CÂND A CERUT FATA ÎN CĂSĂTORİE AVEA 132 DE KİLOGRAME, LA LOGODNĂ AVEA 68 DE KİLOGRAME

După ce s-a opărit la amândouă mâinile cu apă fiartă pe când avea doar 1 an a început şi coşmarul legat de kilogramele în plus;

CÂND A CERUT FATA ÎN CĂSĂTORİE AVEA 132 DE KİLOGRAME, LA LOGODNĂ AVEA 68 DE KİLOGRAME

În ultimul an greutatea sa s-a înjumătăţit. Uğur Altaş, bolnav de obezitate, care a avut o greutate de 132 de kilograme este acum un tânăr cu o greutate de doar 68 de kilograme. Pentru Uğur Altaş, această perioadă nefastă a început când avea doar 1 an.  În perioada când abia făcea primii paşi şi-a băgat amândouă mâinile în cazanul cu apă fiartă pe care mama sa îl încălzise pentru a spăla rufe. După aceea a urmat o perioadă în care i-au fost efectuate mai multe operaţii. Amândouă mâinile au ars până la os şi din cauza grefelor de piele care i-au fost luate de pe picioare a fost nevoit să rămână la pat o lungă perioadă de timp, fapt ce a dus la creşterea rapidă în greutate. Dar acum el este un tânăr în vârstă de 23 de ani, tras ca prin inel. Acesta afirmă faptul că “Abia acum am înţeles ce înseamnă să te bucuri de viaţă”.

Greutatea excesivă îi crea lui Altaş probleme atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere psihic. Acesta ne spune “Am aflat de pe internet că se poate pierde în greutate prin chirurgia obezităţii. Aşa am aflat despre medicul Cihan. Apoi am aflat că acesta lucrează la Spitalul Acıbadem. Programarea la consultaţie, operaţia, totul a avut loc într-o perioadă de 10 zile”. Lui Altaş i-a fost efectuată o operaţie de “micşorare a stomacului” de către Prof. Dr. Cihan Uras, Specialist Chirurgie Generală şi Preşedinte al centrului de obezitate din cadrul Spitalului Acıbadem Maslak şi echipa sa. Prof. Dr. Uras afirmă faptul că chirurgia obezităţii este o soluţie definitivă în ceea ce priveşte obezitatea morbidă. Astfel că Uğur Altaş s-a dus să ceara mâna fetei pe când avea 132 de kilograme iar la logodnă a fost un tânăr de 68 de kilograme.

Are 23 de ani şi a suferit 13 intervenţii chirurgicale

Problemele tânărului în vârstă de 23 de ani, având o greutate de 132 de kilograme au început când avea un an şi abia învăţa să meargă. Totul a început la o săptămână după ziua lui de naştere. Pentru că acasă nu aveau maşină de spălat, mama sa spăla rufele de mână. Aceasta a încălzit apa şi a vărsat-o în ligheanul din baie. După un moment de neatenție, copilul care tocmai învăța să meargă, a băgat mâinile în lighean, care literalmente, au fiert. Arsura era gravă, de gradul doi. Pe cele două mânuţe mai rămăsese un pic de piele şi câteva bucăţi mici de carne. Aproape că i se vedeau oasele. Astăzi Uğur Altaş are 23 de ani şi până în prezent a suferit 13 intervenţii chirurgicale din această cauză. Grefele de piele şi ţesut i-au fost luate de pe picioare şi transplantate pe mâini. Chiar dacă au trecut atâţia ani încă se mai văd urmele. Deoarece după fiecare operaţie era mobilizat la pat pentru o perioadă, de fiecare dacă se mai îngrăşa puţin, mai lua câteva kilograme în plus. Ultima operaţie a fost acum 8 ani, când avea vârsta de 15 ani. După operaţie ajunsese la o greutate de 92 de kilograme. Fiind din Antalya, acesta se bucura din plin de “bogăţia bucătăriei antiohiene”, era foarte gurmand. Anii copilăriei au trecut fiind marcaţi de problemele cu excesul de greutate. Uğur ne spune că într-o zi “Când am ajuns în parcare am observat că îmi uitasem telefonul mobil acasă. Am renunţat să urc patru etaje şi am plecat fără telefon”, astăzi mi s-a întâmplat ceva asemănător şi nu am mai stat pe gânduri, am urcat în zbor cele 4 etaje şi mi-am luat telefonul. Această situaţie i-a dat o satisfacţie deosebită. Astăzi a scăpat de aproape jumătate din greutate! Acum este un tânăr zvelt de 68 de kilograme.

Trupul său s-a subţiat la jumătate

A încercat de mai multe ori să slăbească. A făcut şi sport. Dar aşa cum zice chiar el făcând sport parcă a luat şi mai mult în greutate. Când părinţii îi spuneau că trebuie să mai slăbească el argumenta “că se simte bine în pielea lui” cu toate acestea, amărăciunea îşi făcuse loc în sufletul său. Acesta ne spune “De fiecare dată când mă aflam în preajma prietenilor mei mult mai slabi, simţeam atât supărare cât şi faptul că trebuie să fac ceva în acest sens”. Alegerea articolelor de îmbrăcăminte devenise un efort deosebit. Acesta  ne spune “Niciodată nu m-am putut îmbrăca aşa mi-aş fi dorit, a trebuit să mă îmbrac cu ce aveam, m-am îmbrăcat cu singura îmbrăcăminte în care puteau să încapă cele peste 100 de kilograme pe care le aveam”. Astăzi simt o plăcere deosebită gândindu-mă “cu ce să mă îmbrac”. Uğur Altaş este student în anul 3 la facultatea de arhitectură. Şi uitaţi cum ne povesteşte despre perioada în care a auzit de chirurgia obezităţii, care i-a schimbat destinul şi cum s-a hotărât să facă lucrul acesta! “Am aflat de pe internet că pot să scap de kilogramele în plus prin  metoda chirurgiei obezităţii. Am aflat despre medicul Cihan. Am aflat după aceea că acesta lucrează la Spitalul Acıbadem. M-am programat pentru consultaţie şi în 10 zile fusesem şi operat. Pe data de 29 Ianuarie 2013 m-am aşezat pe masa de operaţii cu o greutate de 132 de kilograme. Am suferit o intervenţie de “micşorare a stomacului” numită Bypass Gastric Sleeve. Astăzi am ajuns la 68 de kilograme.

Când a cerut-o de nevastă avea 132 de kilograme, iar la logodnă ajunsese la 68 de kilograme

Kilogramele în plus îmi provocau atât probleme din punct de vedere fizic cât şi din punct de vedere psihic, de fapt erau probleme comune pentru toţi cei care suferă de boala obezităţii. De “steanoză hepatică”, considerată o boală a secolului în care trăim, suferea şi Uğur. Impactul psihologic era, fără îndoială, de netăgăduit. Părea fericit dar “sufletul său era plin de tristeţe”. Acum doi ani, când s-a dus să o ceară în căsătorie pe fata pe care o iubea, avea 132 de kilograme. Anul trecut la logodnă a afost prezent în pielea unui tânăr zvelt de 68 de kilograme. Când a luat hotărârea să facă operaţia de chirurgie a obezităţii prietena sa la sprijinit. Cu gândul că “În viitor kilogramele în plus vor ridica şi mai multe probleme de sănătate” a bătut la uşa prof. Dr. Cihan Uras. Astăzi este foarte mulţumit de starea sa.

“Acum am înţeles ce înseamnă să te bucuri de viaţă”

În prezent Uğur ALtaş acordă o importanţă deosebită dietei sănătoase şi evită să aibă o viaţă sedentară. Are 1,78 m şi 68 de kilograme. “L-am întrebat pe medic dacă această pierdere în greutate se va stopa; Stai fără grijă, va înceta. Şi aşa a şi fost.” Acesta a firmă că “După ce a pierdut în greutate a înţeles să înseamnă să te bucuri de viaţă” şi ne povesteşte râzând de prietenii lui care fac glume de genul “mai ia câteva kilograme”.

ugur alta-4Prof. Dr. Uras: Chirurgia obezităţii este cea mai sigură soluţie

Operaţia  de chirurgie a obezităţii efectuată lui Uğur Altaş a fost realizată de Prof. Dr. Cihan Uras, Specialist Chirurgie Generală şi Preşedinte al centrului de obezitate din cadrul Spitalului Acıbadem Maslak şi echipa sa. Prof. Dr. Uras i-a efectuat lui Uğur Altaş o operaţie de micşorare a stomacului. Prof. Dr. Uras, care afirmă că în ceea ce priveşte obezitatea morbidă (reprezintă o îngrăşare letală cu 40% mai mult decât masa corporală)  cea mai sigură soluţie este chirurgia obezităţii, spune că Altaş a ajuns în prezent la o greutate ideală. Prof. Dr. Uras subliniază faptul că operaţia de micşorare a stomacului este acceptată ca “standart de aur” în ceea ce priveşte remedierea problemelor de sănătate induse de obezitate şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Stomacul are dimensiunile unei banane!

Uğur Altaş a suferit o “operaţie de tip tub stomacal” cunoscută şi sub numele de “Gastric Sleeve”. În urma acestui tip de operaţie volumul stomacului este micşorat cu aproximativ 60-100 cc. În acest fel se doreşte ca pacientul să simtă starea de saţietate cu o cantitate mai mică de mâncare. În acest scop printr-o intervenţie chirurgicală este îndepărtată o anumită parte a stomacului şi astfel din stomac rămâne doar o bucată în formă de tub, stomacul rămâne cam de mărimea unei banane. De asemenea se scoate şi porţiunea de stomac care eliberează hormonul foamei. Prin această operaţie se reduce doar cantitatea de alimente pe care pacientul o mănâncă fapt pentru care nu este necesar ca acesta să folosească aport de vitamine sau minerale deoarece absorbţia alimentelor are loc la fel ca înainte. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte chirurgia obezităţii, pe lângă operaţiile de tip Gastric Sleeve, adică de micşorare a stomacului, se mai folosesc metode precum Bandă Gastrică, Bypass Gastric, utilizarea Balonului Gastric şi metoda de chirurgie robotică Da Vinci.

Pentru mai multe detalii despre accesarea serviciilor medicale ale grupului Acibadem vă rugăm să contactați biroul local din România la adresa de email info.ro@acibadem.com.tr sau telefon 021 313 99 38.

×
Căutare