre cele mai performante intervenții din chirurgia ortopedică. Asta pentru că îmbunățește foarte mult calitatea vieții pacienților ale căror articulații s-au deteriorat de-a lungul timpului. Experiența medicilor cum sunt cei din cadrul ACIBADEM, intervențiile laborioase și materialele compatibile cu organismul uman fac ca rata de succes a chirurgiei protetice a articulațiilor să ajungă până la 90 la sută.

Ce presupune protezarea articulară?

Tehnicile de protezare articulară au fost folosite prima dată în urmă cu 50 de ani, iar de atunci, evoluția acestora a fost una spectaculoasă. În principiu, scopul protezării este formarea unei articulații artificiale, prin acoperirea porțiunilor uzate ale articulației cu dispozitive de metal sau polietilenă, care să permită mișcările normale și eliminarea durerii. Astăzi, tehnicile moderne au atenuat foarte mult riscul de deteriorare a structurilor artificiale ca urmare a frecării. În plus, a crescut durabilitatea articulațiilor ca urmare a materialelor noi, performante.

Ce articulații pot fi reparate cu ajutorul protezării?

La ora actuală, protezarea articulară se aplică pe scară largă în tratamentele chirurgicale ortopedice. Astfel, medicii pot repara mai multe tipuri de articulații, însă cele mai frecvente intervenții au loc la nivelul genunchilor și soldului. Însă nu puține sunt și cazurile când medicii recomandă protezarea articulației umărului. Situațiile care impun necesitatea protezării sunt diverse. Iată ce declară Prof. Dr Tolga Tüzüner, medic ortoped specializat în traumatologie, care activează în cadrul Spitalului ACIBADEM Bakirköy: “Artrita articulară avansată (osteoartrita) și bolile reumatice se numără printre cauzele durerilor articulare și ale problemelor funcționale articulare. Pe termen lung, acestea afectează calitatea vieții și reduc mult capacitatea de mișcare. În momentul în care terapiile medicamentoase și programele de recuperare nu mai dau roade, atunci specialiștii iau în calcul protezarea articulară. Astfel, aceasta se recomandă pacienților cu dureri mari articulare care afectează calitatea vieții, persoanelor care se deplasează cu dificultate, celor care nu mai pot urca scările și celor la care terapiile medicamentoase și exercițiile de recuperare nu mai funcționează.”

Care sunt limitele intervenției de protezare a articulației?

Deși au salvat sănătatea și mobilitatea multor persoane, intervențiile de protezare a articulațiilor nu sunt recomandate oricui. Prof. Dr. Tolga Tüzüner, medic ortoped specializat în traumatologie, din cadrul Spitalului ACIBADEM Bakirköy, spune că intervențiile prezintă riscuri mari în cazul pacienților cu obezitate, cu diabet care nu este ținut sub control, cu tromboză venoasă profundă sau boli de inimă. “În cazul femeilor, al persoanelor care au în familie istoric de boli articulare, al persoanelor cu obezitate, al celor sedentare, dar și al celor care au meserii care presupun efort fizic mare, intervențiile de reparare a articulațiilor implică riscuri mai mari. În plus, artrita reumatoidă și leziunile dermale active cresc riscul de infecție. Însă aceste riscuri asociate intervenției pot fi reduse prin anumite măsuri și printr-o pregătire preoperatorie minuțioasă. Dacă un chirurg ortoped își ia toate măsurile de precauție, aceste riscuri pot fi reduse mult. În plus, un medic cu experiență va putea gestiona cu succes orice complicație care apare”, spune Prof. Dr. Tüzüner.

Cum se îmbunătățește viața pacienților după intervențiile de protezare a articulațiilor?

Scopurile principale ale intervenției de protezare a articulațiilor sunt reducerea durerii și redarea capacității de mișcare. Astfel, calitatea vieții pacienților se îmbunătățește mult dacă aceștia nu mai experimentează simptome neplăcute la fiecare mișcare, la fiecare pas. În foarte multe dintre cazuri, chirurgia protetică este singura soluție, acolo unde medicamentele și programele de recuperare nu au dat rezultate. La ora actuală, datorită experienței medicilor și materialelor performante, 90 la sută dintre pacienții care recurg la protezarea articulară scapă de durere și se bucură de recuperarea mobilității. Astfel, treptat, pot reveni la activitățile obișnuite, pot merge, pot urca scările. La scurt timp după operație, pacienții se pot deplasa susținuți, iar reducerea durerii și căpătarea independenței de mișcare sunt posibile după 4-6 săptămâni de la intervenție, în funcție de fiecare pacient în parte”, afirmă medicul ortoped de top din cadrul ACIBADEM.

Cum decurge recuperarea după intervenția de protezare a articulațiilor?

Protezarea articulară este o intervenție de succes pentru că permite pacienților să-și reia activitățile normale, după încheierea perioadei de recuperare. În cazul intervenției la genunchi, plaja de mișcare este de 120-130 de grade. Aceasta este de ajuns pentru activitățile curente, însă pacienții care aveau meserii ce presupuneau efort fizic intens sunt sfătuiți să nu le reia pentru că acestea afectează durata de viață a protezei. Pacienții cu proteze de șold și de genunchi nu se vor mai putea apleca până la capăt și vor fi sfătuiți să evite anumite mișcări pentru a nu deteriora în timp proteza. Însă vor fi permise activități fizice care nu presupun un impact puternic cu solul precum mersul pe jos, alergările ușoare, înotul, tenisul sau dansul. “Pacienții pot relua anumite activități fizice după o evaluare medicală post recuperare. De altfel, exercițiile de recuperare sunt importante și pregătesc pacienții pentru reluarea activității fizice. Aceasta nu poate fi făcută mai devreme de 6 luni de la intervenție și trebuie precedată de programe de propriocepție, cu exerciții de conștientizare a presiunii profunde și a poziției”, recomandă prof. dr. Tolga Tüzüner.

Cât de importantă este schimbarea stilului de viață pentru succesul intervenției pe termen lung?

Recomandarea unanimă a chirurgilor ortopezi de top este una singură: dieta echilibrată, eliminarea kilogramelor în plus, evitarea sedentarismului și adoptarea unui program de exerciții fizice adaptate capacității de efort a organismului sunt condiții esențiale pentru ca protezarea să fie un succes pe termen lung. Prof. Dr. Tolga Tüzüner spune că persoanele care au trecut prin intervenții de protezare articulară se pot bucura de rezultatele bune ale acestora 15-20 de ani. Succesul pe termen lung al intervenției este condiționat de pregătirea corectă preoperatorie a pacientului, de experiența specialiștilor, dar și de respectarea programelor de recuperare. Toate acestea sunt realizate cu brio în cadrul spitalelor și clinicilor ACIBADEM din Turcia, recunoscute și pentru departamentele de chirurgie ortopedică performantă. Specialiștii ACIBADEM au salvat sănătatea și au redat capacitatea de mișcare multor sportivi de performanță care au suferit accidente, dar și multor persoane care s-au confruntat cu grave afecțiuni articulare.