Transplantul de ficat: tipuri, recomandări generale, echipa ACIBADEM

Transplantul de ficat: tipuri, recomandări generale, echipa ACIBADEM

Transplantul de ficat reprezintă o intervenție laborioasă, cu șanse mari de reușită în clinicile ACIBADEM. De altfel, Turcia este în topul țărilor în ceea ce privește reușitele în transplant de ficat, echipa ACIBADEM având la activ peste 200 de cazuri. Vă oferim câteva informații esențiale despre transplant și despre componența echipei ACIBADEM.

Tipurile de transplant în funcție de donator

Ficatul care se transplantează poate fi prelevat de la persoane decedate sau de la donatori vii. Pentru că numărul persoanelor decedate de la care se poate preleva ficatul este limitat și această opțiune este disponibilă doar pentru cetățenii turci, în clinicile ACIBADEM, pacienții străini pot beneficia de transplant de ficat de la donatori vii. Rudele pot dona organe, iar dacă donatorul nu este rudă, transplantul poate avea loc doar după aprobarea Comisiei de Etică din cadrul Ministerului Sănătății din Turcia.

Cum se stabilește compatibilitatea în cazul transplantului de ficat

După efectuarea procedurilor legale, începe evaluarea medicală. Astfel, grupele sanguine ale donatorului și recipientului trebuie să fie compatibile, la fel ca în cazul donării de sânge. În plus, se efectuează analize de laborator pentru a stabili dacă donatorul este sănătos. Apoi, volumul ficatului este calculat cu ajutorul tomografiei computerizate. La adulți, aproape 70% din ficatul donatorului poate fi rezectat fără niciun efect negativ asupra donatorului. Asta pentru că restul de 30% din ficatul rămas este suficient pentru o persoană sănătoasă. Volumul grefei ce urmează să fie transplantată este măsurat, iar acesta trebuie să fie suficient pentru pacientul care primește transplantul. Anatomia vasculară și biliară sunt determinate prin evaluări de tomografie computerizată și rezonanță magnetică, iar biopsia ficatului donatorului este efectuată în mod curent în ACIBADEM. Evaluarea pre-operatorie este foarte detaliată și i se acordă o mare atenție. În acest fel, rata de succes a echipei de transplant ACIBADEM este mult mai mare decât cea prezentată în literatură. Cazurile pacienților cu tromboză la vena portă, cele pediatrice, cazurile hepatocelulare, hepatopulmonare și cele hepatorenale sunt dificile și au un risc mare de complicații. Aceste cazuri speciale trebuie operate în centre foarte experimentate, precum ACIBADEM.

Reguli importante post transplant hepatic

După intervenție, pacienții sunt monitorizați în centrul ACIBADEM pentru transplant hepatic, iar evaluările includ, de obicei, analize de laborator și verificări. Frecvența vizitelor de monitorizare scade în timp, pe măsură ce starea generală de sănătate a pacienților se îmbunătățește.

Medicii au câteva sfaturi importante pentru pacienții cu transplant hepatic:

  • Nu opriți sau schimbați niciodată doza medicamentelor decât dacă medicul o recomandă.
  • Nu luați niciun medicament fără consultarea medicului. Pot fi administrate acetaminofen, pseudoefedrină.
  • Nu uitați să informați medicul stomatolog în legătură cu transplantul

În mod normal, sistemul nostru imunitar face diferența între ce e propriu corpului și ce e străin de acesta. Pentru ca organul transplantat, care este străin de corp, să poată supraviețui, sistemul nostru imunitar trebuie controlat. Astfel, sunt folosite imunosupresoare pentru a controla sistemul imunitar și pentru a împiedica respingerea transplantului care înseamnă de fapt distrugerea sa de către sistemul imunitar. Însă medicația imunosupresoarele poate avea și efecte adverse, precum predispoziția pentru boli infecțioase. Din acest motiv, trebuie verificate regulat nivelul de imunosupresoare din sânge, plasma și globulele albe. Cele mai utilizate imunosupresoare sunt prednisone, micofenolat mofetil și tacrolimus. Dacă apar simptomele și situațiile următoare, pacientul trebuie să meargă la serviciul de urgențe:

-Febra peste 38,3 grade

-Tusea cu spută gălbuie sau verzuie

-Tusea seacă mai mult de o săptămână

-Umflarea inciziei, înroșirea sau sau prezența scurgerilor

-Senzația neobișnuită de slăbiciune

-Expunerea la oreion, rujeolă, varicelă

-Secrețiile vaginale sau mâncărimi

-Senzația de arsură sau disconfort la urinare

Spălarea mâinilor este cel mai eficient mod de a împiedica răspândirea infecțiilor.

Medicamentele imunosupresoare pot crește și riscul de cancer. Acestea fac pielea mai sensibilă la razele ultraviolete și reduc capacitatea corpului de a repara problemele cauzate de soare. Astfel, se estimează că până la 40% dintre persoanele care trec printr-un transplant dezvoltă cancere de piele în următorii 20 de ani. Din acest motiv, pacienții trebuie să-și protejeze pielea de soare și să-și auto-examineze periodic tegumentele.

Alimentația recomandată post transplant

Nutriția este un alt aspect la care pacienții trebuie să fie atenți după un transplant: ei trebuie să atingă la greutatea corporală optimă și să o mențină. Greutatea în exces crește colesterolul din sânge, trigliceridele, nivelurile de zahăr din sânge și tensiunea arterială. Cea mai bună dietă este cea bazată pe varietatea alimentară, cu fructe și legume proaspete, cereale integrale, lapte degresat, cărnuri slabe și pește. Dieta săracă în sodiu și grăsimi este potrivită pentru pacienți, la fel și aportul de calciu, vitamina D și vitamine. Medicii recomandă evitarea următoarelor alimente: lapte nepasteurizat, pește crud, carne sau pește crude sau gătite sumar, fructe și legume nespălate, alcool și grepfrut sau suc de grepfrut.

Echipa ACIBADEM de transplant hepatic și reușitele sale

Echipa ACIBADEM de transplant hepatic, din cadrul Universității ACIBADEM Mehmet Ali Aydınlar, activează în Spitalul Atakent ACIBADEM și este formată din prof. fr. Remzi Emiroğlu, prof. dr. Hamdi Karakayali, conf. dr. Tonguç Utku Yılmaz, dr. Ercüment Gürlüler și dr. Ali Özer. Până acum, echipa ACIBADEM a efectuat 220 de transplanturi de ficat în 2 ani și jumătate, iar 25% din cazuri sunt pediatrice. Doar 15% dintre transplanturi se fac cu ficat de la persoană decedată. Rata mortalității este mai mică de 10% în ACIBADEM, iar o mare proporție din cazurile tratate sunt cazuri dificile precum cele care implică tromboza venei porte. Cele mai importante criterii care dictează rata de succes în ACIBADEM sunt experiența și colaborarea strânsă cu departamentele de chirurgie, gastroenterologie, radiologie, anesteziologie, unitatea de terapie intensivă, cardiologie, boli respiratorii, patologie, imunologie, hematologie și management spitalicesc.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare