O TUMORĂ, DE DIMENSIUNEA UNUI MĂR, ÎNDEPĂRTATĂ DIN BURAK, UN COPIL ÎN VÂRSTĂ DE 9 ZILE

Burak s-a născut cu o tumoră cerebrală de dimensiunea unui măr. Doctorii au spus familiei că era imposibil de tratat şi că ar fi bine să ia acasă copilul care, cel mai probabil va avea doar câteva zile de viaţă. Familia Akkaya nu a fost de acord. Burak a fost dus la Prof. Dr. Memet Ozek, specialist neurochirurgie pediatrică la Spitalul Acibadem Kozyatagi din Istanbul care a efectuat o operaţie de succes îndepărtând tumora.

Locuind în Tekirdag, Turcia,  familia Akkaya a fost încântată să audă că al treilea copil era pe drum. În vârstă de 29 ani, Ayse Akkaya a avut o sarcină normală şi doar cu două luni înainte de naştere, sarcina a devenit un coşmar când, la o ecografie normală efectuată în săptămâna 33, familia a aflat că în ţesutul cerebral al bebeluşului există o tumoră denumită teratom.

Aceştia au decis să meargă la Istanbul pentru restul perioadei de sarcină şi pentru naşterea ce avea să provoace momente de stres.

„Tumoră de dimensiunea unui măr”

După săptămâni de stres, a venit şi ziua naşterii. Burak Akkaya, având capul cu o lăţime de doar 37 cm s-a născut cu o tumoră de 6 cm. Mai mult, tumora continua să crească. Creşterea era atât de rapidă, încât a cauzat lăţirea capului său la 43 cm în două zile.

Doctorii i-au dat maxim 20 zile

Doctorii din Istanbul îl tratau deja pe Burak de 10 zile când au ajuns la concluzia care urma să devasteze familia: pentru Burak nu se mai putea face nimic. Avea de trăit cel mult 20 zile şi cel mai bine era să fie dus acasă. Familia Akkaya însă nu avea de gând să renunţe. Căutările lor i-au condus la Prof. Dr. Memet Ozek, Specialist în neurochirurgie pediatrică la Spitalul Acibadem Kozyatagi. După teste şi examinări, familia Akkaya a primit vestea: „Dacă Burak nu va fi operat, presiunea din craniul său va creşte şi el va muri în două zile. Cu toate că operaţia va fi foarte riscantă, vom scoate tumora.”

Riscul de deces va fi mare datorită posibilităţii de sângerare

Afirmând că aceste tipuri de operaţii erau foarte riscante pentru nou-născuţi, Prof. Dr. Memet Ozek, specialist în neurochirurgie pediatrică a declarat: „un copil de 25 kg nu ar avea nici o problemă să piardă 200 cc de sânge. Dar deoarece Burak are doar 3 kilograme, el are în corp doar 320 cc de sânge. Deci şi dacă ar pierde 30 cc de sânge în timpul operaţiei, bebeluşul ar intra în şoc. Ca atare, operarea timp de 6 ore a unui copil de doar 3 kilograme reprezintă un risc foarte mare. Chirurgia noilor-născuţi necesită o echipă de anestezie expertă, eficienţă tehnologică şi o unitate bună de terapie intensivă. Noi avem acest echipament. Pe cât de riscant poate fi, trebuie să îl operăm pentru a-i salva viaţa”.

Controale regulate pentru primul an

Operaţia executată sub conducerea Prof. Dr. Memet Ozek, specialist în neurochirurgie pediatrică a avut succes. Tumora de dimensiunea unui măr a fost scoasă din creierul lui Burak. Prof. Dr. Memet Ozek a declarat: „deoarece unele din aceste tumori sunt maligne, datorită riscului de reapariţie a tumorei, Burak trebuie să fie verificat o dată la fiecare trei luni prin RMN în primul an. Dacă tumora reapare, datorită volumului său, nu va mai fi nevoie de operaţie. În ziua de azi, opţiuni precum Gamma Knife ne permit să scăpăm de tumoră când aceasta este de dimensiuni foarte mici. Burak a fost externat într-o stare bună de sănătate pentru moment dar, deocamdată, datorită rezultatelor anatomopatologice, s-ar putea să aibă nevoie de chimioterapie”.

Ca şi cum ne-am fi născut din nou!

Mama de 29 ani Ayse Akkaya, împreună cu soţul său Armagan (35) au fost devastaţi când au auzit vestea cum că fiul lor ar avea doar 20 zile de trăit. „Nici un părinte nu şi-ar lăsa copilul să moară” a spus Ayse şi a adăugat „Mă bucur că nu am renunţat. Cuplul şi-a împărtăşit bucuria spunând „Operaţia a decurs bine şi Burak este acum sănătos”.

Pentru mai multe detalii despre accesarea serviciilor medicale ale grupului Acibadem vă rugăm să contactați biroul local din România la adresa de email info.ro@acibadem.com.tr sau telefon 021 313 99 38.

×
Căutare