Super tehnologiile anticancer din cel mai nou spital Acibadem

Super tehnologiile anticancer din cel mai nou spital Acibadem

Tratament eficace al tumorilor maligne, timpi de terapie reduși la minimum, protecția sporită a țesutului sănătos. Acestea sunt pe scurt performanțele noilor aparate la care au astăzi acces pacienții clinicilor Acibadem. Acestea sunt disponibile în cel mai nou spital Acibadem, Altunizade începând din luna martie.

Prof dr. Ufuk Abacioglu, specialist în radioterapie în cel mai nou spital Acibadem, Altunizade, ne dezvăluie cum funcționează cele mai performante aparate de radioterapie și care sunt motivele pentru care pacienții trebuie să ducă la bun sfârșit orice terapie începută.

Ce efecte benefice are radioterapia aplicată cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră?

Prof. dr. Ufuk Abacioglu: La ora actuală, în domeniul radioterapiei, lucrăm cu tehnologii noi care au evoluat mult în ultimii 10 ani. Anual, apar aparate noi cu care obținem rezultate din ce în ce mai bune în tratarea pacienților cu cancer, care îmbunătățesc rata de supraviețuiere și calitatea vieții. Pe termen lung, aplicarea noilor metode terapeutice poate ține sub control evoluția tumorilor și poate reduce efectele secundare pe care le are radioterapia clasică.

Tehnologii de ultimă oră la Spitalul Altunizade Acibadem

Care sunt noutățile în ceea ce privește dotarea serviciilor de radioterapie din noul spital Acibadem, Altunizade?

Prof. dr. Ufuk Abacioglu: În clinicile Acibadem, tehnologia se îmbunătățește permanent. Lucrăm deja cu Truebeam STX, acceleratoare liniare de mare precizie, care oferă pacienților tratamente performante. Dar avem și tehnologii de ultimă oră, cum este aparatul TomoTherapy, care combină tomografia cu acceleratorul linear.

Cu ajutorul aparatului TomoTherapy, putem face două proceduri într-o singură sesiune: practic, scanăm întregul corp și aplicăm emisia de radiații în mai multe zone deodată. De asemenea, putem trata într-o singură sesiune de terapie o suprafață mare afectată de cancer, cum e cazul anumitor pacienți cu cancere cerebrale și de coloană vertebrală. Acesta este un pas uriaș în abordarea unor cazuri mai complicate, care necesitau mai mult sesiuni de terapie, care implicau anumite riscuri pentru zonele delicate precum coloana vertebrală.

În Acibadem, una dintre tehnologiile de vârf este și GammaKnife, pe care am aplicat-o cu succes în multe cazuri. Însă acum, avem la dispoziție noul aparat, Gammaknife ICON, care va funcționa în noul spital Altunizade. Având o precizie sporită, cu noul aparat de radiochirurgie nu numai că putem aplica radioterapia într-o singură ședință, dar putem trata pas cu pas, în fracțiuni, zone mai mari care au nevoie de doze mari de radiații. În cadrul procedurilor radiochirurgicale cu GammaKnife Icon, prin tehnologia CT, scanăm corpul pacientul și apoi aplicăm radioterapia, într-una sau mai multe fracțiuni, în funcție de caz.

GammaKnife ICON, Trubeam STX și TomoTherapy, cele mai performante aparate de radioterapie

Ce tipuri de cancer poate trata fiecare tehnologie în parte?

Prof. dr. Ufuk Abacioglu: Tehnologia GammaKnife este destinată tratării tumorilor cerebrale maligne, dar putem aborda cu succes și metastaze cerebrale date de alte tipuri de cancer. De asemenea, GammaKnife ne dă posibilitatea să tratăm pacienți cu tumori cerebrale benigne (meningioame sau adenoame de glandă pituitară) sau afecțiuni cerebrovasculare prin administrarea radiațiilor într-o singură zi, fără perioade lungi de spitalizare sau intervenții îndelungate. Cu ajutorul Truebeam STX putem aborda un spectru larg de afecțiuni maligne de la nivelul corpului și putem trata pacienți în vârstă, pacienți cu boli asociate sau pacienți care nu pot trece printr-o anestezie. Cu alte cuvinte, este o soluție și pentru cei care nu pot fi operați. Putem aplica Truebeam în zona cerebrală, în mai multe fracțiuni, în zone întinse afectate de cancer. Avantajul major este că tehnologia ne permite să tratăm țintit tumorile maligne, cu protejarea țesutului sănătos. De exemplu, putem trata o tumoră mamară, fără a afecta mușchiul cardiac și vasele de sânge. Sau putem trata cancere pulmonare prin radioterapia țintită și controlul respirației, astfel încât să nu afectăm țesut sănătos.

Și cu ajutorul tehnologiei TomoTherapy, putem trata diverse tipuri de afecțiuni maligne și ne ajută mai ales în abordarea volumelor mari, cum ar fi cele cerebrovertebrale, pentru că scurtează mult timpii alocați radioterapiei. Dar de asemenea, ne ajută mult să lucrăm pe zone delicate și să protejăm țesuturile vitale (de exemplu, putem trata o tumoră pleurală, cu protejarea țesutului pulmonar).

Cât de importantă este pentru pacienți protejarea cât mai bună a țesutului sănătos?

Prof. dr. Ufuk Abacioglu: Ca să vă dovedesc cât este de importantă vă dau exemplul unei paciente cu cancer mamar în stadii incipiente care poate fi vindecat, speranța de viață a pacientei fiind de 40 de ani. Însă, dacă primește o doză mare de radiații care atinge nu numai tumora, dar și zona inimii, pacienta va avea un risc crescut de probleme cardiovasculare. De aceea, trebuie să apelăm la tehnologii și metode care emit radiații, dar care protejează țesutul sănătos și scad riscul efectelor adverse pe termen scurt și lung. De aceea, când aplicăm radioterapia, trebuie să ne gândim care este cea mai bună soluție pentru a proteja pe termen lung organele vitale precum inima, plămânii, rinichii etc. Vechile metode precum cobaltoterapia produceau fibroze în țesuturi, iar calitatea vieții pacienților pe termen lung era mult diminuată. În schimb, noile tehnologii concentrează emisia de radiații pe zonele afectate de tumori, cu protecția mult sporită a țesutului sănătos.

Nu întrerupeți radioterapia! Iată motivele!

Ce riscă pacienții care nu respectă planul de tratament și întrerup radioterapia?

Prof. dr. Ufuk Abacioglu: Unii pacienți pot fi tentați să oprească terapia din cauza efectelor adverse sau din cauza miturilor care circulă legate de iradierea organismului. Oprirea tratamentului este foarte periculoasă pentru organism, pacientul nu poate începe și apoi să ia o pauză de o săptămână sau două. Există cazuri când întreruperea terapiei a dus la accelerarea dezvoltării unor tumori. Am avut cazuri de pacienți, chiar și din România, care au întrerupt terapia și apoi au revenit cu un cancer agravat ceea ce a îngreunat situația. Sfatul meu pentru pacienți este să termine tratamentul început, indiferent care ar fi acesta.

Ce părere aveți despre miturile care se vehiculează în legătură cu radioterapia?

Prof. dr. Ufuk Abacioglu: Există multe persoane care cred că radioterapia nu este tocmai bună, însă dacă aceasta este făcută corect, personalizat, la momentul optim, atunci vorbim despre o armă redutabilă împotriva cancerului.

Cum evaluați dvs. la ora actuală performanțele medicinei în tratarea cancerului?

Prof. dr. Ufuk Abacioglu: În stadiile incipiente ale cancerului, aproape toate tumorile sunt vindecabile, prin chirurgie, radioterapie, tratamente locale sau sistemice. Pe de altă parte, când există deja metastaze, multe dintre cancere devin incurabile, iar tratamentele sunt simptomatice sau paleative. Însă, acum avem posibilitatea de a oferi radioterapie și medicamente unor pacienți cu metastaze care au survenit după cancere de colon sau de plămân sau la ficat, cu șanse mari de prelungire a speranței de viață.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare