Radiochirurgia cu Gamma Knife Icon: care sunt etapele tratamentului

Radiochirurgia cu Gamma Knife Icon: care sunt etapele tratamentului

Gamma Knife Icon este o tehnologie folosită în tratamentul afecțiunilor intracraniene, ce constă în aplicarea țintită a razelor gamma, cu precizie milimetrică. Tehnologia Icon concentrează razele din sute de surse de cobalt într-un singur punct țintit, ceea ce înseamnă aplicarea unei cantități mari de energie asupra țesuturilor care trebuie tratate. Pacienții sunt treji în timpul procedurii care poate dura între 15 minute și 2 ore, în funcție de dimensiunea tumorii și de cantitatea de radiații ce trebuie livrată. Țelul radiochirurgiei cu cuțit Gamma este controlarea creșterii tumorii, ceea ce înseamnă că tumoarea nu crește în dimensiune sau scade, în timp. Gamma Knife înseamnă radioterapie cu precizie chirurgicală fără riscurile implicate de o intervenție chirurgicală și fără orele petrecute la ATI sau zilele petrecute în internare pentru recuperare. Cum decurge exact un tratament cu Gamma Knife, descoperiți în articolul următor. 

1. Aplicarea cadrului stereotactic sau a măștii: cadrul stereotactic Leksell este fixat pe capul pacientului pentru efectuarea tratamentului cu cea mai mare precizie și cu acuratețe milimetrică. Este aplicată o anestezie locală pentru ca această procedură să fie fără dureri. La copii, procedura se efectuează în prezența anestezistului și, dacă e necesar, cu anestezie totală. Spre deosebire de modelele anterioare ale tehnologiei,Gamma Knife Icon oferă posibilitatea ca tratamentul să fie efectuat cu o mască în locul cadrului stereotactic. Acest lucru face posibilă administrarea tratamentului în fracții pe parcursul câtorva zile. Asfel, structurile sensibile precum nervii optici și trunchiul cerebral, care pot fi adiacente tumorii, sunt protejate mai eficient. Mai mult, masca oferă o mare flexibilitate în situațiile în care aplicarea cadrului este imposibilă sau riscantă. 

2. Efectuarea procedurilor de imagistică neuro-radiologică: după fixarea cadrului, este aplicat un sistem imagistic în funcție de afecțiunea pacientului. În prezent, toți pacienții sunt monitorizați prin rezonanță magnetică. În cazurile de malformații arteriovenoase, se efectuează o angiografie cu cadrul stereotactic. În cazurile în care se diagnostichează tumori la baza craniului sau dacă există pacienți care nu suportă investigația cu rezonanța magnetică, tratamentul este stabilit cu ajutorul tomografiei computerizate. 

3. Planificarea dozelor: Limitele țesutului țintă de tratat sunt stabilite cu mare precizie, iar dozarea radiației de aplicat se face cu ajutorul unor programe speciale computerizate de planificare. În cazul tumorilor adiacente structurilor sensibile, tehnologia Icon permite ca razele să nu afecteze țesuturile normale din anumite unghiuri. În timpul procesului de stabilire a planului de iradiere, pacientul poate să stea în salon. 

4. Administrarea razelor: După procesul de elaborare computerizată a schemei de tratament, procedura este efectuată în unitatea de tratare care este o secție separată. Durata procedurii variază între 15 minute și douăore, timpul total fiind dictat de dimensiunea tumorii și doza de radiații ce trebuie aplicată. 

Cum se monitorizează pacientul în timpul terapiei aplicate prin Gamma Knife?

Experții în tehnologia Gamma Knife monitorizează aplicarea tratamentului cu ajutorul tomografiei și al tehnologiei de detectare a mișcării prin infraroșu. La tratamentele efectuate cu mască sau cadru, dispozitivul de tomografie măsoară poziția exactă a craniului și asigură localizarea cu precizie a zonei-țintă de tratat din interiorul craniului. Dacă este necesar, procedura de tomografie este repetată în timpul tratamentului. Mai mult, mișcările fine ale pacientului, cum sunt cele determinate de respirație, sunt monitorizate constant cu ajutorul tehnologiei de detectare a mișcării cu infraroșii. Aceasta permite medicului să administreze tratamentul cu precizie și eficiență. 

TRATAMENTE

TEHNOLOGII

ACIBADEM

×
Căutare