Sânul Monicăi Pintilie a fost extirpat din cauza unei tumori

DUPĂ 6 ANİ A FOST EFECTUATĂ RECONSTRUCŢİA SÂNULUİ CU ŢESUT ABDOMİNAL!

Cancerul de sân reprezintă cea mai frecventă formă de cancer la femei. Una din opt femei suferă de cancer la sân. Românca Monica Pintilie a  primit un astfel de diagnostic acum 6 ani. Într-un moment în care se palpa singură a simţit o umflătură la sân şi s-a prezentat imediat la medic. Aşa cum avea să afle, era vorba de cancer la sân. A început lupta împotriva acestei boli având ca singur gând faptul că “trebuie să rămân în viaţă pentru fiul meu” şi s-a operat. I-a fost extirpat sânul drept. Odată cu trecerea timpului a început să simtă lipsa sânului. La un post de televiziune din România a intrat în direct, acest lucru a însemnat un punct de cotitură în viaţa ei.

La recomandarea specialiştilor aflaţi în platou a venit în Turcia. Prof. Dr. Şükrü Yazar, Specialist chirurgie plastică, reconstructivă şi estetică din cadrul Spitalului Acıbadem Maslak a reuşit să îi refacă sânul Monicăi Pintilie cu ajutorul “metodei de reconstrucţie a sânului după cancer” prin microchirurgie. Din ţesutul preluat din zona abdominală împreună cu vasele de sânge a fost reconstruit sânul printr-o intervenţie chirurgicală, care a durat şapte ore. Prof. Dr. Yazar a realizat această operaţie prin microchirurgie reconstructivă afirmând că a fost “o operaţie extrem de sofisticată” şi în acelaşi timp pacientei i-a fost efectuată o  operaţie de întindere abdominală, parte integrantă a acestei metode.

Stresul de la locul de muncă şi fumatul au dus la cancer de sân

Monica Pintilie avea 36 de ani. Într-o zi în timp ce se palpa singură a descoperit o umflătură. “În acel moment am îngheţat, eram în stare de şoc” spune Monica. Am mers imediat la doctor. În urma investigaţiilor a aflat că are cancer. În acel moment a simţit că se năruie totul, era foarte tânără. S-a gândit imediat la fiul ei. Îşi dorea să se bucure cât mai mult de fiul ei Thomas şi să îl vadă crescând. Atunci s-a hotărât să învingă cancerul. S-a aşezat pe masa de operaţie gândindu-se doar la fiul său şi la sănătatea ei. Nu mai conta faptul că avea să îşi piardă un sân. Singura dorinţă era aceea de a împărtăşi alături de fiul şi de soţul ei o viaţă frumoasă şi sănătoasă. “Aveam o muncă foarte stresantă” ne spune Monica. “Eram inspector la protecţia consumatorilor. În fiecare zi eram în contact cu foarte multe persoane. Mă ocupam de problemele tuturor şi fără să vreau eram afectată de acestea. Într-un fel, problemele lor deveniseră problemele mele. Din cauza stresului ajunsesem să fumez un pachet de ţigări pe zi.” După ce a fost diagnosticată cu cancer s-a lăsat de fumat. “Fiul meu a fost cel care m-a motivat şi m-a făcut să rămân în picioare. De asemenea, ştiam că pot să scap de această boală şi să îmi recapăt sănătatea” spune aceasta. 

A apărut în direct şi apoi a venit într-un suflet în Turcia pentru operaţie

După 6 ani de la operaţia de mastectomie a primit o invitaţie să povestească despre boala sa în cadrul unui program de sănătate televizat, difuzat în România. În timpul programului a povestit despre boala de care a suferit şi de problemele pe care le întâmpină după ce i-a fost extirpat un sân. Chiar şi atunci se simţea cuprinsă de “jenă” datorită faptului că îi fusese extirpat un sân din cauza cancerului. Despre acele clipe povesteşte astfel: “Simţeam o jenă imensă când am apărut în cadrul programului. La fel cum simţeam şi atunci când intram în piscină sau când făceam sport. Programul respectiv punea accentul pe faptul că viaţa trebuie preţuită. Erau prezenţi şi medici.  Înaintea mea a fost prezentată o altă femeie, care se tratase de cancer în Turcia. După aceea mi-am spus şi eu povestea. Medicul mi-a recomandat reconstrucţia mamară (reconstrucţie după cancer) şi apoi s-a luat legătura cu Prof. Dr. Şükrü Yazar. Plină de încredere am venit în Turcia. Pe cei dragi i-am lăsat acasă. Îmi era foarte greu să mă despart de fiul meu, dar am venit în Turcia plină de speranţă.”  Mai întâi au fost trimise fotografiile cu Monica Pintilie. Pentru început Prof. Dr. Şükrü Yazar, Specialist chirurgie plastică, reconstructivă şi estetică din cadrul Spitalului Acıbadem Maslak a examinat cu atenţie fotografiile. După aceea pacienta a fost invitată în Turcia.

Sânul a fost reconstruit din ţesutul preluat cu ajutorul unui microscop din zona abdominală

Monicăi Pintilie i-a fost reconstruit sânul în urma unei intervenţii care a durat 7 ore.  Prof. Dr. Şükrü Yazar afirmă că una din opt femei se îmbolnăveşte de cancer şi îşi poate pierde unul sau ambii sâni. Sânii joacă un rol important pentru o femeie atât în viaţa de familie cât şi la serviciu, atât în mediul social cât şi din punct de vedere psihologic. Prof. Dr. Yazar  afirmă faptul că “Pierderea sânului reprezintă o problemă foarte mare pentru o femeie. În schimb reconstrucţia mamară reprezintă un nou început pentru o mare parte din paciente. Mai mult decât atât, avem posibilitatea să reconstruim un sân foarte asemănător cu cel natural. Reconstrucţia mamară consolidează starea mentală a pacientelor şi le permite acestora să lupte mai bine cu boala.”

Reconstrucţia mamară poate fi efectuată prin două metode: cu ajutorul protezei mamare iar cealaltă metodă este cea folosită pentru Monica Pintilie: reconstrucţia mamară folosind ţesut propriu. Operaţiile de reconstrucţie mamară, care folosesc ţesut propriu, sunt mai complexe şi necesită experienţă chirurgicală. De cele mai multe ori pentru reconstrucţie se foloseşte ţesut preluat din zona abdominală, de pe spate, şold şi picioare. Cu ajutorul microscopului se recoltează tegument, ţesut adipos, vase de sânge şi după ce sunt complet îndepărtate din zona abdominală, de pe spate sau şold, astfel încât muşchii din zona respectivă să nu fie afectaţi în nici un fel, acestea sunt prinse astfel încât să se asigure întreaga vascularizaţie a lambourilor. Prof. Dr. Yazar spune că pentru a putea efectua această operaţie, despre care afirmă că este “o intervenție extrem de sofisticată” este nevoie de experienţă în ceea ce priveşte chirurgia plastică şi microchirurgia reconstructivă. Este nevoie de precizie pentru a putea recolta vase de sânge mai subţiri de 1 milimetru, care trebuie apoi să fie cusute unele de altele sub microscop. În timpul acestei operaţii pacientei îi este efectuată şi o operaţie estetică de întindere a abdomenului, parte integrantă a acestei metode de reconstrucţie. Acest gen de intervenţii durează între 6-8 ore cu ajutorul unor mâini dibace. Monicăi Pintilie i s-a reconstruit sânul drept într-un mod asemănător cu celălalt sân, printr-o operaţie care a durat 7 ore. Astăzi Monica Pintilie are 42 de ani şi afirmă că se simte foarte bine și parcă “s-a născut din nou”.

Pentru mai multe detalii despre accesarea serviciilor medicale ale grupului Acibadem vă rugăm să contactați biroul local din România la adresa de email info.ro@acibadem.com.tr sau telefon 021 313 99 38.

×
Căutare