Tehnicile ultraperformante de radioterapie de la ACIBADEM, explicate de un expert de top

Tehnicile ultraperformante de radioterapie de la ACIBADEM, explicate de un expert de top

Profesorul Dr. Ufuk Abacıoğlu, specialist în oncologie și radioterapie, cu peste 25 de ani de experiență lucrează la spitalul ACIBADEM Altunizade din Turcia și vede pacienți din lumea întreagă – mii de oameni cărora le schimbă viețile într-un moment de cumpănă. Reușește acest lucru cu ajutorul colegilor pentru că la ACIBADEM cancerul se învinge în echipă, o echipă puternică și impecabil pregătită, dar și cu ajutorul tehnologiei. ACIBADEM are cele mai noi și performante aparate pentru radioterapie, aparate care erau de neconceput, de pildă, când Profesorul Abacıoğlu și-a început cariera. Doctorul, recunoscut la nivel internațional, își amintește că la începutul carierei se ghida în radioterapie doar prin marcajele făcute pe pielea pacienților. Acum, aparatele de radioterapie văd tumorile în timp real pe durata tratamentului. ACIBADEM a fost printre primii la nivel mondial care au implementat această nouă și extraordinară tehnologie în septembrie 2018. De atunci, sute de pacienți au fost tratați cu noul dispozitiv cu rezultate foarte bune.

Evoluția aparatelor de radioterapie: de la Cobalt-60 la chirurgie fără incizii

“Îmi amintesc că, în trecut, ne ghidam doar după marcajele pe care le făceam pe pielea pacienților și nu puteam să facem simulări de tratamente în domeniul radioterapiei”, mărturisește Profesorul Ufuk Abacıoğlu care afirmă că s-au schimbat multe de-a lungul celor 25 de ani de experiență. „Când eram rezident, obișnuiam să tratăm pacienții cu dispozitivele Cobalt-60. Au o singură sursă de radioactivitate într-un singur dispozitiv și noi ofeream tratamente în multe zone. Am avut doar imagistică cu raze X și vedeam cancerul pulmonar doar… aproximativ. Și apoi ne gândeam că există o tumoră, deci ar putea exista niște ganglioni limfatici afectați, așa că tratam tumora principală și profilactic celelalte zone. Desigur, vă puteți imagina, am avut o mulțime de efecte secundare.”

Mai târziu, dispozitivele Cobalt au fost înlocuite de acceleratoare liniare care generează radiații cu energie mai mare. De asemenea, a fost dezvoltată imagistica 3D. „Asta înseamnă, de exemplu, tomografie computerizată. Am început să folosim CT-ul atât pentru planificare, pentru a ne determina corect obiectivele, cât și pentru dispozitivele noastre de radioterapie. Scanăm pacientul înainte de tratament și apoi oferim tratamentul. Noi numim aceasta radioterapie conformală 3D”, spune prof. Abacıoğlu.

Apoi, au fost dezvoltate tehnicile de radioterapie cu intensitate modulată (IMRT). „Asta înseamnă că putem controla fasciculul de radiații care ajunge în organism, astfel încât să putem proteja mai eficient țesuturile normale. Putem iradia ținte foarte complicate simultan și, în timp ce facem acest lucru, putem da doze mai mari unor zone ale țintei noastre. De exemplu, putem da o doză mai mare unei tumori, iar la margine administrăm o doză mai mică, deoarece celulele maligne sunt mai radio-rezistente în interiorul tumorii și mai radio-sensibile în afară. Acest lucru ne-a permis, de asemenea, să avem mai puține efecte secundare și un control local mai bun al tumorii”, explică specialistul ACIBADEM.

Radioterapia ghidată prin imagistică (IGRT) este un alt tip de radioterapie. Folosește tehnologii de imagistică pentru administrarea exactă a dozelor către celulele canceroase. Radioterapia stereotactică (SRT) și radiochirurgia stereotactică (SRS) se numără printre tehnicile noi. În 1997, profesorul Dr. Ufuk Abacıoğlu și echipa sa au fost printre primii care au folosit dispozitivul Gamma Knife în Turcia. Astăzi, ei sunt aceeași echipă care lucrează la spitalul Acibadem. Recent, radiochirurgia stereotactică a început să fie utilizată nu numai pentru leziunile cerebrale, ci și în alte locuri ale corpului – plămân, ficat, glandă suprarenală, în abdomen etc. „Oferim mai puține fracții cu doze mari, cu intenția de ablație și eliminare a tumorii”, explică prof. Abacıoğlu.

Revoluția MR Linac: acum „vedem” tumorile în timpul tratamentului

Unul dintre cele mai recente progrese în tehnologia radioterapiei este dispozitivul MR Linac care combină imagistica RMN și acceleratorul liniar într-o singură mașină. ACIBADEM a fost printre primii la nivel mondial care au implementat noua tehnologie în septembrie 2018. Sute de pacienți au fost tratați cu noul dispozitiv cu rezultate foarte bune, spune profesorul dr. Ufuk Abacıoğlu și adaugă: „A fost un dispozitiv revoluționar pentru noi, deoarece are trei avantaje principale. RMN-ul este foarte util pentru a vedea țesuturile moi din corp. Imagistica bazată pe CT sau pe raze X este foarte utilă pentru oase, dar pentru a vedea țesuturile moi MR Linac este mult mai eficientă. Al doilea avantaj al MR Linac este oportunitatea de a adapta planurile de tratament și de a trata pacienții ținând cont de anatomia tumorii la zi. Iar al treilea este că putem vedea tumora în timp ce o tratăm. Acest lucru nu este posibil cu alte tehnologii.

Aceasta ne oferă posibilitatea de a reduce volumul țintei clinice care acoperă mișcarea potențială. Dacă avem o tumoră de 3 cm, trebuie să adăugăm doar 3 mm în jurul ei și iradiem acest volum. În caz contrar, trebuia să setăm 5 mm, 1 cm, 2 cm, în funcție de mișcarea tumorii odată cu respirația. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a iradia chiar și tumorile apropiate de structuri foarte critice și sensibile. Cu ajutorul noilor tehnologii, putem aplica radioterapia în funcție de respirație și de mișcările din zona abdominală: pacientul inspiră puternic, își ține respirația câteva secunde și în acest interval, aplicăm radioterapia. În trecut, puteam doar să ne uităm la markerii externi. Acum, cu ajutorul MR Linac, putem evalua cu exacitate poziția tumorii și în funcție de respirație și de mișcarile fiziologice, să aplicăm cu mare precizie radioterapia. Deci crește precizia aplicării radioterapiei, chiar și în cazul pacienților care au localizări tumorale în zone delicate”.

Varietatea opțiunilor de tratament disponibile în spitalele moderne este un avantaj imens pentru medici și pacienții lor. „La ACIBADEM, avem tehnologii de ultimă oră și diferite dispozitive din care să alegem. Nu tratăm pacientul în funcție de capacitățile dispozitivului; alegem doar care va fi cel mai bun pentru tratamentul fiecărui pacient „, spune prof. Ufuk Abacıoğlu.

Puteți discuta cu experții ACIBADEM despre cazul dumneavoastră și ne puteți cere o a doua opinie medicală din partea Profesorului Ufuk Abacıoğlu, contactându-ne la numărul  021 313 99 38

sau pe adresa de email: info.ro@acibadem.com 

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare