Cât de importantă este biopsia pentru detectarea unui cancer?

Cât de importantă este biopsia pentru detectarea unui cancer?

Răspunsul unanim al specialiștilor este acesta: biopsia este vitală în diagnosticarea cancerului. Chiar dacă medicii palpează sau observă anomalii, cum sunt cele de la nivelul pielii, sau le detectează cu ajutorul tehnicilor imagistice de ultimă generație, doar biopsia poate da cu precizie verdictul în privința tipului de celule care se găsește în țesuturile cu anomalii. Specialiștii clinicilor ACIBADEM vin cu informații prețioase despre biopsie și viitorul terapiilor destinate cancerului.

Ce este biopsia?

Biopsia reprezintă prelevarea de țesut dintr-o zonă sau dintr-un organ al corpului, probă pe care medicii o analizează la microscop pentru a decide dacă este vorba sau nu despre o problemă de sănătate gravă. De obicei, specialiștii iau probe din leziuni sau tumori atunci când suspectează o anomalie sau când observă deja după investigații precum ecografia, mamografia, tomografia computerizată sau rezonanța magnetică existența unei acumulări de celule anormale în organe și țesuturi.

Cum decurge biopsia?

Prelevarea de țesut se face cu ajutorul unor instrumente speciale, cele mai mult fiind ace cu ajutorul cărora se ia o porțiune mică din zona cu probleme. În multe situații, medicii recurg la tehnici de imagistică pentru a monitoriza cu precizie prelevarea probelor. Aceasta se poate face sub supraveghere ecografică, în cadrul tomografiei computerizate, în timpul sau după intervențiile chirurgicale de extipare a maselor tumorale care afectează organe și țesuturi. Medicii pot preleva probe din măduva osoasă, din ficat, rinichi, oase, glanda mamară, din glanda prostată sau de la nivelul pielii. Ca regulă generală, orice tip de tumoră trebuie analizată la microscop după ce a fost extirpată pentru ca medicii să stabilească precis dacă este vorba sau nu despre cancer. În cazul în care după biopsie verdictul este “afecțiune malignă”, medicii pot stabili în plus stadiul bolii, dar și tipul de terapie potrivită fiecărui caz în parte.

Cum va arăta biopsia viitorului?

La ora actuală, una dintre cele mai mari provocări din medicină este  depistarea cancerului în stadiu cât mai precoce, biopsia făcând parte din acest protocol de diagnosticare. Depistarea la timp este extrem de importantă pentru că poate crește șansele de vindecare pe termen lung. Profesorul Osman Gökhan Demir, medic oncolog la spitalul ACIBADEM Maslak, spune că anii următori vor aduce multe evoluții în tratamentul cancerului. “În primul rând, conceptul de diagnostic precoce se va schimba. În prezent, tumorile pot fi diagnosticate numai prin metode de imagistică radiologică și biopsii. Cu toate acestea, în viitor va fi posibil ca tumorile să fie diagnosticate chiar și în stadii care sunt prea incipiente pentru detectarea radiologică. Acest lucru se va realiza prin metodele de diagnostic molecular și „biopsie lichidă”, care implică separarea ADN-ului tumoral de sânge. De exemplu, specialiștii vor stabili dacă o persoană are cancer într-o fază foarte timpurie prin detectarea ADN-urilor celor mai frecvente tipuri de cancer. Acest lucru va face posibil ca tratamentul să fie efectuat în mod specific în conformitate cu caracteristicile genetice ale tumorilor și fără a necesita chimioterapie”, descrie specialistul ACIBADEM diagnosticarea și tratamentul viitorului pentru cancer. Specialistul adaugă faptul că următorii 10 ani vor schimba radical modul de depistare și de tratare a cancerului. La ora actuală, cercetătorii lucrează deja la proiecte care vizează mutațiile genetice de tip pilot care dictează evoluția tumorilor. Odată cunoscute aceste tipuri de mutații, medicii vor putea elabora terapii care vor ținti tocmai mecanismele de creștere și dezvoltare malignă. “Luând în considerare atât evoluțiile din domeniul bio-informaticii, cât și începutul utilizării nanotehnologiilor în tratament, viitorul arată foarte promițător pentru noi”, concluzionează prof. dr. Osman Gökhan Demir, medic oncolog la spitalul ACIBADEM Maslak.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare