Radioterapia în cancerul de sân – cum s-a schimbat în anul 2020

Radioterapia în cancerul de sân – cum s-a schimbat în anul 2020

Alături de chirurgie, chimioterapie sau imunoterapie, radioterapia poate juca un rol crucial în abordarea cazurilor de cancer de sân. La fel ca toate aceste modalități de tratament, și radioterapia a trecut prin evoluții majore, iar în 2020 este complet diferită de metodele aplicate în urmă cu 10-20 de ani. Cu ce avantaje vin dispozitivele ultramoderne de radioterapie – cum sunt cele folosite în rețeaua de spitale ACIBADEM din Turcia – ne explică Dr. Nuran Beșe, expertă în radioterapie. 

Fascicule de radiații sincronizate cu respirația și durata radioterapiei mult redusă

Dacă în ceea ce privește chimioterapia, progresul îl reprezintă efectele secundare mult reduse, și când vorbim despre radioterapia modernă întâlnim același beneficiu. Aparatele de ultimă generație protejează mult mai bine țesuturile sănătoase. 

„Radiația este o modalitate de tratament crucială în cancerului. În acest scop sunt utilizate dispozitive de radioterapie special concepute. Fiecare organ sănătos are o sensibilitate unică la radiații. Un expert în radioterapie ia în considerare doza de radiații și volumul de expunere pentru fiecare organ, precum și efectele secundare potențiale pentru a planifica tratamentul unui pacient. Chiar dacă unele țesuturi sănătoase sunt incluse în zona radiației, celulele sănătoase se regenerează. Celulele tumorale nu sunt atât de inteligente. Acesta este un avantaj pentru noi în radioterapie”, explică Prof. Dr. Nuran Beșe, expert ACIBADEM. 

Doza totală și durata radioterapiei variază pentru fiecare tip de tumoră și stadiul bolii, spune Dr. Nuran Beșe, care adaugă „Radioterapia poate fi aplicată înainte, în timpul sau după operație sau poate fi combinată cu alte terapii fără nicio intervenție chirurgicală. Cea mai importantă dezvoltare recentă în domeniul radioterapiei în ceea ce privește cancerul de sân este capacitatea de a scădea durata la o săptămână la pacienții cu boală în stadiu incipient (când nu este necesară și iradierea ganglionilor limfatici). Acum, este luată în considerare doar pentru pacienți selectați în practică, deoarece rezultatele studiului implică urmărirea pe 5 ani. Cu toate acestea, această scădere a duratei radioterapiei ar putea fi acceptată ca un nou standard în viitor. Atunci când îndepărtarea totală a ganglionilor limfatici axilari este înlocuită de radioterapie la pacienții cu metastaze limfatice limitate (un cancer care se răspândește la ganglionii limfatici), apariția limfedemului este mai puțin probabilă. Riscul apariției unor boli de inimă scade și el, deoarece fasciculele de radiații sunt sincronizate cu mișcările respiratorii în timpul tratamentului”, explică Prof. Dr. Nuran Beșe. 

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare