Tehnologia Gamma Knife Icon: cum ajută în cazul tumorilor cerebrale și altor afecțiuni grave

Tehnologia Gamma Knife Icon: cum ajută în cazul tumorilor cerebrale și altor afecțiuni grave

Cuțitul Gamma (Gamma Knife) – folosit în lume încă din 1968 pe un număr tot mai mare de pacienți cu diverse indicații – nu este în realitate… un cuțit. Este o tehnică de tratament ce utilizează tehnologie de ultimă oră în locul unui bisturiu, direcționând raze gamma cu mare precizie spre o zonă țintă din interiorul craniului, într-o singură sesiune. Razele gamma au un efect puternic, dar sigur, asupra zonei bolnave, datorită unor tehnici avansate de imagistică și planificare. Așadar, vorbim despre radiochirurgia Gamma Knife, o formă de radioterapie cu precizie chirurgicală, dar fără problemele asociate chirurgiei, precum sângerarea, riscul de infecție sau recuperarea la terapie intensivă. Întreaga procedură poate fi finalizată în câteva ore și pacientul se poate întoarce acasă în aceeași zi. Pentru ce diagnostice poate fi folosită cu brio, descoperiți în materialul următor. 

Gamma Knife: sute de mii de pacienți tratați în lume

Tehnologia avansată a procedurii Gamma Knife face posibilă tratarea tumorilor cerebrale fără sângerări și fără durere, fără operații deschise, astfel încât pacientul se poate întoarce acasă în aceeași zi. Termenul de radiochirurgie a fost introdus lumii medicinei de către neurochirurgul elvețian Lars Leksell și face referire la procesul de direcționare a unor numeroase raze radioactive cu energie scăzută ce nu vătămează țesutul cerebral din zona bolnavă din cadrul craniului, ci alterează acest țesut, concentrându-se pe punctul bolnav și eliberând o doză ridicată de radiații doar în acel punct. Tehnica radiochirurgicală Gamma Knife a fost folosită prima oară în 1968. La început, era utilizată în foarte puține centre din lume dar, pe măsură ce beneficiile sale terapeutice au fost confirmate, sfera sa de utilizare s-a lărgit. Astăzi, Cuțitul Gamma este folosit în sute de centre medicale din jurul lumii. Conform statisticilor din 2012, circa 600.000 de pacienți cu o mare varietate de boli cerebrale au fost tratați cu cuțitul Gamma. Nu există nici un alt dispozitiv în acest domeniu care se poate apropia de precizia Cuțitului Gamma și care să fi ajutat așa de mulți oameni. Iar probabil din 2021 numărul lor s-a dublat, dacă nu chiar triplat.

Gamma Knife Icon – modelul de ultimă oră al Cuțitului Gamma, folosit la ACIBADEM

Gamma Knife Icon, modelul de ultimă oră al cuțitului Gamma, ce este caracterizat ca fiind standardul de aur în radiochirurgie, scurtează procesul de tratament pentru tumorile cerebrale, fără durere și fără chirurgie deschisă, oferind medicilor precizie, siguranță și flexibilitate. Programul său computerizat avansat ajută specialiștii în planificarea tratamentului. Gamma Knife Icon este o tehnologie folosită în tratamentul afecțiunilor intracraniene, ce constă în aplicarea țintită a razelor gamma, cu precizie milimetrică. Tehnologia Icon concentrează razele din sute de surse de cobalt într-un singur punct țintit, ceea ce înseamnă aplicarea unei cantități mari de energie asupra țesuturilor care trebuie tratate. Pacienții sunt treji în timp procedurii care poate dura între 15 minute și 2 ore, în funcție de dimensiuea tumorii și de cantitatea de radiații ce trebuie livrată. Doctorul poate vorbi cu ei în timpul tratamentului prin intermediul unor boxe și unui microfon și îi urmărește constant cu ajutorul unui monitor. Probabilitatea apariției unei reacții a țesutului sănătos înconjurător datorită energiei radioactive folosite este  1-2 % și majoritatea dintre acestea sunt temporare. Rezultatele radiochirurgiei cu cuțit Gamma pot fi observate oricând de la câteva luni la câțiva ani mai târziu. Timpul necesar pentru ca aceasta să aibă efect diferă în cazul fiecărei boli. În cadrul monitorizării pacienților, se efectuează examene cu teste precum RMN și angiografie, la frecvența recomandată de medic. Țelul radiochirurgiei cu cuțit Gamma este controlarea creșterii tumorii, ceea ce înseamnă că tumoarea nu crește în dimensiune sau scade în dimensiune în timp. 

Ce boli sunt tratate prin Gamma Knife Icon?

Pe lângă tumori cerebrale, Gamma Knife poate fi folosit și în alte boli care afectează oasele, vasele de sânge, nervii, ochii, pielea și alte țesuturi din proximitatea creierului. În plus, pe lângă utilizarea sa predilectă în tumori cerebrale maligne date de cancerele metastazate, Gamma Knife este aplicat în tratamentul tumorilor cerebrale benigne, al malformațiilor arteriovenoase (MAV/înnodarea anormală a vaselor de sânge din creier), pentru afecțiunile funcționale cum sunt boala Parkinson, în nevralgia trigeminală și tumorile intraoculare. Iată mai jos o listă cu diagnosticele pentru care folosim cu succes Gamma Knife Icon la ACIBADEM: 

 • Pentru pacienți cu afecțiuni ale vaselor de sânge 

Malformați arteriovenoasă (MAV – încâlcirea congenitală a vaselor de sânge din creier) – cavernoame 

 • Pentru pacienți cu tumori benigne 

Schwanom vestibular (tumori ale nervului auditiv și vestibular), hemangioblastom, meningiom, cordom , tumori ale glandei hipofize, Schwanom trigeminal, tumori ale epifizei, craniofaringiom, tumori ale glomusului jugular 

 • Pentru pacienți cu tumori maligne 

Metastaze, melanom ocular, anumite tumori gliale, hemangiopericitom, carcinom nazofaringian 

 • Pentru pacienți cu tulburări de mișcare 

Tremur asociat bolii Parkinson, tremur esențial 

 • Pentru pacienți cu boli funcționale 

Nevralgie trigeminală 

 • Pentru pacienți cu tumori greu de accesat, localizate adânc în creier 
 • Pentru pacienți ce nu pot tolera procedurile chirurgicale din motive precum vârsta, starea medicală sau probleme generale de sănătate 
 • Pentru pacienți care refuză chirurgia deschisă 

Care sunt avantajele Gamma Knife Icon?

 • Elimină necesitatea unei intervenții deschise în multe cazuri de tumori cerebrale.
 • Efectele secundare în urma procedurii sunt reduse.
 • Nu implică anestezie generală.
 • Pacienții se pot întoarce acasă în ziua tratamentului.
 • Nu este necesară o perioadă de recuperare.
 • Procedura elimină riscul unor răni la nivelul capului.
 • Pacientul nu este ras în zona tratată a capului și nu se instalează fenomenul pierderii părului.
 • Pacientul se poate întoarce la viața sa de zi cu zi în scurtă vreme.
 • Cantitatea de radiații la care este expus țesutul sănătos al creierului este minimă.

Cel mai nou model Gamma Knife Icon este disponibil și la ACIBADEM în spitalul Altunizade din Istanbul – pentru informații despre consultații la experții noștri ne puteți suna la (021) 313 99 38 sau ne puteți scrie un email la: info.ro@acibadem.com.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare