O româncă s-a vindecat de tromboză venoasă profundă la ACIBADEM

O româncă s-a vindecat de tromboză venoasă profundă la ACIBADEM

Există situații când sănătatea și viața depind de intervenția salvatoare a unor medici care vin cu soluții inovatoare acolo unde tratamentele clasice nu dau rezultate. Acesta este și cazul Aureliei Oprea, o tânără de 27 de ani din România, diagnosticată cu o afecțiune extrem de gravă care îi punea viața în pericol.

Cum s-a îmbolnăvit Aurelia Oprea?

Aurelia Oprea este o mamă fericită, cu doi copii pe care îi iubește enorm și cărora le dedică toată energia. Însă imediat după cea de-a doua sarcină, Aurelia a început să se confrunte cu câteva simptome supărătoare la nivelul membrelor inferioare: durerile și umflăturile o afectau și o împiedicau să se bucure de fiecare clipă alături de bebeluș. Disconfortul creștea pe zi ce trece și, îngrijorată de această situație, Aurelia Oprea ajunge la medic unde primește un diagnostic dur: tromboză venoasă profundă.

Cum se manifestă tromboza venoasă profundă?

Tromboza venoasă profundă este cunoscută și sub numele de “ocluzie venoasă” și înseamnă prezența unui cheag de sânge la nivelul sistemului venos profund. În unele situații, această afecțiune nu dă simptome, însă în multe cazuri, ea este însotiță de umflarea membrelor afectate, răcirea acestora, dureri și culoare modificată a pielii din zona respectivă.

Ce au decis medicii în cazul Aureliei Oprea?

Îngrijorată de umflăturile și durerile din ce în ce mai intense, Aurelia Oprea ajunge într-un spital universitar din România unde medicii constată că principalele sisteme venoase de la ambele picioare și vena principală unde se întâlnesc aceste sisteme în abdomen erau blocate de cheaguri de sânge (trombi). Din păcate, tratamentul medicamentos, care a durat 3 săptămâni, nu a dus la nici un rezultat și nu s-a constatat nici o ameliorare sau micșorare a cheagurilor. În această situație, medicii români au luat legătura cu prof. Dr. Erdal Aslim, specialist în chirurgie cardiovasculară la Spitalul Acıbadem Fulya, pentru a-i solicita sfatul. Profesorul le-a spus că ar putea să încerce tratamentul cu un cateter cu emisie de ultrasunete, o formă de terapie care nu este aplicată în România. Astfel, Aurelia Oprea se hotărăște să meargă în Turcia pentru a beneficia de acest tratament.

Ce risca dacă nu ajungea în grija medicilor de la Acibadem?

Tromboza venoasă profundă este o afecțiune extrem de gravă. Dacă Aurelia Oprea nu ajungea în Turcia, risca o cronicizare a afecțiunii, însă nu aceasta ar fi fost cea mai gravă problemă. În cazurile cele mai complicate, cheagurile de sânge se pot desprinde și pot migra spre plâmâni, situație în care poate apărea embolia pulmonară. Aceasta este o situație extrem de gravă, care poate duce la deces. Tânăra de 27 de ani a ajuns în Turcia la aproximativ două luni după declanșarea bolii, iar în urma examinărilor efectuate de către prof. Dr. Erdal Aslim, s-a constata faptul că, de la partea inferioară a coșului pieptului și până la picioare, toate venele erau înfundate cu cheaguri de sânge. De asemenea, pacienta avea și embolie pulmonară, însă Aurelia a fost norocoasă deoarece embolia nu era foarte gravă.

Ce soluție inovatoare de tratament i-au propus specialiștii clinicilor Acibadem?

Pentru că situația pacientei era destul de gravă, iar tratamentele medicamentoase nu au dat rezultate, echipa profesorului Erdal Aslim a recurs la o metodă eficientă, de altfel singura soluție în cazul în care majoritatea venelor de la picioare sunt înfundate cu cheaguri sau dacă cheagurile au ajuns până în zona inghinală.

„Am dezvoltat un tratament cu un sistem cateter special, format din două catetere interconectate care emit ultrasunete, pe care îl folosesc în cazul pacienților cu tromboză venoasă profundă. Undele ultrasonice din sistemul cateter special ajută medicamentul să ajungă în cheag și crește de 8-10 ori efectul de dizolvare al acestuia. În acest fel, cheagul este dizolvat mai repede și cu mai puțin medicament” afirmă prof. dr. Erdal Aslim, descriind metoda care a funcționat în cazul pacientei din România. „Cu toate că pacienta a pierdut timp prețios, noi am reușit să obținem un răspuns favorabil al organismului încă din prima zi după începerea tratamentului. În decurs de trei zile, am reușit să dizolvăm cheagul format în picioare, zona inghinală și abdomen. După ce cheagurile au fost dizolvate, am observat o îngustare a venelor principale din abdomen, preexistentă, și am aplicat un balon în aceea zonă. Simptomele pacientei și umflăturile de la picioare au dispărut foarte repede. În acest fel, pe lângă creșterea calității vieții pacientei noastre tinere, pe termen mediu și lung, pot fi prevenite  consecințe nedorite precum insuficiența post trombotică” a completat expertul Acibadem în chirurgie cardiovasculară.

Cum se simte acum Aurelia Oprea și ce a declarat după intervenție?

„Această situație cu care m-am confruntat atunci când nici nu mă așteptam, m-a speriat foarte tare. Cu toate acestea în momentul de față, mă simt foarte bine. Atât timp cât am fost în grija medicilor de la Acibadem, m-am simțit în siguranță și am avut credința că mă voi întoarce sănătoasă la copii mei. Nu am avut încredere în zadar” a mărturisit Aurelia Oprea, fericită că și-a recăpătat sănătatea și că poate avea grijă de copiii ei.

×
Căutare