Vaccinarea împotriva HPV, soluția care scade riscul de cancer de col uterin

Vaccinarea împotriva HPV, soluția care scade riscul de cancer de col uterin

Cancerul de col uterin rămâne o problemă gravă care afectează sănătatea femeilor, în ciuda recomandării medicilor de a nu rata controlul ginecologic anual și testul Babeș Papanicolau. În stadii incipiente, cancerul de col se poate trata cu succes. În plus, vaccinarea împotriva HPV, virusul care provoacă majoritatea cancerelor, și-a dovedit din plin utilitatea. Medicul oncolog Leyla Ozer din cadrul ACIBADEM explică modul în care funcționează vaccinul și tratamentele în cazul cancerului de col uterin.

Ce ne puteți spune despre cancerul de col uterin? Ce observați în practica de zi cu zi?

 Conf. Dr. Leyla Ozer: În ciuda programelor de screening și a promovării vacinării anti HPV, vedem paciente cu cancer cervical avansat. În stadii incipiente, cancerul de col uterin se poate trata chirurgical, cu succes. În stadiile mai avansate, care afectează și țesuturile din vecinătatea colului, există soluții de tratament prin radioterapie și chimioterapie. Aș reaminti în acest context importanța controlului ginecologic regulat și a testului Babeș Papanicolau. Se vorbește tot mai mult de vaccinul anti HPV. 90 la sută dintre cancerele de col sunt date de infecția cu HPV. De aceea, se estimează că, în viitor, vaccinarea va scădea rata îmbolnăvirilor de cancer de col uterin. Vaccinarea trebuie făcută înainte de debutul vieții sexuale, iar recomandările vizează acum efectuarea vaccinului atât pentru fete, cât pentru băieți. Asta deoarece și bărbații pot fi purtători ai virusului HPV. Infectarea cu virusul HPV nu crește doar riscul de cancer de col uterin, ci și pe cel de cancer oral. De aceea, este importantă vaccinarea cât mai devreme, înainte de debutul vieții sexuale. Totuși, protocoalele actuale recomandă vaccinarea chiar și după debutul vieții sexuale și celor care sunt HPV pozitivi. Nu toți purtătorii de HPV sunt infectați cu tulpini oncogene, există tulpini mai puțin periculoase care duc la apariția condiloamelor, tumori benigne care apar în sfera genitală. De aceea, vaccinarea împotriva tulpinilor oncogene poate fi de folos chiar și persoanelor care și-au început viața sexuală.

Pe lângă chirurgie, în tratarea cancerului de col uterin se folosește și chimioterapia?

Conf. Dr. Leyla Ozer: Desigur, există și medicamente chimioterapice, dar se folosesc în stadii mai avansate. Dacă tumora s-a extins către zonele din vecinătatea colului uterin, atunci nu recomandăm intervenția chirurgicală, ci radioterapia combinată cu chimioterapie. E un tratament clasic, dar eficient, chiar și în aceste stadii. Totuși, în stadiul 3 de cancer cervical, riscul de recidivă este foarte mare, chiar dacă se aplică chemoradioterapia. Dar există un procent de paciente care pot fi tratate cu succes. În stadiul 4 al bolii, aplicăm îngrijiri paliative pentru a ușura suferința pacientelor și pentru a prelungi supraviețuirea.

Există terapii noi de ultimă generație precum imunoterapia și pentru cancerul de col?

 Conf. Dr. Leyla Ozer: Acestea terapii de ultimă generație se adresează cancerelor care exprimă mai multe antigene precum melanomul sau anumite cancerele pulmonare, renale. Cancerul de col nu intră în categoria tumorilor care beneficiază de imunoterapie. Astăzi, filosofia tratamentelor pentru cancer urmărește dezvoltarea unor molecule care să targheteze tipul de tumoră și nu neapărat localizarea. FDA a aprobat în ultimul an medicamente imunoterapice pentru tratarea tumorilor care exprimă anumite caracteristici. Astfel, la pacienții cu cancere de col sau pancreas în stadii avansate căutăm acele caracteristici tumorale pentru a aplica imunoterapia. Deci cu aceste medicamente nu țintim cancerele în funcție de localizare, ci în funcție de caracteristicile și mutațiile genetice specifice tumorilor.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare