Soluții medicale pentru infertilitate în opinia Prof. Dr. Tayfun Bağış, expert ACIBADEM preferat de români

Soluții medicale pentru infertilitate în opinia Prof. Dr. Tayfun Bağış, expert ACIBADEM preferat de români

Dintre sutele de poze cu bebeluși trimise de părinți recunoscători din toată lumea Profesorului Tayfun Bağış multe sunt ale unor copii din România. Șeful Departamentului de Reproducere Asistată din cadrul Spitalului ACIBADEM Altunizade are o vastă experiență în medicina reproductivă și este cunoscut la nivel mondial pentru teoriile și studiile sale legate de infertilitate. În materialul următor vorbește despre rata de reușită a centrului pe care îl conduce, despre ce îl deosebește de ceilalți experți și despre soluțiile punctuale pe care le vede în diverse cauze de infertilitate.

Fiecare caz de infertilitate este ca un puzzle pentru mine”

Prof. Dr. Tayfun Bağış: „Acord timp cuplurilor care vin la mine pentru ajutor. Încerc să înțeleg ce se întâmplă, să nu grăbesc lucrurile. Fiecare caz este diferit pentru mine. Este ca un puzzle. Care este problema, ce pot face eu, ce pot schimba? E ca și cum aș face un proiect. Și, dacă la finalul lui o să am succes, o să mă simt foarte bine. Trebuie să-ți placă munca asta. Dacă poți rezolva ceva, dacă planul tău va funcționa, totul va fi bine. Așadar, planificarea este o parte importantă a acestei munci. Trebuie să iei decizia corectă, trebuie să acorzi timp pentru luarea deciziei, pentru ca ea să fie evidentă și sigură”. 

Care sunt ratele de succes la ACIBADEM?

Prof. Dr. Tayfun Bağış: „Avem un grafic în cadrul Departamentului nostru de Reproducere Asistată, punem o linie neagră și o linie roșie, iar linia roșie este la 45%. Dar știți că succesul este diferit pentru diferitele grupe de vârstă. De exemplu, pentru femeile mai tinere de 35 de ani, rata sarcinii este de aproape 70%. Dacă sunt mai tinere de 30 de ani, rata poate fi de 80%, dar 15-20% dintre ele vor avea un avort. De obicei spunem că dacă ai mai puțin de 35 de ani, ai 50% șanse să ai un copil. Aceasta este baza. Dacă nu ai nicio problemă cu rezerva ovariană, vei avea un copil. Dar, pe măsură ce vârsta înaintează, rata de succes scade. În fiecare săptămână și în fiecare lună ne notăm ratele de graviditate și observăm statisticile. Dacă numărul scade sub 45, atunci încep să scot cartonașe roșii. Verificarea tuturor elementelor, mereu, este un lucru foarte important. În 2016, rata de graviditate în SUA era de 42% la toate grupele de vârstă. Limita noastră inferioară, așa cum am mai spus, este 45. Dacă mergem mai jos de 45, încep să mă întreb ce se întâmplă în laborator? Eu cred că laboratorul este ca un copil. Trebuie să petreci timp cu el, trebuie să-ți placă, să-l răsfeți, să ai grijă de el, să-l știi pe de rost. Uneori i se face foame, alte ori este plângăcios, nu vreau să fac asta, exact ca un copil. Este o relație fascinantă”. 

Care ar fi, pe scurt, soluțiile medicale pentru cele mai des întâlnite situații de infertilitate? 

Prof. Dr. Tayfun Bağış„Dacă femeia are o problemă de ovulație, este foarte simplu pentru noi. Îi prescriem medicamente pentru a produce ovulația și așteptăm sarcina timp de 6 luni. Dacă trompele femeii sunt blocate, putem spune că ar trebui să facă FIV. Dacă femeia are endometrioză, credem că există două opțiuni: în unele cazuri intervenim chirurgical și așteptăm 1 an și, dacă nu ajung la sarcină, atunci oferim opțiunea FIV, sau recomandăm FIV direct. Deci, vedeți, în fiecare situație tratamentul este diferit. Atunci când luăm în considerare factorii masculini, deci spermograma, calculăm câți spermatozoizi mobili are bărbatul. Dacă numărul spermatozoizilor mobili, în ciuda numărului scăzut, este mai mare de 10 milioane, poate că putem spune „ok, să mai așteptăm puțin”. Dacă este mai mic de 5 milioane, vorbim direct cu pacienții despre FIV. Să abordăm și cele 20% din cazuri cu infertilitate inexplicabilă. Așadar, știm că, dacă pacienta este mai tânără, cu o vârstă mai mică de 35 de ani, dacă durata infertilității nu este foarte lungă, de exemplu după 1 an, și dacă nu am putut găsi nimic, știm că în aceste cazuri, în anul următor aproape jumătate dintre cupluri ajung la sarcină. Deci nu e nevoie să facem nimic. Le spunem să aștepte, să mai aștepte puțin, 6 luni, și dacă nu ajung la sarcină, îi vom ajuta. Dacă trec 6 luni sau un an și n-au putut avea un copil, există două opțiuni: o opțiune este inseminarea, cealaltă opțiune este FIV. Aceasta este o chestiune controversată în medicină: care este mai bună? Pentru că mulți medici duc pacienta direct la FIV. Alții, cum sunt și eu, îi sfătuiesc că aproape trei inseminări sunt egale cu o FIV. Multe studii susțin această afirmație. Dar, pentru a efectua inseminarea, trebuie să existe infertilitate inexplicabilă sau doar infertilitate masculină ușoară, nu probleme de fertilitate foarte serioase. În aceste cazuri grave, spunem care sunt costurile, cât durează și care sunt șansele de reușită și dăm cuplurilor ocazia să selecteze una dintre ele – inseminare sau fertilizare in vitro. Ei sunt cei care iau această decizie, decizia fiecărui cuplu este diferită”. 

Pentru detalii despre consultațiile la Profesorul Bağış sau solicitarea unei a doua opinii medicale ne puteți suna la (021) 313 99 38 sau ne puteți scrie un email la: info.ro@acibadem.com.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare