Tratament performant pentru cancerului de sân disponibil în ACIBADEM: radioterapia în doză unică

Tratament performant pentru cancerului de sân disponibil în ACIBADEM: radioterapia în doză unică

Cancerul de sân este cel mai frecvent de tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor: anual, 2, 1 milioane de femei fac diverse forme de tumori mamare. De altfel, cancerul de sân este unul dintre cele mai studiate tipuri de boli maligne prin prisma impactului pe care îl are asupra calității vieții atâtor persoane. Cercetările din ultimii ani au condus către o mulțime de terapii performante pentru diverse forme de cancer mamar, iar una dintre acestea este radioterapia în doză unică, disponibilă în cadrul clinicilor ACIBADEM din Turcia.

Aceasta este aplicată cu succes de către experții de top în radioterapie din cadrul ACIBADEM, radioterapia făcând parte, alături de chimioterapie, hormonoterapie, imunoterapie, terapii targetate și chirurgie din protocolul complex de abordare a tumorilor mamare maligne.

Ce face mai precis radioterapia în doză unică?

Practic, aceasta contribuie la tratamentul tumorilor mamare printr-o singură ședință de terapie care poate înlocui protocoalele mai vechi care presupuneau 33 de ședințe de radioterapie. La ora actuală, 3 din 4 paciente cu cancer mamar au nevoie de radioterapie.

“Una dintre cele mai importante inovații din domeniul oncologiei mamare este radioterapia în doză unică. De obicei, femeile care trec printr-o intervenție de extirpare a unei tumori mamare, cu conservarea sânului, trebuie să facă 33 de ședințe de radioterapie: 25 dintre acestea sunt destinate sânului, iar 8 zonei tumorale. Noile protocoale de radioterapie reușesc un lucru extrem de important: acela de a proteja mult mai bine țesuturile sănătoase. Iar această performanță este realizată prin aplicarea unei doze unice de radiații”, descrie una dintre performanțele actuale din radioterapie prof. dr. Cihan Uras, coordonatorul Institutului de Cercetare a Patologiei Sânului din cadrul Universității de Medicină ACIBADEM și chirurg în cadrul Spitalului ACIBADEM Maslak.

Cum decurge radioterapia în doză unică?

De altfel, prof. dr. Cihan Uras este unul dintre cei mai buni specialiști din lume în tratarea diverselor tipuri de cancere mamare. Medicul de top din cadrul ACIBADEM descrie modul cum decurge radioterapia în doză unică pentru pacientele care au trecut prin intervenția de extirpare a unei tumori maligne mamare, cu conservarea sânului.

“În aceste cazuri, aplicăm radioterapia în doză unică imediat după intervenția de extirpare a tumorii mamare. Prin acest tip de iradiere, țintim zona din jurul unde a fost tumora, care prezintă cele mai mari riscuri. Marele avantaj este că putem aplica radiația, protejând aproape de maximum țesuturile sănătoase. Astfel, reușim într-o singură ședință, să oferim protocolul de radioterapie care înainte presupunea 33 de ședințe”, afirmă prof. dr. Cihan Uras.

Cui se recomandă radioterapia în doză unică? Deși are multiple avantaje pentru paciente, radioterapia în doză unică nu poate fi aplicată în toate cazurile de cancer mamar. “Există anumite criterii pe care trebuie să le îndeplinească o pacientă cu un cancer mamar pentru a face această terapie. Contează în primul rând particularitățile tumorii: aceasta nu trebuie să fie mai mare de 2 cm și trebuie să aibă anumite caracteristici biologice. Apoi, contează vârsta pacientei. Dar la cazurile  în care intervenim, pacientele trebuie să știe că această doză unică de radioterapie înseamnă prelungirea cu 5 minute a intervenției de extirpare a tumorii mamare”, concluzionează Proferorul Uras.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare