„TUMORA GIGANTĂ” ÎNDEPĂRTATĂ DIN PIEPTUL SĂU ÎŞI VA OCUPA LOCUL ÎN LITERATURA MEDICALĂ MONDIALĂ

„TUMORA GIGANTĂ” ÎNDEPĂRTATĂ DIN PIEPTUL SĂU ÎŞI VA OCUPA LOCUL ÎN LITERATURA MEDICALĂ MONDIALĂ

O tumoră gigantă cântărind 3 kilograme şi 325 grame a fost îndepărtată din pieptul copilului de 10 ani Bueka Berishvili. Această tumoră gigantă, de aproape 15 ori dimensiunea inimii sale şi care îşi va ocupa locul în literatura medicală, comprimase plămânul său stâng, făcându-l să se micşoreze la o dimensiune de 1 cm, şi se expulzase împingând coastele. O operaţie solicitantă executată de Profesorul Semih Halezeroglu, Specialist în chirurgie toracică a Spitalului Acibadem Maslak, a permis îndepărtarea tumorii micului Bueka în întregime, prevenind astfel recurenţa bolii. Întorcându-se la o viață normală, Bueka visează acum să joace din nou fotbal.

O tumoră lungă de 26 cm

Iată cum s-a desfăşurat povestea lui Bueka Berishvili, începută în Georgia şi încheiată fericit la Istanbul: Bueka s-a prăbuşit subit când o minge i-a lovit pieptul în timpul unui meci de fotbal cu prietenii săi, apoi a fost dus de familia sa la spital. Analizele detaliate din spital au indicat o tumoră lungă de 26 cm în cavitatea toracică stângă, localizată între inimă şi plămân, ieşind din această zonă prin împingerea coastelor. Tumora era aproape de 15 ori mai mare decât inima sa.

Tumora împingea inima spre dreapta şi a micşorat plămânul la 1 cm, zdrobindu-l

S-a descoperit că tumora care ocupa aproape jumătate din partea superioară a corpului, împinsese inima lui Bueka de la stânga spre dreapta, şi a mişcorat dimensiunea plămânului stâng, care în mod normal ar fi fost de 17 cm, la 1 cm. Deoarece Bueka nu a putut fi operat în Georgia, doar un eşantion mic a fost colectat pentru analize anatomopatologice. Rezultatul i-a şocat chiar şi pe anatomopatologii din Germania. Boala lui Bueka era condrosarcom, una din cele mai maligne forme de cancer. Mai mult, tumora sa ajunsese la dimensiuni teribile şi nu mai fusese întâlnită niciodată la un copil de 10 ani! Cu toate că familia sa a fost devastată de veste, aceştia nu au renunţat, şi după o căutare, au luat imediat legătura cu Profesorul Semih Halezeroglu, Specialist în Chirurgie Toracică la spitalul Acibadem Maslak. După examinarea probelor, Profesorul Halezeroglu a declarat că poate efectua operaţia. Cu toate acestea, starea lui Bueka se deteriorase grav în decursul căutărilor şi avea dificultăţi serioase la respirat, nu se putea mişca, nu putea dormi sau mânca. 

Tumora gigant a fost înlăturată împreună cu 3 coaste 

După o operaţie de 3 ore, Profesorul Semih Halezeroglu a îndepărtat în totalitate tumora şi a redat copilului sănătatea sa. Profesorul Halezeroglu a descris felul în care a decurs operaţia: „ Am îndepărtat o tumoră gigant de 26 cm ca un întreg, împreună cu cele 3 coaste din care origina. Îndepărtarea tumorii ca întreg a fost extrem de importantă, altfel, chiar şi o bucată mică rămasă în cavitatea toracică ar fi fost de ajuns pentru recurenţa tumorii. Am înlocuit coastele canceroase cu un material special ce serveşte aceleaşi funcţii şi apoi am finalizat operaţia. Inima acestui copil cântăreşte 225 grame. Pe de altă parte, tumora a fost cântărită în laboratorul de anatomie patologică după îndepărtarea ei şi măsura 3 kilograme şi 325 grame. În alte cuvinte, tumora îndepărtată cântărea de 15 ori mai mult decât inima. Era imposibil ca, copilul să trăiască astfel pentru mult timp. Acuma el s-a întors la viaţa sa normală exact ca prietenii săi. Este o fericire mare pentru întreaga noastră echipă să vedem copilul jucându-se din nou în curtea spitalului”. A declarat Prof. Dr. Semih Halezeroglu.

Plămânul a început să funcţioneze, inima s-a mutat din nou la stânga 

Profesorul Semih Halezeroglu, primul chirurg turc ales Preşedinte al Asociaţiei Europene de Chirurgie Toracică, a declarat că în timpul operaţiei a umflat plămânul care fusese forţat să se micşoreze la 1 cm sub compresia tumorii gigant şi că acum plămânul a revenit la dimensiunea sa normală. 

După operaţie, plămânul a început să funcţioneze iar inima a fost aşezată înapoi în poziţia sa originală în partea stângă a pieptului, aşa cum a declarat Profesorul: „ Nici nu a trebuit să îl transferăm la terapie intensivă deoarece imediat după operaţie, Bueka a început să respire normal şi inima sa a revenit la normalitate. De asemenea, nu a necesitat vreun tratament suplimentar având în vedere că tumora a fost complet îndepărtată”. 

Înapoi din pragul morţii, va putea fugi o săptămână mai târziu 

Cu toate că au trecut doar 3 zile de la operaţie, Bueka poate respira cu uşurinţă şi se poate juca. Acesta va putea alerga alături de prietenii săi, şi va putea chiar continua să joace fotbal şi să facă dansuri foclorice, activităţi pe care le iubeşte foarte mult.
O premieră mondială, această tumoră îşi va ocupa locul în literatura medicală
Profesorul Semih Halezeroglu a declarat că în prezent există doar 12 articole despre „tumori toracice gigant” la copii. Cea mai mare dintre ele este o tumoră de 18 cm îndepărtată din un copil de 15 ani. Tumora îndepărtată de Profesorul Semih Halezeroglu măsura 26 cm şi cântărea de 15 ori mai mult decât inima, şi este unică în literatură.

Prof. Dr. Semih Halezeroglu este unul dintre putinii specialiști in chirurgie toracică la nivel mondial care face interventii minim invazive (VATS) printr-o singura incizie.

×
Căutare