Top teste anuale recomandate de specialiștii ACIBADEM în programele de check-up

Top teste anuale recomandate de specialiștii ACIBADEM în programele de check-up

O evaluare generală a stării de sănătate este esențială la început de an. Medicina a evoluat, testele și investigațiile sunt tot mai precise și mai prietenoase cu pacienții, și răspund la orice semn de întrebare în legătură cu sănătatea. Dacă sunteți sănătoși, veștile bune vă vor bucura. Dacă aveți mici probleme, le puteți remedia înainte ca acestea să devină prea grave. Dacă aveți afecțiuni cronice le puteți monitoriza cu succes. Iar dacă sunteți diagnosticați cu afecțiuni precum bolile cardiovasculare, diabetul sau cancerul, trebuie să știți că în stadii incipiente, acestea se tratează mai ușor. Puteți face un checkiup în timp record (aproximativ 4 ore), cu costuri minime, dacă luați în calcul o vizită la clinicile ACIBADEM din Istanbul. Medicii sunt competenți, grijulii cu pacienții și preocupați să primiți cel mai bun tratament pentru orice eventuală problemă de sănătate. Unul dintre experții de top în check-up este medicul Gonca Gul Atalay, pe care pacienții români o întâlnesc la spitalul Altunizade din Istanbul și care descrie pe larg investigațiile din cadrul unui program complex de check-up.

Care sunt cele mai importante analize pe care trebuie să le facă femeile și bărbații la început de an?

Dr. Gonca Gul Atalay: În cazul femeilor, înaintea vârstei de 40 de ani, se recomandă ecografia mamară. Acum, folosim scanarea volumetrică automată a sânului, care este o ecografie tridimensională. Este similară mamografiei: personalul medical captează imaginile, iar doctorii le interpretează. Această metodă oferă o mai bună vizibilitate a țesutului mamar. Este o metodă ultrasonografică avansată. Pentru mamografie, folosim metoda avansată cu tomosinteză, care permite vizualizarea leziunilor chiar și de 1 mm. Iar dacă există anumite suspiciuni și nu putem decide despre ce este vorba, putem recomanda RMN-ul pentru evaluarea glandei mamare. Dar RMN-ul mamar nu este prima opțiune pentru screeningul sânului. În cazul bărbaților, recomandăm testările PSA avansate (cele destinate evaluării sănătății glandei prostate), dacă există anumite simptome specifice. Putem face și ecografie, iar dacă observăm ceva suspect la nivelul prostatei, atunci recomandăm testul PSA și vizita la urolog. Un alt screening important este pentru cancerul de colon, iar pentru aceasta, evaluăm prezența sângelui ocult în fecale. Dacă acest test iese pozitiv sau există cancere de colon în istoricul familial, recomandăm colonoscopia. În mod normal, aceasta ar trebui oricum făcută după 50 de ani.

Teste generale de sânge

Care sunt testele de sânge pe care le faceți?

 Dr. Gonca Gul Atalay: Acestea sunt testele de sânge standard. În plus, testăm nivelul de insulină și rezistența la insulină. Dacă pacientul are un diabet, testăm și hemoglobina A1c. De asemenea, analizăm evaluăm prin teste de sânge funcționarea ficatului, rinichilor și colesterolul. Facem și teste hematologice, dar și evaluarea nivelului vitaminelor. În cazul femeilor, este important să evaluăm nivelul fierului și a vitaminei B12, iar pentru ambele sexe, facem dozarea vitaminei D.

Testarea pentru vitamina D

De ce este importantă testarea pentru vitamina D?

Dr. Gonca Gul Atalay: Vitamina D este un element important din organism, iar un nivel optim contribuie la protecția împotriva fenomenelor maligne. De asemenea, este importantă pentru prevenția osteoporozei care apare după instalarea menopauzei. Acestea sunt motive serioase pentru a menține un nivel optim de vitamina D în corp. În ceea ce privește nivelul optim al vitaminei B12, acesta este important pentru funcționarea corectă a neurotransmițătorilor, dar pentru articulații și mușchi. Nivelul de B12 este și un indicator important pentru anemie. Iar dacă o persoană are tulburări de memorie, ar trebui să facă un test pentru B 12.

Teste pentru fumători

Ce investigații se recomandă fumătorilor?

Dr. Gonca Gul Atalay: Persoanele care fumează ar trebui să facă regulat o tomografie a plămânilor cu o doză mică de iradiere. Aceasta ar trebui făcută de către cei care fumează mai mult de 30 de pachete de țigări pe an, indiferent de vârstă. Investigația nu mai trebuie făcută abia la 15 ani de la renunțarea la fumat.

Investigațiile pentru inimă și vasele de sânge

Care sunt testele de check up pentru eventualele boli cardiovasculare?

Dr. Gonca Gul Atalay: Înainte de vărsta de 40 de ani, facem mai întâi electrocardiograma. După această vârstă, facem un test de efort. În funcție de rezultate și de examinarea fizică, putem face ecocardiografie sau o tomografie computerizată a inimii (angiografia inimii). Este similară angiografiei obișnuite, ne arată vasele de la nivelul inimii, eventualele obstrucții, plăcile de aterom etc.

Teste pentru persoane cu exces ponderal

Ce ar trebui să facă persoanele care se confruntă cu excesul ponderal? Ar trebui să facă teste suplimentare?

Dr. Gonca Gul Atalay: Dacă există disfuncții tiroidiene, rezistență la insulină, sindrom metabolic, nivel scazut al colesterolului bun și un nivel crescut ale colesterolului rău, dacă circumferința abdominală depășește 101 cm, recomandăm evaluări la cardiolog și nutriționist. De asemenea, putem lua în calcul și evaluări suplimentare la endocrinolog. Aceste investigații se recomandă atunci când indexul de masă corporală este mai mare de 35.

Testarea pentru HPV

Care este atitudinea corectă în privința testărilor pentru HPV?

Dr. Gonca Gul Atalay: Începând de la 30 și până la 65 de ani, femeile trebuie să facă testul Papanicolau și testarea pentru HPV, virus implicat în apariția cancerului de col uterin. În funcție de rezultat, ginecologul poate recomanda teste suplimentare precum biopsia eventualelor leziuni și tumori de col și uter. Înainte de 30 de ani, se face testul Papanicolau. După 69 de ani, nu se mai testează virusul HPV dacă pacienta este sănătoasă și nu s-a confruntat în trecut cu Human Papilloma Virus.

Teste tiroidiene recomandate

Ce teste tiroidiene ar trebui să facă femeile?

Dr. Gonca Gul Atalay: În Turcia, facem dozările hormonale pentru toată lumea pentru că avem o incidență crescută a nodulilor tiroidieni și a hipotiroidiei. De asemenea, evaluăm funcția tiroidiei, glandă care are impact asupra funcționării metabolismului și a întregului organism. Facem analizele pentru TSH, T3, T4 și ecografie tiroidiană. Dacă găsim o tiroidită, evaluăm anticorpii anti tpo și anti tga. Tiroidita autoimună Hashimoto este destul de frecventă, există riscul de transmitere de la mamă la fiică. Dar dacă testele sunt în regulă, nu trebuie repetate pentru această afecțiune. Boala debutează la vârstă tânără și durează toată viața. În unele țări, ghidurile recomandă testările tiroidiene doar în perioada sarcinii, dar în Turcia le facem tuturor femeilor. Pentru a evalua premenopauza, se recomandă teste hormonale după un ciclu menstrual. Dar în cadrul check-up-ului, ecografia ovariană ne arată starea ovarelor și grosimea endometrului. Apoi, în funcție de valorile hormonilor, ginecologul poate decide dacă aplică sau nu terapia hormonală de substituție.

Investigații pentru ovare

Ce alte investigații se pot face pentru a evalua starea ovarelor, în afară de ecografie și RMN?

Dr. Gonca Gul Atalay: Protocolul nostru presupune la început efectuarea ecografiei abdominale. Apoi, ginecologul va face ecografia vaginală. Dacă suspectăm prezența unor tumori, se pot face markeri tumorali și decidem ce facem mai departe.

Care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate pe care le depistați la pacienții români care vin pentru checkup la ACIBADEM?

Dr. Gonca Gul Atalay: Cei mai mulți pacienți care vin din România au sub 40 de ani și sunt foarte sănătoși. În afara deficitului de vitamina D pe care îl diagnosticăm, nu prea sunt alte probleme de sănătate. Pacienții cu vârsta peste 40 de ani au probleme articulare, au diverticulite, polipi colinici și îi sfătuim să-și facă endoscopie și colonoscopie.

Investigații recomandate la menopauză

Ce ați observat în privința vârstei menopauzei? A scăzut vârsta?

Dr. Gonca Gul Atalay: În Turcia, vârsta medie a instalării menopauzei este de 48 de ani, înainte era de 52. Această scădere a vârstei se explică prin stres, stilul modern de viață, prin poluare și alimentația care conține substanțe nocive. Iar menopauza vine la pachet cu scăderea densității minerale osoase. De aceea, sfătuiesc pacientele să facă o investigație numită osteodensitometrie pentru a afla cum stau pentru că scăderea densității minerale osoase poate duce la osteoporoza. Noi avem această investigație inclusă îm pachetul de check-up. Perioada de premenopauză variază de la o persoană la alta. După un an de la oprirea ciclului menstrual, recomandăm osteodensitometria pentru că densitatea minerală osoasă scade cel mai mult în primul an. În funcție de rezultate, putem recomanda suplimente cu calciu și vitamina D3.

Care este opinia dvs. în privința hormonoterapiei la menopauză?

Dr. Gonca Gul Atalay: De obicei, medicii ginecologi nu prea sfătuiesc pacientele să ia terapie hormonală la menopauză. De obicei, o recomandă dacă pacientele au alte afecțiuni sau își doresc copii. Dar înainte de a administra aceste terapii, se fac testul Papanicolau, ecografia mamară, tomografia pentru a fi siguri că acești hormoni nu vor produce efecte nedorite.

Mamografia, importantă pentru depistarea cancerului mamar

Cât de valoros este check-up-ul anual pentru depistarea unor eventuale cancere mamare?

Dr. Gonca Gul Atalay: Astăzi, mamografiile se fac mai devreme, după 40 de ani, nu 50 ca înainte. Astfel, putem depista cancere in situ, la debut, în stadii mult mai incipiente decât o făceam înainte. Uneori, o leziune in situ se poate transforma în cancer după 10 ani de la depistare și atunci se pune în discuție, în funcție de caz, oportunitatea tratamentelor. Dar diagnosticul precoce este de preferat pentru că astfel, rata de tratament și de vindecare este foarte mare.

Analize pentru disfuncții erectile

Cât privește starea de sănătate a bărbaților, disfuncțiile erectile pot fi evaluate în timpul programelor de check-up?

Dr. Gonca Gul Atalay: După 40 de ani, evaluăm nivelul testosteronului, iar dacă este scăzut, recomandăm vizita la urolog care va face teste suplimentare.

Radiografia: când este utilă

Care este opinia dvs. în privința radiografiilor care se recomandă mai ales pentru evaluarea plămânilor?

Dr. Gonca Gul Atalay: Noi folosim examinarea radiologică digitală, cu o doză scăzută de radiații. E o doză similară celei la care este expus organismul în timpul unui zbor scurt cu avionul. Totuși, examinările radiologice care nu sunt necesare trebuie evitate. În mod normal, recomandăm o radiografie anuală la plămâni, dar persoanele nefumătoare, care nu au în familie istoric de boli pulmonare, pot face investigația la o dată doi ani. Însă fumătorilor le recomandăm mai ales tomogafia cu doză scăzută de radiații. Aceasta nu este destinată doar fumătorilor, ci și celor care au avut afecțiuni pulmonare, infecții, boli obstructive, astm, alergii, pentru că oferă o mai bună vizibilitate decât radiografia toracică. În funcție de rezultate, decidem ce trebuie făcut în continuare.

Teste pentru pancreas

Cum se evaluează funcția pancreasului?

Dr. Gonca Gul Atalay: De obicei, facem ecografie, iar dacă suspectăm ceva, atunci analizăm nivelul enzimelor pancreatice lipază și amilază. Acestea nu sunt prevăzute în programul standard de check-up, însă în funcție de rezultatul examinărilor, putem adăuga anumite teste. Există și un test de screening pentru cancer, CA19-9 pe care-l putem face. Apoi, decidem dacă pacientul are nevoie de RMN dinamic al acelei zone sau nu.

Ficatul gras: teste și analize

Cum poate fi diagnosticat ficatul gras și ce recomandați pacienților care au steatoză hepatică?

Dr. Gonca Gul Atalay: Ecografia abdominală este de ajuns, dar dacă este o problemă serioasă, intră în acțiune gastroenterologul pentru investigații suplimentare. Înainte se făcea biopsie, dar astăzi, riscul de ciroză se poate evalua tot cu ajutorul ultrasonografiei. Tratamentul se decide în funcție de rezultatele analizelor de sânge care vizează funcția ficatului. Dacă funcția este normală, se recomandă monitorizarea regulată și dietă. Dar dacă funcția ficatului nu este optimă, recomandăm vizita la gastroenterolog pentru tratament.

Testele pentru Helicobacter Pylori

Cum poate fi depistată infecția cu Helicobater Pylori?

Dr. Gonca Gul Atalay: Pentru această bacterie, există trei tipuri de teste: testul de respirație, testul de sânge pentru anticorpii H. Pylori Ig A și IgG și testul de fecale. Pentru diagnostic, sunt de preferat testul de respirație și de sânge, dar pentru monitorizarea post tratament, preferăm testul de fecale, pentru că anticorpii pot fi încă în circulație. Apoi, după tratament, se poate recomanda și biopsie endoscopică, dar aceasta nu se poate face mereu. Așa că apelăm la testul de fecale este mai puțin invaziv.

Informații despre prețurile pachetelor de check-up din cadrul ACIBADEM și despre analizele și investigațiile incluse, puteți primi la numerele de telefon 021 313 99 38 și 021 311 88 82 sau pe adresa de email: info.ro@acibadem.com.tr.

Puteți citi și ce spun pacienții despre experiența de check-up, AICI.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare