Radioterapia performantă poate învinge astăzi chiar și temutele metastaze

Radioterapia performantă poate învinge astăzi chiar și temutele metastaze

50-60% dintre toți pacienții diagnosticați cu cancer vor avea nevoie de radioterapie la un moment dat în evoluția bolii lor. Este o parte esențială a tratamentului oncologic și poate fi utilizată fie ca tratament primar, fie pentru a completa celelalte opțiuni de tratament, cum ar fi intervenția chirurgicală și chimioterapia. Tratamentul cu radiații este nedureros, neinvaziv și durează doar câteva minute pe sesiune. Despre radioterapie, pe înțelesul tuturor, dar și despre progesele ei extraordinare ne vorbește Prof. Ufuk Abacıoğlu,  expert al spitalului ACIBADEM Altunizade din Turcia, unde medicii și pacienții pot profita de cele mai noi dispozitive din acest domeniu medical în continuă evoluție. 

Radioterapia stereotactică – efect de bisturiu, iradiere precisă

Se crede că radiațiile sunt una dintre cauzele cancerului și acest lucru este, cu siguranță, adevărat. Dar putem folosi radiații și pentru tratarea cancerului. Cum anume ucide radiația tumorile? Prof. Dr. Ufuk Abacıoğlu explică: „Radiațiile afectează ADN-ul celulelor tumorale. Asta știam de mulți ani și putem provoca unele daune ADN-ului. Putem să concentrăm radiația doar asupra masei tumorale și să deteriorăm celulele tumorale, iar în cele din urmă tumora se poate micșora și dispărea. Este un fel de reacție în lanț care începe cu radiația. Acesta este efectul fizic, chimic și biologic al radiațiilor care determină dispariția tumorilor. Dar, recent, am constatat că nu este doar deteriorarea ADN-ului asupra celulelor tumorale; există și un efect la nivel vascular. Putem, de asemenea, să distrugem vasele care hrănesc celulele tumorale. Noi numim acest lucru radiochirurgie stereotactică sau radioterapie stereotactică. După cum puteți vedea în numele de radiochirurgie, este ca un tratament printr-o singură intervenție; provoacă un efect ablativ, deci este ca un efect chirurgical sau bisturiul chirurgului. Este o iradiere foarte precisă, concentrăm doza doar către celulele tumorale și avem apoi o reducere foarte rapidă a dozei în jurul zonei țintă, care cauzează mai puțin rău țesutului normal, dar are un efect foarte mare asupra celulelor tumorale ”, subliniază specialistul.

Protejarea țesuturilor sănătoase se realizează prin calcule detaliate ale dozelor aplicate, precum și prin distribuția iradierii prin fascicule multiple din unghiuri diferite. „Folosim mai multe fascicule în jurul pacientului, așa că atunci când le intersectăm pe toate în centru avem o doză foarte mare pentru tumoră, în timp ce fasciculul trece prin țesutul normal cu doze foarte mici”, explică prof. Abacıoğlu. În prezent, dispozitivele tehnologice sofisticate permit țintirea precisă a maselor tumorale pentru rezultate eficiente și mai puține efecte secundare.

Pacientul cu 15 metastaze căruia nu i s-au dat șanse, dar le-a primit la ACIBADEM

Echipe medicale cu experiență sunt necesare pentru a analiza toate detaliile tehnice atunci când aleg cel mai bun dispozitiv de tratament pentru un anumit pacient oncologic. La spitalele ACIBADEM, fiecare caz este discutat de către comisiile oncologice multidisciplinare, pentru a se asigura că vor fi luate în considerare toate opțiunile de tratament. Un caz recent ilustrează avantajele abordării multidisciplinare: un pacient a venit din străinătate, cu un cancer pulmonar extins și o mulțime de metastaze cerebrale. În țara sa natală i s-a spus că nici măcar nu are nevoie de biopsie din cauza stadiului avansat și a șanselor de supraviețuire foarte scăzute. „Am văzut pacientul, într-adevăr avea mai mult de 15 metastaze cerebrale, unele dintre ele mai mari de 3 cm și avea o masă mare tumorală în plămâni. Am făcut o biopsie și am început să facem iradiere în creier, radioterapie. Biopsia ne-a arătat ca un subtip de cancer pulmonar ar răspunde la terapiile țintite. Acestea sunt molecule inteligente care au fost dezvoltate în ultimii ani. Acum, au trecut mai bine de 2 ani și îl urmărim în continuare: fără metastaze cerebrale, el a răspuns complet la tratament. Uneori, el dezvoltă metastaze osoase și aplicăm radiochirurgie stereotactică, doar iradiere focală în 1 sau 3 sau 5 fracții și aceasta dispare. Continuăm, de asemenea, cu același tratament țintit, cu posibilitatea tratamentului cu radiații. ”

Până de curând, pacienții cu cancer pulmonar cu metastază cerebrală aveau o rată medie de supraviețuire de 6 sau 9 luni. Astăzi, unele subtipuri detectate prin diagnostic molecular pot fi menținute sub control timp de mulți ani, iar pacienții trăiesc mult fără simptome, la fel ca și cu o afecțiune cronică. 

Radiotepia performantă îmbunătățește prognosticul chiar și pentru unii pacienți metastatici

Radioterapia poate fi aplicată cu două scopuri principale: distrugerea completă a celulelor canceroase, care se numește radioterapie curativă, sau ameliorarea simptomelor în stadiul avansat al bolii, denumită radioterapie paliativă. Progresele recente au adus noi opțiuni pentru pacienții cu cancer, inclusiv pentru cei cu cancere metastatice. Prof. Ufuk Abacıoğlu explică: „În ultimii ani avem o nouă definiție. În trecut, obișnuiam să numim stadiul 4 cancerul „metastatic”: o perioadă de timp în care aplicam doar tratamente paliative. Nu am vrut să oferim tratamente radicale precum chirurgia și tratamentul cu radiații ablative; am vrut doar să reducem, de exemplu, durerea metastazelor osoase sau să ameliorăm simptomele metastazei cerebrale. Dar în zilele noastre, îi numim pe unii pacienți „oligometastatici”. Asta înseamnă că avem un cancer primar, de exemplu, la plămâni, dar doar câteva metastaze, una sau două sau trei metastaze în creier, o metastază în glanda suprarenală – atunci numim acest pacient „oligometastatic”. Și tratăm acest pacient cu o tratamente pe care noi le numim radice pentru că intenția e clară – vrem să vindecăm acești pacienți. Când administrezi tratamente ablative la nivel local, cum ar fi intervenția chirurgicală sau radioterapia stereotactică pentru acești pacienți, studiile au arătat că trăiesc mult mai mult decât ceilalți pacienți cu cancer metastatic”, explică Profesorul Abacıoğlu, medic cu peste 25 de ani experiență în radioterapie.

Puteți discuta cu experții ACIBADEM despre cazul dumneavoastră și ne puteți cere o a doua opinie medicală din partea unor specialiști de renume mondial, contactându-ne la numărul  021 313 99 38

sau pe adresa de email: info.ro@acibadem.com 

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare