S-a născut cu artelere inimii inversate, dar s-a agățat de viață!

S-a născut cu artelere inimii inversate, dar s-a agățat de viață!

Cuplul Selma-Emrah Kaya a avut șocul vieții sale când în săptămâna a 32- a de sarcină gemelară, unuia dintre gemeni i s-a pus un diagnostic crunt. Arterele principale din inima bebelușului (aorta și pulmonara) erau inversate, fiind nevoie urgentă de operație. Deși mama nu știa ce să facă ea spune că erau pregătiți să pornească la drum:”În această perioadă am plans tot timpul”. Peste două săptămâni erau pregătiți de drum și exact în clipa când trebuiau să se îmbarce în avionul de Istanbul a început travaliul. M-am întros de urgență în orașul Trabzon și am intrat în sala de naștere. Copiii mei s-au născut prematur. Arya Elis s-a născut cu arterele inimii inversate, așa cum a diagnostigat doctorul. Peste două zile s-a urcat cu tatăl său într-o ambulanță aeriană și au zburat spre Istanbul. Eu am rămas cu cealaltă fiică în Trabzon, dar pentru că s-a născut prematur a trebui să rămână 14 zile la terapie intensivă pentru nou-născuți. Câna fiica mea a împlinit o lună, am plecat la Istanbul la recomandarea medicului.

Au așteptat să ajungă la 2 kg și 400 de grame

În acest timp a început o perioadă intensă și grea pentru ca Arya Elis să rămână în viață. Pediatrul de la Spitalul Acibadem Bakirkoy a reușit să ușureze respirația noului-născut cu ajutorul cardilologilor care au realizat o primă intervenție introducând prin burta noului-născut un balon (gaura care se deschide prin auricul cu ajutorul cateterului) și s-a decis ca nou-născutul să fie luat sub îngrijire. Profesorul chirurg specialist în boli de inimă și artere, Dr. Riza Türköz a menționat că e bine să mai aștepte puțin, întrucât nou-născutul a venit pe lume prematur, având o greutate de 1300 grame:”Nu poate fi operat în aceste condiții, trebuie să mai crească în greutate”. Din acest motiv, a fost îngrijit și i s-a asigurat creșterea timp de 2 luni jumate- 3 luni în cadrul unității de nou-născuți. Am decis să se realizeze operația când a atins 2 kg și 400 de grame. Prof.Dr Türköz spune că operația a descurs bine și că Arya Elis a fost intubată pentru o perioadă (legată la aparat artificial de respirație) întrucât s-a născut prematur, dar în 10 zile de la operație se va aduna. Prof.Dr Turkoz a mai subliniat că Arya Elis ar putea fi primul copil care s-a născut cu o greutate așa de mică, care a suferit o operație de transpunere a arterei mari si care va trăi.

Operația a durat 6 ore și jumătate

Mama Selma a mărturisit că în momemntul în care a primit diagnosticul a fost cu moralul la pământ, spunănd: “Copilul meu era foarte mic, iar medicul meu din Trabzon nu a vorbit cu prea mari speranțe întrucât era vorba de o operație serioasă. I s-a dat cam 30% șanse de viață”. Dar, a mai adăugat ea, “medicul Riza ne-a spus că trebuie să avem răbdare și că nou-născutul se va vindeca”. Mama Kaya spune cu mândrie că a întâmpinat multe probleme de sănătate timp de 2 luni și jumătate, dar Arya le-a învins pe toate. Întrucât s-a născut prematur, nu i s-au dezvoltat suficient plămânii, de aceea a fost tot timpul intubată. Avea edem în plămâni și a contactat o infecție la intestine. În final, a depășit aceste probleme de sănătate și când a ajuns la greutatea dorită de medic a suferit o operație de 6 ore. Operația a avut succes, dar penrru că era intubată, respira cu ajutorul aparatelor. Când la o săptămână după operație medicul ne-a spus că trebuie să o deconecteze pe Arya Elis de la aparatul de respirație și să-i facă o gaură prin gât ca să respire (traheotomie) am acceptat fără nicio ezitare. Aveam încredere totală în medicul nostru.

Dor timp de 3 luni

Mama Selma spune că a trecut prin niște zile foarte grele și că de câte ori o vedea pe Arya Elis izbucnea în plâns: “Aveam o fiică lîngă mine, dar cealaltă era dependentă de mine. Mă simțeam pierdută, dar am fost tot timpul optimistă. Nu am luat-o în brațe timp de 3 luni de la naștere. În această perioadă, cealaltă fiică a mea mi-a dat putere. M-am rugat foarte mult. Am fost ajutată de cei din jurul meu. Arya Elis a fost legată la aparatul de respirație timp de trei luni și la 10 zile de la traheotomie a fost deconectată de la aparat. Când am văzut-o așa, m-am bucurat enorm. Și eu sunt cadru medical, dar e altceva când îți vezi propriul copil așa, nimic nu mai are importanță.”

S-a născut din nou după 3 luni

Tatăl Emrah Kaya a trecut și el prin aceași perioadă grea ca și soția și spune că nu s-a bucurat din toată inima la naștere? “Pentru mine a fost foarte greu întrucât mi-am putut vedea fiicele de la depărtare doar cateva secunde. Apoi în cateva zile a trebuit să plec cu o ambulanță aeriană cu Arya Elis la Istanbul. Pe na nu o puteam vedea, iar cealaltă era atât de mică încât nu o puteam atinge. Întai ne-am rugat la Dzeu și apoi am avut mare încredere în medicul nostru. Slavă Domnului, fiica noastră s-a vindecat. Acum suntem foarte fericiți. De fapt, simțim că fiica noastră abia acum s-a născut.”

Se poate pune diagnostic în burta mamei

Profesorul chirurg specialist în boli de inimă și artere, Dr. Riza Türköz a menționat: Transpunerea marilor artere apare la 2-3 copii din 10.00 de nou-născuți. Apare în procent de 7% la cei născuți cu boli de inimă. Dacă nu se face nicio intervenție, 30% din pacienții cu transpunerea marilor artere decedează la o săptămână de la naștere, 50% decedează la o lună de la naștere și 90% înainte de a împlini un an. Doar că nașterea prematură și greutatea mică a noului-născut măresc aceste riscuri. Diagnosticul acestor pacienți se poate modifica în procent de 20 pînă la 72 % în burta mamei, înainte de naștere. După ce s-au formulat îndoieli în această privință la copilul din burta mamei, electrocardiograma fetală este cea care poate depista prematur acest diagnostic. Cel mai bun tratament pentru acesști copii este realizarea operației de transpunere a marii artere în cel mai scurt timp posibil, întrucât operația realizată cu întârziere poate fi fără succes.

×
Căutare