Creierul lui Karadağlı Lazar era acoperit de o tumoare foarte mare de 8 centimetri!

DİN CREİERUL ACESTUİA AU FOST EXTRASE BUCĂŢİ DE DİNTE, OS, TESTİCOL Şİ FİRE DE PĂR!

Chiar în mijlocul creierului lui Lazar, din Muntenegru era o tumoare foarte mare de 8 centimetri, care a fost îndepărată în întregime printr-o intervenţie ce a durat aproximativ 8 ore. Tumora aflată în creierul lui Lazar avea o caracteristică foarte interesantă: în interiorul acesteia se dezvoltaseră organe precum dinte, os, testicol şi intestine şi miniaturi ale membrelor.

În urma investigaţiilor la care a fost supus Lazar Saramandic, în vârstă de 6 ani din Muntenegru, în mijlocul creierului acestuia a fost depistată o tumoare foarte mare. În ţara de origine acesta a fost operat de două ori dar, cu toate acestea, medicii nu au reuşit să ajungă la tumoare. Pentru a putea prelungi viaţa acestuia cu 1-2 luni acestuia i-a fost montat chirurgical un şunt (derivaţie lichidiană) şi tratament cu radioterapie. Familia acestuia nu a putut să accepte destinul lui Lazar, după ce viaţa sa a fost evaluată la doar câteva săptămâni şi au apelat la Prof. Dr. Memet Özek, Specialist în neurochirurgie              pediatrică, spitalul Acibadem Kozyatagi. La sfârşitul intervenţiei chirurgicale finalizate cu succes acesta a spus că “Am reuşit să îndepărtăm în totalitate tumora. Lazar nu mai are nevoie de nici un tratament, ba mai mult, acesta îşi va putea continua viaţa sănătos la fel ca ceilalţi copii de vârsta lui”.

 “I-au mai rămas doar câteva zile de trăit”

Lazar Saramandiç, în vârstă de 6 ani, locuieşte împreună cu mama sa în Muntenegru, un copil foarte energic şi extrovertit. În urmă cu două luni a început să aibă dureri severe de cap şi începuse să vomite ca o ţîşnitoare, fapt pentru care mama sa, Milana l-a dus imediat la cea mai apropiată instituţie medicală. În urma investigaţiilor amănunţite efectuate a fost anunţat diagnosticul, care a adus nori negri pentru mamă “În mijlocul creierului lui Lazar există o tumoră de 8 centimetri! Dacă nu este îndepărtată imediat acesta nu va mai trăi decât câteva zile”.

În cazul celor două intervenţii chirurgicale efectuate în Muntenegru nu s-a putut ajunge la tumoră

Lazar Saramandic, a fost operat de două ori în Muntenegru. Cu toate acestea în ambele operaţii, deoarece tumora se afla adânc în interiorul creierului, nu s-a putut ajunge la ea. Lucrurile stând în acest fel, copilului i-a fost montat chirurgical un şunt în creier pentru a împiedica înaintarea presiunii intracraniene măcar pentru o perioadă. După aceea Lazar a fost supus tratamentului cu radioterapie. Bunicul lui Lazar, Govaçeviç, a obiectat faţă de această metodă de tratament menţionând efectele adverse pe care le poate cauza radioterapia. Starea de sănătate a lui Lazar se înrăutăţea pe zi ce trece, astfel că din cauza presiunii pe care tumora o exercita asupra trunchiului cerebral acesta îşi petrecea ziua dormind aproape 18 ore. Nu doar că nu mai putea să fugă, din cauza stării de slăbiciune obosea şi dacă mergea câţiva paşi. Familia Saramandic întreba în acest timp, în stânga şi în dreapta, pe la toţi cunoscuţii unde ar putea Lazar să fie operat, care era singura lui scăpare. Până la urmă s-au hotărât să apeleze la Prof. Dr. Memet Özek, Specialist neurochirurgie  pediatrică din cadrul Spitalului Acıbadem Kozyatağı şi în acelaşi timp şi fostul Preşedinte al Asociaţiei de Neurochirurgie Pediatrică din Europa.

În tumora se formau miniaturi ale diverselor organe

Ca urmare a examinării RMN efectuată la Spitalul Acıbadem Kozyatağı s-a stabilit faptul că era vorba de o tumoră numită “teratom pineal”. Teratom: o tumoare congenitală, formată din ţesuturi multiple, de natură embrionară care se formează ca urmare a unor anomalii. La copii incidenţa acestei boli este de 3%. Omul este compus din două celule. În perioada de sarcină aceste celule pe lângă faptul că se divid îşi modifică forma şi caracterul. O parte din celule formează oasele, o parte formează organele sau alte organe cum ar fi creierul. Astfel că teratomul reprezintă o tumoră formată din celule aflate în locuri unde nu ar trebui să se afle. Aceste celule încearcă să formeze un nou organ în locul unde sunt poziţionate. Deoarece nu ştiu cu exactitate cum să formeze acest organ în interiorul tumorei se formează un pic din fiecare; intestin, oase, cartilaj, păr sau piele. Toate aceste organe încep să crească în interiorul tumorii. Teratoamele apar în general în ovarele femeilor, testicolele bărbaţilor şi la copii în coccis. Cu toate acestea, chiar dacă se întâmplă mai rar, acest tip de tumoră poate apărea şi în organe precum creierul.

Viaţa este pusă în pericol în două moduri

Tumora, care a fost depistată la Lazar, se afla exact în mijlocul creierului, în zona numită pineală. Prof. Dr. Memet Özek a atras atenţia asupra faptului că aceşti copii îşi pierd viaţa din două motive şi a continuat astfel: “Prima cauză ar fi aceea că tumora va bloca unul din canalele prin care trece lichidul cerebrospinal şi ca urmare a acestui lucru va creşte presiunea intracraniană, astfel că în 1-2 zile copilul va muri. În cazul în care se montează chirurgical un şunt pentru a scade presiunea se câştigă o perioadă de 2-3 luni. A doua cauză este presiunea exercitată de creşterea tumorii asupra ţesuturilor din jurul acesteia.

Ca şi când ai săpa o fântână cu acul …

Lazar a fost băgat imediat în operaţie deoarece în cazul în care nu se îndepărta tumora, acesta mai avea doar 2 săptămâni de trăit. Tumora de 8 centimetri aflată în creierul copilului a fost îndepărtată în urma unei intervenţii chirurgicale, care a durat aproximativ 8 ore şi care a fost realizată sub îndrumarea şi coordonarea Prof. Dr. Memet Özek. Prof. Dr. Memet Özek, cel care a realizat această intervenţie chirurgicală destul de riscantă, ne explică astfel acest proces: “Aşa cum ştim tumora era poziţionată în creier şi pe lângă asta era şi foarte adânc în interior. Am reuşit să intrăm printre circulomvuluţiunile creierului atât cât ne-a fost permis de creier şi am scos tumora de 8 centimetri printr-un orificiu de 1 cm. Pentru a putea reuşi să facem acest lucru a trebuit să împăţim tumoarea în bucăţi mici chiar în interior. Această operaţie a fost ca şi cum am fi încercat să săpăm o fântână cu un ac. Cel mai important motiv pentru care Lazar a putut să se recupereze atât de repede a fost acela că, în timpul operaţiei, nu am afectat în nici un fel ţesutul cerebral”.

Din creier i-au fost scoase bucăţi de os, dinte, intestin şi păr

Prof. Dr. Memet Özek a spus că din tumora aflată în creierul lui Lazar au scos bucăţi în miniatură a mai multor organe: “În tumora din creierul lui Lazar existau mici bucăţi ale tuturor organelor din corp, precum os, dinte, testicol, intestin şi păr. Toate acestea au fost sparte în bucăţi mici şi scoase.  Dacă acestea nu ar fi fost scoase ar fi crescut în volum şi acest lucru ar fi dus la decesul pacientului nostru.”

Tratamentul cu radioterapie a fost inutil

În urma biopsiei efectuate după operaţie asupra tumorii s-a constat că aceasta era “teratom matur”. Adică era vorba despre o tumoare benignă. Din această cauză, deoarece tumora a fost îndepărtată în totalitate, pe lângă faptul că nu este necesar să fie efectuat tratament suplimentar precum chimioterapie sau radioterapie nu prexistă nici riscul de recidivă. Asta înseamnă că şedinţele de radioterapie pe care Lazar le-a efectuat în Muntenegru au fost inutile. Prof. Dr. Memet Özek a atras atenţia că decizia cu privire la şedinţele de radioterapie pe care le-a făcut Lazar a fost una eronată şi a continuat astfel: “Există o diferenţă destul de mare între faptul că acţionaţi cu radiaţii asupra unui organ a cărui dezvoltare s-a încheiat şi faptul că acţionaţi cu radiaţii asupra unui organ care este în curs de dezvoltare. Cauza este aceea că tratamentul cu radioterapie afectează în mod negativ capacităţile cu privire la performanţa mentală, percepţie şi creativitate a copiilor care au fost supuşi la tratament cu radioterapie”.

După ce fiul meu şi-a recăpătat sănătatea toată lumea este a mea

Milana, mama în vârstă de 31 de ani a menţionat faptul că toată lumea i s-a năruit în momentul în care a fost anunţată că “Dacă tumora nu este scoasă mai are de trăit cel mult 2 săptămâni”.  Şi-a exprimat bucuria continuând astfel: “ Am simţit că sunt blestemată când am auzit că fiul meu este condamnat la moarte. Cu toate acestea nu aveam de gând să renunţ. După ce tumora nu a fost scoasă în urma intervenţiilor efectuate în Muntenegru, am început împreună cu tatăl meu să căutăm medici din străinătate şi decizia a fost Prof. Dr. Memet Özek. Operaţia a trecut cu succes. Lazar aleargă acum la fel ca ceilalţi copii de vârsta lui şi poate să se joace. Mai mult decât atât, de acum încolo el va fi complet sănătos. Cred că asta este probabil singura frază pe care doreşte o mamă să o audă”.

×
Căutare