Din cauza unei intervenții chirurgicale greșite era să rămână fără rinichi

Pacienta în vârstă de 43 de ani a aflat că unul din rinichi este deplasat şi că are pietre la rinichi.

Nicoleta Istrate, în vârstă de 43 de ani, mamă a doi copii, a aflat în urma unui control de rutină că rinichiul stâng este ectopic, cu alte cuvinte nu se află în locul unde ar trebui să fie, ci este deplasat. Doctorii i-au spus că trebuie să urmeze un tratament, deoarece tot la acest rinichi are şi o piatră de un centimetru. În urma intervenţiei chirurgicale la rinichiul cu probleme, la care a fost supusă Nicoleta în România, au apărut efecte negative la rinichi. Suferinţa Nicoletei, a cărei viaţă a fost pereclitată datorită sângerărilor pe care le-a avut la rinichi în decursul celor 3 luni de coşmar ce au urmat după intervenţia chirurgicală, s-a terminat prin intervenţia chirurgicală realizată cu succes în Turcia. Cu ajutorul acestei intervenţii chirurgicale, care a fost destul de grea datorită faptului că rinichiul era ectopic, efectuată de către Prof. Dr. Sinan Zeren specialist urologie în cadrul Spitalului Acıbadem Fulya, Nicoleta Istrate a scăpat de piatra de la rinichi şi trăieşte bucuria că pe zi ce trece este mai sănătoasă.

A fost la un control de rutină şi a aflat că are un rinichi ectopic

Nicoleta Istrate, care a mers la un spital din România pentru un control de rutină, a aflat că are un rinichi “ectopic” şi tot la acest rinichi are şi o piatră de 1 centimetru. Până la data consultului aceasta nu a avut nici un fel de durere.  Din această cauză a fost foarte surprinsă de cele aflate. La scurt timp după efectuarea controlului, Nicoleta a început să aibă dureri lombare. La spitalul la care a apelat pacienta ulterior i s-a spus că piatra poate fi scoasă printr-o intervenţie chirurgicală închisă, intrând prin canalul urinar. Cu toate acestea, după ce s-a depistat că pacienta are canalul urinar îngustat, i s-a montat un stent în rinichi şi i s-a aplicat un tratament timp de 2 luni. I s-a spus că în acest fel intervenţia chirurgicală va putea fi efectuată mai uşor.

Nicoleta era liniştită deoarece doctorii o asiguraseră că nu are de ce să se teamă. Cu toate acestea, pacienta a fost supusă din nou unei intervenţii chirurgicale în urma căreia piatra nu a fost depistată.

“După ce că nu au scos piatra, au deteriorat şi rinichiul”

Cu toate acestea, perioada următoare nu a mers deloc aşa cum s-ar fi gândit Nicoleta. “Intervenţia chirurgicală nu a avut succes. Nu au putut să scoată piatra deoarece locul unde era poziţionată era foarte îngust şi în plus, datorită intervenţiei greşite, rinichiul meu a avut de suferit. Pe lângă toate acestea ne-au trimis la un alt spital spunând “Noi nu putem efectua intervenţia, mergeţi în altă parte”. Nicoleta a fost foarte demoralizată deoarece intervenţia chirurgicală nu a avut succes şi a continuat astfel : “Fără să pierd timpul am mers la un alt spital din România. Şi la acest spital mi-au spus că nu pot să facă intervenţia chirurgicală deoarece au aparatul stricat”.

Am fost obligată să stau acasă imobilizată la pat

Suferinţa Nicoletei, care se putea sfârşi într-o zi, printr-o operaţie uşoară, a durat 3 luni cu tot cu perioada în care i-a fost montat stentul. Aceasta a afirmat că în această perioadă i-a fost afectată starea psihologică. Aceasta ne-a povestit despre problemele întâmpinate: “Sunt mamă a doi copii şi sunt încadrată în muncă. Trebuia să am grijă de copii mei. Cu toate acestea, după intervenţia chirurgicală frecvenţa şi gravitatea problemelor pe care le aveam precum crize de febră, burta umflată, stări de greaţă şi vomă s-au intensificat. Din cauza durerilor pe care le aveam am slăbit 10 kg şi a fost nevoie să stau mereu la pat. Din cauza acestor probleme nu am putut să mă ocup de copii mei şi din aceste motive atât copiilor mei cât şi mie ne-a fost afectată starea psihologică.

 “Faptul că pacienta îşi revine a făcut să îi crească moralul”

Cu toate acestea Nicoleta nu s-a lăsat păgubaşă. În urma recomandării făcute de sora ei, aceasta a apelat la Spitalul Acıbadem Fulya din Turcia.  Pacienta a fost trecută imediat pe tratament deoarece din cauza infecţiei pe care o avea la canalele urinare intervenţia chirurgicală putea să fie riscantă. După câteva zile, printr-o intervenţie chirurgicală efectuată cu succes de către Prof. Dr. Sinan Zeren, Specialist Urologie, pacientei i-a fost scoasă piatra de la rinichi şi tratamentul pentru infecţie a fost continuat.

Nicoleta Istrate a menţionat că o dată cu însănătoşirea sa, i-a revenit şi moralul. “Cei de la Spitalul Acıbadem Fulya m-au primit foarte bine. Aveam febră foarte mare.  După câteva analize mi-au administrat tratamentul medicamentos imediat. După câteva zile am fost operată. Intervenţia chirurgicală a fost un succes. În acest moment urmez tratament pentru infecţia căpătată în urma primei intervenţii.”

Dacă se întârzia prea mult putea să îşi piardă rinichiul, sau mai rău, chiar viaţa

Şi Prof. Dr. Sinan Zeren, Specialist Urologie la Spitalul Acıbadem Fulya, a atras atenţia asupra faptului că infecţia şi sângerarea provocate la rinichiul Nicoletei Istrate datorită problemelor cauzate de prima intervenţie chirurgicală, reprezintă un risc în ceea ce priveşte pierderea rinichiului! Prof. Dr. Sinan Zeren, care a realizat operaţia Nicoletei  prin metoda “Ureteroscopie Flexibilă”, a afirmat următoarele : “Deoarece este greu să ajungi la o piatră aflată într-un rinichi ectopic este necesar ca în astfel de cazuri să fie folosit un dispozitiv special. În România pe lângă faptul că nu a fost scoasă piatra a fost deteriorat si rinichiul. Ca urmare a acestui lucru nu a fost rezolvată nici obstrucţia din rinichi. Datorită deteriorărilor cauzate rinichiului în timpul acestor intervenţii, urina şi sângele au umflat acest rinichi. Folosind un dispozitiv cu cameră al cărui vârf pivotant este foarte subţire (ureteroscopie flexibilă), am putut ajunge la piatră prin canalul urinar. Datorită faptului că piatra se afla într-un loc dificil, în loc să o scoatem după ce urma să o spargem, am ales să o transformăm în praf cu ajutorul laserului. În acest fel am scurtat şi durata intervenţiei chirurgicale, deoarece starea pacientei era riscantă. Situaţia periculoasă indusă de zona sângerândă din rinichi, care a fost produsă în urma primei intervenţii chirurgicale, a început să se reducă. Apoi s-a început tratamentul medicamentos.”

CE ESTE RİNİCHİUL ECTOPİC?

Rinichii care sunt poziţionaţi anormal se numesc rinichi ectopici şi reprezintă un defect congenital. O parte dintre aceştia pot fi prezenţi în osul pelvian (rinichi ectopic pelvin). Incidenţa este de 1 la 2.500 de persoane. Infecţiile şi formarea pietrelor în cazul rinichilor ectopic au un risc mai mare faţă de rinichii poziţionaţi normal. În cazul în care acest tip de rinichi nu cauzează probleme nu este necesară o intervenţie chirurgicală pentru îndreptarea situaţiei.

Pentru mai multe detalii despre accesarea serviciilor medicale ale grupului Acibadem vă rugăm să contactați biroul local din România la adresa de email info.ro@acibadem.com.tr sau telefon 021 313 99 38.

×
Căutare