Radioterapie de top: trei aparate performante disponibile în clinicile ACIBADEM

Radioterapie de top: trei aparate performante disponibile în clinicile ACIBADEM

Cancerul reprezintă una dintre cele mai grave boli ale secolului nostru. Depistate în stadii incipiente, multe dintre afecțiunile maligne au șanse maxime de vindecare. În plus, medicamentele moderne, radioterapia, chirurgia, expertiza medicilor și abordarea multidisciplinară au crescut simțitor șansele de supraviețuire pe termen lung ale pacienților cu cancer. Dintre toate aceste componente ale programelor terapeutice, radioterapia se remarcă prin evoluții spectaculoase în ultimii ani, cu scăderea timpului de terapie, protejarea țesutului sănătos și creșterea confortului oferit pacienților pe parcursul procedurilor.

Ce este radioterapia?

Radioterapia reprezintă tratamentul cancerului cu ajutorul radiațiilor a căror misiune este distrugerea celulor maligne. Prin administrarea unei emisii de radiații de înaltă energie, medicii urmăresc distrugerea tumorilor, însă preocuparea majoră din ultimii ani a fost tratamentul țintit corelat cu protejarea cât mai bună a țesuturilor sănătoase și reducerea la minimum a efectelor secundare asupra organelor vitale din corp. Acest lucru a devenit posibil datorită îmbunătățirii tehnologiei, care la ora actuală, este bine reprezentată în cadrul grupului de clinici ACIBADEM de aparate de ultimă generație.

TrueBeam STx, recomandat pentru tumori cerebrale

Una dintre tehnologiile de vârf recomandate de specialiștii clinicilor ACIBADEM este TrueBeam STx, ale cărui performanțe sunt descrise de profesorul Meltem Serin, oncolog radiolog la Spitalul Acıbadem Adana. „Fie singură, fie împreună cu chirurgia și chimioterapia, radioterapia are un rol extrem de important în tratamentul cancerului. Cel puțin jumătate dintre pacienții diagnosticați cu cancer beneficiază de radioterapie. În Departamentul de Oncologie – Radioterapie din spitalul nostru, folosim printre alte dispozitive de top TrueBeam STx care face posibilă administrarea radioterapiei de nouă generație în tratamentul cancerului. TrueBeam STx este de preferat în special în tratamentul tumorilor cerebrale, precum și al altor tumori de dimensiuni mici care sunt aproape de organele cu factor de risc” spune specialistul ACIBADEM. În plus, performanțele acestei tehnologii se traduc și prin emisia rapidă de radiații și protecția țesuturilor sănătoase. “TrueBeam STx oferă un mare avantaj în radioterapie asupra tumorilor din organele care necesită monitorizarea respirației, cum ar fi plămânii, ficatul și sânii. Deoarece face posibilă administrarea radiațiilor în timp ce mișcările respiratorii sunt urmărite, radiologii pot să aplice o doză mare de tratament direct pe zona tumorii. Calitatea ridicată a imaginii face ca poziționarea să fie mai precisă și asigură administrarea radiațiilor la locul potrivit”, completează profesorul Meltem Serin, oncolog radiolog la Spitalul ACIBADEM Adana.

Trilogy, efecte secundare mult reduse

Tehnologiile moderne actuale au reușit să ușureze misiunea medicilor și să ofere un plus de confort pacienților care trec prin terapii de lungă durată pentru boli dificile cum sunt cele maligne. De aceea, în clinicile ACIBADEM, protocoalele medicale integrează permanent elemente de vârf din tehnologia medicală, ceea ce duce la o creștere a gradului de satisfacție a celor tratați. „Centrul din Spitalul Acıbadem Eskișehir folosește dispozitivul numit Trilogy. Sistemele de planificare ale acestui dispozitiv asigură o calitate mult mai ridicată a tratamentului, cu mai puține efecte secundare. Acest lucru permite aplicarea unor doze mai mari de radiație, fără a provoca disconfort pacientului. Înainte de tratament, pacientul trece printr-o procedură de imagistică. Imaginile pre-tratament sunt comparate cu cele produse în timpul tratamentului. Asta le permite radiologilor să verifice dacă există modificări. Corecțiile necesare pot fi efectuate prin deplasarea patului de tratament sau ghidarea pacientului într-o altă poziție”, descrie terapia profesorul asociat Serdar Sürenkök, medic oncolog radiolog la Spitalul ACIBADEM Eskișehir. O altă performanță a tehnologiei Trilogy este reducerea timpului alocat terapiei, ceea ce reprezintă un avantaj atât pentru pacient, cât și pentru medicul care aplică terapia.

Rapidarc, performanță pentru confortul pacienților

Un alt dispozitiv care oferă pe lângă performanța terapiei, și un plus de confort tuturor celor tratați prin radiotarepie, este Rapidarc. „În lumea științei, RapidArc este descris ca un dispozitiv de tratare a cancerului, care este și un accelerator liniar (LINAC). Radiațiile cu raze X produse de acceleratoarele liniare, care au devenit standardul în radioterapie în ultimii ani, sunt administrate în zona bolii în cadrul unor planuri specifice de tratament. În timp ce razele de tratament sunt aplicate de la o anumită distanță, pacienții trebuie să rămână nemișcați în timpul tratamentului, pentru a asigura o precizie ridicată în timpul procedurii. Tratamentele pe zonele capului și gâtului necesită măști termoplastice speciale, în timp ce alte zone necesită paturi speciale de tratament și tehnologii care să îi ajute pe pacienți să rămână nemișcați”, descrie în linii mari terapia radiologul oncolog Kadir Uçar de la spitalul ACIBADEM Kayseri.

Performanțele actuale ale radioterapiei permit aplicarea radiațiilor cu protejarea organelor vitale, ceea ce face ca protocoalele de tratament să fie benefice și în cazul tumorilor dificile, al pacienților în vârstă, dar și al celor cu boli asociate. În plus, timpul alocat terapiei s-a redus simțitor de la câteva zeci de minute la câteva minute, astfel că pacienții trec mult mai ușor prin toată terapia.

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare