Tratarea cancerului la Acibadem: ce face diferența

Tratarea cancerului la Acibadem: ce face diferența

În fiecare an, peste 50 000 de oameni din întreaga lume vin la spitalele ACIBADEM din Turcia, iar o mare parte sunt pacienți oncologici. Ei știu că alegerea centrului potrivit pentru a merge la tratament este o decizie importantă de luat și adesea preferă Acibadem pentru tehnologia sa avansată, echipa medicală cu experiență și recomandările pacienților care au avut un tratament cu succes. Prof. Dr. Ozlem Er, Șefă a Departamentului de Oncologie Medicală de la Universitatea Acibadem MAA, definește cele 3 avantaje cheie care fac Acibadem să se remarce printre centrele de oncologie de elită din întreaga lume: îngrijire completă, abordare multidisciplinară și medicină de precizie.

Pentru un tratament de succes al cancerului, nu este suficient să ai un aparat de ultimă generație sau un medic renumit. Este o cerință, dar pur și simplu nu este suficient. Ceea ce contează cu adevărat pentru un pacient este să obțină diagnosticul corect și să primească tratamentul potrivit la momentul potrivit; te simți în siguranță în timp ce ești ghidat în acest proces de oameni care îl cunosc bine și l-au parcurs de mii de ori. Este nevoie de o echipă capabilă să abordeze cazul special al pacientului cu intervenția chirurgicală, chimio și radioterapie corespunzătoare, fiecare la momentul și ordinea potrivită, cu acces la opțiuni de tratament inovatoare. Echipa trebuie să fie capabilă să sprijine pacientul la fiecare pas cu sfaturi de specialitate despre dietă, exerciții fizice, provocări sociale și psihologice… Totul este despre cunoștințele și experiența care construiesc încredere și oferă oportunități.

Medicină de precizie: țintirea celulelor maligne

Tratamentul personalizat începe cu diagnosticarea cancerului, urmată de gradarea și stadializarea efectuate prin testele de patologie și imagistică. Prof. Ozlem Er explică că gradarea arată diferențierea celulelor tumorale: cât de asemănătoare sau diferite de celulele normale ale corpului sunt acestea. Stadializarea, pe de altă parte, evaluează prezența celulelor tumorale în alte părți ale corpului. Pacienții cu cancer de sân, de exemplu, sunt verificați pentru o răspândire în ganglionii limfatici învecinați și metastaze la distanță, cum ar fi plămânii sau ficatul. Planul de tratament depinde de aceste constatări și, deoarece se bazează pe pacientul și tumora specifică, acesta este adesea numit tratament personalizat.

De asemenea, tratamentul poate fi personalizat în funcție de tipul specific de cancer și de caracteristicile genetice ale pacientului. O nouă generație de medicamente inteligente poate ataca ținte specifice situate pe sau în celulele tumorale, subliniază prof. Ozlem Er. Spre deosebire de chimioterapia convențională care afectează unele celule sănătoase împreună cu cele canceroase, tratamentul țintit urmărește să vizeze în mod specific celulele tumorale. Este folosit mai ales în cazurile de cancer pulmonar, cancer de sân, gastrointestinal și alte tipuri de cancer. „În oncologie, medicina de precizie este în prezent în centrul atenției, așa că încercăm să tratăm cancerul cât mai specific posibil cu tratamentul țintit”, spune medicul oncolog.

Imunoterapie: trezirea soldaților organismului

Imunoterapia este un alt domeniu nou în oncologia medicală, care vizează celulele imune din organism și le face să atace celulele canceroase în modul în care luptă împotriva virușilor și bacteriilor. Prof. Dr. Ozlem Er de la spitalul Acibadem explică: „Celulele imune sunt războinicii noștri, soldații noștri în organism. Atacă celulele tumorale. La un pacient cu cancer sunt de obicei afectate și încercăm să le activăm, astfel încât aceste celule să atace celulele tumorale. Acesta este un fel de întărire a imunității.” Imunoterapia este de obicei administrată ca tratament intravenos și a început să fie utilizată în urmă cu câțiva ani în melanoamele maligne (cancer de piele) și cancerul pulmonar mai întâi. „Astăzi, imunoterapia poate fi aplicată în aproape toate tipurile de cancer, dar ar trebui să verificăm câteva caracteristici ale tumorii; apoi planificăm un tratament personalizat pentru fiecare pacient”, adaugă prof. Er.

Efectele secundare ale imunoterapiei sunt în mare parte legate de imunitate și sunt diferite de chimioterapia tradițională. Expertul explică: „Nu vedem căderea părului, de exemplu. Dar vedem unele efecte secundare ale pielii, cum ar fi erupția cutanată acneiformă sau mâncărimea pielii. Putem observa unele tulburări legate de sistemul gastrointestinal; sau putem observa unele tulburări endocrine, cum ar fi probleme cu tiroida sau glandele suprarenale. Toate acestea sunt efecte secundare gestionabile, dar importante. Deci, medicul și centrul oncologic ar trebui să aibă foarte multă experiență în această chestiune.”

Abordare multidisciplinară într-un centru oncologic complet

Dacă aveți simptome susceptibile de cancer, cel mai probabil veți fi îndrumat de medicul dumneavoastră curent către un oncolog. Diagnosticul și tratamentul bolilor oncologice este un proces complex și necesită cunoștințe, experiență și tehnologie diverse. Un pacient cu cancer poate avea nevoie de un medic oncolog și radioterapie sau chirurgie și radioterapie. „Personalul care lucrează cu medicul oncolog este foarte important – asistenta, dieteticianul, asistentul social… Dacă aceste specialități sunt disponibile în același centru, acesta este un avantaj”, subliniază prof. Ozlem Er. Timpul este crucial în tratamentul cancerului, așa că dacă aveți toți experții care lucrează în echipă alături, îngrijirea medicală este coordonată fără probleme și fără întârziere.

„Centrul de oncologie ar trebui să fie un centru complet de tratament al cancerului. Când spunem „cuprinzător”, înțelegem că acest centru ar trebui să aibă secții de oncologie medicală, radiooncologie, oncologie chirurgicală, patologie, patologie moleculară, medicină nucleară și radiologie. Dacă aceste secții sunt situate în același centru și dacă au experiență în diagnosticarea și tratarea cancerului, atunci rata de succes crește semnificativ”, explică prof. Er. La Acibadem, fiecare caz nou este discutat de o comisie de specialişti în tumori, într-o manieră multidisciplinară. Abordarea multidisciplinară asigură că planul de tratament va fi întocmit și executat corect, iar toate opțiunile disponibile vor fi luate în considerare. Acesta este de fapt unul dintre principalele avantaje ale unui centru complet de tratament al cancerului precum Acibadem: accesul la experiența acumulată și garanția că orice și tot ce este disponibil va fi încercat.

Iar cel mai vindecabil cancer este…

Cancerul care este depistat într-un stadiu incipient, indiferent de tipul său, este de obicei tratabil. Așadar, nu ratați controalele anuale și aveți grijă la unele semne alarmante. Prof. dr. Ozlem Er avertizează: „Unele tipuri de cancer pot apărea în familii, altele pot fi sporadice, deci pot afecta orice pacient. Dacă există un caz de cancer în familia noastră, atunci ar trebui să verificăm dacă există o acumulare de cancere – de exemplu, cancer de sân la sora noastră și cancer de sân la mătușa sau mama noastră. Atunci este important, dacă în familie există același tip de cancer. Sau dacă există cancer la un pacient tânăr, adică mai mic de 50 de ani, atunci ar trebui să fim atenți și să mergem la medicul nostru generalist sau ar trebui să facem un consult genetic.”

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare